Ένα παραμυθένιο βιβλίο με ακόμα πιο παραμυθένιες εικόνες, μας δίνουν αυτή τη φορά οι εκδόσεις Μίνωας. «Μια άδεια κουβαρίστρα» της Φωτεινής Βασιλείου, σε εικονογράφηση της Ρένιας Μεταλληνού.  Απευθύνεται σε ηλικίες 4+ και μυρίζει λίγο από… κουλουράκια της γιαγιάς!

Η Αλίκη, ζηλεύει συνέχεια. Κι αυτό την κάνει να θυμώνει. Κι όταν θυμώνει, βάζει τα κλάματα. Καθόλου χαρούμενη δεν είναι!  Μια μέρα, ρωτάει τον παππού της «Tι είναι η χαρά;» κι αυτός της χαρίζει μια άδεια κουβαρίστρα. Έτσι, η Αλίκη ξεκινάει την δικιά της περιπέτεια για να ανακαλύψει πού κρύβεται τελικά η χαρά. Μαζεύει ηλιαχτίδες, κομμάτι από το ουράνιο τόξο, ακόμα κι ένα κομμάτι ουρανού, όμως… ακόμα δεν είναι χαρούμενη. Τι είναι τελικά αυτό που μας κάνει πραγματικά χαρούμενους; Κάτι τόσο απλό, όπως το να μοιραζόμαστε!

Αυτό το βιβλίο δεν αφορά μόνο μικρά παιδιά αλλά κι απευθύνεται και σε εμάς τους «μεγάλους». Πολλές φορές μας κατατρώει το «τερατάκι» της ζήλιας και θυμώνουμε με τους πάντες και τα πάντα, τα θέλουμε όλα δικά μας. Είναι σημαντικό, όμως, να θυμόμαστε την ευτυχία που νιώθουμε όταν αρχίζουμε να σκεφτόμαστε και κάτι άλλο πέρα από τον εαυτό μας.

Αν θέλετε να θυμηθείτε τα παραμύθια που σας έλεγε η γιαγιά σας, σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή, αυτό το βιβλίο είναι ιδανικό!

Δραστηριότητες για το σπίτι

  • Μετά την ανάγνωση, βρίσκουμε μια άδεια κουβαρίστρα και εξηγούμε στο παιδί σε τι χρησιμεύει. Σκεφτόμαστε ως τι άλλο θα μπορούσαμε να την χρησιμοποιήσουμε. Γινόμαστε δημιουργικοί και ζωγραφίζουμε κι άλλες χρήσεις μιας άδειας κουβαρίστρας.
  • Σε ένα κουτάκι, βάζουμε πράγματα δικά μας που θα θέλαμε να τα μοιράσουμε σε δικούς μας ανθρώπους. Στον μπαμπά, στην μαμά, στα αδέρφια μας, στον παππού ή στην γιαγιά. Τους τα χαρίζουμε και στο τέλος σκεφτόμαστε πόση χαρά πήραμε από αυτό, από το 1 μέχρι το 10!

Δραστηριότητες για μέσα στην τάξη

  • Πριν την ανάγνωση, συζητάμε για το τι μπορεί να μας λέει το βιβλίο αλλά και τι είναι μια κουβαρίστρα. Καταγράφουμε τις υποθέσεις μας σε ιστόγραμμα.
  • Μετά την ανάγνωση, βλέπουμε αν είχαμε δίκιο και συζητάμε για το τι μας κάνει πραγματικά χαρούμενους. Έχουμε ποτέ νιώσει ζήλεια/ θυμό; Τι μας έκανε να αισθανθούμε καλύτερα;
  • Κάνουμε έρευνα για να μάθουμε περισσότερα πράγματα για την κουβαρίστρα και τι είναι ακριβώς. Σε βιβλία, στον υπολογιστή, μέσα από συνεντεύξεις κτλ. Όταν συλλέξουμε αρκετά στοιχεία, φτιάχνουμε κουβαρίστρες από πλαστελίνη ή πηλό.
  • Messy play. Στην αυλή του σχολείου, απλώνουμε ένα μεγάλο χαρτί του μέτρου και βάζουμε πάνω πολλά χρώματα από δαχτυλομπογιές. Κάθε παιδί έχει μια κουβαρίστρα και την κυλάει πάνω στα χρώματα ώστε να σχηματιστεί στο τέλος κάτι μοναδικό!

Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη έχει τελειώσει Νηπιαγωγός μα στον ελεύθερο χρόνο της είναι εφευρέτρια ονείρων κι εκπαιδεύτρια σοκολατένιων λαγών. Έχει φάει από το μήλο της Χιονάτης κι επέζησε γι’ αυτό και ξέρει όλα τα μυστικά των ηρώων των παραμυθιών. Μένει  με τις 73 πολύχρωμες γάτες της που γουργουρίζουν τα κάλαντα όλο το χρόνο και γράφει παραμύθια για μικρούς, μεγάλους και ονειροπόλους. Σπουδάζει από το 2014 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, έχει βραβευτεί για παραμύθια και διηγήματά της κι είναι εθελόντρια ομαδάρχισσα σε κατασκηνώσεις. Σπουδάζει σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ σχετικό με φιλαναγνωσία και το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Το αρχηγείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.