τοβιβλίο.net

Επιλέξτε Page

Ο ρακοσυλλέκτης

Ο ρακοσυλλέκτης

Στους λόφους με τα σκουπίδια μεγάλωσα! Εκεί ωρίμασα πρόωρα. Εκεί που σήμερα συνωστίζονται εκατοντάδες άνθρωποι, καθώς πηγαινοέρχονται στα εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα. Εκεί που σήμερα καταλήγει ο περιφερειακός της πόλης, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις χιλιάδων ανθρώπων που τον διαβαίνουν κρυμμένοι στα μεταλλικά τους οχήματα.
Μόνος, εγώ και ο σκύλος μου. Με μια σφεντόνα στην πίσω τσέπη του κοντού παντελονιού μου. Εκεί έτρεχα όταν ήθελα να ξεφύγω από στενοχώριες, άσχημες σκέψεις, αδικία και φόβο. Στους ψηλούς λόφους, με πόδια γρατσουνισμένα από ξερά χόρτα και αγκάθια, αγνάντευα και αφουγκραζόμουν την πόλη. Προσπαθούσα, θυμάμαι, να καταλάβω, γιατί μου φαίνονταν τόσο όμορφη από εκεί, ενώ έχανε την ομορφιά αυτή κάθε φορά που βρισκόμουν στην τραχιά και αφιλόξενη αγκαλιά της!
Οι άνθρωποι της πόλης, τόσο ήρεμοι και τόσο γοητευτικοί, παρατηρώντας τους από μακριά. Τόσο απότομοι, άγριοι και δύστροποι, όταν βρεθείς ανάμεσα τους.
Στους λόφους με τα σκουπίδια, μπορούσα να βρίσκομαι μακριά και συγχρόνως τόσο κοντά τους! Να τους παρατηρώ και να τους σκέπτομαι, καθώς εξερευνούσα κι επεξεργαζόμουν τα χρησιμοποιημένα απομεινάρια της υλικής τους ταυτότητας. Καθισμένος σε μια βρώμικη και φθαρμένη μα αναπαυτική πολυθρόνα, διάβαζα ξεχασμένες αλληλογραφίες, σκάλιζα μπάζα, κουφώματα και χαλασμένες συσκευές, που λίγο παλαιότερα τους γέμιζαν ενέργεια, χαρά και ευτυχία, χαρίζοντας τους εκείνη τη γλυκιά, ηδονική αίσθηση ικανοποίησης που νιώθει κανείς υλοποιώντας τα όνειρα του.
Εκεί κείτονταν… Γκρεμισμένα, σπασμένα, ξεχασμένα όνειρα!
Ικανοποιώντας την αχόρταγη περιέργεια και φαντασία μου, μπορούσα να νιώσω ένα μικρό κομμάτι της ενέργειας που χάριζαν τα υλοποιημένα όνειρα, στους ανθρώπους που ζουν σ’ αυτή την πολύβουη πόλη. Ή που δεν βρίσκονταν πλέον στη ζωή.
Εκεί, ανάμεσα σε πεταμένα και ξεχασμένα όνειρα, που είχαν, όπως φαίνεται, και αυτά ημερομηνία λήξεως, γινόμουν ο Σούπερμαν, το παιδί πάνθηρας, ο Σπάιντερμαν, ο μεγάλος επιχειρηματίας, ο καλύτερος ποδοσφαιριστής, ο μεγάλος εραστής, ο Εθνικός ήρωας!
Στους λόφους με τα σκουπίδια, έγινα Εγώ τελικά!

 

_

γράφει ο Κώστας Μεταλίδης

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Επιμέλεια κειμένου

Νίκος Φάκος

Μελισσουργώ, διαβάζω και γράφω. Σ' αυτά τα τρία αντίβαρα ακροβατώ και ζω στιγμές. Σ' αυτήν την πορεία βρέθηκα στην όμορφη οικογένεια του δικτυακού τόπου τοβιβλίο.net όπου φιλοξενούνται γραπτά μου. Πιστεύω ότι η δύναμη της γλώσσας έχει μία απειρίζουσα εντροπία και η γραφή είναι ο μοχλός που αποτυπώνει την ύπαρξή μας. Ίσως και τη ματαιοδοξία μας. Ζω στην όμορφη Κύμη και έχω ως το σημείο ισορροπίας μου τις δυο μου κόρες.

8 Σχόλια

 1. Αμέντα Μαρία

  Άμεσο, γλαφυρό, εξαιρετική οπτική θεώρηση του θέματος. Ωραία γραφή!

  Απάντηση
 2. ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΛΟΚΑΜΑΚΗ

  Τόσο ζεστό, τόσο ανθρώπινο, τόσο ομορφογραμμένο !!!!!!!!
  ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Απάντηση
 3. Σοφία Ντούπη

  Δυνατό!!! Δυνατές οι σκέψεις, οι λέξεις και το νόημα!!! Μπράβο σας!!!

  Απάντηση
 4. Πόπη Κλειδαρά

  Μια μικρή ιστορία με μεγάλο νόημα. Μπράβο!

  Απάντηση
 5. Μεταλίδης Κώστας

  Ευχαριστώ για τα τόσο κολακευτικά σχόλια Μαρία!

  Απάντηση
 6. Kostas Metalidis

  Χρυσούλα, το να σχολιάζεις έσυ ειδικά και με τέτοιο τρόπο, ένα κείμενο μου… Τι να πω; Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνεις.

  Απάντηση
 7. Kostas Metalidis

  Σ’ ευχαριστώ Σοφία μου για τα υπέροχα και δυναμικά σχόλια σου!

  Απάντηση
 8. Kostas Metalidis

  Ευχαριστώ πολύ Πόπη για το Λακωνικό και τόσο ευπροσήγορο σχόλιο σου!

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Κερδίστε το!

Οι προσφορές των εφημερίδων

Ημερολόγιο 2020

Εκπαιδευτικά βιβλία

Οδηγός ιστοσελίδας

Εκπαιδευτικό υλικό

Αρχείο

Υποβολή συμμετοχής!

Είσοδος