Ο βαρκάρης, του Ανδρέα Μάριο Σουσουρή

9.12.2018

σχόλια


γράφει ο Γιάννης Δρούγος


Ο Ανδρέας-Μάριος Σουσουρής, γεννημένος στο Βόλο, ανήκει στην κατηγορία των συγγραφέων-εργατών που, σιωπηλά, ήσυχα και καρτερικά, σκάβουν και σκαλίζουν νου, καρδιά, γη, μνήμη και θερίζουν μικρά θαύματα. Έτσι σιωπηλά, σκαλίζοντας συλλαβή τη συλλαβή, λέξη τη λέξη, δημιούργησε και μας μοίρασε ως αντίδωρο τη νέα του νουβέλα.

Σε μόλις 106 σελίδες, γινόμαστε συνεπιβάτες σε ένα ταξίδι αλλόκοτο, αλλόκοσμο και, ίσως σπάνιο για τα δεδομένα της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας. Ένα ταξίδι στον Κάτω Κόσμο. Κατασκότεινο αλλά με σπινθήρες φωτός να αχνοφέγγουν στη διαδρομή, στα μαύρα νερά.

Βασικοί πρωταγωνιστές, ο Βαρκάρης και ο Επιβάτης. Ο Βαρκάρης με το άδειο απρόσωπο πρόσωπο, εκτελεί ένα ακόμα συνηθισμένο δρομολόγιο. Ο Επιβάτης ή Νεκρός, επιβιβάζεται στη βάρκα για να μεταφερθεί από τον Επάνω Κόσμο,στον Κόσμο των Ψυχών, στην Ακτή των Αναμνήσεων, στον Πύργο των Αποφάσεων. Κι από εκεί, στο Σύμπαν. Μέσα σε μια εκκωφαντική σιωπή, το εξαϋλωμένο σώμα του θα πλέει ανάμεσα σε σωματίδια, κομήτες κι αστέρια.

Κάθε στάση και μια ανάμνηση-καθρέφτης ή ομίχλη…

Μια διαδρομή σ’ ένα κόσμο κάτω απ΄ τη γη και, σε πολλά σημεία, όμοιο με τον κόσμο πάνω απ’ αυτή. Μια πορεία γεμάτη μνήμες για τη ζωή που πέρασε και τέλειωσε ξαφνικά και νωρίς, γεμάτη από το συναίσθημα του κενού για μια άλλη ‘ζωή’ που ξεκινά κάπου αλλού. Μια πορεία με θραύσματα απ’ ό,τι έμεινε στη μέση.

Ένα βιβλίο-θαύμα, σαν τα θαύματα εκείνα που έρχονται και μας συναντάνε απρόσμενα.

Υπό την φροντίδα των εκδόσεων Γαβριηλίδη.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Επιμέλεια άρθρου Κώστας Θερμογιάννης

Επιμέλεια άρθρου

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου