“…νομίζω ότι η υποκειμενική άποψη δε βοηθά κανέναν στο να βελτιωθεί. Σε αντίθεση με τη σκληρή δουλειά” – Γιώργος Δάμτσιος

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στην σημερινή μας δημοσίευση για την λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι ο συγγραφέας Γιώργος Δάμτσιος, τον οποίο και ευχαριστώ για την δοτική συνέντευξή του! Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν : Ο Γιώργος Δάμτσιος γεννήθηκε 1978 στη Νάουσα και εργάζεται στο Ελληνικό Δημόσιο από το 2000. Εκτός από τη […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στην σημερινή μας δημοσίευση για την λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι ο συγγραφέας Γιώργος Δάμτσιος, τον οποίο και ευχαριστώ για την δοτική συνέντευξή του!

Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν :

Ο Γιώργος Δάμτσιος γεννήθηκε 1978 στη Νάουσα και εργάζεται στο Ελληνικό Δημόσιο από το 2000. Εκτός από τη συγγραφή, του αρέσει να διαβάζει μανιωδώς ενώ είναι λάτρης της Heavy Metal, του gaming και του αθλητισμού.

Εξακολουθεί να διαμένει στη Νάουσα, μαζί με τη σύζυγό του Αναστασία και την κόρη τους.

Το ντεμπούτο του βιβλίο κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2015 από τις εκδόσεις Momentum και τιτλοφορείται “Μέχρι την τελευταία του ανάσα”.

Τον Γενάρη του 2016, συμμετείχε στο συλλογικό έργο “Ψίθυροι μέσα στη νύχτα”, για λογαριασμό του site nyctophilia.gr

Τον Ιούνιο του 2016 κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ εκατόν τριάντα συμμετεχόντων στον διαγωνισμό των εκδόσεων “Ανάτυπο” με θέμα “Το Άγνωστο”. Συμμετείχε στο αντίστοιχο συλλογικό έργο.

Μέχρι τον Γενάρη του 2017 θα συμμετάσχει σε τρεις ακόμα συλλογές διηγημάτων.

Για επικοινωνία με τον συγγραφέα:

http://georgedamtsios.weebly.com/epsilonpiiotakappaomicroniotanuomeganu942sigmatauepsilon.html

www.facebook.com/george.damtsios?ref=profile

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

-Η δημιουργία μιας καινούργιας ιστορίας είναι η απόλυτη μαγεία για μένα. Υποθέτω ότι είναι και μια πρώτης τάξεως ψυχοθεραπεία.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

-Θα τον συμβούλευα να το κάνει για να νιώσει και αυτός τη μαγεία της δημιουργικότητας. Θα συμβούλευα το αντίθετο στην περίπτωση που επιθυμούσε να το κάνει για να βιοποριστεί. Ειδικά στην Ελλάδα, είναι σχεδόν αδύνατον.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

-Έχω γράψει ήδη πάρα πολλά κείμενα. Κοιτάζοντάς τα, διαπιστώνω ότι ανήκουν σε πολλά και πολύ διαφορετικά λογοτεχνικά είδη. Οπότε θα έλεγα ότι μου αρέσει η ποικιλία και ότι είμαι ανοικτός σε κάθε πειραματισμό.

  1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

-Σε οποιονδήποτε εκδοτικό πιστέψει σε αυτό, το νιώσει ως δικό του “παιδί” και το στηρίξει.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

-Πρωτίστως είναι απλώς “αναγνώστες”, Είναι οι άνθρωποι που μου κάνουν την τιμή να διαβάσουν ένα δημιούργημά μου. Οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα από εκεί και πέρα, είναι ευπρόσδεκτη.

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

-Μιλώντας πάντοτε για την Ελλάδα, δε μου αρέσει που εξακολουθούν να προωθούνται κυρίως τα αμιγώς ερωτικά βιβλία. Καλώς ή κακώς, είναι μόνο ένα είδος της λογοτεχνίας. Αν κάτι μου αρέσει, είναι ότι συνεχίζουν και βγαίνουν πολλά και καλά βιβλία από Έλληνες συγγραφείς, σε κάθε λογοτεχνικό είδος.

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

-Μέχρι στιγμής δε μου έχει γίνει ποτέ κάποια υπερβολικά δυσάρεστη ερώτηση. Ωστόσο, ερωτήσεις που προσπαθούν να σκαλίσουν επίτηδες αυστηρώς προσωπικά δεδομένα, θεωρώ ότι δεν αρέσουν σε κανέναν.

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Δε θα βαθμολογούσα ποτέ τον εαυτό μου. Νομίζω ότι η υποκειμενική άποψη δε βοηθά κανέναν στο να βελτιωθεί. Σε αντίθεση με τη σκληρή δουλειά.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Μιλάω με αρκετούς συγγραφείς και η αίσθηση που αποκομίζω είναι ότι οι περισσότεροί τους το κάνουν από εσωτερική ανάγκη. Υπάρχει και η φιλοδοξία, αλλά περισσότερο ως θετικό κίνητρο.

  1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

-Έχω την αίσθηση ότι δεν έχω δημιουργήσει αντιπάθειες. Δε νομίζω ότι έχω να χωρίσω κάτι με κανέναν. Γράφω για να το απολαμβάνω, και πρωτίστως για τον εαυτό μου.

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου