Ο Θόδωρος Δεύτος συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Κάθε βιβλίο του ένα νοητό ταξίδι στις Αλησμόνητες Πατρίδες! Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε; Με ποιο κόστος; Μάλλον την επέλεξα. Κάποια στιγμή είπα ουφ με την παιδεία και την παραπαιδεία, θα κάνω αυτό που γουστάρω, που μου αρέσει, που με γεμίζει. Έτσι πήρα μολύβι, χαρτί, τις σημειώσεις μου και αποσύρθηκα. Κάπως έτσι ξεκίνησε […]

Κάθε βιβλίο του ένα νοητό ταξίδι στις Αλησμόνητες Πατρίδες!

Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε; Με ποιο κόστος;

Μάλλον την επέλεξα. Κάποια στιγμή είπα ουφ με την παιδεία και την παραπαιδεία, θα κάνω αυτό που γουστάρω, που μου αρέσει, που με γεμίζει. Έτσι πήρα μολύβι, χαρτί, τις σημειώσεις μου και αποσύρθηκα. Κάπως έτσι ξεκίνησε αυτό το πολύ όμορφο ταξίδι της συγγραφής! Μπορεί να έχασα κάποια χρήματα από την προηγούμενη ενασχόλησή μου, αλλά διόλου δε με πειράζει, σημασία έχει η ψυχή να είναι καλά!

Υπήρξε κάποιο πρόσωπο της ζωής σας το όποιο να έπαιξε ενεργό ρόλο στην ενασχόλησή σας με τη γραφή;

Όχι θα έλεγα, αν χρωστώ κάτι το χρωστώ στον δάσκαλο πατέρα μου ο οποίος διέθετε ένα μεγάλο μέρος του πενιχρού μισθού του, στην αγορά βιβλίων. Έτσι με μύησε στο διάβασμα και αυτό ίσως να ήταν η αφορμή που σήμερα γράφω.

Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;

Η έμπνευση είναι ένα ρυάκι με γάργαρο νερό που κυλάει και σε δροσίζει και σε ξεδιψάει κατά περιόδους. Πάντως όταν γράφω, πρέπει να σας ομολογήσω ότι είναι από τις πλέον ευτυχισμένες περιόδους της ζωής μου, γιατί χώνομαι, τρυπώνω μέσα στην ιστορία μου και παρακολουθώ τους ήρωές μου, που υφαίνουν το υφαντό στον αργαλειό. Χαίρομαι μαζί τους, συμπάσχω μαζί τους, κλαίω μαζί τους. Είναι η δική μου οικογένεια, οι δικοί μου άνθρωποι.

Υπάρχει κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας που δυσκολεύει τη γραφή σας;

Είμαι πολύ συναισθηματικός και παρορμητικός, συγχρόνως πολύ συντηρητικός στο να χρησιμοποιώ ακραίες εκφράσεις, πρόστυχα λόγια κοντολογίς. Παρ’ όλο που όσες φορές χρειάστηκε να περιγράψω δύσκολες καταστάσεις, τα έχω πάει πολύ καλά, όπως μου λένε οι αναγνώστες μου. Όπως ο βιασμός στο τελευταίο μου βιβλίο, την Πολίτισσα.

Μιλήστε μας για το τελευταίο σας βιβλίο. Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε στον αναγνώστη;

Το τελευταίο μου βιβλίο με τίτλο “Είμαι Πολίτισσα, τζάνουμ”, είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που παρακολουθεί τη ζωή μιας οικογένειας Κωνσταντινοπουλητών, από το 1923- 1981. Είναι ένα βιβλίο που παίρνει συγκλονιστικές κριτικές, έχει δε ξεπεράσει αυτή τη στιγμή τα 10.000 αντίτυπα, νούμερο που θεωρώ ότι είναι πολύ καλό τη σημερινή εποχή. Τα βασικά μηνύματα που θέλω να περάσω είναι ότι δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ τι είχαμε, τι χάσαμε και κυρίως γιατί τα χάσαμε.

Είχατε μια μεγάλη επιτυχία με το προηγούμενο βιβλίο σας για τον Πόντο, μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό.

Πράγματι, το προηγούμενο βιβλίο μου με τίτλο “Τραπεζούντα, το διαμάντι της Ανατολής”, είχε την καλή τύχη ένα απόσπασμά του, να μπει θέμα στις Πανελλήνιες εξετάσεις του 2016, στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία για το βιβλίο που το εκτόξευσε κυκλοφοριακά και για μένα μια δικαίωση!

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;

Κοιτάτε ψηλά και μακριά! Αυτό συμβουλεύω και τα παιδιά μου.

Ετοιμάζετε κάποιο καινούργιο έργο;

Ναι, όπου να ’ναι τελειώνω ένα βιβλίο με θέμα τη δική μου πατρίδα, την Ήπειρο. Λεπτομέρειες προσεχώς.

 

Έργα του συγγραφέα από τις εκδόσεις Ωκεανός:

Είμαι Πολίτισσα, τζάνουμ!

Είναι η Έλσα, η κοσμοπολίτισσα Ρωμιά της Πόλης, που μας σεργιανάει με τις αναμνήσεις της, με τις υπέροχες περιγραφές της για την Βασιλεύουσα, με τους παράξενους αλλά ξεχωριστούς έρωτες της, με τα γλέντια, τα πάθη, τις προσδοκίες… Μαζί της κι η Ρωξάνη, η μεγάλη αρχόντισσα του Πέραν, που ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής της σαν παραμύθι, …ένα παραμύθι όμως που οι απόγονοι των Νεότουρκων του Κεμάλ Ατατούρκ, το μετέτρεψαν σε εφιάλτη…

Μέσα από την αφήγηση των δύο γυναικών, αναδύεται η ίδια η Κωνσταντινούπολη των Ρωμιών, λαμπρή, μεγαλοπρεπής, πλανεύτρα. Μια πόλη μαγική κι ανεπανάληπτη, χαραγμένη ανεξίτηλα στις μνήμες όσων την έζησαν και όσων την ποθούν…

 

Τραπεζούντα

Το διαμάντι της Ανατολής

Η άτακτη αποχώρηση του Ρωσικού στρατού από την πόλη προκαλεί πανικό, κι έτσι η οικογένεια η οικογένεια του γνωστού μεγαλέμπορου σιτηρών και καπνών Λάμπου Κυριακίδη αποφασίζει να εγκαταλείψει την Τραπεζούντα κακήν-κακώς. Η εγγονή του Λάμπου, η Πινίτσα, έχει δύο μικρά παιδιά και μπροστά στον φόβο του αφανισμού, αποφασίζει να αφήσει το ολίγων μηνών αγοράκι της, στον Τούρκο υπηρέτη, τον Χασάν, με την ελπίδα ότι αργότερα θα επέστρεφε να το πάρει. Η οικογένεια μοιράζεται, άλλοι έρχονται στην Ελλάδα και άλλοι περνούν στην Γεωργία. Η μοιρασμένη οικογένεια Κυριακίδη περνά πολλές δοκιμασίες, εδώ κι εκεί. Στην Ελλάδα η κατάσταση μετά την Μικρασιατική καταστροφή είναι άθλια, αλλά και στην Ρωσία, τα δεινά που περνούν οι μειονότητες από το νέο καθεστώς, δεν είναι λίγα. Στην Ελλάδα έχει φτάσει η Πινίτσα με το δυόμιση χρονών κοριτσάκι της και η γιαγιά Θεοφρονία, ενώ στη Ρωσία, ο γιος της οικογένειας ο Ιεροκλής με την οικογένεια του. Ο πόνος για το μωρό που έμεινε πίσω, αγιάτρευτος, αξεπέραστος, αλλά έπρεπε να αγωνιστούν, να ζήσουν, με το όραμα πάντα να επιστρέψουν να το βρουν και να το πάρουν.

Από τα χρώματα και τα αρώματα της Τραπεζούντας ως τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Κατερίνης, της Νέας Σάντας, τις περιπέτειες στο Σοχούμι, την εξορία στον Καύκασο, την αναγκαστική μετανάστευση στο Μόναχο και το λυτρωτικό ταξίδι της επιστροφής.

Η πορεία στο άγνωστο για την οικογένεια του μεγαλέμπορου σιτηρών Λάμπου Κυριακίδη, είναι μια ιστορία μέσα στην πραγματική ιστορία, που θα σας συναρπάσει.

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο συγγραφέας Θοδωρής Δεύτος γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1957. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει δύο κόρες, τη Μαριλίζα (Δικηγόρο) και την Ασπασία (Φοιτήτρια του Παιδαγωγικού). Διορίστηκε στη δημ. εκπαίδευση το 1987 και την υπηρέτησε ως το 2015. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου επί μια δεκαετία (2001-2011). Το 2006 εκλέχτηκε στο Δ.Σ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. Από το 2006 εκλέγεται δημ. σύμβουλος στον δήμο Ιλίου, όπου διετέλεσε πρ. του Αθλ. Οργανισμού (2008-10) και Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού (2010-14). Εχει γράψει 6 βιβλία, τα 4 από τα οποία αναφέρονται στις αλησμόνητες πατρίδες.

Ο ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ

ΜΗ ΡΩΤΑΣ ΓΙΑΤΙ

ΣΜΥΡΝΗ ΣΥΓΓΝΩΜΗ

ΜΗΠΩΣ ΑΓΑΠΗΣΑ ΛΑΘΟΣ ΠΑΤΡΙΔΑ;

ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΣΑ ΤΖΑΝΟΥΜ

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου