(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)
Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο ποιητής Χρήστος Θ. Παπαγεωργίου, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική του συνέντευξη!
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Χρήστος Θ. Παπαγεωργίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε Φυσική και έκανε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται στην Πολιτική Αεροπορία.
Έγραψε τους πρώτους του στίχους σε ηλικία 12 ετών. Μέχρι τα 20 του χρόνια δούλευε κυρίως πάνω στα παραδοσιακά μέτρα.
Ακολούθησε μακρά περίοδος σιωπής, που τερματίστηκε εξαιτίας ενός τυχαίου γεγονότος. Στη δεύτερη αυτή παραγωγική φάση απελευθέρωσε το στίχο του, δίχως όμως να εγκαταλείψει τις παραδοσιακές φόρμες.
Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή “Πύρινες Σταγόνες σε Θολό Τοπίο”. Ποιήματα του έχουν δημοσιευτεί επίσης σε ομαδικές συλλογές, σε λογοτεχνικά περιοδικά και στο διαδίκτυο.
Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς
- Γιατί γράφεις;
- Από εσωτερική ανάγκη. Γι’ αυτό δεν γράφω ποτέ προγραμματισμένα παρά μόνο όταν οι στίχοι βγαίνουν εντελώς αυθόρμητα από μέσα μου σαν χείμαρρος μετά από μια ξαφνική νεροποντή.
- Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;
- Θα τον ρωτούσα αν μπορεί να ζήσει χωρίς να γράφει κι αν η απάντηση ήταν καταφατική θα του έλεγα να σταματήσει. Αν όμως η απάντηση ήταν αρνητική, αν μου απαντούσε ότι μια επιτακτική φωνή από βαθιά μέσα του τον ωθούσε να γράφει, τότε θα τον συμβούλευα να συνεχίσει. Άλλωστε, κάπως έτσι συμβούλεψε ένα νέο ποιητή και ο μεγάλος Rainer Maria Rilke.
- Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;
- Αγαπώ την ποίηση κι αυτή υπηρετώ αποκλειστικά. Δεν έχω δοκιμάσει με άλλα είδη γραφής, όχι από κάποια διάθεση υποτίμησής τους αλλά γιατί η ποίηση από μόνη της είναι αρκετή για να με κάνει να αισθάνομαι ευτυχής με την πληρότητα που μου προσφέρει.
- Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;
- Η πρώτη μου ποιητική συλλογή με τίτλο «Πύρινες Σταγόνες σε Θολό Τοπίο» εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Πνοές Λόγου και Τέχνης». Πέρα από το καλαίσθητο της έκδοσης, όπου πραγματικά οι έχοντες την επιμέλεια έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι οι υπεύθυνοι του εκδοτικού οίκου αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή κι εμένα και την ποίησή μου και θα ήμουν αγνώμων αν δε τους απέδιδα τα εύσημα.
- Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;
- Είναι κυρίως κριτές και τις περισσότερες φορές πολύ εύστοχοι.
- Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;
- Η καλύτερη και ταυτόχρονα η πιο λακωνική προέρχεται από κάποιους αναγνώστες που αναφέρονταν σε κάποιο ποίημα μου με τον χαρακτηρισμό «υπέροχο». Την χειρότερη δε την έχω ακούσει ακόμα, ίσως από ευγένεια.
- Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;
- Έχω μια έντιμη σχέση με τους αναγνώστες μου οι οποίοι με αποδέχονται και μου το δείχνουν. Ίσως γιατί δεν κρύβομαι πίσω από τον στίχο.
- Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;
- Θα ήθελα να πληθύνουν οι φωνές και να γίνονται κραυγές κι επιφωνήματα κάτι που δε συμβαίνει πάντα. Η απόλυτη ειλικρίνεια, όταν και όπου τη συναντώ είναι κάτι που θέλω να διατηρηθεί και ολοένα να βγάζει καρπούς και να πολλαπλασιάζεται.
- Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;
- Δεν μου αρέσει να μου ζητούν να ερμηνεύσω εννοιολογικά ποιήματα μου ή φραστικά σχήματα που χρησιμοποιώ. Πιστεύω σε μια πλουραλιστική αντιμετώπιση της τέχνης όπου ο δέκτης πρώτα αισθάνεται και μετά καταλαβαίνει χωρίς να δεσμεύεται από τα πρότυπα που ο δημιουργός έχει θέσει.
- Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;
- Οι αναγνώστες μου είναι αυτοί που θα αξιολογήσουν την ποίησή μου και συνεπώς την ποιητική μου ικανότητα, αλλά, αν επιχειρούσα εγώ μια τέτοια αξιολόγηση, σίγουρα δεν θα με βαθμολογούσα με “άριστα” κι αυτό όχι από σεμνότητα η υπερβολική μετριοπάθεια αλλά επειδή είναι στη φύση του ποιητή να τελεί υπό το κράτος μιας διαρκούς προσπάθειας για βελτίωση. Με άλλα λόγια μοιάζει με έναν δρομέα που ενώ τρέχει για να φτάσει στο τέρμα μιας διαδρομής αυτό συνεχώς απομακρύνεται.
Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!
Για να σας αποσταλεί το ερωτηματολόγιο επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.
Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!
Με όλη τη θετική μου ενέργεια
Θεόφιλος Γιαννόπουλος
Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.
0 Σχόλια