“…Μία κριτική είτε αρνητική είτε θετική, όταν δεν είναι κακοπροαίρετη, μόνο καλό μπορεί να σου κάνει…” – Μάριος Μητσόπουλος

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Μάριος Μητσόπουλος! Λογοτεχνικό βιογραφικό Ο Μάριος Μητσόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ιωάννινα, όπου σπούδασε Βιολογία. Από μικρός έκανε κάποιες απόπειρες να ασχοληθεί με την συγγραφή ιστοριών φαντασίας. Ευτυχώς που οι πρώτες εκείνες προσπάθειες δεν είδαν το φως της μέρας. […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Μάριος Μητσόπουλος!

https://static.wixstatic.com/media/fa91cb_d880e5264c6d4d84be3b4b53ce49c14c~mv2.jpg/v1/fill/w_1000,h_452,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01/fa91cb_d880e5264c6d4d84be3b4b53ce49c14c~mv2.jpg

Λογοτεχνικό βιογραφικό

Ο Μάριος Μητσόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ιωάννινα, όπου σπούδασε Βιολογία. Από μικρός έκανε κάποιες απόπειρες να ασχοληθεί με την συγγραφή ιστοριών φαντασίας. Ευτυχώς που οι πρώτες εκείνες προσπάθειες δεν είδαν το φως της μέρας. Γράφει και ασχολείται εντατικά με τη λογοτεχνία από το 2012, ενώ τον ελεύθερο του χρόνο τον αφιερώνει επίσης στη μουσική και στα βιντεοπαιχνίδια. Μπορεί να τον συναντήσει κανείς στο goodreads.com, όπου υπάρχει και μία λίστα με τις δουλειές του μέχρι τώρα.

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς

  1. Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;

Θα ήθελα να συναντήσω τον Michael Moorcock και να τον αφήσω να με συνοδεύσει στο Μελνιμπονέ. Να δω μέσα από τα δικά του μάτια τον καταραμένο αλμπίνο Έλρικ και να περάσω καλά για ακόμη μια φορά με τις περιπέτειές του. Σε ένα παράλληλο σύμπαν, μακάρι να συναντούσα και τον Άλφρεντ Μπέστερ. Τίποτα σημαντικό δεν θα είχα να του πω. Απλώς θα τον ευχαριστούσα από καρδιάς και θα εξέφραζα το θαυμασμό μου για το αξεπέραστο «The stars my destination»

  1. Σε ποια ηλικία εκφράστηκες για πρώτη φορά, γράφοντας το πρώτο σου πεζό ή ποιητικό κείμενο;

Θυμάμαι καθαρά ότι η πρώτη φορά που προσπάθησα να γράψω ήταν στην Πέμπτη δημοτικού. Δύο παραγράφους μετά η επιθυμία ναυάγησε και η προσπάθεια στέφθηκε με αποτυχία. Για πολλά χρόνια δεν ένιωσα την ανάγκη να εκφραστώ μέσω της συγγραφής. Καταπώς φαίνεται κάτι άλλαξε μέσα μου το 2012 και άρχισα ξανά.

  1. Υπήρξε ποτέ στιγμή που θέλησες να παρατήσεις την ενασχόλησή σου με την συγγραφή; Αν ναι, γιατί;

Σίγουρα έχουν υπάρξει κάποια μεγάλα διαστήματα κατά τη διάρκεια των οποίων ήμουν ανενεργός. Καμιά φορά οι απαιτήσεις της καθημερινότητας και διάφορες υποχρεώσεις μπορούν να σε καταβάλλουν. Ποτέ όμως δε θέλησα να παρατήσω την ενασχόλησή μου με την συγγραφή από το 2012 που ξεκίνησα να γράφω τακτικά. Ευχόμουν απλώς να έρθει γρήγορα η στιγμή που θα κάτσω στον υπολογιστή και δεν θα σκέφτομαι τίποτα άλλο.

  1. Τι ερώτηση θα έκανες στον αναγνώστη που έκανε αρνητική κριτική στο έργο σου; Τι θα ρωτούσες αυτόν που θα εκφραζόταν θετικά;

Στον πρώτο, τώρα βρήκες να εμφανιστείς; Πού βρισκόσουν πριν το βιβλίο κυκλοφορήσει; Στον δεύτερο, όλα καλά; Είσαι σίγουρος πως δεν χτύπησες στο κεφάλι; Πέρα από το αστεία θα τους ευχαριστούσα και τους δύο. Μία κριτική είτε αρνητική είτε θετική, όταν δεν είναι κακοπροαίρετη, μόνο καλό μπορεί να σου κάνει.

  1. Γιατί γράφεις;

Θεωρώ την συγγραφή μία πολύ δημιουργική ενασχόληση. Είναι ένα όμορφος τρόπος να περνάω την ώρα μου και ένα πραγματικό φάρμακο για τις δύσκολες στιγμές. Αποτελεί τον συνδετικό κρίκο των ασχολιών μου και ένα φίλτρο μέσα από το οποίο περνάνε όλες εκείνες οι όμορφες αναμνήσεις που σου αφήνει ένα τραγούδι, μια ταινία ή κάποιο βιντεοπαιχνίδι. Αφήστε που είμαι και ολίγον τι φαντασιόπληκτος και κάπως πρέπει να εκτονώνεται η πίεση του κεφαλιού. Είμαι που είμαι προβληματικός, πού να φτάσω πια ο έρμος;

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Αγαπώ να υπηρετώ τη λογοτεχνία του φανταστικού και μελετώ διάφορες εκφάνσεις της. Πιστεύω ότι θα ήμουν ένας απαίσιος σύμβουλος για κάποιον που θέλει να γράψει ερωτικό μυθιστόρημα. Αν ακολουθούσε τις οδηγίες μου η δουλειά του θα πάτωνε. Οι ικανότητές μου στο συγκεκριμένο είδος είναι ανύπαρκτες.

  1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Τηρουμένων των αναλογιών, είμαι αρκετά ευχαριστημένος από τις συνεργασίες που έχω κάνει μέχρι τώρα. Κάποια πράγματα στο παρελθόν θα μπορούσαν να έχουν πάει καλύτερα, αλλά αναγνωρίζω και το δικό μου μερίδιο ευθύνης. Παρ’όλα αυτά πάντα ονειρευόμουν να δω κάποια δουλειά μου να κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο «Αίολος». Πόσο ωραίο θα ήταν δίπλα σε έργα των Λάβκραφτ, Χάουαρντ, Μούρκοκ, Κλαρκ Άστον Σμιθ και λοιπών να σταθεί και το δικό μου; Βέβαια επειδή με πιάνει ίλιγγος από την ποιότητα των προαναφερθέντων συγγραφέων και θεωρώ ότι ποτέ δεν θα τους φτάσω, το όνειρο παραμένει άπιαστο.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Αντικειμενικά να το δει κανείς και οι τρεις χαρακτηρισμοί είναι εντός θέματος. Σίγουρα σαν πελάτες βοηθούν να μειωθεί η χασούρα και να βγεις από την εκδοτική απόπειρα αλώβητος. Ειδικά όταν στις μέρες μας πολλοί στρεφόμαστε σε μοντέλα αυτοέκδοσης. Από εκεί και πέρα, ο ρόλος του αναγνώστη ως κριτής νομίζω είναι πολύ σημαντικός. Με μία κριτική μπορεί να σε κάνει να δεις το έργο σου με άλλο μάτι και να σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερος.

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Θα έλεγα στο 7 με 7,5. Από τότε που ξεκίνησα σίγουρα έχω βελτιωθεί, αλλά έχω πολλά να μάθω ακόμη. Αυτό για το οποίο πασχίζω κάθε φορά είναι η προσπάθειά μου να είναι τίμια. Ακόμη και προβληματική να έχει κάτι καλό να δώσει στον αναγνώστη για να μην νιώσει πως ήμουν ο λόγος να σπαταλήσει αδίκως τον χρόνο του. Μακάρι αυτό τουλάχιστον να το καταφέρνω.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Διαβάζω γενικά διάφορα είδη λογοτεχνίας, αλλά κατά κύριο λόγο τα αναγνώσματά μου και οι προσπάθειές μου κινούνται στο χώρο του φανταστικού, οπότε για αυτόν θα μιλήσω. Σίγουρα στο εξωτερικό υπάρχουν συγγραφείς που έχουν καταφέρει να γιγαντώσουν το όνομά τους, να αφήσουν πίσω άλλες δουλειές που τους βοηθούσαν να βγάζουν τα προς το ζην και να αφιερωθούν στη συγγραφή. Μου φαίνεται λογικό να γράφουν και για το χρήμα μιας και το χόμπι πλέον έχει γίνει επάγγελμα. Πιστεύω ότι αυτό μπορεί να συνδυαστεί με την τιμιότητα και όχι με αναμασημένες ιδέες. Βέβαια, πάντα θα υπάρχουν και εκείνοι που βρίσκουν ένα χώρο έκφρασης για να προωθήσουν το εγώ τους και να παλέψουν για την υστεροφημία τους.

Στον ελληνικό χώρο πιστεύω ότι η μεγάλη πλειονότητα των συγγραφέων παλεύουν απλώς για το πάθος τους. Αν ένα βιβλίο, που αξίζει και υποστηριχτεί από μία διαφημιστική καμπάνια, πάει ψηλά ακόμη καλύτερα. Αλλά πρώτος στόχος νομίζω ότι είναι η ιδέα να αποτυπωθεί στο χαρτί και όχι η δόξα και τα λεφτά.

Σε αυτό το σημείο να σας ευχαριστήσω πολύ για τη φιλοξενία. Το site σας ήταν από την αρχή ένα τόπος που φιλοξένησε την προώθηση των έργων μου και στάθηκε σύμμαχος στις προσπάθειές μου.

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Ήταν χαρά μου η Λογοτεχνική μας συζήτηση αγαπητέ Μάριε. Πάντα γεμάτος υγεία, έμπνευση και όμορφα αναγνωστικά ταξίδια σου εύχομαι, από καρδιάς!

Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου