Σε ελεύθερη πτώση

23.09.2013

 

σεπκξ

Σε ελεύθερη πτώση
της Κάκιας Ξύδη
από τις εκδόσεις οσελότος
ISBN 978-960-9607-47-6

 

τοβιβλίο.net υποδέχεται την Κάκια Ξύδη και το βιβλίο της "Σε ελεύθερη πτώση" από τις εκδόσεις οσελότος. Ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό μυθιστόρημα, καλογραμμένο με γραφή λιτή κι απέριττη που φυλακίζει τον αναγνώστη μέσα στον κόσμο της πρωταγωνίστριάς του χωρίς να τον κουράζει. Ένας κόσμος που δεν απέχει πολύ από την ελληνική πραγματικότητα του χτες και του σήμερα με τα ταμπού και τα πρέπει από τη μια μεριά και τα ήθη αλλά και τις ελευθερίες για δράση από την άλλη. Ανάμεσα στο επάγγελμα και τις υποχρεώσεις της, η πρωταγωνίστρια καλείται να λάβει αποφάσεις που θα την οδηγήσουν σε δρόμους που ούτε καν τους είχε φανταστεί. Ανήμπορη στο τέλος να αντιδράσει, κάνει το μεγάλο βήμα, την ελεύθερη πτώση, με βοηθό την από μηχανής Θεό που έχει έρθει από πολύ μακριά, θαρρείς γι' αυτό το σκοπό και μόνο!

Στην περίπτωση που πιο πάνω εμφανίζεται μήνυμα λάθους απλώς κάντε ανανέωση (refresh) της σελίδας ή κάντε κλικ εδώ.

Η συγγραφέας γράφει:

Η ζωή ακολουθεί τη δική της πορεία. Η γραφή λειαίνει τις αιχμηρές γωνίες και ο μύθος συμπληρώνει τα κενά. Αυτή είναι η μαγική συνταγή που χρησιμοποίησα για να γράψω το βιβλίο «Σε ελεύθερη πτώση». Όταν ένα τυχαίο αληθινό γεγονός σε συναρπάζει, σε συγκλονίζει, δεν σε αφήνει να το ξεχάσεις – όπως έγινε με ένα κοριτσάκι που ήρθε σαν όραμα όταν η μητέρα μου ήταν στο νοσοκομείο– τότε ξέρεις ότι ήρθε η ώρα να του δώσεις φωνή, ζωή και υπόσταση. Ότι πρέπει να στήσεις γύρω του μια ιστορία που ήταν κρυμμένη καλά μέσα σου και περίμενε υπομονετικά να έρθει η ώρα να δει το φως. Παιδικά βιώματα ξεπηδούν ξαφνικά εμπρός σου, και χωρίς να το καταλαβαίνεις αυτονομούνται, σε παίρνουν από το χέρι και σε οδηγούν άλλοτε πίσω από τις γρίλιες, να προσπαθείς να δεις τα άλλα παιδιά που παίζουν έξω, άλλοτε στο υπόγειο του σπιτιού, με τα ταψιά να σε κοροϊδεύουν και το μεγάλο στόμα του φούρνου να είναι έτοιμο να κατασπαράξει την παιδική ψυχούλα σου που διψάει για αγάπη και προσοχή. Έρχεται η απογοήτευση από τον πρώτο έρωτα, η μυρωδιά του πλατύφυλλου βασιλικού και ένα ρολόι που χτυπά κάθε μισή ώρα. Όλα αυτά αποτελούν το σκηνικό μιας ολόκληρης ζωής. Άλλοτε φανταστικής, άλλοτε τόσο δικής μας που ούτε και οι ίδιοι το πιστεύουμε. Γιατί όλοι κάποιες φορές αφηνόμαστε στον έρωτα που έρχεται πότε φορώντας λευκά ρούχα, με ένα όμορφο χαμόγελο να μας δροσίζει στην κάψα του καλοκαιριού και άλλοτε φορώντας γαλάζιο πουκάμισο· έχει μακριά σπαστά μαλλιά με φράντζα, μάτια στο χρώμα της κανέλας, ξεκάθαρο διεισδυτικό βλέμμα, γελάει δυνατά και κρατάει στο χέρι ένα πασπαρτού που ανοίγει όλες τις πόρτες, ακόμα και τις ερμητικά κλειστές πόρτες της καρδιάς μας. Μπορεί κατά βάθος να ξέρουμε ότι δεν είναι ο κατάλληλος, όμως παρασυρόμαστε σε μια δίνη που μας πηγαίνει όλο και πιο ψηλά. Η ζωή όμως μπορεί να μην έχει την ίδια γνώμη μ’ εμάς και όταν το αντιλαμβανόμαστε βρισκόμαστε ήδη «σε ελεύθερη πτώση».

Όμως σε όλες τις «τραγωδίες» υπάρχει και ο από μηχανής θεός. Η Έλις, ο καρπός ενός μακρινού έρωτα, θα πάρει στα χέρια της την ψυχή της ηρωίδας μας, θα συγυρίσει το μυαλό της, θα καταλαγιάσει του φόβους της και θα φέρει τη λύτρωση και την ελπίδα. Γιατί, «Την ελεύθερη πτώση λίγοι την τολμούν, μα ακόμα λιγότεροι επιβιώνουν από αυτήν. Αν όμως τα καταφέρεις, στέφεσαι νικητής για πάντα…»

Ένα ποίημα που εμπεριέχεται στο βιβλίο.

Για το βιβλίο...

Αποσπάσματα από το βιβλίο...

Η Κάκια Ξύδη γεννήθηκε ένα χειμωνιάτικο βράδυ του Δεκέμβρη στην Σελλασία Λακωνίας, όπου είδε τα πρώτα φεγγάρια ζωής της.

Τελείωσε το Λύκειο στη Σπάρτη και το St. George College στην Αθήνα.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, όπου παρέχει γραμματειακή υποστήριξη σε ιδιώτες.

Της αρέσουν πολύ τα ταξίδια και μοιράζει τον ελεύθερο χρόνο της μεταξύ της γενέτειράς της και της Κύθνου που αγάπησε πρόσφατα.

Τον Δεκέμβριο του 2010 κυκλοφόρησε το «Ταξίδι στην ομίχλη». Τον Απρίλιο του 2012 το «Σε ελεύθερη πτώση» και αναμένεται το επόμενο βιβλίο της που αυτή τη φορά δεν θα είναι μυθιστόρημα αλλά ένα παραμύθι. Όλα από τις εκδόσεις Οσελότος. 

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου