Πριν εκείνη με γνωρίσει του Τζούλιαν Μπαρνς, εκδόσεις Μεταίχμιο

13.12.2014

pemg.jpgΤο βιβλίο Πριν εκείνη με γνωρίσει είναι ένα από τα πρώτα βιβλία του Βρετανού συγγραφέα Τζούλιαν Μπαρνς, γραμμένο στις αρχές του 1980. Έχοντας ήδη μία πολύ θετική ιδέα για τον Μπαρνς οφείλω να ομολογήσω ότι ήμουν μέχρι ένα βαθμό θετικά προσκείμενη για το τι περίπου θα εξελισσόταν μπροστά στα μάτια μου, αλλά τελικά κατέταξα το συγκεκριμένο του μυθιστόρημα στη λίστα με τα βιβλία που θα μπορούσα να είχα αφήσει και μισοτελειωμένα.

Όλα του τα διηγήματα (ή τουλάχιστον όσα έχω διαβάσει) βασίζονται σε πρωτότυπες ιδέες που ξεδιπλώνονται καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας και συνήθως με ένα τέλος που βάζει πολλά πράγματα σε τάξη χωρίς όμως να κατευθύνει τον αναγνώστη. Πολλές φορές το τέλος της ιστορίας δεν συμπίπτει με καμία απάντηση για το πρόβλημα ή το μυστήριο που έχει δομηθεί κατά την αφήγηση. Στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα, ο συγγραφέας καταπιάνεται με ένα κοινότυπο θέμα αλλά αυτή τη φορά με μία πολύ διαφορετική οπτική.

Το κεντρικό του θέμα λοιπόν ενώ μπορεί να είναι η ζήλια, στρέφει την προσοχή του στη ζήλια του παρελθόντος. Μία μορφή ζήλιας που ενώ μπορεί να απασχολήσει τον οποιοδήποτε, σπάνια παίρνει μορφή καθώς το μάταιο του θέματος (κανείς δεν μπορεί να εισχωρήσει στο παρελθόν του άλλου και να ενταχθεί σε αυτό)πολύ γρήγορα καταρρίπτει οποιοδήποτε υποθετικό σενάριο πριν αυτό καλοσχηματιστεί μέσα στο μυαλό του καθένα. Στην ιστορία μας όμως ο πρωταγωνιστής εν ονόματι Γκράχαμ Χέντρικ συνεπαίρνεται από την αδυναμία του να ελέγξει το παρελθόν της δεύτερης γυναίκας του.

Με μανία καταδιώκει το παρελθόν της, φτιάχνει εικόνες στο μυαλό του και αφήνεται σε έναν κυκεώνα σκέψεων που αργά ή γρήγορα με μαθηματική ακρίβεια θα τον οδηγήσει στην παράνοια. Όλα αυτά ο πρωταγωνιστής τα καταλαβαίνει και τα συνειδητοποιεί αλλά νιώθει υποχρεωμένος να ερευνήσει σε βάθος το παρελθόν της συζύγου του, η οποία παρεμπιπτόντως δεν του έχει δώσει ποτέ την παραμικρή αφορμή απειλής ή δικαιολογημένης ζήλιας. Απεναντίας του συμπαραστέκεται στην τρέλα του και στην παραφροσύνη του χωρίς να την πυροδοτεί και χωρίς να την εκμεταλλευτεί καθόλου.

Και αυτό ακριβώς είναι το παράξενο. Έστω να δεχτώ ότι κάποιος άνθρωπος μπορεί να αποκτήσει εμμονή με ένα τόσο παράξενο θέμα, αλλά η ύπαρξη κάποιας γυναίκας που με κάθε ειλικρίνεια απαντάει σε οποιαδήποτε παράλογη ερώτηση και δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει αυτή την παράνοια μου φαίνεται αδιανόητη. Και κάπου εκεί νομίζω ότι ο Μπαρνς έχασε το παιχνίδι. Μπορεί το θέμα του να είναι σαγηνευτικά πρωτότυπο αλλά ίσως η τότε του απειρία να μην τον άφησε να εκμεταλλευτεί ένα κατά τα άλλα προσοδοφόρο θέμα. Οι ήρωες του Μπαρνς συνήθως μαίνονται από διάφορες εμμονές και κατάρες αλλά είναι συνήθως (είτε κεντρικοί είτε δευτερεύοντες χαρακτήρες ) ολοκληρωμένοι  και απολύτως δικαιολογημένοι. Οπότε από τη στιγμή που χάνεται η αληθοφάνεια των χαρακτήρων σχεδόν αυτόματα χάνεται και το μισό ενδιαφέρον του αναγνώστη καθώς είναι σύνηθες όταν κάποιος διαβάζει ένα μυθιστόρημα να ταυτίζεται με κάποιον χαρακτήρα, συνειδητά ή ασυνείδητα. Κόβεται λοιπόν ένας πολύ βασικός δεσμός ανάμεσα στον αναγνώστη και την ιστορία.

Επιπλέον, οι συνεχείς και εξεζητημένες θα έλεγα αναφορές του Μπαρνς σε παλιούς ηθοποιούς, ταινίες και ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, ακριβώς λόγω της πολυαριθμίας τους κουράζουν τον αναγνώστη και τον κάνουν να απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο από τα τεκταινόμενα. Κατανοώ βέβαια τη δίψα ενός καλλιτέχνη που στα πρώτα του βήματα προσπαθεί να δείξει σχεδόν όλην την έκταση της γνώσης του, όπως επίσης καταλαβαίνω ότι είναι μια μικρή λεπτή γραμμή που χωρίζει την επιδειξιομανία από την εκπαιδευτική ιδιότητα ενός συγγραφέα. Ευτυχώς, αυτό το στοιχείο στο μετέπειτα έργο του ο Μπαρνς έμαθε να το χαλιναγωγεί.

Εν γένει, πρόκειται για ένα βιβλίο που ενώ προμηνύει έναν έξυπνο και ξεχωριστό συγγραφέα ταυτόχρονα τον θέτει υπό αμφισβήτηση. Ευτυχώς, ο Μπαρνς με το μετέπειτα έργο του απέδειξε τι πραγματικά αξίζει και δικαίως καθιερώθηκε ανάμεσα στους καλύτερους σύγχρονους Βρετανούς συγγραφείς. Σε περίπτωση λοιπόν που κάποιος θα ήθελε να γνωρίσει και να ασχοληθεί με τον Μπαρνς θα πρότεινα ως πρώτη επαφή τα πιο πρόσφατα έργα του και αν όντως τον κερδίσει η ομολογουμένως ιδιαίτερη γραφή και σκέψη του να συνεχίσει  και με τις πρώτες απόπειρες του συγγραφέα.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου