Νέα Ελληνικά Β Λυκείου, των Αλέξανδρου και Σπύρου Μητσέλου

22.11.2019

σχόλια

Το βιβλίο “Νέα Ελληνικά Β’ Λυκείου” των συγγραφέων Αλέξανδρου και Σπύρου Μητσέλου, που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική, είναι ένα από τα αρτιότερα βοηθήματα που κυκλοφορούν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών (συνεξέταση Έκθεσης-Λογοτεχνίας σύμφωνα με το νέο τρόπο αξιολόγησης των δύο κλάδων της Ελληνικής Γλώσσας για τους μαθητές της Β’ Λυκείου).

Το κυρίως βιβλίο καταρτίζει πλήρως τους μαθητές ώστε να αντεπεξέλθουν τόσο στην εξέταση του μη λογοτεχνικού κειμένου (δημοσιογραφικό κείμενο, άρθρο, ομιλία, επιστολή, επιφυλλίδα, δοκίμιο, κριτική), όσο και στο αδίδακτο λογοτεχνικό κείμενο (που μπορεί να είναι ποίημα, διήγημα ή απόσπασμα από μυθιστόρημα ή από θεατρικό έργο).

Συγκεκριμένα, το πρώτο τμήμα του βιβλίου αφορά στην θεωρία της Γλώσσας που αναλύεται με εύληπτο τρόπο και με τη χρήση παραδειγμάτων. Οι μαθητές ασχολούνται σε αυτό το τμήμα με τεχνικές πύκνωσης/περίληψης, σύμφωνα με τη νέα μεθοδολογία της απλής πύκνωσης ή της πύκνωσης με εστίαση του κειμένου αναφοράς. Έπειτα, δίνεται η θεωρία του δημοσιογραφικού λόγου, των βιογραφικών ειδών, της γλώσσας και δομής του κειμένου. Αναλύονται σημαντικά κεφάλαια του σχολικού βιβλίου, όπως τα ρηματικά πρόσωπα, η στίξη, το ύφος.

Στο δεύτερο μέρος του βοηθήματος παρέχεται η μεθοδολογία για να συνθέσουν οι μαθητές ευρύτερα κείμενα επιχειρηματολογίας, ούτως ώστε να αντεπεξέλθουν στο τρίτο θέμα των εξετάσεων, δηλαδή αυτό της παραγωγής λόγου (έκθεσης-40 μονάδες). Σε αυτό το στάδιο, καταλογογραφούνται τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο διδασκόμενος, ώστε το κείμενό του να είναι δομημένο με βάση την αρετή της νοηματικής αλληλουχίας και σύμφωνο με την κάθε επικοινωνιακή περίσταση (αναλόγως τι καλείται ο μαθητής να συντάξει: άρθρο, ομιλία, επιστολή ή αποδεικτικό δοκίμιο).

Στη συνέχεια, στο τρίτο μέρος, γίνεται λόγος για τη θεωρία του λογοτεχνικού κειμένου (με αναφορά στο χωρο-χρονικό πλαίσιο της αφήγησης, την διερεύνηση των χαρακτήρων-προσώπων της αφήγησης και την χρήση συμβόλων στην ποίηση). Στο επόμενο μέρος, που σχετίζεται πάλι με τη λογοτεχνία, προσεγγίζεται από τους συγγραφείς η γλώσσα του πεζού ή ποιητικού κειμένου με έμφαση στις αφηγηματικές τεχνικές, τον αφηγητή και τα εκφραστικά μέσα. Ενώ, παράλληλα, δίνονται οδηγίες για την παραγωγή κειμένων αναγνωστικής ανταπόκρισης με προσομοίωση ερωτήσεων-απαντήσεων.

Στο τελευταίο τμήμα του βιβλίου αναλύεται η κάθε θεματική ενότητα ξεχωριστά και στο τέλος αυτής δίνεται κριτήριο αξιολόγησης με βάση το νέο σύστημα συνεξέτασης του μη λογοτεχνικού και λογοτεχνικού κειμένου. Οι απαντήσεις των ασκήσεων της θεωρίας και των Κριτηρίων Αξιολόγησης βρίσκονται σε ξεχωριστό βιβλίο, σύμφωνα με τη νέα τροποποίηση του τρόπου εξέτασης.

Καταληκτικά, πρόκειται για ένα βιβλίο που καλύπτει όλη την ύλη για το μάθημα της έκθεσης-λογοτεχνίας της Β’ Λυκείου. Υποβοηθά πλήρως τους μαθητές για την προετοιμασία τους και την ανταπόκρισή τους σε απαιτητικές ασκήσεις, αλλά και τους εκπαιδευτικούς-φιλολόγους για την καλύτερη οργάνωση της ύλης και την ολοκληρωμένη διδασκαλία του μαθήματος των νεοελληνικών.

Αναγνωστική πρόταση:

Για επιπλέον ενίσχυση των μαθητών στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, σημαντικός αρωγός είναι το Λεξικό Νεοελληνικής Γλώσσας Τσέπης των Θανάση Μητσόπουλου και Μιχαήλας Κυρίτση.

Πρόκειται για νέα βελτιωμένη έκδοση που συμπεριλαμβάνει 42.000 λήμματα. Είναι λεξικό ορθογραφικό, ερμηνευτικό, συνωνύμων-αντωνύμων με ανάλυση των βραχυγραφιών στην πρώτη σελίδα. Εύχρηστο εγχειρίδιο που μπορείτε να έχετε στην τσάντα σας και να ανατρέχετε σε αυτό ανά πάσα στιγμή. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

Ακολουθήστε μας

Υπατία, του Δημήτρη Βαρβαρήγου

Υπατία, του Δημήτρη Βαρβαρήγου

ΥΠΑΤΙΑ Δημήτρης Βαρβαρήγος 24 γράμματα εκδόσεις - Γράφει ο Απόστολος Τριφύλλης καθηγητής φιλόλογος στο πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου - Στο έργο του με τίτλο «Υπατία» ο Δημήτρης Βαρβαρήγος τέθηκε ενώπιον της πρόκλησης να σκιαγραφήσει μια μεγάλη μορφή των ελληνικών...

Με 6 κλικ, της Γιώτας Φώτου

Με 6 κλικ, της Γιώτας Φώτου

- γράφει η Χρυσάνθη Τσιαμπαλή -   Το νεανικό μυθιστόρημα της Γιώτας Φώτου, Με 6 κλικ, εκδόσεις Ψυχογιός, κυκλοφόρησε το 2016 και η ιστορία έχει τις ρίζες της στην οικονομική κρίση που βίωσαν έντονα οι Έλληνες την περίοδο εκείνη - είχε ήδη ξεκινήσει λίγα χρόνια...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου Ομάδα σύνταξης

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Με 6 κλικ, της Γιώτας Φώτου

Με 6 κλικ, της Γιώτας Φώτου

- γράφει η Χρυσάνθη Τσιαμπαλή -   Το νεανικό μυθιστόρημα της Γιώτας Φώτου, Με 6 κλικ, εκδόσεις Ψυχογιός, κυκλοφόρησε το 2016 και η ιστορία έχει τις ρίζες της στην οικονομική κρίση που βίωσαν έντονα οι Έλληνες την περίοδο εκείνη - είχε ήδη ξεκινήσει λίγα χρόνια...

Η κουρελού, του Τάκη Γεράρδη

Η κουρελού, του Τάκη Γεράρδη

Τριάντα οχτώ  μικρές και μεγάλες ιστορίες, κατά κύριο λόγο αυτοβιογραφικές, μας χαρίζει στο νέο του βιβλίο ο Τάκης Γεράρδης. Διηγήματα τα χαρακτηρίζει εκείνος, ψηφίδες ζωής θα τα αποκαλέσω εγώ, μιας και πρόκειται για αναμνήσεις, βιώματα, ακούσματα από την πολυκύμαντη...

Ο θάνατος του 007, του Anthony Horowitz

Ο θάνατος του 007, του Anthony Horowitz

Ακόμα κι αν κάποιος δεν είναι φανατικός αναγνώστης του Ian Fleming και οπαδός του πιο διάσημου μυστικού πράκτορα στον κόσμο, ένα βιβλίο με τίτλο Ο θάνατος του 007 αποκλείεται να μην του τραβήξει το ενδιαφέρον. Ο συγγραφέας Anthony Horowitz αποδέχεται την...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου