Οι Μέλισσες των Socha – Grajkowski

24.03.2018

«Οι Μέλισσες» του  Piotr Socha, σε κείμενα του Wojciech Grajkowski, είναι ίσως το πιο ολοκληρωμένο βιβλίο γνώσεων για τις Μέλισσες, τόσο για παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη και απευθύνεται πραγματικά σε όλες τις ηλικίες! Είναι ένα μεγάλο βιβλίο με πολύ προσεγμένη έκδοση, το οποίο όμως με την απίστευτη εικονογράφησή του παρασύρει τα μικρότερα παιδιά και με τις πληροφορίες που δίνει, σίγουρα θα κάνει τους μεγαλύτερους αναγνώστες να θαυμάσουν όλο και περισσότερο την κοινωνία των μελισσών. Δεν είναι απλά ένα πληροφοριακό κείμενο, αλλά γραμμένο με τέτοιο τρόπο που ένα παιδί Δημοτικού, δε θα βαρεθεί να το διαβάσει. Ειδικά σε συνδυασμό με την εικονογράφηση.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι ολοκληρωμένες κι αρχίζουν από πότε που εμφανίστηκε η πρώτη μέλισσα, προχωρούν στην ανατομία της, το πώς λειτουργεί η οργανωμένη κοινωνία της, μας εξηγούν  αναλυτικά τι είναι η επικονίαση και πως γίνεται, αλλά και την χρησιμότητα του μελιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ακόμα, θαυμάζουμε την δουλειά του μελισσοκόμου, μαθαίνουμε για τους διάφορους τύπους κυψέλης αλλά και για τον τρόπο που μαζεύουν το μέλι σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Υπάρχει ακόμα και ειδικό αφιέρωμα για τα διάφορα είδη μελιού που φτιάχνουν διαφορετικά γλυκίσματα! (Στις τελευταίες σελίδες έχει και συνταγή για κέικ μελιού). Φυσικά, μαθαίνουμε και για το τσίμπημα των μελισσών και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν και κάποιες ασπρόμαυρες σελίδες, που σαν fun facts, μας αναφέρουν κάποια αξιοπερίεργα των μελισσών! Μας θυμίζει όμως και το πιο σημαντικό. Προσοχή! Ποτέ δεν πρέπει να αφήσουμε τις μέλισσες απροστάτευτες! Ωστόσο, όλα αυτά δεν είναι ούτε τα μισά από όσα περιέχει αυτό το βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμιά παιδική κι ενήλικη βιβλιοθήκη.

Οι δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν είναι πολλές και είναι σίγουρα ένα πλήρες εγχειρίδιο για τα Νηπιαγωγεία που έχουν στην θεματική τους τις μέλισσες.

Καταγράφουμε στο ιστόγραμμα τι ξέρουμε ήδη για τις μέλισσες, πριν μελετήσουμε το βιβλίο. Όταν επεξεργαστούμε το θέμα μας, θα γυρίσουμε σε αυτά που είχαμε γράψει και θα δούμε τι είπαμε σωστά, τι λάθος και τι μπορούμε να συμπληρώσουμε.

Αφού μιλήσουμε για τις μέλισσες και τις κυψέλες τους, δίνουμε στα παιδιά να κόψουν κίτρινα εξάγωνα που θα είναι τα κελιά της κερήθρας. Έπειτα, τους ζητάμε να τα τοποθετήσουν σαν παζλ όλα μαζί. Στη συνέχεια, με μια αυτοσχέδια μέλισσα που θα έχουν φτιάξει και κόψει όπως μπορούν, μας λένε μια δικιά τους ιστορία με μια μέλισσα που ταξιδεύει, με τη βοήθεια εποπτικού υλικού ή της εικονογράφησης του βιβλίου και της κηρήθρας που μόλις έφτιαξαν.

Ταυτόχρονα, έχουμε διαμορφωμένη μια γωνιά σε τραπεζάκι, με τα πάντα σχετικά με τις μέλισσες. Κερήθρες μελισσών, εικόνες τους, σύνεργα μελισσοκόμων, μέλι κτλ

Βάζουμε ένα λουλούδι σε βάζο με νερό και το χρωματίζουμε με κίτρινο χρώμα. Τα παιδιά, γίνονται μέλισσες, και με μια σύριγγα παίρνουν το νερό (που αντιπροσωπεύει το νέκταρ), «πετάνε» για λίγο μέσα στο χώρο και μετά το τοποθετούν σε ειδική «κερήθρα» που έχουμε φτιάξει. Για παράδειγμα, η «κερήθρα» μας θα μπορούσε να είναι μια παγοθήκη.

Δοκιμάζουμε διαφορετικά είδη μελιού και προσπαθούμε να μαντέψουμε έπειτα ποιο είναι ποιο.

Φτιάχνουμε το δικό μας κέικ μελιού με την συνταγή από το βιβλίο!

Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη έχει τελειώσει Νηπιαγωγός μα στον ελεύθερο χρόνο της είναι εφευρέτρια ονείρων κι εκπαιδεύτρια σοκολατένιων λαγών. Έχει φάει από το μήλο της Χιονάτης κι επέζησε γι’ αυτό και ξέρει όλα τα μυστικά των ηρώων των παραμυθιών. Μένει  με τις 73 πολύχρωμες γάτες της που γουργουρίζουν τα κάλαντα όλο το χρόνο και γράφει παραμύθια για μικρούς, μεγάλους και ονειροπόλους. Σπουδάζει από το 2014 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, έχει βραβευτεί για παραμύθια και διηγήματά της κι είναι εθελόντρια ομαδάρχισσα σε κατασκηνώσεις. Σπουδάζει σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ σχετικό με φιλαναγνωσία και το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Το αρχηγείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου