Νέα Ελληνικά Β Λυκείου, των Αλέξανδρου και Σπύρου Μητσέλου

22.11.2019

σχόλια

Το βιβλίο “Νέα Ελληνικά Β’ Λυκείου” των συγγραφέων Αλέξανδρου και Σπύρου Μητσέλου, που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική, είναι ένα από τα αρτιότερα βοηθήματα που κυκλοφορούν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών (συνεξέταση Έκθεσης-Λογοτεχνίας σύμφωνα με το νέο τρόπο αξιολόγησης των δύο κλάδων της Ελληνικής Γλώσσας για τους μαθητές της Β’ Λυκείου).

Το κυρίως βιβλίο καταρτίζει πλήρως τους μαθητές ώστε να αντεπεξέλθουν τόσο στην εξέταση του μη λογοτεχνικού κειμένου (δημοσιογραφικό κείμενο, άρθρο, ομιλία, επιστολή, επιφυλλίδα, δοκίμιο, κριτική), όσο και στο αδίδακτο λογοτεχνικό κείμενο (που μπορεί να είναι ποίημα, διήγημα ή απόσπασμα από μυθιστόρημα ή από θεατρικό έργο).

Συγκεκριμένα, το πρώτο τμήμα του βιβλίου αφορά στην θεωρία της Γλώσσας που αναλύεται με εύληπτο τρόπο και με τη χρήση παραδειγμάτων. Οι μαθητές ασχολούνται σε αυτό το τμήμα με τεχνικές πύκνωσης/περίληψης, σύμφωνα με τη νέα μεθοδολογία της απλής πύκνωσης ή της πύκνωσης με εστίαση του κειμένου αναφοράς. Έπειτα, δίνεται η θεωρία του δημοσιογραφικού λόγου, των βιογραφικών ειδών, της γλώσσας και δομής του κειμένου. Αναλύονται σημαντικά κεφάλαια του σχολικού βιβλίου, όπως τα ρηματικά πρόσωπα, η στίξη, το ύφος.

Στο δεύτερο μέρος του βοηθήματος παρέχεται η μεθοδολογία για να συνθέσουν οι μαθητές ευρύτερα κείμενα επιχειρηματολογίας, ούτως ώστε να αντεπεξέλθουν στο τρίτο θέμα των εξετάσεων, δηλαδή αυτό της παραγωγής λόγου (έκθεσης-40 μονάδες). Σε αυτό το στάδιο, καταλογογραφούνται τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο διδασκόμενος, ώστε το κείμενό του να είναι δομημένο με βάση την αρετή της νοηματικής αλληλουχίας και σύμφωνο με την κάθε επικοινωνιακή περίσταση (αναλόγως τι καλείται ο μαθητής να συντάξει: άρθρο, ομιλία, επιστολή ή αποδεικτικό δοκίμιο).

Στη συνέχεια, στο τρίτο μέρος, γίνεται λόγος για τη θεωρία του λογοτεχνικού κειμένου (με αναφορά στο χωρο-χρονικό πλαίσιο της αφήγησης, την διερεύνηση των χαρακτήρων-προσώπων της αφήγησης και την χρήση συμβόλων στην ποίηση). Στο επόμενο μέρος, που σχετίζεται πάλι με τη λογοτεχνία, προσεγγίζεται από τους συγγραφείς η γλώσσα του πεζού ή ποιητικού κειμένου με έμφαση στις αφηγηματικές τεχνικές, τον αφηγητή και τα εκφραστικά μέσα. Ενώ, παράλληλα, δίνονται οδηγίες για την παραγωγή κειμένων αναγνωστικής ανταπόκρισης με προσομοίωση ερωτήσεων-απαντήσεων.

Στο τελευταίο τμήμα του βιβλίου αναλύεται η κάθε θεματική ενότητα ξεχωριστά και στο τέλος αυτής δίνεται κριτήριο αξιολόγησης με βάση το νέο σύστημα συνεξέτασης του μη λογοτεχνικού και λογοτεχνικού κειμένου. Οι απαντήσεις των ασκήσεων της θεωρίας και των Κριτηρίων Αξιολόγησης βρίσκονται σε ξεχωριστό βιβλίο, σύμφωνα με τη νέα τροποποίηση του τρόπου εξέτασης.

Καταληκτικά, πρόκειται για ένα βιβλίο που καλύπτει όλη την ύλη για το μάθημα της έκθεσης-λογοτεχνίας της Β’ Λυκείου. Υποβοηθά πλήρως τους μαθητές για την προετοιμασία τους και την ανταπόκρισή τους σε απαιτητικές ασκήσεις, αλλά και τους εκπαιδευτικούς-φιλολόγους για την καλύτερη οργάνωση της ύλης και την ολοκληρωμένη διδασκαλία του μαθήματος των νεοελληνικών.

Αναγνωστική πρόταση:

Για επιπλέον ενίσχυση των μαθητών στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, σημαντικός αρωγός είναι το Λεξικό Νεοελληνικής Γλώσσας Τσέπης των Θανάση Μητσόπουλου και Μιχαήλας Κυρίτση.

Πρόκειται για νέα βελτιωμένη έκδοση που συμπεριλαμβάνει 42.000 λήμματα. Είναι λεξικό ορθογραφικό, ερμηνευτικό, συνωνύμων-αντωνύμων με ανάλυση των βραχυγραφιών στην πρώτη σελίδα. Εύχρηστο εγχειρίδιο που μπορείτε να έχετε στην τσάντα σας και να ανατρέχετε σε αυτό ανά πάσα στιγμή. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

Ακολουθήστε μας

Σοβόφ 1: Ο κινούμενος ήλιος, της Λέττας Βασιλείου

Σοβόφ 1: Ο κινούμενος ήλιος, της Λέττας Βασιλείου

Ένα αλληγορικό, δυνατό, ανατρεπτικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, αρκετά διαφορετικό από όλα όσα έχω διαβάσει ως τώρα. Ένα κείμενο-ύμνος για τη φιλία, την επανάσταση που φέρνουν στο μυαλό το διάβασμα και η ψυχαγωγία και ταυτόχρονα μια αστυνομικής υφής πλοκή που...

Ούτου, του Caryl Ferey

Ούτου, του Caryl Ferey

- γράφει η Ανθή Λεκάτη - Το Ούτου, που στη γλώσσα των Μαορί σημαίνει εκδίκηση (=utu), αποτελεί μαζί με το βιβλίο Χάκα την Σάγκα Μαορί του συγγραφέα, δηλαδή δύο αστυνομικά μυθιστορήματα που διαδραματίζονται στη Νέα Ζηλανδία και μιλάνε- με όχημα την noir αστυνομική...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου Ομάδα σύνταξης

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Ούτου, του Caryl Ferey

Ούτου, του Caryl Ferey

- γράφει η Ανθή Λεκάτη - Το Ούτου, που στη γλώσσα των Μαορί σημαίνει εκδίκηση (=utu), αποτελεί μαζί με το βιβλίο Χάκα την Σάγκα Μαορί του συγγραφέα, δηλαδή δύο αστυνομικά μυθιστορήματα που διαδραματίζονται στη Νέα Ζηλανδία και μιλάνε- με όχημα την noir αστυνομική...

Πάπυρος, της Irene Vallejo

Πάπυρος, της Irene Vallejo

- γράφει η Λεύκη Σαραντινού - Την ιστορία του βιβλίου από την αρχαιότητα έως σήμερα, ιδίως όμως κατά τα αρχαία χρόνια, μας αφηγείται η Ισπανίδα διδάκτωρ της Κλασικής Φιλολογίας Ιρένε Βαγέχο. Έχοντας η ίδια, εκτός από πάμπολλες γνώσεις στον τομέα της, μεγάλη αγάπη στο...

Χρυσό Αίμα, του Θεόφιλου Γιαννόπουλου

Χρυσό Αίμα, του Θεόφιλου Γιαννόπουλου

γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Το βιβλίο Χρυσό Αίμα, του Θεόφιλου Γιαννόπουλου είναι ένα ταξίδι με αμείωτο ενδιαφέρον στην Κωνσταντινούπολη,  στα γραφικά σοκάκια της πόλης, στα παλιά καφενεία που σερβίρουν τσάι με μήλο, στις γεμάτες μυρωδιές από μπαχαρικά και αρώματα...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου