Ποιος να το φανταζόταν πως ένα πάρτι για τρεις, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια τόσο αστεία ιστορία; Η Άννα Κοντολέων γράφει, η Φωτεινή Στεφανίδη εικονογραφεί και το «Πάρτι για τρεις» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη κι απευθύνεται σε παιδιά από 3 ετών.

Η γάτα, λοιπόν, αποφασίζει να γιορτάσει τα γενέθλιά της στην φαγάνα ενός εκσκαφέα και καλεί τους δύο καλύτερούς της φίλους, το άλογο και τον σκύλο. Όμως, το πάρτι κρατάει μέχρι το ξημέρωμα κι όταν ο οδηγός του εκσκαφέα σηκώσει την φαγάνα και βάλει μπρος για το εργοτάξιο, οι τρεις φίλοι θα αναστατώσουν με τις φωνές τους όλη την πόλη και θα δημιουργήσουν ένα σωρό παρεξηγήσεις! Γιατί; Μα λόγω του θορύβου που κάνει ο εκσκαφέας, φυσικά! Φωνάζουν στους περαστικούς να πουν στον οδηγό να τους κατεβάσει κι αυτοί τελικά ακούν μόνο ό,τι θέλουν να καταλάβουν ή το κακό που ήδη πιστεύουν ότι θα συμβεί.

Χαρακτηριστική η συγκεκριμένη στάση από πολλούς και το βιβλίο μας προβληματίζει ως ενήλικες, όμως, για τα παιδια βγάζει πολύ γέλιο κι είναι ένα έξυπνο τέχνασμα. Ειδικά με την τελευταία λέξη που λένε τα ζώα κι οι περαστικοί την μπερδεύουν με μια άλλη που έχει ίδια κατάληξη. Έτσι, ο τροχονόμος ακούει πως πέρασε με κόκκινο το φορτηγό, η γιαγιά ότι το τρένο θα αργήσει, το παιδί ότι το μπαλόνι του θα σκάσει, η δασκάλα ότι ο καιρός θα χαλάσει κτλ.

Η εικονογράφηση είναι πολύ ιδιαίτερη κι ατμοσφαιρική και δίνει ένα σουρεαλιστικό τόνο στην ιστορία που της ταιριάζει πολύ.

Δραστηριότητες

Πριν το διάβασμα της ιστορίας και χωρίς να έχουμε διαβάσει τον τίτλο, μπορούμε να ρωτήσουμε τα παιδιά γιατί πιστεύουν ότι οι τρεις φίλοι βρίσκονται στην φαγάνα ενός εκσκαφέα. Είναι ένα εξώφυλλο που είναι ιδανικό για προβλέψεις αλλά και για να φτιάξουμε δικές μας ιστορίες.

Μετά το διάβασμα, συζητάμε για τις παρεξηγήσεις που μπορούν να γίνουν αν δεν ακούσουμε κάτι καλά και λέμε δικές μας εμπειρίες.

Παίζουμε χαλασμένο τηλέφωνο για να το δούμε και στην πράξη! Θα φτάσει η αρχική λέξη ατόφια στο τέλος;

Σκεφτόμαστε σε ποιο περίεργο μέρος, θα θέλαμε εμείς να κάνουμε το πάρτι με τους φίλους μας. Βάζουμε την φαντασία μας να δουλέψει κι εξηγούμε τι θα κάναμε σε αυτό το πάρτι και ποιοι θα ήταν καλεσμένοι. Έπειτα, το ζωγραφίζουμε.

Βρίσκουμε λέξεις που έχουν ίδια κατάληξη και που θα τις μπερδεύαμε αν δεν ακούγαμε καλά. Με καταιγισμό ιδεών, κι έχοντας στο μυαλό μας τις δραστηριότητες που κάναμε πριν, φτιάχνουμε μια δικιά μας παρόμοια ιστορία, με άλλους πρωταγωνιστές, πάρτι σε κάποιο άλλο περίεργο μέρος και παρεξηγήσεις που έχουν να κάνουν με τα ζευγάρια λέξεων που φτιάξαμε. Ο εκπαιδευτικός ή ο γονιός καταγράφει την ιστορία και τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες ώστε να εικονογραφήσουν τα επεισόδια. Έπειτα, δένουμε όλα τα επεισόδια μαζί με μια κορδέλα ή όπως αλλιώς θέλουμε, γράφουμε τίτλο, συγγραφέα και περίληψη κι έτσι.. έχουμε φτιάξει το δικό μας βιβλίο!

Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη έχει τελειώσει Νηπιαγωγός μα στον ελεύθερο χρόνο της είναι εφευρέτρια ονείρων κι εκπαιδεύτρια σοκολατένιων λαγών. Έχει φάει από το μήλο της Χιονάτης κι επέζησε γι’ αυτό και ξέρει όλα τα μυστικά των ηρώων των παραμυθιών. Μένει  με τις 73 πολύχρωμες γάτες της που γουργουρίζουν τα κάλαντα όλο το χρόνο και γράφει παραμύθια για μικρούς, μεγάλους και ονειροπόλους. Σπουδάζει από το 2014 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, έχει βραβευτεί για παραμύθια και διηγήματά της κι είναι εθελόντρια ομαδάρχισσα σε κατασκηνώσεις. Σπουδάζει σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ σχετικό με φιλαναγνωσία και το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Το αρχηγείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.