“Με κάνεις να κάνω κύκλους” του Μπράιαν Γκριν και η φανταστική ποδηλατική βόλτα

16.06.2020

σχόλια

 

γράφει η Αλεξάνδρα Παυλίδη

Από τις εκδόσεις Παράξενες μέρες και την σειρά: Παράξενες μέρες στον κόσμο-04, κυκλοφορεί από τον Φεβρουάριο του 2014, η συλλογή διηγημάτων του Μπράιν Γκριν, σε μετάφραση Γρηγόρη Παπαδογιάννη και εξώφυλλο από τον Γρηγόρη Παπαδογιάννη & stangeland.

Είχα πολύ καιρό να διαβάσω κάτι τόσο όμορφο μέσα στην απλότητα και την σαφήνειά του. Δεκατρείς ιστορίες οι οποίες σε ταξιδεύουν σε γειτονιές της Αμερικής μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, στην συνέχεια εφήβου και αργότερα ενήλικα. Οι βόλτες με το ποδήλατο αποκτούν διαφορετική αίσθηση καταγεγραμμένες από τον Μπράιν Γκριν, οι πρώτοι έρωτες, τα πρώτα τσιγάρα, η φιλία, οι συμπτώσεις της ζωής, οι δυσκολίες της ενηλικίωσης και η αιώνια σύγκρουση του “πρέπει” και του “θέλω” στην ενήλικη ζωή του πρωταγωνιστή, θυμίζουν με ένα άμεσο flash back την δική σου περίπτωση καθώς είναι πιθανό να έχεις διάφορα deja vu, καθώς θα γυρίζεις τις σελίδες του βιβλίου.

Η δεξιοτεχνία του συγγραφέα εντοπίζεται στο γεγονός ότι παρουσιάζονται ιστορίες οι οποίες δημιουργούν άμεσες εικόνες, μυρωδιές και συναισθήματα σε γνώριμα μοτίβα, μέσα όμως σε ένα φόντο μακρινό και ίσως ξένο αλλά όχι και τόσο άγνωστο συνάμα. Οι ιστορίες του Μπράιαν Γκριν δεν είναι ασύνδετες μεταξύ τους, κάθε άλλο, κάθε μια από αυτές αφήνουν μια επίγευση συναφή με την επόμενη, σε μια λογική συναισθηματική συνέχεια, πότε με νοσταλγία και χιούμορ και άλλοτε πάλι με την αίσθηση της ατελείωτης ελευθερίας που έχει κάποιος όπως όταν κάνει ποδήλατο διασχίζοντας την γειτονιά στην οποία γεννήθηκε.

Αν ψάχνεις κάτι το οποίο, να σε κάνει να ξεφύγεις από την βαριά πραγματικότητα, κάτι να σε ταξιδέψει, να σε συγκινήσει χωρίς να σου αφήσει κατακάθια στεναχώριας ή θλίψης, να σε διασκεδάσει χωρίς πομπώδεις και τετριμμένες σκηνές τότε ο Μπράιαν Γκριν έχει έναν τρόπο να σε κάνει να κάνεις μια βόλτα ή αλλιώς μερικούς κύκλους με το ποδήλατο της φαντασίας σου, ακολουθώντας των δρόμο των σελίδων του έργου του.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Επιμέλεια άρθρου Ομάδα σύνταξης

Επιμέλεια άρθρου

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου