Με 6 κλικ, της Γιώτας Φώτου

26.07.2021

σχόλια

γράφει η Χρυσάνθη Τσιαμπαλή

 

Το νεανικό μυθιστόρημα της Γιώτας Φώτου, Με 6 κλικ, εκδόσεις Ψυχογιός, κυκλοφόρησε το 2016 και η ιστορία έχει τις ρίζες της στην οικονομική κρίση που βίωσαν έντονα οι Έλληνες την περίοδο εκείνη – είχε ήδη ξεκινήσει λίγα χρόνια πριν – και στις ανακατατάξεις οι οποίες προέκυψαν απρόσμενα στις ζωές πολλών, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με καταστάσεις και γεγονότα με τα οποία δεν είχαν ποτέ φανταστεί πως θα καλούνταν να αναμετρηθούν.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ζωή της δωδεκάχρονης Βίβιαν θα αλλάξει ολοκληρωτικά μετά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα του πατέρα της. Η οικογένειά της εγκαταλείπει την ιδιαίτερα άνετη ζωή τους στην Αθήνα και μετακομίζει σε ένα άγνωστο για τη Βίβιαν χωριό. Ο κόσμος της καταρρέει.

Την ίδια στιγμή ο συνομήλικός της Στέργιος ζει μια διαφορετική ζωή στο χωριό, δίπλα στη φύση. Διαφορετική, αν και όχι εντελώς απαλλαγμένη από το άγχος των οικονομικών δυσκολιών, οι οποίες ταλαιπωρούν και τους κατοίκους της υπαίθρου.

Η γνωριμία τους δεν θα ενθουσιάσει κανέναν από τους δύο. Η Βίβιαν, κλεισμένη ερμητικά στον εαυτό της, αρνείται να δεχθεί τη νέα κατάσταση στη ζωή της και βλέπει μονάχα όσα τη χωρίζουν από τα παιδιά του χωριού και βέβαια από τον Στέργιο.

Εκείνος από την άλλη, βλέπει στο πρόσωπό της όσα εκείνη του επιτρέπει να δει: μια ωραία, αλλά ψηλομύτα και ξινή Αθηναία. Σχετικά σύντομα, ωστόσο, θα αποδειχθεί πως, όσα τους ενώνουν είναι πολύ πιο βαθιά και ουσιαστικά από ό,τι θα μπορούσαν να φανταστούν.

Κομβική θέση στο μυθιστόρημα κατέχει η ενασχόληση των παιδιών με τη φωτογραφία, αλλά και ένα ζηλευτό κτήμα με ροδιές. Αυτή η μοναδική θέα που έχει από το παράθυρό της η Βίβιαν θα την οδηγήσει σταδιακά και στη διαφορετική θέαση του δικού της κόσμου.

Πόσο ωραίο εύρημα η βαθιά επίδραση της φύσης στον τρόπο αντίληψης του κόσμου μας!

Η συγγραφέας δεν επέλεξε τη γραμμική αφήγηση στην ιστορία της. Παίζοντας με τα κλικ του φωτογραφικού φακού, εναλλάσσει κάθε φορά την εστίαση της αφήγησής της περνώντας από τη Βίβιαν στον Στέργιο και φωτίζοντας τη διαφορετική οπτική τους για τα ίδια γεγονότα. Κατά αυτόν τον τρόπο τα συναισθήματα των ηρώων φανερώνονται ανάγλυφα, αφού ο αναγνώστης τα προσλαμβάνει από την οπτική γωνιά των ηρώων, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτονται οι διαφορετικές εκδοχές της πραγματικότητας και ο υποκειμενικός τρόπος ερμηνείας των πραγμάτων.

Με 6 κλικ του φωτογραφικού φακού στον καμβά της φύσης και με την αδιαμφισβήτητη μυθοπλαστική της ικανότητα, η Γιώτα Φώτου αποτυπώνει συναισθήματα, εικόνες και καταστάσεις με τρόπο γλαφυρό, εστιάζοντας ταυτόχρονα σε περισσότερα από ένα ζητήματα.

Με ρεαλισμό μεταφέρει τη συντριβή και τον θυμό του κοριτσιού του οποίου η ζωή αλλάζει απρόσμενα. Ένα, ωστόσο, από τα προτερήματα του βιβλίου είναι πως στο πρόσωπο της Βίβιαν ο αναγνώστης μπορεί να αναγνωρίσει, όχι μονάχα την έφηβη, η οποία στερείται την άνετη διαβίωσή της, αλλά κάθε άνθρωπο στον οποίο η ζωή επιβάλλει, χωρίς κανένα δικαίωμα επιλογής, να εγκαταλείψει ό,τι αγαπά και ακόμη περισσότερο, ό,τι αποτελεί κομμάτι της ταυτότητάς του και άρα τον προσδιορίζει.

Εκφράζει, επιπλέον, την αγωνία και τον αγώνα εκείνων που, ενώ οι επιλογές τους έμοιαζαν ασφαλείς, τους άφησαν τελικά μετέωρους και τους ανάγκασαν να πάρουν αποφάσεις με μοναδικό, σχεδόν, γνώμονα τη δυνατότητα επιβίωσης.

Μεταφέρει το άγχος και την ανησυχία των ανθρώπων της υπαίθρου για την καλλιέργεια της γης, για τη σπορά και τη συγκομιδή της εποχικής σοδειάς και τις λεπτές ισορροπίες πάνω στις οποίες στηρίζεται και η δική τους επιβίωση, η οποία βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση από τον απρόβλεπτο παράγοντα φύση.

Αλλά, κυρίως, αποτυπώνει τις λεπτές διεργασίες που συντελούνται στις ψυχές δυο εφήβων, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τα απρόσμενα παιχνίδια της ζωής από τη μια, και με τα δικά τους πρωτόγνωρα συναισθήματα από την άλλη, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία προσπαθούν έτσι και αλλιώς να ορίσουν τον εαυτό τους στον κόσμο. Και πώς να τον ορίσουν μακριά από τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα;

Η Γιώτα Φώτου έγραψε ένα βιβλίο που, ενώ δεν κουκουλώνει τα προβλήματα της ζωής, διαπνέεται από την αισιόδοξη οπτική, ότι ο άνθρωπος μπορεί να τα καταφέρει, ακόμη και αν οι συνθήκες μεταβληθούν απρόσμενα εις βάρος του, αρκεί να αναζητήσει λύσεις και να δράσει χωρίς να φοβηθεί την αλλαγή. Ένα πρωτότυπο και άρτιο τεχνικά μυθιστόρημα, με γρήγορη πλοκή και ολοζώντανους χαρακτήρες που διαβάζεται απνευστί. Ένα βιβλίο που υμνεί τη φύση, η οποία οδηγεί στην ψυχική ανάταση, θρέφει με τους καρπούς της το σώμα και καταφέρνει, τελικά, να ενώσει δυο παιδιά από, φαινομενικά, εντελώς διαφορετικούς κόσμους.

Ακολουθήστε μας

Ραγιάς – ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ 1821, του Γιάννη Καλπούζου

Ραγιάς – ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ 1821, του Γιάννη Καλπούζου

- γράφει η Άννα Δεληγιάννη - Τσιουλπά - Ο γνωστός και πολυγραφότατος λογοτέχνης Γιάννης Καλπούζος, με το τελευταίο του έργο-μυθιστόρημα «ραγιάς - ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ 1821» Εκδόσεις Ψυχογιός, εισχωρεί τολμηρά στα δύσβατα μονοπάτια της πεζογραφίας και χαράσσει δρόμους και...

Τα χρόνια της βραδύτητας, του Fernando Aramburu

Τα χρόνια της βραδύτητας, του Fernando Aramburu

«Τα χρόνια της βραδύτητας» τιτλοφορείται το βραβευμένο μυθιστόρημα του Ισπανού συγγραφέα  Φερνάντο Αραμπούρου, μιας βραδύτητας πνευματικής, ηθικής και πολιτιστικής που ευνοήθηκε από το δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο και τον αγώνα των Βάσκων κατά τις δεκαετίες του ’60...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου Κώστας Θερμογιάννης

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Τα χρόνια της βραδύτητας, του Fernando Aramburu

Τα χρόνια της βραδύτητας, του Fernando Aramburu

«Τα χρόνια της βραδύτητας» τιτλοφορείται το βραβευμένο μυθιστόρημα του Ισπανού συγγραφέα  Φερνάντο Αραμπούρου, μιας βραδύτητας πνευματικής, ηθικής και πολιτιστικής που ευνοήθηκε από το δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο και τον αγώνα των Βάσκων κατά τις δεκαετίες του ’60...

Το κουτί, των Camilla Läckberg & Henrik Fexeus

Το κουτί, των Camilla Läckberg & Henrik Fexeus

Η Camilla Läckberg επιστρέφει στο λογοτεχνικό είδος που τη γνωρίσαμε και την αγαπήσαμε, το αστυνομικό, αυτή τη φορά με συνοδοιπόρο της τον βραβευμένο πνευματιστή και συγγραφέα Henrik Fexeus. Αποτέλεσμα της συνεργασίας τους είναι το Κουτί, το πρώτο μέρος μιας τριλογίας...

Μην πατάς ξυπόλυτη, της Αστερόπης Λαζαρίδου

Μην πατάς ξυπόλυτη, της Αστερόπης Λαζαρίδου

- γράφει η Λεύκη Σαραντινού - "Γιατί γράφεις για σένα;" "Γιατί τόσο καλά δεν ξέρω κανέναν άλλο". "Η ζωή μου είναι αστεία και γλυκόπικρη. Σαν γαλλική ταινία με ρουμάνικους υπότιτλους. Και αποκτά νόημα, μόνο όταν την αφηγούμαι σε όσους έχουν όρεξη να ακούσουν. Αυτές...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου