“…πιστεύω πως όταν δίνεις κάτι στο κοινό, πρέπει να είσαι κοντά τους, να τους ακούς και κυρίως να σε νιώθουν αυτοί οι ίδιοι δίπλα τους” – Σοφία Κραββαρίτη

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) ….στη σημερινή δημοσίευση της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» θα γνωρίσουμε την συγγραφέα Σοφία Κραββαρίτη, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο ειλικρινή και δοτική της συνέντευξη! Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές 1) Γιατί γράφεις; Απ. Επειδή μου προσφέρει το αίσθημα της δημιουργίας. Είναι ο τρόπος μου να εξωτερικεύσω αισθήματα, […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

….στη σημερινή δημοσίευση της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» θα γνωρίσουμε την συγγραφέα Σοφία Κραββαρίτη, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο ειλικρινή και δοτική της συνέντευξη!

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

1) Γιατί γράφεις;

Απ. Επειδή μου προσφέρει το αίσθημα της δημιουργίας. Είναι ο τρόπος μου να εξωτερικεύσω αισθήματα, φτιάχνοντας ανάλογες καταστάσεις και μιλώντας μέσα από τους ήρωές μου. Επίσης μου αρέσει να μεταφέρομαι σε άλλους κόσμους φεύγοντας μακριά από τους δαίμονές μου. Γράφω επειδή με λυτρώνει.

2) Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Απ. Συνταξιδιώτες. Διαβάζοντάς με, ταξιδεύουν στα μέρη που υπαγορεύει η ψυχή μου. Ακολουθούν τις σκέψεις μου, βλέπουν μέσα μου. Κριτές είναι σίγουρα. Ο καθένας μας γίνεται διαβάζοντας ένα βιβλίο. Μου αρέσει να τους ακούω, είναι όμορφο ένα δημιούργημά σου να τους έχει αφήσει κάτι από σένα.

3) Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Απ. Θα έλεγα πως είναι διχασμένοι. Με ρωτούν αρκετοί πως γίνεται να γράφω από τη μία για την αγάπη και από την άλλη να γίνομαι σκληρή και αδίστακτη σε κάποια διηγήματά μου. Είναι πολλοί αυτοί που με θεωρούν ρομαντική και μελαγχολική επίσης. Το ρομαντική δεν ισχύει, όσο για την μελαγχολία συνηθίζω να λέω πως την έχω προίκα. Προσπαθώ όμως να μην υπερισχύει. Αυτό όμως που με ευχαριστεί, είναι πως θεωρούν ότι έχω αμεσότητα με το αναγνωστικό κοινό, κάτι που σίγουρα ισχύει. Πιστεύω πως όταν δίνεις κάτι στο κοινό, πρέπει να είσαι κοντά τους, να τους ακούς και κυρίως να σε νιώθουν αυτοί οι ίδιοι δίπλα τους. Είναι οι άνθρωποι που θα διαβάσουν το βιβλίο σου, αυτοί που θα “κρίνουν” την ψυχή σου και είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να τους μεταδώσεις τα σωστά πράγματα. Κάτι που πιστεύω πως είναι δύσκολο να συμβεί αν είσαι απρόσιτος.

4) Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο
σου;

Απ. Θα μου επιτρέψεις να μην ξεχωρίσω καμία. Έχω ακούσει τόσο όμορφα λόγια από τους αναγνώστες που τα κρατάω σαν φυλαχτό επειδή με έχουν κάνει ευτυχισμένη. Είναι πραγματικά πολύτιμο να λαμβάνεις μηνύματα αγάπης από ανθρώπους που δεν τους γνωρίζεις προσωπικά, δεν ξέρουν καν ποια είσαι, παρόλα αυτά μοιράζονται τις σκέψεις τους και τις εντυπώσεις τους μαζί σου. Άσχημη ακόμα δεν έχω ακούσει. Κάποιες παρατηρήσεις ίσως, που δεν τολμώ καν να τις αποκαλέσω άσχημη κριτική.

5) Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Οι λογοτεχνικοί κύκλοι αποτελούν μια μικρή κοινωνία, κατά κάποιο τρόπο. Έτσι λοιπόν, υπάρχουν απ’ όλα. Και συμπάθειες, αλλά και αντιπάθειες. Δεν είμαι αφελής να πιστεύω πως όλος ο κόσμος είναι καλοπροαίρετος. Δυστυχώς οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ένας μεγάλος Γολγοθάς και αυτό που βλέπω, είναι πως οι περισσότεροι τον ανεβαίνουμε μόνοι μας. Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι κοντά μας που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, όπως και άλλοι που δεν θα διστάσουν να σε θάψουν. Με ρωτάς γιατί; Δεν ξέρω. Αόρατες απειλές; Τρόπος σκέψης; Πραγματικά δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δε μ’ ενδιαφέρει κιόλας. Όπως και να ‘χει, δεν χρειάζεται να μας συμπαθούν όλοι. Σε κάποιους απλά δεν κάνουμε. Ίσως ν’ ακούγομαι κυνική, αλλά είναι η άποψή μου. Δεν γίνεται να ταιριάζουμε με όλο τον κόσμο. Αυτό δε σημαίνει κάτι. Απλά συνεχίζουμε.

6) Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Απ. Τώρα αν σου πω, πως δεν φοβάμαι κανέναν εφιάλτη; Το μοναδικό που με απασχολεί, είναι να έχω καλά τα παιδιά μου. Θεωρώ πως τα υπόλοιπα είναι πράγματα που μπορείς ν’ αντιμετωπίσεις. Δεν φοβάμαι ας πούμε πως μπορεί να έρθει κάποια στιγμή που δεν θα μπορώ να γράφω. Ίσως και να συμβεί. Τουλάχιστον αν έχω δώσει κάτι ως τότε, είναι μια παρηγοριά. Κι αν δε γράφω, ίσως φωτογραφίζω, ίσως κάνω κάτι άλλο. Πιστεύω πως σημασία έχει να μπορούμε να κάνουμε κάτι. Το τι, θα το βρούμε. Τώρα όσο για το όνειρό μου, δεν έχει να κάνει με την λογοτεχνία. Θα ήθελα πολύ να παίξω στον κινηματογράφο. Είναι όνειρο ζωής.

7) Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Απ. Πίστη σε αξίες και ιδανικά, χιούμορ και αφοσίωση, είναι τρία πράγματα που με κάνουν περήφανη. Μέσα στα αρνητικά μου είναι η άρνηση να παραδεχτώ πως κάτι είναι στραβό, θυμώνω πολύ εύκολα και δεν συγχωρώ. Και αν πρέπει ν’ αλλάξω κάτι από αυτά, θα άλλαζα μόνο τον θυμό.

8) Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Απ. Νομίζω σχετικά με το ποιος είναι ο αγαπημένος μου ήρωας. Όχι ότι την μισώ σαν ερώτηση, αλλά είναι πολύ δύσκολο ν’ απαντήσεις όταν εσύ ο ίδιος είσαι ο δημιουργός όλων των ηρώων.
Ο κάθε ήρωας εξυπηρετεί κάποιον σκοπό στην ιστορία και θα πρέπει να προσέξεις πως θα τον πλάσεις. Μπορεί συνήθως να προτιμούν τον “καλό”, αλλά θα πρέπει ν’ αναρωτηθούν για παράδειγμα, μήπως ο “καλός” πατάει πάνω σ’ έναν δυνατό “κακό” και έχει καταφέρει να βγει μπροστά υπερτερώντας. Επίσης έχω συναντήσει σε πολλές περιπτώσεις πολύ καλούς “κακούς”, οι οποίοι χάνονται πίσω από την αγωνία για τον “καλό”.
Ο κάθε χαρακτήρας είναι ιδιαίτερος και πρέπει να τον στηρίζουμε.

9) Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Απ. Νομίζω πως δεν θα μπορούσα ποτέ να βαθμολογήσω τον εαυτό μου. Θέλω να πιστεύω πως όσο γράφω βελτιώνομαι. Αν και δεν ξέρω τι περιλαμβάνει το άριστα. Τι είναι αυτό που θα κρίνει αν αξίζεις για 8 ή 10; Ένα βιβλίο είναι η ανάγκη του συγγραφέα να βγάλει κάτι από την ψυχή του και η ανάγκη του αναγνώστη να βάλει κάτι στη δική του. Θεωρώ πως δεν έχει να κάνει με την έκφραση και μόνο. Βαρύγδουπες και πομπώδεις εκφράσεις, δεν δημιουργούν πάντα ένα καλό βιβλίο. Ενώ η κατάθεση ψυχής, ακόμα και με πιο απλές λέξεις και εκφράσεις, μπορεί να κερδίσει πιο εύκολα τον αναγνώστη.

10) Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Απ. Πιστεύω πως και οι δύο κατηγορίες έχουν τους οπαδούς τους. Όπως πιστεύω πως ακόμα κι αν ξεκινήσεις με τις αγνότερες προθέσεις, δεν θα σε χαλάσει η προοπτική ούτε των χρημάτων, ούτε της δόξας. Σκοπός είναι για όποιον λόγο και αν το κάνεις, να την υπηρετείς με αξιοπρέπεια. Το να το κάνεις για χρήμα ή δόξα, δεν αναιρεί πως κάνεις κάτι καλά. Η συγγραφή από μόνη της, είναι μαγεία. Με όποιον τρόπο κι αν αφεθείς σε αυτήν, έχεις φύγει μακριά.

Η ερώτηση που θέλω να σου κάνω, είναι η εξής:
Ποιον ορίζεις εσύ ως συγγραφέα, ποια πιστεύεις πως είναι η δύναμή του και τι θα σε κάνει να τον ξεχωρίσεις από το σύνολο;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σ’ ευχαριστώ πολύ για την όμορφη ερώτησή σου  Φίλη μου Σοφία! Ως συγγραφέα ορίζω εκείνον που γράφει με το μελάνι της ψυχής του. Όσο για την δύναμή του , είναι ο τρόπος που εξομολογείται  στο χαρτί τις λέξεις της καρδιάς του. Αυτό που θα τον κάνει να  ξεχωρίσει από το σύνολο , είναι να συνεχίσει να πιστεύει στον προορισμό του, να δέχεται τις καλόπιστες κριτικές και να διορθώνεται και ως άνθρωπος μα και ως δημιουργός. Αυτά άλλωστε είναι αλληλένδετα.

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου