Select Page

Συναποθανούμενοι

Συναποθανούμενοι

Εδώ σ’ αυτή την κλίνη

Τη σκαμμένη απ’ την αγάπη,

Για να χωράει το σώμα του έρωτα,

Να’ ναι σαν κλίνη και σαν τάφος.

 

Εδώ να σε πεθάνω, να με πεθάνεις

Μέσα σ’ ένα θανάσιμο βαθύ φιλί.

 

Νάρθουν να σπάσουνε την πόρτα να μας βρουν.

 

Να μην μπορούν να σηκώσουν τα σώματα,

Να μην μπορούν ν’ ανοίξουνε τα πρόσωπά μας.

 

Στις 17 Απρίλη συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου ποιητή Γιώργου Θέμελη. Παρόλο που δεν γεννήθηκε εκεί, το όνομά του συνδέθηκε άρρηκτα με την πανέμορφη Θεσσαλονίκη, πόλη οπού και επέλεξε να ζήσει μέχρι το τέλος της ζωής του. Τα έργα του (ποιήματα, δοκίμια ή και θεατρικά έργα) είναι πολυάριθμα και τα θέματά, τα οποία αυτά πραγματεύονται αναρίθμητα.

g_themelis_b

Όσον αφορά την ποίηση, αγαπημένο του μοτίβο δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί ο έρωτας σε όλες τις εκφάνσεις και τις εκδηλώσεις του. Το παρατιθέμενο έργο με τίτλο «Συναποθανούμενοι» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου έκφρασης του Θέμελη.

Πρόκειται για έναν άκρως φορτισμένο συναισθηματικά λόγο, χωρίς ευφάνταστες λέξεις και περίπλοκες εικόνες, πράγμα που ενδεχομένως έχουμε συνηθίσει σε ερωτικά ποιήματα άλλων σπουδαίων ποιητών. Αυτό που διακρίνει τον Θέμελη εν προκειμένω, είναι η απλότητα των στίχων του σε συνδυασμό με την επίσης απλή γενικότερη απεικόνιση του ποιήματος. Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε πως το έργο αυτό αποτελεί ένα απτό παράδειγμα πως το «απλό» μερικές φορές μπορεί να εντυπωσιάσει πολύ περισσότερο από το «σύνθετο» και το λέξη προς λέξη δουλεμένο. Πώς όμως επιτυγχάνεται αυτό;

Όσον αφορά τη δομή, ο ποιητής φαίνεται πως δεν ενδιαφέρεται να προσδώσει μία αυστηρή φόρμα στο έργο αλλά αντίθετα, αφήνει τον λόγο να την παρασύρει και να την διαμορφώσει. Αυτό που ουσιαστικά διακρίνουμε στο ποίημα είναι μικροί, τυπικοί, νοηματικοί χωρισμοί, οι οποίοι με έναν αξιοθαύμαστο τρόπο, βοηθούν στην ανάγνωση και κατανόηση των βαθύτερων νοημάτων του ποιήματος και τονίζουν την ουσία του.

«Εδώ σ’ αυτή την κλίνη

Τη σκαμμένη απ’ την αγάπη,

Για να χωράει το σώμα του έρωτα,

Να’ ναι σαν κλίνη και σαν τάφος.»

Από την αρχή ακόμη του ποιήματος καταλαβαίνουμε πως έχουμε να κάνουμε με ένα έργο έντασης και απόλυτου συναισθηματισμού. Μέσα σε τέσσερις μόλις στίχους έχουμε έναν «βομβαρδισμό» στοιχείων που προσδίδονται κυρίως με τις λέξεις κλίνη-αγάπη-το σώμα του έρωτα-τάφος, που συνδέονται με τέτοιον τρόπο ώστε δημιουργούν ένα απίστευτα παραστατικό κλίμα, δίνοντας παράλληλα μια σύντομη εικόνα για το θέμα του έργου. Πρόκειται, λοιπόν, για μια «κλίνη», που ενώ είναι «σκαμμένη από αγάπη» και «χωράει το σώμα του έρωτα», είναι «κλίνη και τάφος» μαζί. Το απόλυτο συνδέεται με το τίποτα, η ευτυχία ενώνεται με την δυστυχία και ο έρωτας με τον θάνατο μοιάζουν να είναι ένα. Και αμέσως δημιουργείται στον αναγνώστη το ερώτημα: γιατί ένα δωμάτιο που είναι φτιαγμένο για να στεγάζει τον έρωτα, ένα τόσο δυνατό αίσθημα, να συνδέεται, και μάλιστα τόσο στενά με τον πόνο του θανάτου; Η απάντηση έχει δοθεί έμμεσα τόσο από τον ίδιο τον Θέμελη όσο και από πολλούς άλλους ερωτικούς ποιητές: Ο έρωτας με τον θάνατο, ως δύο καταστάσεις των άκρων, μπορούν να αποτελέσουν σχεδόν δυό ταυτόσημες έννοιες.

«Εδώ να σε πεθάνω, να με πεθάνεις

Μέσα σ’ ένα θανάσιμο βαθύ φιλί.»

Ο παραλληλισμός των εννοιών αυτών συνεχίζεται και ο ποιητής φαίνεται να εμβαθύνει στις λεπτομέρειες τους. Ο θάνατος, λοιπόν γίνεται μέσα σε ένα «θανάσιμο βαθύ φιλί». Και μέσα από αυτήν μόνον την φράση γίνεται αντιληπτό το μέγεθος και η σημασία που έχει ο έρωτας για τον αφηγητή. Γι’ αυτόν ακόμη και ο πιο δυσβάσταχτος για τον άνθρωπο πόνος, που δεν είναι άλλος από αυτόν του θανάτου, μοιάζει ως κάτι όχι μόνον ασήμαντο αλλά και αναμενόμενο θα λέγαμε, καθώς τα δύο ακραία αυτά συναισθήματα που αναφέραμε συγχέονται εντελώς φυσικά στο μυαλό του.

«Νάρθουν να σπάσουνε την πόρτα να μας βρουν.

Να μην μπορούν να σηκώσουν τα σώματα,

Να μην μπορούν ν’ ανοίξουνε τα πρόσωπά μας.»

Η εικόνα των δύο ερωτευμένων προσώπων που σκιαγραφούνται στο ποίημα εντείνεται με την λέξη «σπάσουνε», η οποία εκτός από την οπτική εικόνα μιας σπασμένης πόρτας, σχηματίζει στο μυαλό του αναγνώστη και μια ηχητική εικόνα εξίσου επιβλητική με την πρώτη. Το όλο κλίμα βρίσκεται ανάμεσα στην απόλυτη ησυχία που απαιτεί μια απόλυτα ερωτική σκηνή και στην απότομη αναστάτωση που προκαλεί το σπάσιμο της πόρτας.

Και η εικόνα που δίνεται από τον ποιητή σταματά εδώ, ενώ το έργο συνεχίζει με δύο ακόμη στίχους που δομικά ξεχωρίζουν από τον προηγούμενο. Πρόκειται, λοιπόν, θα λέγαμε για μια ευχή, η οποία εκφράζεται από τον αφηγητή ξεκινώντας με την λέξη «να». Το άτομο που θα σπάσει την πόρτα και θα μπει μέσα, όσο και να προσπαθήσει δεν θα μπορέσει να χωρίσει τους δύο αυτούς ανθρώπους, δεν θα καταφέρει να ξεκολλήσει το σώμα του ενός από του άλλου. Αυτός φαίνεται πως είναι και ο σκοπός του αφηγητή: να «χαθεί» μέσα στο θανάσιμο φιλί και να μην μπορέσει τίποτα να τον απομακρύνει από αυτό παρά μόνον ο ίδιος ο θάνατος.

Πρόκειται για ένα έργο που πραγματεύεται τις λεπτότατες έννοιες του έρωτα και του θανάτου, χωρίς ωστόσο να ξεπερνά τα όρια από κάποια πλευρά. Ο Θέμελης εκφράζεται για έναν έρωτα χωρίς να χρησιμοποιήσει σε καμία περίπτωση μελοδραματισμούς αλλά μιλώντας για τα δικό του «θέλω» και όνειρο, που παρόλο που φαντάζει απίθανο να πραγματοποιηθεί, δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί ως κάτι το ρεαλιστικό. Η αισιοδοξία και το ευχάριστο συνδέονται άρρηκτα με την απαισιοδοξία και όλα αυτά μαζί δομούν το μοναδικό έργο του Θέμελη, το οποίο απεικονίζει επακριβώς αυτό που ουσιαστικά είναι ο έρωτας. Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο. Δεν εξυμνεί ούτε και καταδικάζει. Απλά δημιουργεί με κριτήριο του το συναίσθημα που μιλάει μέσα του.

 

_

γράφει η Άντια Αδαμίδου

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Επιμέλεια κειμένου

1 σχόλιο

  1. Άγγελος Πετρουλάκης

    Χαίρομαι που κάποιοι όπως η κ. Αδαμίδου κρατούν στην καρδιά και την μνήμη τους την ποίηση του Γιώργου Θέμελη, που είναι από τους κυριότερους ποιητές μας, ωστόσο ιδιαίτερα παραγκωνισμένος γιατί δεν μπήκε ούτε στις ποιητικές παρέες της Θεσσαλονίκης, ούτε βεβαίως της χώρας. Χαίρομαι που ο φίλος Κ. Θερμογιάννης φιλοξένησε στον χώρο του τούτη την αναφορά. Η ποίηση του Θέμελη είναι ένας ασύνορος κόσμος ευαισθησίας. Ο ίσκιος του είναι τεράστιος. Ήρθα σ’ επαφή με την ποίησή του το 1967. Αυτός και ο Ελύτης στάθηκαν οι μεγάλοι μου δάσκαλοι στις ποιητικές ανησυχίες μου.
    Το 1969 δημοσιεύσαμε μαζί με τον Δημήτρη Κουνελάκη στο περιοδικάκι μας “ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ”, το “Συναποθανούμενοι” και το “Κρυστάλλινο φιλί”. Πριν 5-6 χρόνια επισκεπτόμενος την αρχαία Μεσσήνη γνώρισα τον γιο του, στον οποίο οφείλουμε την αποκάλυψη και όλο το ανασκαφικό έργο της αρχαίας Μεσσήνης. Ένιωθε ιδιαίτερη χαρά για τον πατέρα του…

    Απάντηση

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Follows

Εγγραφείτε στο newsletter

Εκδηλώσεις

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 9:00μμ

Άφυτος Χαλκιδικής Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας, η Κοινότητα Αφύτου και το βιβλιοπωλείο Οιωνός σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί του συγγραφέα Δημήτρη Τσιόδρα. Σας περιμένουμε την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στις 21:00, στην οικία του Κλεάνθη Βαλαρούτσου στην Άφυτο Χαλκιδικής.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρία Σπυράκη και ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτές, και ο συγγραφέας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Καραθανάση, δικηγόρος.
ΠερισσότεραΛιγότερα

8 ενδιαφέρθηκαν  ·  3 θα πάνε
Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 10:00μμ

Μύλος Ιερισσού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Κλειγένης» και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στις 21.00 στoν Μύλο Ιερισσού, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού «Λίγες και μία νύχτες».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Λένα Οφλίδη, φιλόλογος
Βαγγελιώ Μπαλτζή, φιλόλογος

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

Βρείτε το βιβλίο εδώ: bit.ly/2mVgKg9ΠερισσότεραΛιγότερα

1 ενδιαφέρθηκαν
Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

2.08.2017, 8:00μμ – 2.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο ΚΑΡΑΣΤΑΘΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Έρης Ρίτσου

Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8633

στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χατζηγιάννειο Κτίριο, Βλιάμου 21, Νέο Καρλόβασι, Σάμος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Έλσα Χίου και Έλενα Χουσνή.

Η Έρη Ρίτσου θα διαβάσει αποσπάσματα απ’ το βιβλίο.ΠερισσότεραΛιγότερα

6 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

2.08.2017, 9:00μμ – 2.08.2017, 10:00μμ

Lixouri, Kaluga Oblast, Russie
Paliki,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το Βιβλιοπωλείο Happy House σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού
στον προαύλιο χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουλουριώτη, η εκπαιδευτικός Καλλιόπη Κρητικού και η συγγραφέας.
Ανάγνωση κειμένων και συντονισμός της εκδήλωσης από τη συγγραφέα Μαίρη Μοσχοπούλου.
Happy House
26710 92411
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  3 θα πάνε
Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

3.08.2017, 12:30μμ – 3.08.2017, 1:00μμ

University of Nicosia
46 Makedonitissas Ave., CY-2417
Nicosia,  Nicosia, Cyprus Χάρτης

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και οι Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση και συζήτηση

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης
www.kedros.gr/main.php?manufacturers_id=2023

Αμφιθέατρο UNESCO, Κτίριο Europa

12:30-12:35 Καλωσόρισμα
Αντώνης Πολεμίτης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

12:35-12:45 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Επιστήμονας»
Σπύρος Μακριδάκης, Διευθυντής Institute For the Future (IFF)
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ομότιμος Καθηγητής, INSEAD

12:45-12:55 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Λογοτέχνης»
Στεφανία Παπαθεοδώρου, Λέκτορας Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

12:55-13:25 Τοποθέτηση Συγγραφέα
Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, Τακτικός Καθηγητής Ιατρικής Stanford University

Ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το τελευταίο του βιβλίο,

Tractatus για την έκτη φήμη (www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8561), συζητώντας θέματα στο μεταίχμιο τέχνης και επιστήμης.

13:25-13:45 Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

13:45 – 14:00 ΔεξίωσηΠερισσότεραΛιγότερα

2 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Αργοστόλι!

Η Άννα Γαλανού στο Αργοστόλι!

3.08.2017, 8:00μμ – 3.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοπωλείο Σταματελάτου
ΛΙΘΟΣΤΡΩΤΟ 1
Argostóli,  28100 Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και τo βιβλιοπωλείο Σταματελάτου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού στον χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η φιλόλογος Μυρσίνη Γιαννακοπούλου και η συγγραφέας. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλλονιάς – Ιθάκης Δημήτρης Ζαβιτσιάνος.
Την εκδήλωση συντονίζει η συγγραφέας Μαίρη Μοσχοπούλου.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αντιδήμαρχος Ευάγγελος Κεκάτος.

Βιβλιοπωλείο Σταματελάτος
Λιθόστρωτο 1, Αργοστόλι
2671022918ΠερισσότεραΛιγότερα

7 ενδιαφέρθηκαν  ·  2 θα πάνε
Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

9.08.2017, 8:30μμ – 9.08.2017, 9:30μμ

Limira Mare Hotel
Akti Vion 186
Neápolis,  23053 Χάρτης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και ο Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο κάβο Μαλλιάς» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Τάκη Γεράρδη

ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8628

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μάρω Χαραμή, φιλόλογος και η Σοφία Δουμάνη, δικηγόρος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα και στο τέλος της εκδήλωσης θα υπογράψει αντίτυπα για τους αναγνώστες.ΠερισσότεραΛιγότερα

5 ενδιαφέρθηκαν
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

18.08.2017, 8:30μμ – 18.08.2017, 9:30μμ

Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, Μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

1 θα πάνε
Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

19.08.2017, 7:00μμ – 19.08.2017, 7:00μμ

Δρυμαια Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και ο Σύλλογος Απανταχού Δρυμαιωτών σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 19:00, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου στη Δρυμαία Φθιώτιδας.
ΠερισσότεραΛιγότερα

10 ενδιαφέρθηκαν  ·  5 θα πάνε
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου - Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου – Νάξος)

20.08.2017, 7:30μμ – 20.08.2017, 8:30μμ

Οικομουσείο Κoρώνου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

O ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

8.09.2017, 7:00μμ – 8.09.2017, 7:00μμ

Palia Poli
Xania
Xánthi,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και το εκπαιδευτικό κέντρο Μεταγνώση, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας Ξάνθης.
ΠερισσότεραΛιγότερα

1 ενδιαφέρθηκαν  ·  1 θα πάνε
Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

26.09.2017, 7:30μμ – 26.09.2017, 8:30μμ

Public
Tsimiski 24
Thessaloníki,  54624 Χάρτης

Ένας φόνος μεταξύ φίλων.
Η Έλενα Ακρίτα και o Άρης Δημοκίδης παρουσιάζουν το νέο της αστυνομικό μυθιστόρημα Το Mυστικό της Mπλε Πολυκατοικίας. Το τέλειο αυτό έγκλημα θα διαπραχθεί Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στις 19:30 στα Public Τσιμισκή.

Public
Τσιμισκή 24
2310 227288ΠερισσότεραΛιγότερα

244 ενδιαφέρθηκαν  ·  103 θα πάνε

Φόρτωση περισσότερων

Διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος

Pin It on Pinterest

Αν σας άρεσε...

κοινοποιήστε το στους φίλους σας!