“…ο άνθρωπος που νιώθει ότι έχει ανάγκη να γράψει, ας το κάνει. Δεν είναι επάγγελμα” – Παναγιώτης Δεληγιάννης

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Σήμερινός φιλοξενούμενος στη λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Παναγιώτης Δεληγιάννης , τον οποίο και ευχαριστώ για την εξομολογητική του συνέντευξη!   Βιογραφικό Ονομάζομαι Παναγιώτης Δεληγιάννης. Γεννήθηκα τον Οκτώβριο του 1982 στην Αθήνα και ζω στη Βαρυμπόμπη. Είμαι παντρεμένος και πατέρας ενός γιου 3 ετών. Είμαι λάτρης της […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Σήμερινός φιλοξενούμενος στη λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Παναγιώτης Δεληγιάννης , τον οποίο και ευχαριστώ για την εξομολογητική του συνέντευξη!

 

Βιογραφικό

Ονομάζομαι Παναγιώτης Δεληγιάννης. Γεννήθηκα τον Οκτώβριο του 1982 στην Αθήνα και ζω στη Βαρυμπόμπη.

Είμαι παντρεμένος και πατέρας ενός γιου 3 ετών.

Είμαι λάτρης της σκηνής του τρόμου και του φανταστικού από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Έτσι αποφάσισα να αφήσω και το δικό μου στίγμα σε αυτόν τον τομέα που αγαπάω τόσο πολύ.

Ο Στόχος (Ημερολόγιο) είναι το πρώτο μέρος της ιστορίας μου που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια των περιπάτων μου στα δύσβατα μονοπάτια της Πάρνηθας.

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

 1. Γιατί γράφεις;

Η συγγραφή είναι μια ιεροτελεστία, που με βοηθά στο να εξωτερικεύω το χάος, που έχω καθημερινά μέσα στο κεφάλι μου. Από μικρός την είχα σαν καταφύγιο. Νιώθω μια πληρότητα και μια ψυχική ευεξία όταν γράφω.

 1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Δεν θα συμβούλευα κανέναν να γίνει συγγραφέας ή ποιητής. Ο άνθρωπος που νιώθει ότι έχει ανάγκη να γράψει, ας το κάνει. Δεν είναι επάγγελμα. Είναι κάτι προσωπικό και ιδιαίτερο για τον καθένα, μια εσωτερική ανάγκη.

 1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Στον εκδοτικό οίκο που σέβεται το έργο μου, εμένα ως άνθρωπο και τους αναγνώστες μου. Μην ξεχνάμε πως οι εκδοτικοί οίκοι υπάρχουν επειδή υπάρχουν οι συγγραφείς και οι αναγνώστες. Αλλιώς δεν θα είχαν κανένα λόγο ύπαρξης.

 1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Είναι άνθρωποι που με τιμούν, επειδή θυσιάζουν τον χρόνο τους για να διαβάσουν το δημιούργημά μου. Τίποτα από τα τρία που είπατε. Ο κάθε άνθρωπος που αφιερώνει χρόνο για εσένα, είναι ένα κομμάτι της καρδιάς σου.

 1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Έχω ακούσει πολλά καλά για το έργο μου και κάποια άσχημα. Ο κάθε άνθρωπος έχει τη γνώμη του και αυτό είναι απολύτως σεβαστό.

 1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Ότι είμαι απλός, χρησιμοποιώ καθημερινά το χιούμορ στη ζωή μου και πως είμαι κοινωνικός. Αυτά πιστεύω ότι βλέπουν σε εμένα. Όλα αυτά ισχύουν.

 1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Αν νιώθω φτασμένος συγγραφέας. Μα πως είναι δυνατόν να είσαι φτασμένος συγγραφέας με μόνο ένα έργο σου να κυκλοφορεί; Από την άλλη είμαι και ζωντανός. Συνήθως ο φτασμένος σε κάθε κλάδο θεωρείται ο υπέργηρος και ο «βλέπω τα ραδίκια ανάποδα». Ευτυχώς τα βλέπω ακόμα μέσα στο πιάτο μου!

 1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Θέλω να πιστεύω πως όλοι ξεκινούν από την εσωτερική ανάγκη. Αν κάνεις μια καλή αρχή και μια  καλή συνέχεια, μπορείς να κυνηγήσεις το χρήμα και τη δόξα, χωρίς όμως να θυσιάσεις την ποιότητά σου και τις ιδέες σου για να ξεπουληθείς. Είναι πολύ δύσκολο να γράφεις ένα καλό βιβλίο κάθε χρόνο και ας σου το επιβάλλουν.

 1. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Είμαι +++

Απλός. Φιλεύσπλαχνος . Ρομαντικός (σε σχέση με την ποιότητα των ανθρώπων).

Είμαι —

Απαισιόδοξος (όπως όλοι οι ρομαντικοί). Ανυπόμονος. ΑΕΚ (όλα τα άσχημα αρχίζουν από Α).

 1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Ο χειρότερος εφιάλτης για την καριέρα ενός συγγραφέα, είναι να μην αγαπηθεί το έργο του. Το όνειρό μου είναι να γράψω όλα αυτά που έχω μέχρι τώρα στα σκαριά και μέσω αυτών να ταξιδέψουν όλο και πιο πολλοί αναγνώστες. Κάθε φορά που μου λέει ένας αναγνώστης πως ταξίδεψε μέσα από το βιβλίο μου, νιώθω μεγάλη χαρά.

 1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Κάθε φορά που περνάτε έναν δημιουργό από αυτή την μίνι ιερά εξέταση, πιστεύετε πως σας ανήκει ένα κομμάτι των εσώψυχών του; Θεωρείτε τον εαυτό σας έναν καταβροχθιστή μυστικών; (Συγνώμη, αλλά η ερώτηση μου είναι εκτός λογοτεχνικού πλαισίου. Θα ήθελα όμως να απαντηθεί!)

Θεόφιλος Γιαννόπουλος:

Καταρχήν, σ’ ευχαριστώ πολύ συγγραφέα μου Παναγιώτη Δεληγιάννη για την συμμετοχή σου! Ο σκοπός αυτής της… «ιερής εξέτασης» που δημιούργησα, αποσκοπεί  στην δημόσια κατάθεση των «Θέλω» συγγραφέων και αναγνωστών. –Όπως άλλωστε διαχωρίζονται και τα ομώνυμα ερωτηματολόγια που δημιούργησα- Έτσι, τα εσώψυχα του εκάστοτε συμμετέχοντα ανήκουν πρώτιστος στον ίδιο και κατόπιν γίνονται «τροφή» προς σκέψη για το κοινό. Ο δικός μου ρόλος είναι να «χτίσω» αυτή τη γέφυρα, βιώνοντας όλη τη διαδρομή τόσο ως δημιουργός όσο και ως αναγνώστης. Καλή επιτυχία εύχομαι στο έργο σου Συγγραφέα μου!  

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου