Ο Βασίλης Γιοντζής στο βιβλίο του ‘Πλάτωνος Συμπόσιο’ από τις εκδόσεις ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ, έχει κάνει μια εξαιρετική και εις βάθος παρουσίαση αλλά και ανάλυση του έργου του Πλάτωνα, περιγράφοντας ανάγλυφα όχι μόνο τους χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν αλλά και την ουσία της ίδιας της συζήτησης που αυτοί συμμετέχουν. Με απόλυτη αντικειμενικότητα στέκεται πίσω από τα γεγονότα και τις περιγραφές κι αναδεικνύει με γλώσσα απλή και κατανοητή, ακόμα και για κάποιον που δεν έχει μελετήσει το εν λόγω έργο, τα σημεία εκείνα τα οποία κάνουν το Συμπόσιο ένα έργο μοναδικό. Αναλύονται διεξοδικά τα επιχειρήματα όλων των συμμετεχόντων ενώ ο συγγραφέας έχει καταφέρει να ξεφύγει από την παγίδα στην οποία σχεδόν όλοι αναπόφευκτα πέφτουν όταν καταπιάνονται με το Σωκράτη, που δεν είναι άλλη από το να επικεντρωθεί η προσοχή της ανάλυσης μόνο στον μεγάλο αυτό φιλόσοφο αγνοώντας, τρόπον τινά, τα υπόλοιπα πρόσωπα αλλά και τα επιχειρήματά τους. Ο Βασίλης Γιοντζής στέκεται με ίσες αποστάσεις απέναντι σε όλους κι αυτό ίσως κάνει το δοκιμιακή αυτή ανάλυση του έργου του Πλάτωνα μοναδική και ξεχωριστή.
Ο συγγραφέας έχει ως υπότιτλο του βιβλίου χρησιμοποιήσει τη φράση: «Ο Έρωτας ως πάθος δημιουργίας και πόθος αθανασίας». Δε θα μπορούσε κάποιος που έχει εμβαθύνει στο Συμπόσιο του Πλάτωνα να συνοψίσει με τρόπο καλύτερο το νόημα του έργου. Ο Έρωτας, ως επιθυμία αυτού που δεν κατέχουμε, μετουσιώνεται σε πάθος δημιουργικό προκειμένου να ικανοποιηθεί η ανάγκη αυτής της έλλειψης, ενώ ταυτόχρονα η αθανασία με τη μορφή της στιγμής εκείνης που ο Έρωτας μεγαλουργεί ενεργώντας πάνω σε συνειδήσεις, δεν μπορεί παρά να παράξει πράγματα, σκέψεις, έννοιες και ιδέες που ζουν και θα ζουν για πάντα. Τα παραδείγματα που θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει ως προς το σημείο αυτό είναι τόσα πολλά που θα γέμιζαν σελίδες ολόκληρες!
Το βιβλίο «Πλάτωνος Συμπόσιο» δεν είναι υπερβολή αν ισχυριστούμε πως αποτελεί ένα στολίδι σε κάθε βιβλιοθήκη. Οι σκέψεις του Βασίλη Γιοντζή σ’ αυτό το υπέροχο δοκιμιακό έργο έρχονται να συμπληρώσουν επάξια και να σταθούν δίπλα στο έργο του Πλάτωνα. Ίσως δε, θα ήταν σκόπιμο να συμπεριληφθεί στα εγχειρίδια εκείνα που διδάσκονται οι μαθητές στα σχολεία, μιας και θα συνέδραμε σε μεγάλο βαθμό στην κατανόηση όχι μόνο του έργου του Πλάτωνα αλλά και γενικότερα του τρόπου με τον οποίο οι πρόγονοί των Ελλήνων σκεφτόταν κι αντιλαμβανόταν τα πράγματα και τη ζωή.
Διαβάστε εδώ ένα εξαιρετικό άρθρο του Βασίλη Γιοντζή σχετικά με την Επικούρεια Φιλοσοφία.
Έχοντας διαβάσει, όλα τα άρθρα του Βασίλη Γιοντζή που αναδημοσιεύει το βιβλίο.net σε τακτά διαστήματα, είμαι σίγουρη πως το “Πλάτωνος Συμπόσιο” θα βρει τη θέση που του αξίζει στις βιβλιοθήκες αυτών που δεν ξεχνούν τη συμβολή των Ελλήνων προγόνων μας, στη παγκόσμια αφύπνιση…
Με όλη μου την καρδιά, καλοτάξιδο το βιβλίο Βασίλη, ευχαριστώ Κώστα Θερμογιάννη και γι αυτή την προβολή!
Στεφανία.
Στεφανία μου, πράγματι η πένα του κυρίου Γιοντζή είναι εξαιρετική. Αξίζει κανείς να τον παρακολουθεί και να τον διαβάζει!
Σας ευχαριστώ θερμά και τους δύο, μου δίνετε θάρρος να συνεχίζω.