–
γράφει η Κατερίνα Σιδέρη
–
Ο Λεωνίδας, ένας ξεχωριστός άνθρωπος, είναι ιδιοκτήτης ενός επίσης ξεχωριστού βιβλιοπωλείου. Το όνομά του είναι φεγγάρι και βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Η Θεολογία, μια ιδιαίτερη νεαρή, αποφασίζει να εργαστεί στο «φεγγάρι» και να αναλάβει τη νυχτερινή βάρδια στο μοναδικό διανυκτερεύον βιβλιοπωλείο της πόλης, παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας της, που συνεχώς κριτικάρει τη ζωή και τις επιλογές της.
Νιώθει πολύ σημαντική που εργάζεται στο φεγγάρι, ένα βιβλιοπωλείο από τα παλαιότερα της πόλης, με βαριά ιστορία στο ενεργητικό του και επίσης χαίρεται που ο Λεωνίδας, ένας σοφός και ρομαντικός «ποιητής», απολαμβάνει την παρέα μαζί της.
Το βιβλιοπωλείο τα βράδια, υποδέχεται τους ανθρώπους με ένα μοναδικό τρόπο, σερβίροντάς τους ανάλογα την περίσταση τσάι ή ποτό σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο για συζήτηση και περισυλλογή, έχοντας ως αποτέλεσμα η Θεολογία να αποκτήσει εμπειρίες, να ακούσει ιστορίες και να μοιραστεί με τους ανθρώπους που επισκέπτονται τη νύχτα το βιβλιοπωλείο, απόψεις και συναισθήματα.
Ο Σταύρος θα αναζητήσει ένα παραμύθι για την κόρη του Σοφούλα, αργά τη νύχτα, ενόσω ο φόρτος εργασίας του τον έκανε να ξεχαστεί. Κι αν το βιβλιοπωλείο δεν έχει το παραμύθι που έχει υποσχεθεί στην κόρη του;
Η Μάτα, μια γυναίκα με αυπνίες και συνάμα μια διψασμένη αναγνώστρια, ψάχνει διακαώς ένα βιβλίο, μια αληθινή ιστορία, μιας και τρελαίνεται για ιστορίες κλειδαρότρυπας. Θα συζητήσει με τη Θεολογία, μια νύχτα θολή από την ομίχλη, για το διαζύγιο που την επομένη θα πρέπει να υπογράψει, αφήνοντας τον αβάσταχτο πόνο της να κατακλύσει κάθε σπιθαμή του βιβλιοπωλείου.
Μια γυναίκα, με πορφυρή κάπα που μισεί θανάσιμα τον εαυτό της, η Νάντια ή ο Κωνσταντίνος, θα μοιραστεί με τη Θεολογία τον πόνο της και το μίσος για τον εαυτό της. Μπορεί ένας πατέρας να αποπειραθεί να πνίξει το γιο του, γιατί δεν είναι σύμφωνος με τις επιλογές του;
Ο Παύλος, ένας οικονομικά κατεστραμμένος άνδρας, κυνήγησε τον πλούτο, τον έκανε κτήμα του, τον έχασε και μαζί του έχασε τα πάντα.
Η Αθηνά ή αλλιώς Νανά, κάποτε είχε μια φυσιολογική ζωή, τώρα είναι μακριά από όλους, ακόμα και από τα παιδιά της.
Ο χώρος είναι ξεχωριστός, η διανυκτέρευση του βιβλιοπωλείου δε έχει σκοπό να αποφέρει κέρδη στον ιδιοκτήτη, αλλά να προσφέρει την ευκαιρία σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, να ξαποστάσουν σε ένα φιλικό περιβάλλον, να περάσουν όμορφα το χρόνο τους και φεύγοντας να κρατούν στα χέρια τους ένα βιβλίο, ιδανικό για την περίπτωσή τους.
Η Θεολογία θαυμάζει τον Λεωνίδα για τις σπουδές του, την κοσμοθεωρία του, τις φιλοσοφικές αναζητήσεις του και την αγάπη του για την ποίηση. Αν και υπήρξε κάποτε παντρεμένος, τώρα είναι ελεύθερος και μέλος της Ράτσα, ένα συνονθύλευμα χαρακτήρων που απολαμβάνουν ξεχωριστές στιγμές αναλύοντας θέματα ζωής.
Είναι ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα ζευγάρι στις μέρες μας;
Πως μεταφράζεται η φράση «άδραξε τη μέρα»;
Ποιος μπορεί να μισεί τη φυλακή του σώματός του;
Τα προβλήματα οικογενειακής βίας και καταναγκασμού, η στέρηση ελευθερίας και βούλησης αλλά και οι αδικοχαμένες αγάπες, άλλοτε θα προσδίδουν στο κείμενο λύπη και συμπόνια και άλλοτε θαυμασμό και κατανόηση για τα πρόσωπα της κάθε ιστορίας.
Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Μαίρης Κόντζογλου, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
…τον έρωτα, όπως και τη ζωή, δεν μπορείς να τον πας όπου θέλεις εσύ. Συχνά τα σχέδια και οι προβλέψεις ακυρώνονται, αλλά πάντα οι προθέσεις παραμένουν…
Πρόκειται για ένα βιβλίο όπου στοίχοι από ποιήματα, τίτλοι και φράσεις από βιβλία αλλά και συγγραφείς, μπερδεύονται περίτεχνα στο κείμενο και το κάνουν μοναδικό, νιώθοντας κατά την ανάγνωση να έχεις και εσύ ο ίδιος επισκεφτεί το διανυκτερεύον βιβλιοπωλείο και να έχεις μοιραστεί με τους ανθρώπους ένα κομμάτι από την ιστορία τους.
Ο Άδωνης, η ποιήτρια Καλλιόπη, ο Μανώλης και ο Σάββας θα δώσουν το δικό τους στίγμα στην ιστορία του βιβλιοπωλείου και η Θεολογία μετά από πολλές τρικυμίες, θα αποφασίσει αν τελικά θέλει να βγει στη στεριά και να αναζητήσει ένα νέο απάνεμο λιμάνι.
Η Μαίρη Κόντζογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήµες στο Πάντειο Πανεπιστήµιο και έχει εργαστεί σε µεγάλες ελληνικές εταιρείες, µε αντικείµενο πάντα την Επικοινωνία.
Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα Το Μέλι το Θαλασσινό (2008), Περπάτα µε τον άγγελό σου (2009), την τριλογία «Οι μεσημβρινοί της ζωής» (2011) που αποτελείται από τα βιβλία Άγνωστη χώρα, Μεσονύκτιο, Μεσουράνηση, Χίλιες ζωές απόψε (2013), την τριλογία «Τα Παλιά Ασήμια» που αποτελείται από τα βιβλία Τα Παλιά Ασήμια (2014), Προσευχή για τα Παλιά Ασήμια (2015), Πέρα από τα Παλιά Ασήμια (2015), Οι Μαγεμένες (2017) και τη διλογία «Σκουριά και χρυσάφι» (2020) που αποτελείται από τα μέρη Νεγρεπόντε και Πόρτο Λεόνε καθώς και η συλλογή διηγημάτων Ώρες κοινής ανησυχίας (2021).
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
0 Σχόλια