“…ο λογοτεχνικός χώρος για μένα είναι κάτι σαν το σπίτι μου” – Πόλυ Μίλτου

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας  Πόλυ Μίλτου, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη! ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Η Πόλυ Μίλτου είναι απόφοιτος του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εργάζεται ως δασκάλα. Είναι κάτοχος του TOEIC στα αγγλικά, ενός Bachelor στην αλβανική γλώσσα […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας  Πόλυ Μίλτου, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Πόλυ Μίλτου είναι απόφοιτος του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εργάζεται ως δασκάλα. Είναι κάτοχος του TOEIC στα αγγλικά, ενός Bachelor στην αλβανική γλώσσα και λογοτεχνία, και του Master των Επιστημών στην αλβανική Γλωσσολογία. Έχει λάβει  μαθήματα ζωγραφικής, και είναι γνώστης της βυζαντινής μουσικής. Έχει εργαστεί για 17 ολόκληρα χρό νια ως δασκάλα – μέλος του ιεραποστολικού κλιμακίου του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου, από  τον οποίο έγινε αργότερα Μοναχή.

Τα τελευταία χρόνια δίδασκε στα ΙΕΚ Αργυροκάστρου την ελληνική γλώσσα, έχοντας συγχρόνως την ευθύνη για την επιλογή και την κριτική λογοτεχνικών και άλλων βιβλίων που προορίζονταν για τη Βιβλιοθήκη της Σχολής. Η πρώτη εκδοτική της παρουσία έγινε με τα βιβλία Εκείνο το ένα ευρώ και Λίνα, για την καρδιά του Φωτεινού, για τα οποία απέσπασε πολύ καλά σχόλια και θαυμάσιες κριτικές. Έχουν επίσης, δημοσιευτεί κάποια μικρά αποσπάσματα με τη συνοδεία χριστουγεννιάτικων ευχών στον ιστότοπο Με αρέσει το βιβλίο αφού (meareseitobiblioafou.blogspot.gr).

Διατηρεί λογαριασμό στο αγγλικό λογοτεχνικό site spillwords (spillwords.com/author/polimiltou) όπου θα βρείτε ποιήματά της μεταφρασμένα από τη συγγραφέα-μεταφράστρια Σοφία Κορωνίδου. Στην ιστοσελίδα αυτή είχε προταθεί τον Ιούλιο του ’18, για συγγραφέας του μήνα. Ποιήματα και κείμενά της έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς και σε άλλα λογοτεχνικά site, όπως το bluefields (bluefields.eu) και στο ιστολόγιο του Χρήστου Παπαχρυσάφη (poetry-road-dream.blogspot.com). Πολλά από αυτά έχουν απαγγελθεί σε ραδιοφωνικές εκπομπές. Δημοσιεύει συχνά μικρά διηγήματα, ποιήματα, κριτικές και πεζά κείμενα γενικού ενδιαφέροντος στη σελίδα της στο facebook( facebook.com/PoliMiltou), όπως και στο προσωπικό της blog (polimiltou.weebly.com) Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της συντακτικής ομάδας του silverybooks στο facebook (facebook.com/groups/770924186572027) και του ομώνυμου blog (silverybooks.blogspot.com)

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς

  1. Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;

-Όλους, όσους δεν έχουν αποκτήσει οίηση και θα καταδέχονταν μια απλή, ανθρώπινη συνάντηση μαζί μου, με μια μικρή και άσημη στον χώρο της λογοτεχνίας. Επειδή θεωρώ πως κάθε συγγραφέας ή ποιητής είναι μοναδικός και έχει να δώσει πολλά.

  1. Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;

-Επειδή γράφω αυθόρμητα, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι διαφορετικό. Αν έρθει, θα είναι από μόνο του και πάντα αυθόρμητα, ίσως η ανάγκη της στιγμής, όπως όταν έκανα την πρώτη μου ποιητική προσπάθεια τα ξημερώματα της 6ης Αυγούστου του 2016 με το έμμετρο  «Οι ευχές μου απλώθηκαν στο σύμπαν» και δεν το πίστευα ούτε εγώ ότι είχα μόλις γράψει ένα ποίημα ή κάτι που έμοιαζε με ποίημα. Και οφείλω μεγάλη ευγνωμοσύνη στον ποιητή- στιχουργό κ. Λάμπρο Βασιλειάδη, ο οποίος με φιλικό μήνυμά του με ενδυνάμωσε και μου έδωσε κατάλληλες οδηγίες και πολλές συμβουλές, χαρίζοντάς μου και μια ωραία διόρθωση προς το πιο ποιητικό.

  1. Ποια θεωρείς την πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική σου διαδρομή ως τώρα;

Το τώρα, που εκδόθηκε το βιβλίο μου Κομμάτια ζωής από την Εκδοτική Ελκυστής. Γνώρισα υπέροχους ανθρώπους, έκανα παρουσιάσεις μέσα σε θερμό φιλικό κλίμα γεμάτο αγάπη και νιώθω ενδυνάμωση σε κάθε μου βήμα.

  1. Για ποια λογοτεχνική εμπειρία αγωνίζεσαι την οποία και προσδοκάς να ζήσεις στο μέλλον;

-Θα ήθελα να εκδοθούν όλα μου τα βιβλία και αν ήταν δυνατόν στο μέλλον να μπορώ να ζω από αυτά, ώστε να είμαι αφοσιωμένη αποκλειστικά στη συγγραφή.

  1. Ποια είναι η γνώμη σου για τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς;

-Δε γνωρίζω πολλά. Η ίδια δεν τόλμησα ποτέ να πάρω μέρος σε κανέναν διαγωνισμό, αλλά σέβομαι όσους βραβεύονται με την αξία τους!

  1. Υπήρξε ποτέ στιγμή που θέλησες να παρατήσεις την ενασχόλησή σου με την συγγραφή; Αν ναι, γιατί;

-Ναι, το έκανα για μεγάλο χρονικό διάστημα και κατόρθωσα να νιώθω απόλυτα πιεσμένη εσωτερικά και δυστυχισμένη.

  1. Γιατί γράφεις;

-Για να εκφράσω όλα όσα δεν μπορώ εγώ ή ο κόσμος να πούμε σε μια ανοιχτή συζήτηση. Για να σκεφτούμε τι φταίει και ποιες λύσεις υπάρχουν μέσα μας. Για να νιώσουν οι πιεσμένοι της γης ότι υπάρχει μια καρδιά που κατανοεί και σέβεται.

  1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

-Νομίζω πως έχω διαλέξει ήδη εκδοτικό οίκο και η επιλογή μου ήταν λόγω εντιμότητας και σεβασμού και για μένα και για το έργο μου.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

-Οι αναγνώστες μου είναι αυτοί που δέχονται να συμπορευτούν μαζί μου, με κατανοούν και τους κατανοώ και συζητάμε τα πάντα, ενώ δε βλεπόμαστε. Με τιμούν και τους σέβομαι!

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

 Ο λογοτεχνικός χώρος για μένα είναι κάτι σαν το σπίτι μου, με ενθουσιάζει κάθε κείμενο και ποίημα, κάθε βιβλίο συγγραφέα, κάθε βραβείο και έπαινο που παίρνουν. Θεωρώ τους συγγραφείς και ποιητές φορείς μεγάλου πολιτισμού, γιατί αν ο καλός δάσκαλος επηρεάζει κάποιες γενιές, ένα καλό βιβλίο επηρεάζει  αμέτρητες γενιές ανθρώπων. Γι’ αυτό και με ενοχλεί ιδιαίτερα όταν βρίσκομαι αντιμέτωπη με μικροψυχία, με ίντριγκες, με ρατσισμό, με κακίες, με δολοπλοκίες. Αυτά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν επ’ ουδενί μεταξύ των συγγραφέων. Μου αρέσουν οι ομάδες με πνεύμα πολιτισμού, ευγένειας, σεβασμού και ελευθερίας, μου αρέσουν οι πόλεις όπου οι συγγραφείς είναι τόσο προοδευτικοί και πολιτισμένοι, ώστε είναι ενωμένοι με πνεύμα αληθινού σεβασμού, και φιλίας και κάνουν μαζί πολλά πράγματα. Κάπως έτσι ένιωσα όταν ήρθα Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση του βιβλίου μου, ένα ανοιχτό πνεύμα και ανοιχτές καρδιές και μου κακοφάνηκε όταν έπρεπε να γυρίσω πίσω. Αυτό το «μαζί» και ο σεβασμός, μακάρι να ίσχυε για όλους τους συγγραφικούς χώρους. Τότε, πιστεύω πως η κοινωνία θα άλλαζε προς το καλύτερο.

Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου