Ο Νίκος Ραφαηλίδης συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Δημοσίευση: 17.05.2017

Ετικέτες

Κατηγορία

Μέσα από το έργο του περνάει μηνύματα στους μικρούς αναγνώστες, που άλλα τα αντιλαμβάνεται το μυαλό και άλλα η ψυχή!

Tι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών- εφηβικών βιβλίων;
Λίγα χρόνια πριν ξεκίνησα να παρακολουθώ συστηματικά παρουσιάσεις βιβλίων από φίλους συγγραφείς. Η αγάπη, η συγκέντρωση, η ανάγκη να πουν κάτι και πολλά ακόμα ερεθίσματα που έλαβα από αυτές τις εμπειρίες, με παρότρυναν να βάλω τις ιδέες μου στη σειρά και να ξεκινήσω κάτι δικό μου. Είχα ανάγκη να δημιουργήσω, να ψάξω, να ανακαλύψω μία νέα πλευρά του εαυτού μου.
Το κάθε βιβλίο είναι ένα ταξίδι, έτσι προσπάθησα να γράψω μία ιστορία που έστω για λίγο θα κάνει τον αναγνώστη να ξεχαστεί από τα καθημερινά προβλήματα ή τις σκέψεις που καταπιέζουν τη θετική πλευρά μας και να χαλαρώσει, να προβληματιστεί και να συνειδητοποιήσει πως είναι ανάγκη η διατήρηση της ελπίδας και της φαντασίας.

Τι σημαίνει «γράφω» για σας;
Το να γράφω είναι διέξοδος, τρόπος ζωής, είναι η ηρεμία και η επικοινωνία με τον εαυτό μου γράφοντας για ζωές, καταστάσεις, στιγμές άλλων ανθρώπων που καλούνται να ζήσουν κάτι το οποίο το ανακαλύπτω και εγώ ο ίδιος όσο συνεχίζω την ιστορία. Όταν έχω μία απορία για την κατάληξη κάποιας κίνησης, πρώτα τη μεταφέρω σε χειρόγραφη ιστορία και έπειτα επιλέγω το σωστό. Μου δίνει κουράγιο να ανταπεξέλθω σε υποχρεώσεις και να διατηρώ την ηρεμία και την ετοιμότητα που χρειάζεται να διαθέτουμε όλοι μας, στις ευχάριστες/δυσάρεστες καταστάσεις που βιώνουμε.

Ο συγγραφέας γεννιέται ή γίνεται;
Πιστεύω πως ισχύουν και οι δύο περιπτώσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που γεννήθηκαν με πολύ ταλέντο σε κάποιον τομέα και άλλοι που το ανακάλυψαν στην πορεία μέσα από τις εμπειρίες και τη φαντασία τους. Στο ξεκίνημα διαφέρουν, το αποτέλεσμα είναι ίδιο.

Ποια νοήματα θέλετε να περάσετε στους μικρούς αναγνώστες, με το βιβλίο σας;
Το βιβλίο, απευθύνεται σε αυτούς που έχουν υπαρξιακές ανησυχίες, σε αυτούς που παίρνουν ρίσκο ανεξάρτητα του αποτελέσματος, υποστηρίζοντας τη θεωρία: “η ζωή είναι μικρή”, στους κυνηγούς του ανεξήγητου, του μεταφυσικού και άγνωστου κόσμου. Σε όλους όσους θέλουν να ξεφύγουν λίγο από τη σφαίρα της πραγματικότητας, τη ρουτίνα της καθημερινότητας, διαβάζοντας και μαθαίνοντας πράγματα που πιθανόν να μην γνωρίζουν καν την ύπαρξη τους.

Τι ιδιαιτερότητες έχουν τα παιδιά ως αναγνώστες; Είναι πιο δύσκολο να τους τραβήξεις την προσοχή;
Πρόσφατα ανακάλυψα την απάντηση αυτού του ερωτήματος. Τα παιδιά είναι οι πιο αυστηροί κριτές, το βιβλίο όμως λόγω της θεματολογίας του δεν είναι απόλυτα κατανοητό για τις ευαίσθητες ηλικίες. Γίνεται αναφορά σε πράγματα που μπορούν να επηρεαστούν αν δεν έχουν κλείσει τουλάχιστον τα δεκαπέντε τους. Από τις παρατηρήσεις που έκανα διαπίστωσα πως αυτό που βρίσκουν ενδιαφέρον σε ένα βιβλίο, είναι οι συνεχείς ανατροπές, η απλή και κατανοητή γλώσσα, η εικονογράφηση και η αποφυγή πολλών λεπτομερειών που δεν αφήνουν τη φαντασία τους να καλπάσει.

Πείτε μας για ένα παιδικό βιβλίο που δεν έχετε γράψει εσείς και θα θέλατε να το είχατε γράψει.
Έχω συνεργαστεί με πολλούς συγγραφείς παιδικών βιβλίων για την εικονογράφηση των όμορφων δημιουργημάτων τους. Δε θα μπορούσα να επιλέξω κάποιο αγαπημένο. Όλα έχουν κάτι το ξεχωριστό.

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση στην καθημερινότητα σας;
Η ζωή συρρικνώνεται ή μεγεθύνεται σε αναλογία με το θάρρος του καθενός.
Anais Nin, 1903-1977, Γαλλίδα συγγραφέας

Το σώμα μου πίσω
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια

Μία απλή διαδρομή Κατερίνη- Λιτόχωρο στάθηκε μοιραία για τον φίλο μας τον Φρέντυ, ο οποίος είναι ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας με πολλές ανησυχίες..
Χάρη στους δύο συνεπιβάτες του μπλέκεται στα περίεργα μονοπάτια της Αστρικής προβολής. Την τεχνική που η ψυχή βγαίνει από το υλικό της σώμα και περιπλανιέται άυλη στο σύμπαν.
Περνάει από σαράντα κύματα λοιπόν, μέσα από παρεξηγήσεις, ευτράπελα, αλλά και μαθήματα ζωής και φτάνει στο τέλος της ιστορίας του, αφήνοντας πολλά υπονοούμενα.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Νίκος Ραφαηλίδης είναι 21 ετών και κατάγεται από την Κατερίνη.
Από την παιδική ηλικία έως και σήμερα παρακολουθεί μαθήματα σε σχολή θεάτρου και ασχολείται με την σκιτσογραφία-comics.
Στα 17 του δημιούργησε μία ερασιτεχνική σειρά με την ονομασία: Οι καυγάδες της Αριστοκρατίας στο youtube. Όπου έγραφε και έπαιζε. (Αποτελείται απο 18 επεισόδια)
Στα 18 του ο σκηνοθέτης Θοδωρής Κουνιάκης τον εμπιστεύθηκε για την μεταφορά τη θεατρικής παράστασης «REDSKOUFITSA» σε μικρού μήκους ταινία, στον ρόλο του Καθρέπτη-Τάκη παίζοντας μαζί με την Κωνσταντία Χριστοφορίδου και τον Στάθη Παναγιωτόπουλο.
Είναι μέλος στην Vatoum Productions, μία ομάδα που δημιουργεί ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, φωτογραφήσεις και άλλα…
Διαθέτει πτυχίο tattoo-artist με ειδικότητα στα oldschool tattoo
Έχει ολοκληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.
Τέλη του 2015 έπαιξε σε παράσταση αφιερωμένη στον Κυπριακό αγώνα της Κύπρου σε σκηνοθεσία Ανδρέα Μιχαήλ: «Η πιο όμορφη μέρα»
Εδώ και χρόνια σε πολλές παρουσιάσεις βιβλίων μαζί με έμπιστους συνεργάτες κάνει μικρές παραστάσεις αφιερωμένες στο βιβλίο λίγο πριν την έναρξη ή και trailers.
Λόγω αυτών των εμπειριών δημιούργησε το πρώτο του βιβλίο απο τις εκδόσεις Όστρια πέρυσι με την ονομασία: Το Σώμα μου πίσω και ασχολείται και με τις εικονογραφήσεις δημιουργιών πολλών συγγραφέων.
Φέτος παίζει στο παιδικό musical «Ζήσε την αλήθεια σε χιλιάδες παραμύθια». 

Ακολουθήστε μας

Ευαγγελία Τσακίρογλου: “Τις μεγαλύτερες ανατροπές στη ζωή τις φέρνει η αλήθεια”

Ευαγγελία Τσακίρογλου: “Τις μεγαλύτερες ανατροπές στη ζωή τις φέρνει η αλήθεια”

- Συνέντευξη της Ευαγγελίας Τσακίρογλου στην Κατερίνα Σιδέρη - Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Καταρχάς σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία! Η συγγραφή ήταν ένα όνειρο που είχα από παιδί. Από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, όταν ξεκίνησα πλέον να διαβάζω...

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

- Συνέντευξη της Καίτης Δροσίνη στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Παλέτα δολοφόνου». Πρόκειται για μια ιστορία, με αστυνομική χροιά, που διαδραματίζεται σε δυο χρόνους. Από τη μια παρακολουθούμε την πορεία ενός ταλαντούχου ζωγράφου και την μεθοδική...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

- Συνέντευξη της Καίτης Δροσίνη στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Παλέτα δολοφόνου». Πρόκειται για μια ιστορία, με αστυνομική χροιά, που διαδραματίζεται σε δυο χρόνους. Από τη μια παρακολουθούμε την πορεία ενός ταλαντούχου ζωγράφου και την μεθοδική...

Χρήστος Φλουρής: “Όταν μιλάμε για αγάπη μιλάμε για την αγάπη που έχει ως βάση της την αρχή της ειλικρίνειας”

Χρήστος Φλουρής: “Όταν μιλάμε για αγάπη μιλάμε για την αγάπη που έχει ως βάση της την αρχή της ειλικρίνειας”

- Συνέντευξη του Χρήστου Φλουρή στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Volcano». Το Volcano είναι ένα κοινωνικό, θα έλεγα, μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην περίοδο από τη δεκαετία του 1950 μέχρι το 2004, με το μεγαλύτερο μέρος της δράσης να...

Ελένη Πουλημένου: “Κόκκινό μου είναι η διαρκής εγρήγορση για την αναζήτηση του ‘κόκκινου’”

Ελένη Πουλημένου: “Κόκκινό μου είναι η διαρκής εγρήγορση για την αναζήτηση του ‘κόκκινου’”

- Συνέντευξη της Ελένης Πουλημένου στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Ταξίδι στο κόκκινο». Το «ταξίδι στο κόκκινο» είναι ένα βιβλίο που το έγραφα για αρκετά χρόνια και γι’ αυτό αναπαριστά πολλές φάσεις της πρόσφατης ζωής μου. Με «ταξίδεψε», δηλαδή,...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου