Ένα μυθιστόρημα και δυο ποιητικές συλλογές από την «Άνεμος Εκδοτική» φιλοξενούνται σήμερα στη στήλη μας. Πιο συγκεκριμένα:
«Ξέχνα τις αναμνήσεις», Ντιάνα Παλαιολόγου
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Γεννημένη ως τρίτο και ανεπιθύμητο κορίτσι μιας εύπορης οικογένειας της επαρχίας, η Ντόνα γνωρίζει αρχικά την αγάπη μόνον από τους στενούς συγγενείς. Η ανέμελη παιδική της ηλικία διακόπτεται βίαια, όταν ο ανήσυχος και προβληματικός πατέρας της, Ιωνάς, μετά την πτώχευση της οικογένειας μεταναστεύει για ν’ αναζητήσει την πρόοδο και τον πλούτο που έχασαν. Σταδιακά ξεριζώνει τις τρεις κόρες και τη γυναίκα του από την ήσυχη ζωή στο αρχοντικό, αλλά και από τη θαλπωρή της πατρίδας, τάζοντας σπουδές λαμπρές, πλούτη και αναγνώριση. Σύντομα όμως οι υποσχέσεις του παγιδεύουν τις τέσσερις γυναίκες σε μια ψυχρή ζωή.
Ο Ιωνάς, με τις συμπεριφορές του και τις σκληρές απόψεις του για τον θεσμό της οικογένειας, καταφέρνει να διχάσει και ν’ απομονώσει τόσο τις αδερφές μεταξύ τους όσο και με τη μητέρα τους. Ο ίδιος ορίζει τη ζωή της Ντόνας, θέτοντάς της αυστηρούς όρους σπουδών, φιλικών σχέσεων, γάμου, παρά τις αντιδράσεις της. Η μόλις εικοσάχρονη Ντόνα δεσμεύεται έτσι σ’ έναν αταίριαστο γάμο με τον Παύλο, που κι αυτόν παγιδεύει μεθοδευμένα ο Ιωνάς.
Αντέχει άραγε η Ντόνα τα σκληρά χρόνια που θ’ ακολουθήσουν, γεμάτα κακοποίηση και απανωτές προσβολές; Ανάμεσα σ’ όλα εκείνα που έχουν σημαδέψει τη ζωή της, από πού αντλεί δύναμη και χτίζει σιγά σιγά την καριέρα της; Όταν κάποτε ξεκινάει μια καινούρια ζωή, μπορεί να πιστέψει σ’ αυτήν; Πώς μπορεί να εμπιστευτεί ό,τι συναρπαστικό φέρνει αυτή η ζωή μαζί της;
Η συγγραφέας:
Η Ντιάνα Παλαιολόγου γεννήθηκε στη Μεσσηνία και μεγάλωσε στη Βαυαρία. Σπούδασε επιστήμες θεάτρου, παιδαγωγικά και ψυχολογία στο πανεπιστήμιο του Μονάχου και πήρε διδακτορικό δίπλωμα στη φιλοσοφία. Εργάστηκε αρχικά ως δασκάλα, στη συνέχεια ως επιστημονική συνεργάτης του πανεπιστημίου του Μονάχου, και για αρκετά χρόνια ως συντονίστρια εκπαίδευσης εξωτερικού. Έχει εκδώσει τα βιβλία: «Ένα διεθνές curriculum για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση», Ατραπός, 2005 και «Πέντε σύγχρονα παιδαγωγικά ζητήματα», Ατραπός, 2006. Το «Ξέχνα τις αναμνήσεις» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.
«Όσα φέρνει η ώρα στης ποίησης τη χώρα», Θεοφάνης Θεοφάνους
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Αν είσαι παιδί, αυτή η ποιητική συλλογή θα σε οδηγήσει σε έναν ολότελα φανταστικό κόσμο. Θα σε κάνει να γελάσεις, να ονειρευτείς, να ταξιδέψεις, να ζήσεις μια μεγάλη περιπέτεια. Mπορείς ακόμα να δώσεις χρώμα στα σκίτσα και γιατί όχι, να γράψεις το δικό σου ποίημα!
Αν είσαι γονιός, το παρόν βιβλίο θα σε φέρει πιο κοντά σε μια αγαπημένη συνήθεια. Μια γλυκιά καληνύχτα, από αυτές που γαληνεύουν μικρούς και μεγάλους, κλείνουν τα βλέφαρα μαγικά, δημιουργούν ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς.
Αν είσαι εκπαιδευτικός, έχεις στα χέρια σου ένα πολύτιμο εργαλείο δουλειάς. Κάθε τίτλος αποτελεί μια αφορμή για συζήτηση και δραστηριότητες. Στο τέλος του βιβλίου περιλαμβάνεται η ενότητα: «Μια ιδέα για σχολική γιορτή», ένα χαρούμενο πανηγύρι της σχολικής τάξης.
Η καλή παιδική ποίηση οφείλει να έχει μέτρο, ρυθμό, ρίμα, μελωδικότητα, εικονοπλασίες, θεατρικότητα. Η παρούσα συλλογή δεν στοχεύει, όμως, μόνο σ’ αυτό. Η παιδική ποίηση πρέπει να προχωρήσει σε άλλο επίπεδο: να χαλαρώσει τα δεσμά της, να γίνει πιο ευσύνοπτη, πιο εύθυμη, να ανανεώσει τη θεματολογία της, να σε ωθήσει να πιάσεις χαρτί και μολύβι.
Αν έστω και ένα ποίημα κάνει κάποιον να σκιρτήσει, θα είμαστε ικανοποιημένοι που πετύχαμε τον αρχικό μας σκοπό.
Ο συγγραφέας:
Ο Θεοφάνης Θεοφάνους γεννήθηκε το 1982. Μεγάλωσε στο Δάσος Χαϊδαρίου από Κύπριους γονείς. Φοίτησε στους εκπαιδευτικούς οργανισμούς Ακμή, Δομή, ΑΤΕΙ Φλώρινας, Athenian College. Παρακολούθησε σεμινάρια συγγραφικής τέχνης στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με μέντορα τον ποιητή-μεταφραστή Στρατή Πασχάλη. Είναι παντρεμένος, έχει δυο κόρες: την «Πριγκίπισσα Καπριτσιόζα» και τη «Μία Σταλίτσα», άπειρα παραμύθια, ένα χρυσοψαράκι και ζουν όλοι μαζί ―έτσι από πείσμα― στη Φλώρινα. Μία από τις πιο σημαντικές λογοτεχνικές διακρίσεις του ήταν το «Βραβείο Ομήρου» από τον «Σύλλογο Λόγου, Τέχνης και Ελληνικού Πολιτισμού Βαυαρίας». Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Λεβαίας συντονίζει την Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης και το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής Λεβαίας για παιδιά δημοτικού. Είναι ο δημιουργός του online λογοτεχνικού περιοδικού ΒΟΟΚ TOUR (www.booktourmagazine.com).Έργα του: «12 εκδοχές για εκείνη», εκδόσεις Περί Τεχνών, 2009, «Ματή, το μαγικό ψιθύρισμα», εκδόσεις Σαΐτα, 2013, «Mati, the magic whisper», Saita publications, 2014.
«Τα άνθη του κενού», Βασιλική Φράγκου
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Τι είναι στ’ αλήθεια το κενό;
Είναι μήπως η ανυπαρξία, το μηδέν, το τίποτα;
Το κενό εδώ είναι ένας άδειος χώρος κι ωστόσο γεμάτος.
Άδειος από προσκολλήσεις, πεποιθήσεις, ψευδαισθήσεις, απαλλαγμένος από τις σκόνες του εγώ που σ’ εμποδίζουν να ζεις ελεύθερα, αρμονικά.
Γεμάτος από τη χαρά ενίοτε κι από τη λύπη μιας ζωής που κινείται κάθετα στο παρόν.
Η συγγραφέας:
Η Βασιλική Φράγκου γεννήθηκε στην Αθήνα. Εργάστηκε ως καθηγήτρια γαλλικών στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και σ’ άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Παράλληλα με τις πανεπιστημιακές της σπουδές, φοίτησε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, στο τμήμα της Μονωδίας. Παρακολούθησε μια σειρά από σεμινάρια θεάτρου και φωνής. Το 1990, ηχογράφησε στο Παλλάς παιδικά τραγούδια του συνθέτη Νικηφόρου Ρώτα που εστάλησαν σε σχολεία του απόδημου ελληνισμού της Αμερικής. Το θεατρικό της ποίημα «Κλυταιμνήστρα», ανέβηκε το 1999 από επαγγελματικό θίασο σε πέντε δήμους της Αθήνας.
Βιβλιογραφία: «Και το θέρος ετελεύτα», ποίηση, εκδ. Ηριδανός, 1985, «Διά της αφής», ποίηση, εκδ. Ηριδανός, 1993, «Φεγγαρόστρατα», παραμύθι, εκδ. Θ. Κώτσιας, 1995, «Κλυταιμνήστρα», θεατρικό ποίημα, εκδ. Μ. Βερέττας, 1999, «Ηρακλής», παραμύθι, εκδ. Θ. Κώτσιας, 2004, «Οι πατημασιές του ανέμου», ποίηση, εκδ. Μελάνι, 2006, «Χαράζοντας στην άμμο», ποίηση, εκδ. Ιδεόγραμμα, 2010.
0 Σχόλια