Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων

Η 21η Μαρτίου έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως ορόσημο στη μάχη κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων. Το φετινό θέμα επιλέχθηκε από το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για να τονίσει τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν οι ηγέτες στην κινητοποίηση της πολιτικής βούλησης για την καταπολέμηση του […]

Η 21η Μαρτίου έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως ορόσημο στη μάχη κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων. Το φετινό θέμα επιλέχθηκε από το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για να τονίσει τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν οι ηγέτες στην κινητοποίηση της πολιτικής βούλησης για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki-moon δήλωσε σχετικά: “Καλώ όλους τους ανθρώπους, ειδικά τους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, να καταδικάσουν τα μηνύματα και τις ιδέες που βασίζονται στο ρατσισμό, στη φυλετική ανωτερότητα ή στο μίσος, καθώς και εκείνων που υποκινούν το ρατσισμό, τις φυλετικές διακρίσεις, την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία”.

Με την ευκαιρία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, ο Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας (ΔΚΟΕ) Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής UNICEF κ. Λάμπρος Καννελόπουλος δήλωσαν:

“Οι διακρίσεις κάθε είδους, ειδικά αυτές που στηρίζονται στο ρατσισμό, έχουν οδηγήσει την ανθρωπότητα σε πολέμους και απώλειες ζωών και κατά συνέπεια είναι απόλυτα καταδικαστέες. Τα Ηνωμένα Έθνη και το Ολυμπιακό κίνημα, στηριζόμενα στις αρχές της ισότητας, της φιλίας των λαών και των ανθρώπων και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι φορείς οικουμενικών αξιών και μάχονται για ένα κόσμο όπου όλοι είναι ίσοι, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα και θρησκεία. Είναι αναγκαίο η νέα γενιά να δείξει στους ηγέτες της κοινωνίας ότι επιθυμεί μια κοινωνία ισότητας, χωρίς φυλετικές διακρίσεις και να πιέσει ενεργά προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτό είναι και το νόημα του πανελλήνιου σχολικού διαγωνισμού «Εγώ και εσύ μαζί, για ένα κόσμο ειρηνικό, χωρίς βία και ρατσισμό», που διοργανώνει το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας μαζί την Ελληνική Επιτροπή της UNICEF: να αναδείξουμε τις ιδέες των μαθητών της χώρας για μια κοινωνία χωρίς φυλετικές διακρίσεις, βασισμένο στα ιδανικά της αλληλοκατανόησης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα”.

Ο Πανελλήνιος σχολικός διαγωνισμός «Εγώ και Εσύ μαζί, για ένα κόσμο ειρηνικό, χωρίς βία και ρατσισμό» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας. Απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 6 – 18 ετών. Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό μπορείτε να δείτε εδώ.

1 Σχόλιο

  1. Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου

    “Απίστευτο! Ένα λευκό και ένα μαύρο παιδί, τα δίδυμα μιας μητέρας!”

    Όπου η ίδια η Φύση δρα με σοφία και χωρίς φυλετικές διακρίσεις – γιατί δεν ακολουθούμε το παράδειγμά της;
    (Έχω αναρτήσει φωτογραφία στην ανάρτηση στην ομάδα του βιβλιο.νετ – εδώ δεν έχω τέτοια δυνατότητα).

    Απάντηση

Υποβολή σχολίου