Νέα Ελληνικά Β Λυκείου, των Αλέξανδρου και Σπύρου Μητσέλου

Το βιβλίο “Νέα Ελληνικά Β’ Λυκείου” των συγγραφέων Αλέξανδρου και Σπύρου Μητσέλου, που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική, είναι ένα από τα αρτιότερα βοηθήματα που κυκλοφορούν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών (συνεξέταση Έκθεσης-Λογοτεχνίας σύμφωνα με το νέο τρόπο αξιολόγησης των δύο κλάδων της Ελληνικής Γλώσσας για τους μαθητές της Β’ Λυκείου).

Το κυρίως βιβλίο καταρτίζει πλήρως τους μαθητές ώστε να αντεπεξέλθουν τόσο στην εξέταση του μη λογοτεχνικού κειμένου (δημοσιογραφικό κείμενο, άρθρο, ομιλία, επιστολή, επιφυλλίδα, δοκίμιο, κριτική), όσο και στο αδίδακτο λογοτεχνικό κείμενο (που μπορεί να είναι ποίημα, διήγημα ή απόσπασμα από μυθιστόρημα ή από θεατρικό έργο).

Συγκεκριμένα, το πρώτο τμήμα του βιβλίου αφορά στην θεωρία της Γλώσσας που αναλύεται με εύληπτο τρόπο και με τη χρήση παραδειγμάτων. Οι μαθητές ασχολούνται σε αυτό το τμήμα με τεχνικές πύκνωσης/περίληψης, σύμφωνα με τη νέα μεθοδολογία της απλής πύκνωσης ή της πύκνωσης με εστίαση του κειμένου αναφοράς. Έπειτα, δίνεται η θεωρία του δημοσιογραφικού λόγου, των βιογραφικών ειδών, της γλώσσας και δομής του κειμένου. Αναλύονται σημαντικά κεφάλαια του σχολικού βιβλίου, όπως τα ρηματικά πρόσωπα, η στίξη, το ύφος.

Στο δεύτερο μέρος του βοηθήματος παρέχεται η μεθοδολογία για να συνθέσουν οι μαθητές ευρύτερα κείμενα επιχειρηματολογίας, ούτως ώστε να αντεπεξέλθουν στο τρίτο θέμα των εξετάσεων, δηλαδή αυτό της παραγωγής λόγου (έκθεσης-40 μονάδες). Σε αυτό το στάδιο, καταλογογραφούνται τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο διδασκόμενος, ώστε το κείμενό του να είναι δομημένο με βάση την αρετή της νοηματικής αλληλουχίας και σύμφωνο με την κάθε επικοινωνιακή περίσταση (αναλόγως τι καλείται ο μαθητής να συντάξει: άρθρο, ομιλία, επιστολή ή αποδεικτικό δοκίμιο).

Στη συνέχεια, στο τρίτο μέρος, γίνεται λόγος για τη θεωρία του λογοτεχνικού κειμένου (με αναφορά στο χωρο-χρονικό πλαίσιο της αφήγησης, την διερεύνηση των χαρακτήρων-προσώπων της αφήγησης και την χρήση συμβόλων στην ποίηση). Στο επόμενο μέρος, που σχετίζεται πάλι με τη λογοτεχνία, προσεγγίζεται από τους συγγραφείς η γλώσσα του πεζού ή ποιητικού κειμένου με έμφαση στις αφηγηματικές τεχνικές, τον αφηγητή και τα εκφραστικά μέσα. Ενώ, παράλληλα, δίνονται οδηγίες για την παραγωγή κειμένων αναγνωστικής ανταπόκρισης με προσομοίωση ερωτήσεων-απαντήσεων.

Στο τελευταίο τμήμα του βιβλίου αναλύεται η κάθε θεματική ενότητα ξεχωριστά και στο τέλος αυτής δίνεται κριτήριο αξιολόγησης με βάση το νέο σύστημα συνεξέτασης του μη λογοτεχνικού και λογοτεχνικού κειμένου. Οι απαντήσεις των ασκήσεων της θεωρίας και των Κριτηρίων Αξιολόγησης βρίσκονται σε ξεχωριστό βιβλίο, σύμφωνα με τη νέα τροποποίηση του τρόπου εξέτασης.

Καταληκτικά, πρόκειται για ένα βιβλίο που καλύπτει όλη την ύλη για το μάθημα της έκθεσης-λογοτεχνίας της Β’ Λυκείου. Υποβοηθά πλήρως τους μαθητές για την προετοιμασία τους και την ανταπόκρισή τους σε απαιτητικές ασκήσεις, αλλά και τους εκπαιδευτικούς-φιλολόγους για την καλύτερη οργάνωση της ύλης και την ολοκληρωμένη διδασκαλία του μαθήματος των νεοελληνικών.

Αναγνωστική πρόταση:

Για επιπλέον ενίσχυση των μαθητών στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, σημαντικός αρωγός είναι το Λεξικό Νεοελληνικής Γλώσσας Τσέπης των Θανάση Μητσόπουλου και Μιχαήλας Κυρίτση.

Πρόκειται για νέα βελτιωμένη έκδοση που συμπεριλαμβάνει 42.000 λήμματα. Είναι λεξικό ορθογραφικό, ερμηνευτικό, συνωνύμων-αντωνύμων με ανάλυση των βραχυγραφιών στην πρώτη σελίδα. Εύχρηστο εγχειρίδιο που μπορείτε να έχετε στην τσάντα σας και να ανατρέχετε σε αυτό ανά πάσα στιγμή. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

Ακολουθήστε μας

Καλντερίμι, του Γιάννη Καλπούζου

Καλντερίμι, του Γιάννη Καλπούζου

Το «Καλντερίμι» είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που μεγάλωσε μες στη φτώχεια της Θεσσαλονίκης του 19ου αιώνα, αγωνίστηκε να βρει τον δρόμο του με πρόοδο και μόρφωση αλλά και με μικρές απατεωνιές και χρειάστηκε τύχη και προσπάθεια για να τα καταφέρει. Άλλαξε καθόλου κατά...

Στους δρόμους, του Sylvain Prudhomme

Στους δρόμους, του Sylvain Prudhomme

- γράφει η Ανθή Λεκάτη - Ο Prudhomme έχει γράψει ένα βιβλίο ταξιδιάρικο και μελαγχολικό, μία ιστορία που μας θέτει διλήμματα σχεδόν υπαρξιακά, που μας μιλάει για ελευθερία και ηθικούς περιορισμούς, για τον έρωτα, την φιλία και τις επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας. Το...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Στους δρόμους, του Sylvain Prudhomme

Στους δρόμους, του Sylvain Prudhomme

- γράφει η Ανθή Λεκάτη - Ο Prudhomme έχει γράψει ένα βιβλίο ταξιδιάρικο και μελαγχολικό, μία ιστορία που μας θέτει διλήμματα σχεδόν υπαρξιακά, που μας μιλάει για ελευθερία και ηθικούς περιορισμούς, για τον έρωτα, την φιλία και τις επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας. Το...

Δώδεκα ημέρες θύελλας, της Ελένης Γαληνού

Δώδεκα ημέρες θύελλας, της Ελένης Γαληνού

Μια γυναίκα είναι ευτυχισμένη σ’ έναν γάμο παρ’ όλο που νιώθει έντονη τη ρουτίνα στις ζωές τους. Τα πάντα αλλάζουν όταν συναντάει τυχαία τον πρώτο της έρωτα, μόνο που εκείνος έχει ένα μυστικό και το μοιράζεται μαζί της: κάποιος τον έβαλε να την ξελογιάσει. Ποιος όμως...

Η φανέλα με το εννιά, του Μένη Κουμανταρέα

Η φανέλα με το εννιά, του Μένη Κουμανταρέα

- γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Ο Βασίλης Σερέτης είναι ένας φιλόδοξος, ατίθασος και απείθαρχος νέος,  ένα μαγκάκι που φέρεται ως βεντέτα, που ταξιδεύει με το τρένο για τον βορά. Παίζει ποδόσφαιρό και νιώθει ήδη την αποδοχή του κόσμου στα αυτιά του να τον αποθεώνει. Στο...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου