Μην πας Φωκάκι, της Βασιλικής Ρουμελιώτου

7.01.2019

σχόλια

“Μην πας Φωκάκι”

“…Θέλω να με περιμένεις εδώ! Όποιος κι αν έρθει, ότι κι αν σου πει, εσύ θέλω να μείνεις εδώ να με περιμένεις!” Μια γλυκιά ιστορία για το πως ένα μικρό φωκάκι γλιτώνει από τους κακούς με ένα “όχι”.

γράφει η Αλεξάνδρα Παυλίδη

Από τις εκδόσεις Πάπυρος κυκλοφορεί από τον Δεκέμβριο του 2018 το εκπαιδευτικό παραμύθι της Βασιλικής Ρουμελιώτου, φιλόλογου και ειδικής παιδαγωγού “Μην πας φωκάκι”.

Το παραμύθι εικονογραφήθηκε από την Μαρία Σινάνογλου ενώ επιστημονικοί συνεργάτες ήταν ο Νικόλαος Κυπαρισσός, ψυχολόγος Phd, η Μαρίνα Βασιλειάδου, Νηπιαγωγός, Ειδική Παιδαγωγός Med  και η Ασημίνα Σουλτάνη, Φιλόλογος. Το παραμύθι επιμελήθηκε η Ασημίνα Σούλτάνη, Φιλόλογος.

Η ισπανική έκδοση του παραμυθιού κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Pigmalión, στην Μαδρίτη στις 23 Απριλίου του 2018 και στην Έκθεση Βιβλίου Μαδρίτης στο Πάρκο Ρετίρο, τον Ιούνιο του 2018. Την μετάφραση έκανε η Σοφία Ροηλίδου και την επιμέλεια ο Félix Martín Franco.

Πού μπορεί να πάει ένα νεογέννητο, χαριτωμένο φωκάκι όταν η μαμά του φύγει από δίπλα του για να αναζητήσει τροφή; Θα ακολουθήσει την συμβουλή της να παραμείνει στην θέση του και να την περιμένει;

Ένας πελώριος ροζ καρχαρίας με κοφτερά δόντια θέλει την παρέα του μικρού πρωταγωνιστή και τον καλεί για μια βόλτα στην θάλασσα.

Μια άγνωστη κυρία του προτείνει να το φωτογραφήσει, με την μεγάλη της φωτογραφική μηχανή, ενώ η ίδια κρύβει τα χέρια της.

Ένας κύριος με λιχουδιές προσκαλεί το πεινασμένο φωκάκι να τον ακολουθήσει, ενώ μια φάλαινα θέλει να παίξει μαζί του στο νερό.

Το μικρό φωκάκι είναι μόνο του, πεινάει και η μαμά του αργεί να γυρίσει. Θα ακολουθήσει την συμβουλή της να μην πιστέψει κανέναν ξένο που θα το πλησιάσει ή θα ακολουθήσει εκείνους οι οποίοι το προσκάλεσαν;

Σε έναν κόσμο όπου τα παιδιά μένουν από πολύ μικρές ηλικίες όλο και περισσότερο μακριά από τους γονείς τους, το ζήτημα της αυτοπροστασίας αποκτά ουσιώδη σημασία. Ωστόσο, ο χειρισμός μιας συζήτησης σχετικά με τους κινδύνους οι οποίοι υπάρχουν γύρω από τα μικρά, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Εάν κάποιος υπερβάλλει ενδέχεται να δημιουργήσει φόβους οι οποίοι θα είναι δύσκολο να ξεπεραστούν. Από την άλλη πλευρά γονείς και εκπαιδευτικοί νιώθουν την ανάγκη να μιλήσουν για μια πραγματικότητα που δεν δύναται να αγνοηθεί.

Η σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών είναι θέματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν και να βρεθούν τρόποι να επικοινωνηθεί το μήνυμα της αυτοπροστασίας με την καλύτερη δυνατή μέθοδο.

Το φωκάκι της Βασιλικής Ρουμελιώτου δίνει την ευκαιρία σε γονείς και εκπαιδευτικούς να θίξουν το ζήτημα της αυτοπροστασίας με τρόπο διασκεδαστικό και διαδραστικό μέσα από μια έξυπνη και τρυφερή ιστορία, η οποία ζωντανεύει με την ονειρική και κρυστάλλινη εικονογράφηση της Μαρίας Σινάνογλου. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν οι μάσκες των χαρακτήρων του παραμυθιού τις οποίες μπορούν να κόψουν τα παιδιά μετά την ανάγνωσή του και να δραματοποιήσουν την ιστορία. Επιπλέον, στην ιστοσελίδα https://fokaki-gr.webnode.gr μπορεί κάποιος να βρεί:

  • Τις εκτυπώσιμες μάσκες των χαρακτήρων της ιστορίας.
  • Το μουσικό παραμύθι, σε αφήγηση Κυριακής Κωσταρά (αφηγήτρια), του μικρού Δημήτρη (φωκάκι), Αγνής Μαυρίδου (μαμά φώκια), Βίκυς Γεωργίου (αρκούδα), Γιάννη Σαρρή (καρχαρίας), Μανώλη Πεζάτικου (άνδρας), Σοφίας Ροηλίδου (φάλαινα), Μαρίας Ράπτη (γυναίκα) και σε μουσική του Άρη Λαναρίδη (arislanaridis.co.uk).
  • Τη μουσική του παραμυθιού, χωρίς τις φωνές των χαρακτήρων, για τη δική σας παράσταση.

Μετά το τέλος της ιστορίας και πριν τις μάσκες των χαρακτήρων του παραμυθιού υπάρχουν χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς σχετικά με το πως μπορούν να διαχειριστούν το υλικό που έχουν στα χέρια τους, δηλαδή το φωκάκι έτσι ώστε να μένουν ασφαλή και χαμογελαστά πάντα όλα τα φωκάκια.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Επιμέλεια άρθρου Κώστας Θερμογιάννης

Επιμέλεια άρθρου

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου