Λαρς Κέπλερ: Κυνηγός κουνελιών

7.11.2019

σχόλια

 

Για τους φίλους

τής σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας

Λαρς Κέπλερ:

Κυνηγός κουνελιών

Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

γράφει ο Άγγελος Πετρουλάκης

Το Λαρς Κέπλερ είναι επινοημένο όνομα του ζευγαριού τών Σουηδών συγγραφέων Αλεξάντρα Κοέλο Αντορίλ (γεν. 1966) και Αλεξάντερ Αντορίλ (γεν. 1967), όπως μας πληροφορεί ο εκδότης. Τα βιβλία του ανήκουν στα πλέον διαβασμένα τής σύγχρονης αστυνομικής σκανδιναβικής λογοτεχνίας, που λανσάρει το δικό της ύφος και έχει κερδίσει εκατομμύρια αναγνώστες σε όλον τον κόσμο. Χαρακτηρίζονται από την έντονη δράση και αστυνομικούς που χρησιμοποιούν στο έπακρο την τεχνολογία, η οποία είναι σημαντικό εργαλείο για την εξιχνίαση εγκλημάτων στην εποχή μας.

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τον Λαρς Κέπλερ εκδοτικό φαινόμενο; Σίγουρα, ναι.

Πρωταγωνιστής, ο αστυνομικός επιθεωρητής Γιούνα Λίννα και πλάι του, ως συνεργάτες, γυναίκες αστυνομικοί, η Σάγκα Μπάουερ, η Άνια Λάρσον και η ψυχολόγος Τζάνετ Φλέμινγκ. Ο Κέπλερ έντεχνα παρουσιάζει μικρά κομμάτια της ζωής τους, έτσι ώστε ο αναγνώστης να σχηματίζει ένα ικανοποιητικό πορτρέτο τού χαρακτήρα τους. Όλων το χαρακτηριστικό, η ευσυνειδησία και η υψηλή αίσθηση τού καθήκοντος.

Η μυθοπλασία, ιδιαίτερα τολμηρή, επινοεί έναν κατά συρροή δολοφόνο, ο οποίος, αρχίζοντας από τον υπουργό Εξωτερικών τής Σουηδίας, δολοφονεί ένα προς ένα δέκα πρόσωπα, που ως έφηβοι, συμμαθητές σε κολέγιο, βίασαν τη μητέρα του, τραυματίζοντας οριστικά τη ζωή τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών δολοφονείται κατά τη διάρκεια σεξουαλικού οργίου και πολιτική, και αστυνομική ηγεσία, ρίχνουν στο κατόπι τού δολοφόνου τον παροπλισμένο (λόγω καταδίκης του σε φυλάκιση) αστυνομικό επιθεωρητή Γιούνα Λίννα.

Θα προλάβει ο Γιούνα Λίννα τους επόμενους φόνους;

Θα λύσει το μυστήριο;

Ποια είναι η σχέση τού δολοφόνου με τα κουνέλια; Οι έρευνες δείχνουν πως, κατά τη διάρκεια της δολοφονίας, φορά κάτι στο κεφάλι του από το οποίο κρέμονται αυτιά κουνελιών, ενώ από ένα τηλέφωνο ακούγεται ένα τραγουδάκι, που έχει σχέση με κουνέλια.

Οι περιγραφές τών τοπίων αποδεικνύουν ισχυρό λογοτεχνικό ταλέντο, ενώ η εξέλιξη της μυθοπλασίας αποκαλύπτει μια ασύνορη φαντασία, που καθιστά τη δράση καθηλωτική, κρατώντας τον αναγνώστη κολλημένο στην ανάγνωση του βιβλίου.

Σύντομες αναφορές στην προσωπικότητα των προσώπων, που εμπλέκονται στην υπόθεση, προσφέρουν μια γόνιμη ψυχολογική ανατομία.

Το τέλος τού μυθιστορήματος βεβαιώνει ξεκάθαρα πως η δράση τού Γιούνα Λίννα θα έχει συνέχεια σε επόμενο βιβλίο, στο οποίο, πιθανότητα, θ’ απειλείται αγαπημένο του πρόσωπο.

Άλλωστε ο Κέπλερ αφήνει αρκετές εκκρεμότητες, που μάλλον θα τις απαντήσει σε κάποιο άλλο του μυθιστόρημα. Μια απ’ αυτές η εγκυμοσύνη τής ψυχολόγου τής αστυνομίας Τζάνετ Φλέμινγκ, η οποία κάνει έρωτα με έναν εντελώς άγνωστό της, του οποίου δεν βλέπει καν το πρόσωπο, σε κοινόχρηστες τουαλέτες. Τι ωθεί την Τζάνετ σ’ αυτό και πώς θα αντιμετωπίσει την νέα κατάσταση στη ζωή της;

Εξαιρετικό ανάγνωσμα για τους φίλους τής αστυνομικής λογοτεχνίας.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Επιμέλεια άρθρου Κώστας Θερμογιάννης

Επιμέλεια άρθρου

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου