Οι Γκρίσα – Σκιές και Οστά, της Λι Μπαρντούγκο

6.02.2019

σχόλια

 

_

γράφει η Κλεοπάτρα Στρατή

Είναι γεγονός ότι η επιστημονική φαντασία βρίσκει τους δικούς της βιβλιοφάγους μεταξύ των εφήβων, καθώς τέτοιου είδους βιβλία πληθαίνουν με τον καιρό από τους εκδοτικούς οίκους. Οι Γκρίσα – Σκιές και Οστά της Λια Μπαρντούγκο αποτελεί ένα από αυτά. Η ιστορία εκτυλίσσεται σε κάποιο απόμακρο παρελθόν με δυνατές μάγισσες κι ακόμα πιο παντοδύναμους μάγους, οι οποίοι μοιράζονται μαγικές δυνάμεις, το κακό πολεμά το καλό, αλλά προς το παρόν βγαίνει νικητής το κακό με το καλό να υποχωρεί. Το έθνος της Ράβκα είναι χωρισμένο στα δύο εξαιτίας ενός πολύ κακού μάγου, ο οποίος πολλά χρόνια πριν είχε διασπείρει το σκοτάδι, το Διάσελο των Σκιών. Αυτό το σκοτάδι πολεμούν οι Γκρίσα, οι τάξεις των πιο δυνατών μάγων, υπό τις διαταγές του Ντάρκλινκ, του αρχηγού τους κι έμπιστου του βασιλιά της Ράβκα. Αυτός για πάνω από έναν αιώνα αναζητά μια Κλητεύτρια του Ήλιου για να μπορέσει να διασχίσει το Διάσελο των Σκιών και να δώσει τέλος στον πόλεμο που μαίνεται μεταξύ της Ράβκα και των γειτονικών βασιλείων αυτής. Σε μια προσπάθεια να περάσουν οι Γκρίσα κι ο Δεύτερος Στρατός της Ράβκα το Διάσελο των Σκιών, κάνει την εμφάνισή του ένα κορίτσι, από τις τάξεις του στρατού με ειδικότητα χαρτογράφου,  το οποίο είναι η Κλητεύτρια του Ήλιου.

Στο πρώτο βιβλίο παρακολουθούμε την πορεία της Αλίνας και του Μαλ, δύο ορφανών παιδιών, τα οποία εισάγονται μαζί στον στρατό, μέχρι τη στιγμή που η μαγική δύναμη της Αλίνας εξωτερικεύεται όταν προσπαθεί να σώσει τον καλό της φίλο Μαλ. Μάλιστα, η Αλίνα διαθέτει τη μεγαλύτερη δύναμη του βασιλείου της Ράβκα, αφού, τελικά, αποδεικνύεται ότι είναι Κλητεύτρια του Ήλιου, που σημαίνει ότι μπορεί να καλεί το φως με τη βοήθεια του οποίου θα καταφέρνουν να περάσουν το Διάσελο των Σκιών και να ενώσουν το βασίλειο της Ράβκα. Όμως, δεν είναι όλα όπως φαίνονται, κι ο Ντάρκλινκγ θέλει την Κλητεύτρια του Ήλιου για να επιβάλλει το σκοτάδι όχι μόνο σε όλο το βασίλειο της Ράβκα, αλλά για να εκφοβίσει και τα γειτονικά βασίλεια, τα οποία βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ράβκα εξαιτίας του ότι εκπαιδεύει τους μάγους Γκρίσα, τους οποίους τα άλλα βασίλεια καταδίκαζαν σε θάνατο.

Η πρωτοτυπία της συγκεκριμένης τριλογίας της Λία Μπαρντούγκο είναι η δημιουργία ενός συστήματος μαγείας, όπου ο κάθε μάγος διαθέτει ένα μοναδικό χάρισμα και, μάλιστα, περιορισμένο, καθώς διαβάζουμε ότι στην πρώτη μάχη στο Διάσελο των Σκιών πέθαναν αρκετοί Γκρίσα. Επίσης, μια άλλη πρωτοτυπία της αποτελεί η ορολογία και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί η συγγραφέας όταν αναφέρεται στους μάγους και στις τάξεις τους (Γκρίσα, Κορποριάλι, Αιθεριάλκι), στα ρούχα τους (κεφτά), στις ονομασίες των βασιλείων (Ράβκα, Τσιμπέια, Η Μη Θάλασσα, Διάσελο των Σκιών, Ος Άλτα). Όλα αυτά τα περίεργα ονόματα κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών και τοποθετούν το βιβλίο στις υψηλότερες θέσεις. Πρόκειται για ένα βιβλίο, που θα κερδίσει τον έφηβο αναγνώστη, ήδη, από την πρώτη σελίδα του με τον καλοφτιαγμένο χάρτη που δείχνει τις περιοχές στις οποίες εκτυλίσσεται η ιστορία.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Επιμέλεια άρθρου Κώστας Θερμογιάννης

Επιμέλεια άρθρου

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου