Ο Έρωτας Δε Θέλει Τίτλο, της Ιωάννας Γκανέτσα

29.01.2015

Ο Έρωτας Δε Θέλει Τίτλο. Η αλήθεια είναι πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο αντιπροσωπευτικός τίτλος για να μπει κάποιος κατευθείαν στο κλίμα του βιβλίου. Η συγγραφέας, Ιωάννα Γκανέτσα, σε αποχρώσεις καθόλου ροζ αλλά έντονα κόκκινες, βάζει τον έρωτα στο μικροσκόπιο και αναλύει όλες τις πτυχές του με τον δικό της μοναδικά χαρακτηριστικό τρόπο. Χωρίς υπερβολές αλλά με πάθος, αφήνει την πένα της να σκιαγραφήσει έντονα όλες τις πτυχές του.

Μέσα από αυτή τη συλλογή των σαράντα πέντε λογοτεχνικών άρθρων και κειμένων της, καταφέρνει να αποτυπώσει τον έρωτα στο χαρτί με μεγάλη ακρίβεια σε οποιαδήποτε μορφή του, είτε αυτός είναι ο ανεκπλήρωτος, είτε ο μονόπλευρος, ο παθιασμένος, ο απαγορευμένος, ο πρώτος, ο μεγάλος, ο κρυφός. Στοχεύει πρωτίστως στα συναισθήματα που κατακλύζουν τους ήρωες, ενώ ταυτόχρονα καταφέρνει να ξυπνά ή να ιντριγκάρει γλυκά τις αισθήσεις του αναγνώστη. Χωρίς να υπονοεί ή να αφήνει τίποτα να αιωρείται, δίνει την δική της οπτική και ταυτόχρονα βάζει τον αναγνώστη στη διαδικασία να αναρωτηθεί, να πάρει αποφάσεις, να τολμήσει, να παθιαστεί και πάνω από όλα να ζήσει τον έρωτα. Να τον ζήσει όπως εκείνος τον οπτικοποιεί και αναπαριστά στο θυμικό του μέσα από τις γραμμές του βιβλίου της Ιωάννας.

Στην εισαγωγή του βιβλίου της η συγγραφέας γράφει:

«Εύχομαι διαβάζοντας τα κείμενα μου, να βρείτε κομμάτια του εαυτού σας, να θυμηθείτε δυνατούς έρωτες, να αναβιώσετε στιγμές, να χαϊδέψετε πληγές και να αγκαλιάσετε παλιές και καινούργιες αγάπες. Προ πάντων, εύχομαι η ανάγνωση του βιβλίου να σας δημιουργήσει μια γλυκιά ερωτική αίσθηση και τη διάθεση να (ξανά)πιστέψετε στη δύναμη του συναισθήματος. Γιατί η ζωή ζει με έρωτα και ο έρωτας είναι ζωή.»

Αν είναι κάτι που καταφέρνει η Ιωάννα με αυτό το ανθολόγιο κειμένων, χωρίς να υποπίπτει σε ανούσιες διαπιστώσεις ή σε ουτοπικές περιγραφές, είναι να αποτυπώσει την πραγματική διάσταση του έρωτα στη σύγχρονη εποχή, τονίζοντας την πολύπλευρη μορφή του, αναλύοντας τις πτυχές του με την ακρίβεια της γυναικείας -και όχι μόνο- ματιάς και δίνοντας του την ένταση και την υπόσταση που του ταιριάζει.

Δε θα ήταν υπερβολή αν ισχυριστούμε πως η ανάγνωση του βιβλίου θα ικανοποιήσει τους λάτρεις της λογοτεχνίας και της αρθρογραφίας με κεντρικό άξονα τον έρωτα και θα ξαφνιάσει ευχάριστα όσους είναι διστακτικοί σε αναγνώσματα αυτής της θεματολογίας. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για φτηνή γραφή τύπου άρλεκιν, αλλά για την δοσμένη άφοβα οπτική μιας σύγχρονης εργαζόμενης γυναίκας, ενός δυναμικού ανθρώπου που ζει μέσα στην κοινωνία και την αφουγκράζεται, έχοντας τις αγωνίες, τους φόβους αλλά και τις προσδοκίες που έχουμε όλοι μας στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο έρωτας είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από τα πράγματα και τη φύση, ο πρώτος θεός που δημιουργήθηκε σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου, τον οποίο τόσο όμορφα υμνεί η Ιωάννα Γκανέτσα, χωρίς να θέλει… τίτλους!

_

Το βιβλίο ‘Ο έρωτας δε θέλει τίτλο” της Ιωάννας Γκανέτσα

μπορείτε να το προμηθευτείτε κάνοντας κλικ εδώ

ή κατόπιν παραγγελίας στο βιβλιοπωλείο σας.

_

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου