–
γράφει η Κατερίνα Σιδέρη
–
Η Ρεβέκκα πλέον είναι μια 46χρονη γυναίκα που πολλοί τη φώναζαν Βίβιαν Λι, λόγω της ομορφιάς και την ομοιότητας με την ηθοποιό. Ζούσε με τη μαμά της Ελένη μια συμβατική ζωή, ήσυχη και μοναχική. Έχει χάσει στο παρελθόν τον αδερφό της και αργότερα τον πατέρα της, με τον οποίο δεν είχαν ιδιαίτερες σχέσεις. Έχει σχέση με τον Τσάρλς, έναν Αμερικάνο αλλά η ίδια δεν θέλει να προχωρήσει σε κάτι παραπάνω, φοβούμενη τους άντρες και τον άστατο χαρακτήρα τους.
Κάνει μαθήματα ξένων γλωσσών, εργάζεται σε ένα φροντιστήριο και χρόνια πριν είχε μαθήτρια τη Μάγια, που η συμπάθεια μεταξύ τους ήταν αμοιβαία. Η Μάγια τότε 15 χρονών, υπεραγαπάει τον πατέρα της και για αυτή της την αγάπη μπορεί να σκοτώσει για χάρη του.
Οι δύο γυναικείες φιγούρες συνδέονται με τρόπο άρρηκτο και μέσα στις σελίδες του βιβλίου θα περιπλανηθούμε σε κοινές αλλά και μη στιγμές τους.
Μια πρόταση γάμου μέσα από το messenger, ο Τάκης το αγαπημένο παιδί όλων, η αναχώρηση κάποιου αγαπημένου για την Πράγα, η Νόρα και η ευχάριστη φλυαρία της, ένας πικρός αποχαιρετισμός, μια πρόταση γάμου από το μακρινό παρελθόν που ακόμη πονάει και μια αναπάντεχη συνάντηση χρόνια μετά, είναι οι πρώτες καταβολές του βιβλίου που μας εντάσσουν στην ιστορία των δύο γυναικών που στη συνέχεια θα γίνουν τρεις.
…ο κάθε άνθρωπος έχει το ειδικό βάρος και την αξία του· και με αυτά τα εφόδια τα βγάζει πέρα στη ζωή, όπως μπορεί…
Ένα γράμμα και ένας γεμάτος κίτρινος φάκελος με καταγραφές από τη ζωή της Μάγιας, το Παρίσι και οι σπουδές στο τμήμα Γλωσσών, η επικοινωνιακή και επιστήθια φίλη Μύριελ, ο Ινδός μουσικός Αρούν, ο άνθρωπος που ανέστησε τη Μάγια Αντουάν, η ερωμένη του καλύτερου φίλου του πατέρα της και ο Ζοζέφ που θέλει να αλλάξει τον κόσμο και ζει στη Βηρυτό είναι τα νέα πρόσωπα που θα εισχωρήσουν στην ιστορία και θα αλλάξουν τη ρότα της ζωής τους.
Η νέα ζωή περιλαμβάνει ένα ταξίδι στη Μέση Ανατολή, μαθήματα σε παιδάκια, τον πόνο και τα προβλήματα της προσφυγιάς, αλλά και το εμπόριο όπλων που γίνεται αντιληπτό, την άρδην αλλαγή στα σχέδια δύο νέων ανθρώπων, τον δημοσιογράφο Φιλίπ και την αναγέννηση της Αγγλίδας Έμμα Σμιθ στην Ταϊλάνδη.
…τη ζωή θα την πλάσεις εσύ με τα ίδια σου τα χέρια…
Η συνέχεια περικλείει πολλά, ευχάριστα και δυσάρεστα. Τουριστικά πλοιάρια γεμάτα ταξιδιώτες, εκμετάλλευση γυναικών για μια κούπα ρύζι, ένα νέο πραξικόπημα, το κίνημα διαμαρτυρίας «κόκκινα πουκάμισα» και η μικρή Μπαφ το τρίτο γυναικείο πρόσωπο που μπήκε απρόσμενα στη ζωή της Μάγιας και παίρνει τη σκυτάλη της ιστορίας.
Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση που μου κίνησε το ενδιαφέρον για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Βάσως Ζαφειροπούλου, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
…όταν δεν ορίζεις εσύ η ίδια τη ζωή σου, γιατί αξίζει να ζεις;…
Η αυλαία δεν έχει κλείσει ακόμη και σίγουρα υπάρχουν ακόμη στιγμές που θα μας φορτίσουν συναισθηματικά. Ο καρκίνος που επισκέπτεται χωρίς προειδοποίηση, η παράσταση της Ζιζέλ, ένα ατύχημα απρόσμενο και απρόσκλητο και μια τριμελής οικογένεια που είναι τόσο δεμένη όσο δεν φαντάζεστε!
Τρεις γυναίκες, τρεις διαφορετικές γενιές, τρεις ζωές που ενώθηκαν, χάθηκαν στον χρόνο αλλά βρέθηκαν εκ νέου και οδεύουν στο φως η κάθε μια με τα δικά της κοινά ή και όχι εφόδια.
Θυμηθείτε, η αγάπη ενώνει, η αγάπη εκμηδενίζει εμπόδια, η αγάπη αναγεννά, η αγάπη επουλώνει πληγές, η αγάπη σκορπά χαμόγελα. Μια τέτοια αγάπη περικλείει το βιβλίο που αγκαλιάζει τις τρεις γυναίκες, της ενσωματώνει σε μία και τις προσφέρει ζωή μέσα από διαφορετικά σώματα.
Η Βάσω Ζαφειροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και ζει μόνιμα.
Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δημοσιογραφία στη σχολή «Όμηρος», γαλλικά στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και γερμανικά στο Ινστιτούτο Γκαίτε.
Εργάστηκε ως φιλόλογος σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία, καθώς και σε φροντιστήρια. Τα τελευταία δέκα χρόνια δίδασκε στο 26ο Λύκειο Αθηνών (Μαράσλειο).
Κείμενά της έχουν επίσης δημοσιευτεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και ιστοσελίδες.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άνεμος.
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, θα βρείτε εδώ.
0 Σχόλια