Μετά το βιβλίο «Πορτοκαλάδα με ανθρακικό» έρχεται η συνέχεια της ιστορίας σε ένα νέο μοναδικό βιβλίο: «Ο Μασκοφόρος Εκδικητής», από τον Σπύρο Γιαννακόπουλο και τις εκδόσεις Πατάκη για παιδιά 8+.

Ο Άγης, ένα παιδί 10 χρονών, μετά τις καλοκαιρινές περιπέτειές του με τον θείο του, μένει και πάλι μόνος του μαζί του στην Αθήνα. Οι γονείς του αποφασίζουν να πάνε στην Βαρκελώνη, κάτι που στεναχωρεί τον Άγη, αφού θέλει να πάει μαζί τους και να γνωρίσει το Μέσι. Όμως, γρήγορα η στεναχώρια του θα ανατραπεί, μιας και το να μένει με το θείο του είναι ιδιαίτερα απολαυστικό. Ένας θείος διαφορετικός από τους άλλους, που δε διστάζει να μπλέκει σε περιπέτειες και να κάνει την καθημερινότητα του μικρού ανεπανάληπτη. Στην ιστορία μας αυτή ο Άγης και ο θείος του θα επισκεφτούν το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Αθήνας, ύστερα από προτροπή της μητέρας του να πάνε σε ένα μουσείο όσο θα λείπουν. Κι η περιπέτεια αρχίζει. Ο Άγης έχοντας αποκτήσει ένα νέο παιχνίδι, τον εξολοθρευτή 2000, και ένα νέο χόμπι, τη δημιουργία κόμικ με ήρωα τον Μασκοφόρο Εκδικητή που καταπολεμά το έγκλημα, θα μπλέξει σε μια απίστευτη ιστορία. Στο μουσείο καταφτάνει το διαμάντι του Ραζές Κοθροπόλι, γνωστό ως το Μάτι του Δράκου, και γίνεται στόχος για το «Μαύρο Φάντασμα», έναν καταζητούμενο διαρρήκτη. Ο Καραμπανίκας και ο Μανίκας, οι αστυνομικοί που αναλαμβάνουν να φυλούν το διαμάντι και να εγκλωβίσουν τον επικίνδυνο κλέφτη, βάζουν στο στόχαστρο τον Άγη και τον θείο του, όταν στην επίσκεψή τους βλέπουν στην τσάντα του Άγη τον εξολοθρεπτή και την ενδυμασία του μασκοφόρου εκδικητή. Ένα μπέρδεμα ξεκινά και ο Άγης θεωρείται ύποπτος. Τι θα γίνει όταν το μαύρο φάντασμα συναντηθεί με τον μασκοφόρο εκδικητή στην αίθουσα με το διαμάντι;

Ένα βιβλίο γεμάτο χιούμορ, με μια πλοκή που σε συναρπάζει, γεμάτη ευτράπελα και μυστήριο. Ο Άγης είναι ένας ήρωας ρεαλιστικός, με όνειρα και απογοητεύσεις, με τον οποίο εύκολα μπορεί να ταυτιστεί ένα παιδί. Η γραφή του Σπύρου Γιαννακόπουλου δοσμένη με ένα μοντέρνο και έξυπνο τρόπο, σε παρασύρει. Ο συγγραφέας μιλά με μια γλώσσα καθαρή και αληθινή κατευθείαν στις καρδιές των μικρών αναγνωστών. Η λιτή εικονογράφηση του Πέτρου Χριστούλια συμπληρώνει το κείμενο δίνοντας μια αίσθηση χιουμοριστική. Και ποιος δε θα ήθελε να μπλέξει σε μία τέτοια περιπέτεια με ένα θείο ιδιαίτερο και αφηρημένο; Ο Άγης είναι ένας ήρωας που ήρθε για να μείνει. Ένα κείμενο που επίσης ήρθε για να μείνει, σαν ένα κλασσικό με μοντέρνο τρόπο λογοτέχνημα.

Δραστηριότητες:

  • Πριν διαβάσουμε το βιβλίο, μπορούμε να δείξουμε το εξώφυλλο, το οπισθόφυλλο και μερικές εικόνες από το εσωτερικό. Καλούμε τα παιδιά να φανταστούν ποια είναι η υπόθεση του βιβλίου. Μπορούμε να το συνδιάσουμε βέβαια και με την ανάγνωση του βιβλίου «Πορτοκαλάδα με ανθρακικό», που είναι το πρώτο βιβλίο με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Άγη.
  • Διαβάζουμε την ιστορία και καλούμε τα παιδιά να σκεφτούν: Αν ήταν σουπερήρωες, τι σουπερήρωες θα ήταν; Θα είχαν κάποια μαγική δύναμη ή κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο; Σε τι θα χρησιμοποιούσαν τη δύναμή τους;
  • Μπορούμε με τον ήρωα που σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε ένα κόμικ. Δίνουμε στα παιδιά λευκά καρέ από κόμικ και τα αφήνουμε ελεύθερα να δημιουργήσουν ένα επεισόδιο κόμικ με πρωταγωνιστή τον χαρακτήρα που σκέφτηκαν.
  • Ακόμη, μπορούμε να δημιουργήσουμε σαν κατασκευή μια μάσκα που θα φορούσε ο ήρωάς τους ή ένα ιδιαίτερο αντικείμενο που θα χρησιμοποιούσε στις αποστολές του.
  • Μπορούμε να συνδιάσουμε την ανάγνωση αυτή με μια επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας. Τι μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση; Πώς νιώσαμε; Αποτυπώνουμε στο χαρτί τα συναισθήματα μας με χρώματα και δημιουργούμε έναν πίνακα μοντέρνας τέχνης εμπνεόμενοι από την επίσκεψή μας. Αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να το επισκεφτούμε, μπορούμε να δούμε φωτογραφίες από μοντέρνα τέχνη στον υπολογιστή και να ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία.
  • Τέλος, μπορούμε να σκεφτούμε την επόμενη περιπέτεια που θα περάσει ο Άγης, όταν οι γονείς του αποφασίσουν να ξαναπάνε διακοπές.

Η Αθανασία Αλεξανδρίδη είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών. ‘Εχει παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και εκπαιδευτικό υλικό», ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει «Δημιουργική γραφή» στο ιδιωτικό εργαστήρι Tabula Rasa. Δουλεύει ως δασκάλα και εμψυχώτρια. Κυκλοφορεί το πρώτο της παραμύθι στο συλλογικό τόμο «Μπου Ξελευθερία!» από τις εκδόσεις iWrite, ενώ δύο ακόμη ιστορίες της βρίσκονται υπό έκδοση. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά blog, ενώ στόχος της είναι να ασχοληθεί με τη δημιουργική γραφή για παιδιά, για να τα μυήσει στον φανταστικό κόσμο του ονείρου. Αν ποτέ την επισκεφτείτε στο σπίτι της, θα την δείτε στο γραφείο της να κρατάει το μαγικό της στυλό ανάμεσα από μία στοίβα με παραμύθια και μία σωρό από ξυλομπογιές και τέμπερες για να ζωγραφίζει μαγικές και παραμυθένιες εικόνες, ενώ  σε μια άκρη θα έχει νεραϊδόσκονη για να εμπνέεται.