Ένα βιβλίο που χρειαζόταν στον ελληνικό εκδοτικό χώρο μας χαρίζουν αυτή τη φορά οι εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο. “Ο Φρύνος έχει ταλέντο” του Richard Smythe, απευθύνεται σε παιδιά 3+ και μας μιλάει για την αυτοπεποίθηση και τις μοναδικές ικανότητες που έχουμε όλοι μας! Με τον μικρό πρωταγωνιστή, τον Φρύνο, τα λίγο πιο συνεσταλμένα παιδιά θα ταυτιστούν και θα απολαύσουν την ιστορία του.

Ο Φρύνος λοιπόν, δεν πιστεύει και τόσο στον εαυτό του και στα ταλέντα του. Έτσι, όταν έρχεται η πρώτη Πανσέληνος του μήνα κι όλα τα ζώα μαζεύονται στην Φεγγαρόλουστη λίμνη για να δείξουν τα ταλέντα τους και να διαγωνιστούν, ο Φρύνος απλά κοιτάει και σκέφτεται ότι αυτός δεν μπορεί να κάνει τόσο σπουδαία πράγματα. Το όμορφο σε αυτή την ιστορία είναι ότι τα υπόλοιπα ζώα τον ενθαρρύνουν, δεν τον κοροιδεύουν. Έτσι, ο Φρύνος καταφέρνει να δείξει τις μοναδικές ικανότητες που έχουμε όλοι μέσα μας και μπορούμε να τις δείξουμε και σε άλλους, αρκεί να μην φοβηθούμε!

Η ποιότητα της έκδοσης είναι πολύ καλή με ένα φεγγάρι-καθρέφτη στο εξώφυλλο το οποίο είναι από σκληρό φύλλο. Αξιόλογη επίσης είναι και η εικονογράφηση του ίδιου του συγγραφέα, γεμίζει κάθε σελίδα και μεταφέρει κι εμάς τους αναγνώστες στον μαγικό τόπο της Φεγγαρόλουστης λίμνης που όλα είναι πιθανά!

Δραστηριότητες για το σπίτι
Διαβάζουμε το βιβλίο και βρίσκουμε σε κάθε σελίδα πόσα ζωάκια βρίσκονται και ποια είναι αυτά.
Στην συνέχεια, μιμούμαστε τον ήχο κάθε ζώου και το μιμούμαστε με το σώμα μας, ώστε να μαντέψει ο άλλος ποιο ζώο κάνουμε.
Συζητάμε για το ποια ταλέντα πιστεύουμε ότι έχει κάθε μέλος της οικογένειάς μας. Για μια μέρα, δείχνουμε ο ένας στον άλλον τα ταλέντα μας και λειτουργούμε ως “μέντορες” για να αποκτήσουν και τα άλλα μέλη της οικογένειας αυτή την ικανότητα. Αυτό κυρίως θα βοηθήσει στην αυτοπεποίθηση των παιδιών μιας και θα κάνουν “μάθημα” σε κάποιον πιο μεγάλο ή τα αδέρφια τους.

Δραστηριότητες για μέσα στην τάξη
Αφού διαβάσουμε το βιβλίο, καταγράφουμε σε ιστόγραμμα ή στον πίνακα, τι ταλέντο πιστεύει πως έχει κάθε παιδί της τάξης μας. Αφού τα συγκεντρώσουμε όλα, σε χαρτί του μέτρου, κάθε παιδί ζωγραφίζει το ταλέντο του κι έπειτα το κρεμάμε στην τάξη μας με τίτλο ” Μικρά παιδιά, μεγάλα ταλέντα”.
Καθόμαστε σε κύκλο κι έχουμε ένα κουτί που μέσα έχει χαρτάκια με όλα τα ονόματα των παιδιών της τάξης μας (για Νηπιαγωγείο και Δημοτικό) ή μικρά χαρτονένια διαμαντάκια (για πιο μικρές ηλικίες που δεν μπορούν να διαβάσουν το όνομά τους) . Βάζουμε μουσική κι όσο η μουσική παίζει, το κουτί περνάει από χέρι σε χέρι. Μόλις σταματήσει η μουσική, αυτός που έχει το κουτί, βγάζει από μέσα ένα χαρτάκι. Το ανοίγει και διαβάζει το όνομα ή το δείχνει στα παιδιά για να αναγνωρίσουν το όνομά τους. Έπειτα, πρέπει να πει κάτι όμορφο για το παιδί αυτό π.χ. μου αρέσουν οι ζωγραφιές του, μ’ αρέσει που παίζουμε μαζί, μ’ αρέσουν τα παπούτσια του με τον σπάιντερμαν. Οτιδήποτε θέλουν να πουν τα παιδιά. Αν τύχει το όνομά του, τραβάει άλλο χαρτάκι. Αυτό γίνεται μέχρι να πουν όλα τα παιδιά κάτι όμορφο για τους συμμαθητές τους.
Φτιάχνουμε τον Φρύνο μας! Μια πολύ εύκολη κατασκευή που μπορούν να κάνουν όλα τα παιδιά, είναι η εξής: Δίνουμε σε όλους από ένα πλαστικό πιάτο και πράσινο γκοφρέ χαρτί. Τα παιδιά κόβουν σε μικρά κομματάκια το πράσινο γκοφρέ χαρτί και το κολλάνε στο πιάτο. Έπειτα, κόβουν μόνα τους ή με βοήθεια μια καμπυλωτή γραμμή για το στόμα και το κολλάνε κι αυτό και μεγάλα στρογγυλά μάτια τα οποία θα κολλήσουν πάνω από το πιάτο, ώστε να φαίνονται ακόμα πιο μεγάλα. Αν θέλουμε, κόβουμε και μια κόκκινη γλώσσα για να κολλήσουμε στο στόμα και ζωγραφίζουμε μυγάκια πάνω της. Στη συνέχεια, σε πράσινο χαρτί κάνσον, βάζουμε και τα δύο χέρια μας και τα σχεδιάζουμε κι έπειτα τα κόβουμε. Τα κολλάμε στα πλάγια του βατράχου κι έτοιμα και τα πόδια του!

Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη έχει τελειώσει Νηπιαγωγός μα στον ελεύθερο χρόνο της είναι εφευρέτρια ονείρων κι εκπαιδεύτρια σοκολατένιων λαγών. Έχει φάει από το μήλο της Χιονάτης κι επέζησε γι’ αυτό και ξέρει όλα τα μυστικά των ηρώων των παραμυθιών. Μένει  με τις 73 πολύχρωμες γάτες της που γουργουρίζουν τα κάλαντα όλο το χρόνο και γράφει παραμύθια για μικρούς, μεγάλους και ονειροπόλους. Σπουδάζει από το 2014 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, έχει βραβευτεί για παραμύθια και διηγήματά της κι είναι εθελόντρια ομαδάρχισσα σε κατασκηνώσεις. Σπουδάζει σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ σχετικό με φιλαναγνωσία και το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Το αρχηγείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.

Ακολουθήστε μας

«Οι καταπληκτικές περιπέτειες του Άλεξ ντι Σλέξινγκτον», του Ηλία Βασιλείου

«Οι καταπληκτικές περιπέτειες του Άλεξ ντι Σλέξινγκτον», του Ηλία Βασιλείου

Στο δεύτερο βιβλίο, ο Άλεξ Θεόδωρος ντι Σλέξινγκτον έχει δυσλεξία, δηλαδή τον ενοχλούν «οι μακαρονάδες γραμμάτων με σάλτσα μελάνι μέσα στο βιβλίο», ειδικά το γράμμα έψιλον λες και γεννήθηκε για να τον βασανίζει. Κι όμως είναι ένα πανέξυπνο παιδί που απομνημονεύει όσα...

«Τα αυγά και τα μάτια σου», της Μαρίας Προδρόμου

«Τα αυγά και τα μάτια σου», της Μαρίας Προδρόμου

Στο πρώτο βιβλίο, ο Άρης είναι ένας μικρός βιβλιοφάγος που τρελαίνεται να γράφει ιστορίες μυστηρίου. Επειδή νομίζει ότι κανένας δεν τον καταλαβαίνει προσπαθεί να φέρνει σε πέρας κάθε πρόβλημα που προκύπτει για να αποδείξει την αξία του. Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς,...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

«Τα αυγά και τα μάτια σου», της Μαρίας Προδρόμου

«Τα αυγά και τα μάτια σου», της Μαρίας Προδρόμου

Στο πρώτο βιβλίο, ο Άρης είναι ένας μικρός βιβλιοφάγος που τρελαίνεται να γράφει ιστορίες μυστηρίου. Επειδή νομίζει ότι κανένας δεν τον καταλαβαίνει προσπαθεί να φέρνει σε πέρας κάθε πρόβλημα που προκύπτει για να αποδείξει την αξία του. Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς,...

Η μικρή πριγκίπισσα, της Φράνσες Χότσον Μπαρνέτ

Η μικρή πριγκίπισσα, της Φράνσες Χότσον Μπαρνέτ

Η "Μικρή πριγκίπισσα" αφορά την ιστορία της Σάρα Κρου, μιας εφτάχρονης κοπέλας που έρχεται με τον πάμπλουτο πατέρα της από την Ινδία στο Λονδίνο για να μπει στο οικοτροφείο της δεσποινίδας Μίντσιν, ένα σχολείο ειδικά για πλούσιες κοπέλες. Στο οικοτροφείο διακρίνεται...

Πρόσεχε τι εύχεσαι, του Παναγιώτη Δημητρόπουλου

Πρόσεχε τι εύχεσαι, του Παναγιώτη Δημητρόπουλου

Στο "Πρόσεχε τι εύχεσαι" η Ζωή μεγαλώνει με έναν πατέρα που λείπει όλη μέρα στη δουλειά και μια μητέρα που είναι διαρκώς απασχολημένη με το νοικοκυριό, παρ’ όλ’ αυτά προσπαθούν να της μάθουν καλή συμπεριφορά και να μην της κάνουν όλα τα χατίρια, η Ζωή όμως πολλές...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου