Ο Λιάκος

9.05.2014

 

 

τοβιβλίο.net παρουσιάζει με μεγάλη χαρά το e-book του Βαγγέλη Τσερεμέγκλη 'Ο Λιάκος'. Ένα βιβλίο που ξεκίνησε ως μια από τις ιστορίες στα πλαίσια της δράσης 'Μια εικόνα... Χίλιες λέξεις!' και τελικά ολοκληρώθηκε σε ένα βιβλίο. Ο συγγραφέας με ύφος ανεπιτήδευτο δημιουργεί ένα περιβάλλον γύρω από το οποίο δεν μπορεί να σταθεί τίποτα άλλο παρά μόνο η ειλικρίνεια, η ευθύτητα και η ντομπροσύνη, κι όλα αυτά μαζί με την άδολη αγάπη κλείνουν τον κύκλο, έναν κύκλο σπάνιο, από εκείνους που δύσκολα απαντά κανείς στη ζωή. Μπορεί η ιστορία να μην είναι πραγματική είναι όμως πέρα για πέρα αληθινή τόσο μέσα στο θυμικό του Βαγγέλη Τσερεμέγκλη όσο και μέσα σε μερικούς ανθρώπους που δεν έχουν χάσει ακόμα το πραγματικό νόημα της ζωής.

Ο συγγραφέας εξομολογείται:

 

Είναι νομίζω μια βαθιά Δημοκρατική σχέση αυτή που αναπτύσσεται ανάμεσα στο συγγραφέα και τον αναγνώστη. Στο βαθμό που ο συγγραφέας σέβεται τον αναγνώστη, άρα και τον έναν και μοναδικό πρώτο αναγνώστη, τον εαυτό του, δίνει την δυνατότητα μέσω του κειμένου του στον καθένα να “εισπράξει” ό,τι αυτός επιθυμεί. Να δει εικόνες, να καταλάβει νοήματα, να ανασύρει μνήμες, να ταυτιστεί με τους ήρωες ή σε τελική ανάλυση να μείνει εντελώς αδιάφορος σε όλα αυτά. Στην διακριτική ευχέρεια του αναγνώστη είναι το τι θα πράξει τελικά.

Ο Λιάκος είναι ένας τέτοιος δημοκρατικός τύπος. Είναι τεράστιος για να φαίνεται ενώ ταυτόχρονα είναι απλός για να μπορεί να κριθεί από όλους. Γιατί στην απλότητα δεν μπορείς να κρύψεις τίποτα. Είναι όλα στο φως και από αυτό κρίνονται. Σε αντίθεση με την πολυπλοκότητα που πολλές φορές γεννάει και υποψίες, ότι όλο και κάποιο ψεγάδι επιχειρείται να καλυφθεί, να κρυφτεί κάτω από το φαντεζί χαλί της. Στις μέρες μας που έννοιες όπως η “ντομπροσύνη”, η “τιμιότητα”, η “ευθύτητα” και η “ανιδιοτελής προσφορά”, έχουν μοχλευθεί ή και λοιδορηθεί πολλές φορές, είναι σημαντικό πράγμα κάποιος να μας τις θυμίζει. Είναι σημαντικό να ανασύρονται σαν ανάμνηση στην πραγματική τους διάσταση και να προσαρμόζονται στο σήμερα. Χωρίς πρόσθετα και φερτά στολίδια που κάποιες φορές προσφέρουν ένα “εφιαλτικό” αποτρόπαιο αποτέλεσμα.

Ό,τι επιχειρήθηκε μέσω του Λιάκου να πραγματοποιηθεί, είναι ακριβώς αυτό. Για να γιατρέψεις την αρρώστια, θα πρέπει πριν να την αποδεχθείς. Στη συνέχεια να βρεις την ρίζα της και τέλος με μαέστρικο τρόπο να την θεραπεύσεις όπως ακριβώς ο Λιάκος τις αγαπημένες του σακαράκες. Θα πονέσεις, θα δουλέψεις σκληρά, θα χρειαστεί να κάνεις επιλογές, θα πρέπει να ορθώσεις το ανάστημά σου, αλλά στο τέλος όταν το πιστεύεις θα τα καταφέρεις να χαράξεις τον πιο όμορφο και ζωηρό κύκλο. Θα κάνεις την σακαράκα λιμουζίνα και όλοι θα σε αποζημιώσουν με την γνήσια ανιδιοτελή αγάπη και τον θαυμασμό τους. Ίσως να σου αρκεί ένα μεγάλο ευτυχισμένο χαμόγελο στο πρόσωπό τους, όλοι όμως θα σου προσφέρουν κάτι πολύ περισσότερο. Εκτίμηση και σεβασμό που θα έχεις κερδίσει, μόνο και μόνο γιατί στάθηκες όρθιος όταν και όπου έπρεπε.

Αυτός δεν είναι και ο προορισμός του ανθρώπου; Να γεμίσει τις βαλίτσες του, πριν το μεγάλο του ταξίδι με απέραντη εκτίμηση και σεβασμό; Έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να πάρει και τίποτε άλλο μαζί του!!

Με απέραντη εκτίμηση

Βαγγέλης Τσερεμέγκλης

 Το βιβλίο 'Ο Λιάκος' μπορείτε να το κατεβάσετε από τη βιβλιοθήκη του δικτυακού τόπου τοβιβλίο.net

ebook
pdf

android64

 ebook για android

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Μια αναπάντεχη συνάντηση

Μια αναπάντεχη συνάντηση

- γράφει η Αγάπη Χαριτάκη -   Μ’ αρέσει να φτιάχνω πρωινό για τα παιδιά μου. Έρχονται στο σπίτια πια μόνο τις Κυριακές. Δουλειά, σπουδές, τρεχάματα, που να προλάβουν και αυτά. Τηγανίζω 2 αυγά και βράζω άλλα δύο δίπλα. Έτσι ήταν πάντα οι γιοι μου, ο ένας μέρα, ο...

Η απεργία

Η απεργία

Ο προϊστάμενος βγήκε απ’ το υπερυψωμένο γραφείο του διευθυντή, ακούμπησε στα κάγκελα και κοίταξε τους εργάτες που ήταν μαζεμένοι από κάτω. Όλα τα κεφάλια στράφηκαν στο μέρος του. -Ο κύριος Ηρακλής θέλει να κουβεντιάσει με την αντιπροσωπεία σας, είπε. Τέσσερις εργάτες...

Μια Φιλία

Μια Φιλία

- γράφει η Αγάπη Χαριτάκη -   Υπάρχει άραγε φιλία ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα; Αυτό ίσως είναι το πιο αμφιλεγόμενο και σίγουρα ακόμη αναπάντητο ερώτημα της ιστορίας του ανθρώπου. Πιο εύκολα τετραγωνίζεται ο κύκλος. Οι απόψεις χωρίζονται σε ομάδες σαν το...

Συνάντηση στην πολυκατοικία

Συνάντηση στην πολυκατοικία

Η Ρίτα, φοιτήτρια στην Αρχιτεκτονική, στην επαρχιακή πόλη, χαιρόταν το επιτέλους κατάδικό της δωμάτιο, μια γκαρσονιέρα στο ισόγειο κεντρικής πολυκατοικίας. Έξι τα ξημερώματα ανυπόμονη για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και για τη μέρα που ερχόταν. Ανακουφισμένη...

Θέα Θάλασσα

Θέα Θάλασσα

Εμπνευσμένο από τον πίνακα του Γ. Μόραλη “Έγκυος Γυναίκα”   Καστέλα 1948 Μήνες ολόκληρους καθόταν στην ίδια θέση κάθε απόγευμα. Από την ώρα που απόσωνε το λιγοστό γεύμα της μέχρι που ο ήλιος έδυε και τα μάτια της δεν έβλεπαν παρά μόνο πηχτό μαύρο, καθόταν ακίνητη...

Διαβάστε κι αυτά

Θέα Θάλασσα

Θέα Θάλασσα

Εμπνευσμένο από τον πίνακα του Γ. Μόραλη “Έγκυος Γυναίκα”   Καστέλα 1948 Μήνες ολόκληρους καθόταν στην ίδια θέση κάθε απόγευμα. Από την ώρα που απόσωνε το λιγοστό γεύμα της μέχρι που ο ήλιος έδυε και τα μάτια της δεν έβλεπαν παρά μόνο πηχτό μαύρο, καθόταν ακίνητη...

Στα Μαρμαρένια Αλώνια

Στα Μαρμαρένια Αλώνια

-Όχι ρε πούστη χάρε, δε θα το πάρεις το παιδί! Φώναζε και έβριζε με πάθος καθώς έκανε ανάνηψη στο 12χρονο αγόρι, που είχε φύγει στη μέση του χειρουργείου. Ο ιδρώτας είχε ποτίσει το πρόσωπό του, μα το βλέμμα του, γεμάτο πείσμα κοιτούσε κατάματα τον χάροντα, που έστεκε...

Τα ημερολόγια των τρελών: «Ο περιθωριακός»

Τα ημερολόγια των τρελών: «Ο περιθωριακός»

Ο πίνακας μιας μέρας σου. Πλάσε χαρά, πλάσε ζωή, αξίες και ομορφιά η αύρα σου θ’ αγγίξει ανθρώπους πιο βαθιά ωραία συναισθήματα στη σύνθεση μιας μέρας πομπός ελπίδας, άνοιξης, στο φάσμα μιας εσπέρας. Το κάδρο των αισθήσεων γέμιζε με αγάπη μια θάλασσα χαμόγελα στου ουρανού τον χάρτη.

12 σχόλια

12 Σχόλια

 1. Άννα Ρουμελιώτη

  Καλώς τον λοιπόν τον Λιάκο!!Έχοντας ήδη πάρει μια γεύση της ντόμπρας γραφής σου Βαγγέλη ανυπομονώ να δω και τη συνέχεια αυτής της ιστορίας που έρχεται να μας θυμίσει κάποιες μοναδικές αξίες, που ελπίζω κάποιοι δεν τις έχουμε ξεχάσει!!!Σε ευχαριστώ!!

  Απάντηση
  • Βαγγέλης Τσερεμέγκλης

   Άννα θα πρέπει να είσαι η πιο φανατική αναγνώστρια του Λιάκου. Έτσι δείχνουν τα σημάδια. Ελπίζω να αποζημιωθείς στο έπακρο και να διασκεδάσεις την ολοκλήρωσή του. Να είσαι πάντα καλά και σε ευχαριστώ πολύ.

   Απάντηση
 2. Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου

  “Ο συγγραφέας με ύφος ανεπιτήδευτο δημιουργεί ένα περιβάλλον γύρω από το οποίο δεν μπορεί να σταθεί τίποτα άλλο παρά μόνο η ειλικρίνεια, η ευθύτητα και η ντομπροσύνη”

  Απόλαυσα τον “Λιάκο” σε δόσεις – και θα τον απολαύσω ακόμη μια φορά (και καλύτερα) σε ενιαίο σύνολο!
  Φίλε μου Βαγγέλη και πάλι συγχαρητήρια για τον εξαιρετικό ήρωά σου!

  Απάντηση
  • Βαγγέλης Τσερεμέγκλης

   Βάσω μου, κυρία Βάσω μου( που μου παρεξηγιέσαι με αυτό το κυρία) είμαι βέβαιος πως θα τον απολαύσεις τον Λιάκο και σου εύχομαι ότι καλύτερο μαζί με ένα μεγάλο ευχαριστώ.

   Απάντηση
 3. Ανώνυμος

  Έχοντας γνωρίσει τον συγγραφέα απο κοντά σε καλές και κακές εποχες(οχι μόνο δικές του),είμαι σίγουρος ότι “ο Λιακος” έχει πολλα να πει στον καθένα μας και σίγουρα θα δώσει αφορμές για αναζήτησή.Βαγγελη σου εύχομαι απο καρδιάς καλή επιτυχία.

  Απάντηση
  • Βαγγέλης Τσερεμέγκλης

   Μένω με την απορία της ανωνυμίας και ευχαριστώ από καρδιάς για τα καλά σου λόγια Ανώνυμε.

   Απάντηση
   • Δημήτρης Κατσατσος

    Βαγγέλη απο λάθος βγήκα ανώνυμος.Ειμαι ο Δημητρης(dimitriskts).

    Απάντηση
 4. Άννα Ρουμελιώτη

  Η ειλικρίνεια, η απλότητα, η αγάπη είναι υπεραρκετά για να έχουμε μια ολοκληρωμένη ζωή!!!Έτσι απλά και όμορφα!!!Να είσαι καλά Βαγγέλη και να συνεχίσεις να γράφεις με αυτήν την ιδιαίτερη γραφή που εμένα με άγγιξε βαθιά και με συγκίνησε!!!Μπράβο σου!!

  Απάντηση
 5. Katerina Sapouni

  ΒΑΓΓΕΛΗ, Σ’ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!!!!!!!!!!!!
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΔΙΑΒΑΣΑ, Σ’ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΝΑΣ ΤΕΤΟΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΠΩΣ ΕΣΥ, ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ.
  ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΜΑ Ο ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ ΣΟΥ.

  Απάντηση
  • Βαγγέλης Τσερεμέγκλης

   Κατερίνα μόλις έγινα κόκκινος από ντροπή σαν την “λίμο” του Λιάκου στο εξώφυλο. Η φιλία σου από τα παιδικά μας χρόνια είναι θησαυρός ανεκτίμητος.

   Απάντηση
 6. Βαγγέλης Θερμογιάννης

  Η απλότητα της γραφής σου Βαγγέλη σε συνδυασμό με τον κρυστάλλινο χαρακτήρα του ήρωα της ιστορίας σου, προδίδει πως ο συγγραφέας είναι ένας άνθρωπος ευθύς και ντόμπρος! Ο Λιάκος είναι όλα όσα θα ευχόμασταν όλοι μας να είμαστε, ένας άνθρωπος που λέει τα πράγματα έτσι όπως είναι και δε χαρίζεται σε κανένα, πολύ δε περισσότερο στον εαυτό του! Κι αυτό είναι το κυριότερο σημείο στο οποίο κάποιος πρέπει να στρέψει την προσοχή του. Μπράβο σου Βαγγέλη, έχεις πλάσει μια εξαιρετική ιστορία.

  Απάντηση
  • Βαγγέλης Τσερεμέγκλης

   Αν θυμάμαι καλά φίλε Βαγγέλη (που θυμάμαι αλλά να μην το κάνουμε θέμα), είσαι από τους πρώτους ανθρώπους που με προέτρεψαν να συνεχίσω να γράφω άφοβα. Άρα συν υπαίτιος του εγχειρήματος με ένα τρόπο είσαι κι εσύ. Γιαυτό σε ευχαριστώ πολύ.

   Απάντηση

Υποβολή σχολίου