
Στέφανο Μπορντιλιόνι
Κέδρος
«ιστορίες πριν από την Ιστορία»
Η Ιστορία αποτελεί ένα αγαπημένο θέμα των παιδιών. Τα παιδιά αισθάνονται μία ιδιαίτερη έλξη προς το παρελθόν και τον τρόπο ζωής σε παλαιότερες εποχές, είτε τούτο εκφράζεται μέσω ερωτήσεων για τη ζωή γονέων και παππούδων είτε άμεσα με ιστορικές αναζητήσεις. Ωστόσο, συνήθως η έμφαση από εκδότες και συγγραφείς δίνεται στους ιστορικούς χρόνους και τη μυθολογία, διαμορφώνοντας έτσι και την κίνηση της αντίστοιχης αγοράς βιβλίου.
Η ξεχωριστή σειρά όμως του Ιταλού Στέφανο Μπορντιλιόνι «ιστορίες πριν από την Ιστορία» από τις εκδόσεις Κέδρος («Γύρω από τη φωτιά» και «Κυνηγώντας το μαμούθ», 2014) αποτελεί μία αξιόλογη και άκρως πρωτότυπη προσπάθεια προσέγγισης του παλαιολιθικού παρελθόντος του ανθρώπινου γένους, μακριά από της διαμόρφωση των φυλών και των εθνών.
Η σειρά με τη λιτή και δυνατή εικονογράφηση του Φαμπιάνο Φιορίν, καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του νεαρού μαθητή μέσα από το συνδυασμό (προ)Ιστορίας και μυθοπλασίας, αναβιώνοντας τα πρώτα βήματα του ανθρώπινου πολιτισμού.
Ο νεαρός αναγνώστης μέσα από τις σύντομες ιστορίες πλησιάζει τα βασικά θέματα της προϊστορίας (φωτιά, κυνήγι, ατυχήματα, δυσκολίες της ζωής, ιστορίες γύρω από τη φωτιά κλπ) με ευχάριστο τρόπο, συνδυάζοντας τη φαντασία με τη γνώση, την κατανοητή γραφή και την ψυχαγωγία. Μέσα από τις περιπέτειες μιας νομαδικής φυλής, τα παιδιά μαθαίνουν πληροφορίες για τα μαμούθ, τους κινδύνους που αντιμετώπιζε τότε ο άνθρωπος και το θάρρος με το οποίο τους αντιμετώπιζε.
Αναδεικνύονται πτυχές του προϊστορικού βίου (μακριά από τη μακάρια και ρομαντική σύγχρονη θέασή του), όπως το προσδόκιμο ζωής, τα υλικά και τα εργαλεία της εποχής, οι δεισιδαιμονίες και η ανάγκη μετακινήσεων και υιοθέτησης του νομαδικού τρόπου ζωής και άλλες συνήθειες των προϊστορικών ανθρώπων. Ο άνθρωπος ακόμα ίσα που ξεχωρίζει από τα ζώα (ήδη έχει ανακαλύψει τη φωτιά και εφεύρει τον γλωσσικό κώδικα, αλλά εντάσσεται αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον με όλες τις δυσκολίες επιβίωσης.
Ταυτόχρονα, -και τούτο έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία- η σειρά αντιμετωπίζει τον άνθρωπο μακριά από τοπογεωγραφικά χαρακτηριστικά, μακριά από εθνοτικά χαρακτηριστικά. Έτσι, το παιδί αποκτά μία οικουμενική αντίληψη για το ανθρώπινο είδος, μακριά από εθνικισμούς και ρατσιστικά στερεότυπα.
Οι ιστορίες προσεγγίζονται μέσα από το κοινωνικό πρίσμα των πρώτων φυλογεννετικών κοινοτήτων και τον πρώτο καταμερισμό της εργασίας. Έτσι, επιτρέπεται να αποκαλυφθούν οι εσωτερικές σχέσεις της πρωτόγονης φυλής, οι ανθρώπινες σχέσεις των μελών της ομάδας, καθώς και η πρώτη προσπάθεια να ερμηνεύσουν φυσικά φαινόμενα ή γεγονότα του παρελθόντος.
Παράλληλα, τα παραμύθια της σειρά, λειτουργεί ως μία έτοιμη καλοχτισμένη γέφυρα για το πέρασμα του παιδιού στην αρχαιοελληνική μυθολογία και την προσέγγιση της ανάγκης των ανθρώπων να ερμηνεύσουν τα φυσικά φαινόμενα και το παρελθόν (Περσεφόνη, αστερισμοί, έπη).
0 Σχόλια