Νέα Ελληνικά Β Λυκείου, των Αλέξανδρου και Σπύρου Μητσέλου

22.11.2019

σχόλια

Το βιβλίο “Νέα Ελληνικά Β’ Λυκείου” των συγγραφέων Αλέξανδρου και Σπύρου Μητσέλου, που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική, είναι ένα από τα αρτιότερα βοηθήματα που κυκλοφορούν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών (συνεξέταση Έκθεσης-Λογοτεχνίας σύμφωνα με το νέο τρόπο αξιολόγησης των δύο κλάδων της Ελληνικής Γλώσσας για τους μαθητές της Β’ Λυκείου).

Το κυρίως βιβλίο καταρτίζει πλήρως τους μαθητές ώστε να αντεπεξέλθουν τόσο στην εξέταση του μη λογοτεχνικού κειμένου (δημοσιογραφικό κείμενο, άρθρο, ομιλία, επιστολή, επιφυλλίδα, δοκίμιο, κριτική), όσο και στο αδίδακτο λογοτεχνικό κείμενο (που μπορεί να είναι ποίημα, διήγημα ή απόσπασμα από μυθιστόρημα ή από θεατρικό έργο).

Συγκεκριμένα, το πρώτο τμήμα του βιβλίου αφορά στην θεωρία της Γλώσσας που αναλύεται με εύληπτο τρόπο και με τη χρήση παραδειγμάτων. Οι μαθητές ασχολούνται σε αυτό το τμήμα με τεχνικές πύκνωσης/περίληψης, σύμφωνα με τη νέα μεθοδολογία της απλής πύκνωσης ή της πύκνωσης με εστίαση του κειμένου αναφοράς. Έπειτα, δίνεται η θεωρία του δημοσιογραφικού λόγου, των βιογραφικών ειδών, της γλώσσας και δομής του κειμένου. Αναλύονται σημαντικά κεφάλαια του σχολικού βιβλίου, όπως τα ρηματικά πρόσωπα, η στίξη, το ύφος.

Στο δεύτερο μέρος του βοηθήματος παρέχεται η μεθοδολογία για να συνθέσουν οι μαθητές ευρύτερα κείμενα επιχειρηματολογίας, ούτως ώστε να αντεπεξέλθουν στο τρίτο θέμα των εξετάσεων, δηλαδή αυτό της παραγωγής λόγου (έκθεσης-40 μονάδες). Σε αυτό το στάδιο, καταλογογραφούνται τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο διδασκόμενος, ώστε το κείμενό του να είναι δομημένο με βάση την αρετή της νοηματικής αλληλουχίας και σύμφωνο με την κάθε επικοινωνιακή περίσταση (αναλόγως τι καλείται ο μαθητής να συντάξει: άρθρο, ομιλία, επιστολή ή αποδεικτικό δοκίμιο).

Στη συνέχεια, στο τρίτο μέρος, γίνεται λόγος για τη θεωρία του λογοτεχνικού κειμένου (με αναφορά στο χωρο-χρονικό πλαίσιο της αφήγησης, την διερεύνηση των χαρακτήρων-προσώπων της αφήγησης και την χρήση συμβόλων στην ποίηση). Στο επόμενο μέρος, που σχετίζεται πάλι με τη λογοτεχνία, προσεγγίζεται από τους συγγραφείς η γλώσσα του πεζού ή ποιητικού κειμένου με έμφαση στις αφηγηματικές τεχνικές, τον αφηγητή και τα εκφραστικά μέσα. Ενώ, παράλληλα, δίνονται οδηγίες για την παραγωγή κειμένων αναγνωστικής ανταπόκρισης με προσομοίωση ερωτήσεων-απαντήσεων.

Στο τελευταίο τμήμα του βιβλίου αναλύεται η κάθε θεματική ενότητα ξεχωριστά και στο τέλος αυτής δίνεται κριτήριο αξιολόγησης με βάση το νέο σύστημα συνεξέτασης του μη λογοτεχνικού και λογοτεχνικού κειμένου. Οι απαντήσεις των ασκήσεων της θεωρίας και των Κριτηρίων Αξιολόγησης βρίσκονται σε ξεχωριστό βιβλίο, σύμφωνα με τη νέα τροποποίηση του τρόπου εξέτασης.

Καταληκτικά, πρόκειται για ένα βιβλίο που καλύπτει όλη την ύλη για το μάθημα της έκθεσης-λογοτεχνίας της Β’ Λυκείου. Υποβοηθά πλήρως τους μαθητές για την προετοιμασία τους και την ανταπόκρισή τους σε απαιτητικές ασκήσεις, αλλά και τους εκπαιδευτικούς-φιλολόγους για την καλύτερη οργάνωση της ύλης και την ολοκληρωμένη διδασκαλία του μαθήματος των νεοελληνικών.

Αναγνωστική πρόταση:

Για επιπλέον ενίσχυση των μαθητών στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, σημαντικός αρωγός είναι το Λεξικό Νεοελληνικής Γλώσσας Τσέπης των Θανάση Μητσόπουλου και Μιχαήλας Κυρίτση.

Πρόκειται για νέα βελτιωμένη έκδοση που συμπεριλαμβάνει 42.000 λήμματα. Είναι λεξικό ορθογραφικό, ερμηνευτικό, συνωνύμων-αντωνύμων με ανάλυση των βραχυγραφιών στην πρώτη σελίδα. Εύχρηστο εγχειρίδιο που μπορείτε να έχετε στην τσάντα σας και να ανατρέχετε σε αυτό ανά πάσα στιγμή. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

Ακολουθήστε μας

Ένα τάμπλετ μια φορά…, της Γλυκερίας Γκρέκου

Ένα τάμπλετ μια φορά…, της Γλυκερίας Γκρέκου

Τι είναι το τάμπλετ και πώς πρέπει να χρησιμοποιείται από τα παιδιά; Τι αλλαγές θα επιφέρει στη ζωή τους και πώς οφείλουν να το χειρίζονται; Πώς πρέπει να το αντιμετωπίσουν οι γονείς και τι κανόνες να θεσπίσουν; Είναι καλό ή κακό να έχει κανείς μια τέτοια συσκευή στα...

Ζήτημα χρόνου, του Ross Stewart

Ζήτημα χρόνου, του Ross Stewart

ΤΙΤΛΟΣ: Ζήτημα χρόνου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Stewart Ross ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η αγάπη για τους συνανθρώπους μας/Οι φιλικοί δεσμοί/Η αγάπη ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Έρωτας, Κόσοβο, Πόλεμος ΔΙΑΦΟΡΑ: ΣΕΛΙΔΕΣ: 121 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπορεί κανείς να τη...

Επιμέλεια άρθρου Ομάδα σύνταξης

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Ζήτημα χρόνου, του Ross Stewart

Ζήτημα χρόνου, του Ross Stewart

ΤΙΤΛΟΣ: Ζήτημα χρόνου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Stewart Ross ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η αγάπη για τους συνανθρώπους μας/Οι φιλικοί δεσμοί/Η αγάπη ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Έρωτας, Κόσοβο, Πόλεμος ΔΙΑΦΟΡΑ: ΣΕΛΙΔΕΣ: 121 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπορεί κανείς να τη...

Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173, του Βαγγέλη Γιαννίση

Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173, του Βαγγέλη Γιαννίση

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης είναι ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας που καταφέρνει να… εισβάλλει στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της ΓΑΔΑ, να συνεργαστεί με τους αξιωματικούς του και να καταγράψει πέντε υποθέσεις που κλήθηκαν να εξιχνιάσουν στη σταδιοδρομία τους, αλλά και τις συνθήκες...

Το ποτάμι, του Αιμίλιου Σολωμού

Το ποτάμι, του Αιμίλιου Σολωμού

Ο Χάρης ζει δίπλα στο ποτάμι και ξεχνιέται ψαρεύοντας πέστροφες όσο περιμένει την επιστροφή του πατέρα του από τον πόλεμο. Μια μέρα αρχίζουν να κατεβαίνουν διάφορα παιχνίδια μέσα σε ξύλινα κιβώτια. Ποιος τα έχασε; Τι κρύβεται λίγα μόλις μέτρα πιο πάνω και πώς θα...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου