Τέσσερα βιβλία για το καλοκαίρι από τον Άγγελο Πετρουλάκη

16.07.2016

Τέσσερις προτάσεις για βιβλία των εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ για το καλοκαίρι από τον Άγγελο Πετρουλάκη

Πού συναντιόνται άραγε ο Χάρι Πότερ και ο Κόρμοραν Στράικ; Ερώτηση για δυνατούς λύτες; Όχι. Για φίλους του βιβλίου, ναι.

Η απάντηση ίσως εκπλήξει. Στο εργαστήρι του συγγραφέα. Γιατί απλούστατα η Τζόαν Κ. Ρόουλινγκ (1965 - ), που είναι η διάσημη συγγραφέας των περιπετειών του Χάρι Πότερ, είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Ρόμπερτ Γκαλμπρέιθ, τον συγγραφέα τριών εκπληκτικών αστυνομικών μυθιστορημάτων: «Το κάλεσμα του κούκου», «Ο μεταξοσκώληκας» και «Η σοδειά του κακού».

Μπορεί ο Χάρι Πότερ, που στην Ελλάδα έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ν’ αποτέλεσε παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο έχοντας πουλήσει περισσότερα από 450 εκατομμύρια αντίτυπα, όμως και ο ιδιωτικός αστυνομικός Κόρμοραν Στράικ αξίζει να λατρευτεί το ίδιο. Άλλωστε η Τζόαν Κ. Ρόουλινγκ ως δημιουργός του Χάρι Πότερ δεν θα διακινδύνευε να δημιουργήσει για την καριέρα της ως μυθιστοριογράφου αστυνομικής λογοτεχνίας έναν υποδεέστερο ήρωα. Ναι, ο Κόρμοραν Στράικ έχει απ’ όλα: Ευφυΐα, διαίσθηση, υπομονή, ιδιαίτερα κριτική κοινωνική ματιά, γενναιοδωρία, πείσμα. για δικαιοσύνη και αλήθεια, εργασιομανία, σεμνότητα, προσήλωση στην ηθική που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους οι οποιοι έμαθαν ν’ αντιμετωπίζουν τον θάνατο μέσα από την καθημερινότητα του πολέμου.

Είναι ένας άντρας με δύσκολη παιδική ηλικία (ως νόθος γιος διάσημου πατέρα που, όμως, αρνείται πεισματικά να εκμεταλλευθεί τα προνόμια που χαρίζει αυτό το διάσημο όνομα), ματαιωμένα όνειρα, καλός παίκτης του έρωτα, εχθρός της αδικίας και πάνω απ’ όλα βετεράνος στρατιώτης. Ένας ανάπηρος του πολέμου του Αφγανιστάν, από τον οποίο επέστρεψε με ένα πόδι λιγότερο, αλλά που κοιτάζει όμως κατάματα την ζωή.

Πρωταγωνιστής και στο τελευταίο μυθιστόρημα «Η σοδειά του κακού». Δίπλα του η γοητευτική Ρόμπιν Έλακοτ, η βοηθός του, αρραβωνιασμένη με τον ζηλιάρη Μάθιου, αλλά κρυφά και ανομολόγητα ερωτευμένη με τον ιδιόρρυθμο Κόρμοραν. Έντεχνα, ο συγγραφέας, μάς γνωρίζει τους χαρακτήρες τόσο του κεντρικού άξονα (Στράικ – Ρόμπιν) μέσα από το ξετύλιγμα της καθημερινότητάς τους, όσο και των ανθρώπων που εμπλέκονται στις υποθέσεις που αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει ο ντέντεκτιβ. Η λεπτή ειρωνεία, όπως και το χιούμορ δημιουργούν ένα ιδιαίτερα φιλικό αναγνωστικό περιβάλλον, έτσι ώστε η ανάπτυξη του μύθου να καθηλώνει και τον πλέον εξοικειωμένο, με το σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα, αναγνώστη.

Ο βετεράνος Κόρμοραν Στράικ συναγωνίζεται πλέον με απόλυτη επιτυχία τους «συναδέλφους» του των άλλων διάσημων συγγραφέων αστυνομικής λογοτεχνίας, όπως του  Έκτορ Μπελασκοαράν Σάυν (TAIBO), του μοναχικού αστυνομικού διευθυντή Γιούχανσον (Λέιφ Πέρσον), του αστυνόμου Μονταλμπάνο (Αντρέα Καμιλλέρι), του επιθεωρητή Χάρι Χόλε (Τζο Νέσμπο), του Κουρτ Βαλάντερ (Χένινγκ Μανκέλ), του σκοτσέζου αστυνομικού Τζον Ρέμπους (Ίαν Ράνκιν) κ. ά.

Παράλληλα, ο Ρόμπερτ Γκαλμπρέιθ (Τζ. Κ. Ρόουλινγκ) έντεχνα ιχνογραφεί τη σύγχρονη πραγματικότητα της αγγλικής κοινωνίας, πλέκοντας έναν καμβά ιδιαίτερα ρεαλιστικό ως προς τα χαρακτηριστικά τόσο των προσώπων, όσο και των θεσμών.

«Η σοδειά του κακού» ξεκινά ιδιαίτερα εντυπωσιακά με την Ρόμπιν Έλακοτ ν’ ανοίγει ένα μυστηριώδες πακέτο που έχει φτάσει στα χέρια της και περιέχει ένα ακρωτηριασμένο γυναικείο πόδι.

Το αφεντικό της, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Κόρμοραν Στράικ, είναι περισσότερο ψύχραιμος. Υπάρχουν τέσσερα άτομα από το παρελθόν του που θα μπορούσαν να ευθύνονται γι’ αυτό και είναι και τα τέσσερα ικανά να διαπράξουν τις πιο βίαιες και άγριες πράξεις.

Αλλά, παράλληλα υπάρχει και η Ρόμπιν.

Το σύμπαν που δημιουργεί ο συγγραφέας είναι κάτι παραπάνω από ένα πανέξυπνο μυθιστόρημα μυστηρίου με απρόβλεπτες ανατροπές. Το μίσος, το αίμα, αλλά ταυτόχρονα και η ιστορία ενός άντρα και μιας γυναίκας που συναντιούνται στον δρόμο της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής τους, δημιουργούν ένα αριστούργημα γραφής που προκαλεί τον αναγνώστη να το φτάσει απνευστί στην τελευταία σελίδα του.

O Πολ Τζόνστον πρέπει να θεωρείται περισσότερο Έλληνας παρά Σκοτζέζος. Γεννημένος στο Εδιμβούργο της Σκοτίας το 1957, σπούδασε αρχαία και νέα ελληνικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έκανε μεταπτυχιακό στη συγκριτική λογοτεχνία. Ήρθε στην Ελλάδα το 1987 κι… έμεινε. Αρχικά εργάστηκε ως δημοσιογράφος, ως υπάλληλος ναυτιλιακής εταιρείας και ως καθηγητής αγγλικών. Ξεκίνησε να ασχολείται συστηματικά με τη συγγραφή το 1989, όταν μετακόμισε στην Αντίπαρο. Σήμερα μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Σκοτίας και Ελλάδας, ενώ πλέον ζει με την οικογένειά του στο Ναύπλιο.

Ο Ελληνοσκοτσέζος ντετέκτιβ Άλεξ Μαύρος είναι το κεντρικό πρόσωπο που πρωταγωνιστεί στα πέντε αστυνομικά του μυθιστορήματα, με το «Εγκλήματα των θεών» να είναι το πιο πρόσφατο. Αχώριστος φίλος του ο γραφικός «χοντρός» Γιώργος Πανταζόπουλος, που δεν διστάζει να ρισκάρει και τη ζωή του για χάρη του φίλου του.

 Το βιβλίο «Εγκλήματα των θεών» ανήκει στα κλασικά αστυνομικά μυθιστορήματα: Μυστήριο, γρήγορη δράση, συνεχείς ανατροπές, συγκρούσεις, αγωνία και λύτρωση. Οι διωκτικές αρχές σε δεύτερο πλάνο με σαφή διαχωρισμό των καλών και των κακών. Απέναντι από τον ιδιοφυή ιδιωτικό αστυνομικό ένας κατάμαυρος κόσμος εγκληματιών με κίνητρο…

Η εξέλιξη της δράσης δεν είναι τίποτα λιγότερο από την αναζήτηση του κινήτρου. Για τον ντετέκτιβ Άλεξ Μαύρο όλα ξεκινούν από ένα μυστηριώδες τηλεφώνημα από μια καταρρακωμένη μητέρα. Έτσι ξαφνικά βρίσκεται μπλεγμένος σε μια από τις πιο δύσκολες υποθέσεις της καριέρας του, αφού προσλαμβάνεται από τη γυναίκα ενός από τους πλουσιότερους Έλληνες επιχειρηματίες για να βρει τη δεκατετράχρονη κόρη τους, χωρίς όμως ο σύζυγός της να το γνωρίζει αυτό. Αφότου εξαφανίστηκε η Λία Πούλου, πριν από τρεις μήνες, δεν έχει δώσει σημεία ζωής , ούτε κανείς έχει ζητήσει λύτρα για απαγωγή. Πώς θα μπορέσει ο Μαύρος να την εντοπίσει, με τη βοήθεια του ευέξαπτου φίλου του, του Χοντρού, αφού του έχει απαγορευθεί να κάνει οποιαδήποτε ερώτηση σε όσους τη γνώριζαν; Πόσω μάλλον όταν δεν είναι ο μοναδικός που την αναζητά...

Η έρευνα βρίσκεται σ’ έναν λαβύρινθο: Τα άδυτα μιας οργάνωσης δωδεκαθεϊστών με πολλά σκοτεινά συμφέροντα και τον θάνατο ν’ απειλεί οποιονδήποτε στέκεται εμπόδιό της.

Ένα μυθιστόρημα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που κρατά ζωντανή την αγωνία του αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα.

Η ακτιβίστρια Ντέμπορα Έλις, Καναδή πολυβραβευμένη συγγραφέας βιβλίων για νέους και ακτιβίστρια, είναι γνωστή στο ελληνικό κοινό από προηγούμενα βιβλία της (‘‘Πόλη από λάσπη’’, ‘‘Στον αγώνα για το ψωμί’’) που αποτύπωναν με εντυπωσιακό τρόπο τη ζωή παιδιών και γυναικών σε χώρες όπως αυτές του Αφγανιστάν ή του Πακιστάν.

Έχει τιμηθεί με το Καναδικό Κρατικό Βραβείο (The Governer General’s Award), το Βραβείο Ruth Schwartz, το Βραβείο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια για βιβλία με θέμα τη Μέση Ανατολή, το Σουηδικό Βραβείο Πίτερ Παν, το Βραβείο Παιδικού Βιβλίου Ειρήνη στη Γη – Jane Adams και το Βραβείο Vicky Metcalf για το σύνολο του έργου της. Πρόσφατα παρέλαβε το Βραβείο της Βιβλιοθήκης του Οντάριο για Συγγραφέα με Εξαιρετικά Επιτεύγματα.

Από τα συγγραφικά της δικαιώματα, η Έλις έχει δωρίσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Με πάνω από 20 βιβλία στο ενεργητικό της, η Έλις συνηθίζει να επισκέπτεται τις χώρες όπου διαδραματίζονται οι ιστορίες των βιβλίων της. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί και παρουσιάζει με αντικειμενική άποψη όλες τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτές τις περιοχές.

Το πρόσφατο αυτό μυθιστόρημά της, αφορά την καθημερινή ζωή στην Βηθλεέμ, όπου στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ και Παλαιστίνιοι κάτοικοι, αλλά και μαχητές ζούνε μέσα σε μια συνεχή βίαιη αντιπαλότητα με τις ένοπλες συγκρούσεις να είναι διαρκής απειλή.

Η Έλλις, με ιδιαίτερα εμπνευσμένη ιδέα, σκαρφίζεται την ιστορία μιας γάτας, που δεν είναι παρά η ιστορία μιας έφηβης αμερικανίδας (που μένει στην πόλη Βηθλεέμ της Πενσιλβάνια), την οποία χαρακτηρίζει το ανεξάρτητο πνεύμα και ο ζωηρός χαρακτήρας. Ένα δυσάρεστο γεγονός και πολλές εκπλήξεις δένονται σε μια… γατίσια αφήγηση που έχει τα πάντα: γιατί πολεμούν οι άνθρωποι, τι είναι το μίσος, τι χωρίζει τους λαούς, πώς ο άνθρωπος μπορεί να χαρεί την ειρήνη;

Ένα τρυφερό μυθιστόρημα που θα έλεγα πως πρώτα απευθύνεται σε μεγάλους και μετά σε νέους, στους οποίους και το απόθεμα της αγάπης και της αλληλεγγύης είναι λιγότερο πληγωμένο.

Ένα μυθιστόρημα που θα αγαπηθεί ιδιαίτερα.

Ο Τζον Μπόιν γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1971. Σπούδασε αγγλική φιλολογία και παρακολούθησε σεμινάρια δημιουργικής γραφής στο Πανεπιστήμιο του Ίστ Άνγκλια, όπου και τιμήθηκε με το βραβείο Curtis Brown. Έχουν εκδοθεί επτά μυθιστορήματά του για ενηλίκους, ενώ το πρώτο του παιδικό βιβλίο, ‘‘Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα’’, αποτέλεσε διεθνές εκδοτικό φαινόμενο, αφού μεταφράστηκε σε περισσότερες από 40 γλώσσες, βρισκόταν επί δύο χρόνια στις υψηλότερες θέσεις στις λίστες των ευπώλητων βιβλίων και πούλησε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη.

Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν, επίσης, τα μυθιστορήματα του για παιδιά ‘‘Ο Νόα το έσκασε’’, που έχει μεταφραστεί σε 24 γλώσσες και ήταν υποψήφιο για πολλά βραβεία, και ‘‘Μπάρναμπι Μπρόκετ’’, που κυκλοφορεί σε 29 χώρες και ήταν επίσης υποψήφιο για διάφορα βραβεία. Το βιβλίο του ‘‘Μείνε εκεί που είσαι και μετά φύγε’’ ήταν υποψήφιο για το Ιρλανδικό Βραβείο του Παιδικού βιβλίου της Χρονιάς.

Το τελευταίο βιβλίο του ‘‘Το αγόρι στην κορυφή του βουνού’’ εντυπωσιάζει επίσης. Μια απρόσμενη περιπέτεια, μια αφήγηση με έντονο ενδιαφέρον, ανατροπές και εκπλήξεις.

Κεντρικός άξονας του βιβλίου ο Περνό, ένα αγόρι που χάνει πολύ γρήγορα τους γονείς του και γνωρίζει την ζωή του ορφανοτροφείου. Σύντομα όμως αναγκάζεται να αφήσει το Παρίσι και να ξεκινήσει μια νέα ζωή με τη θεία Μπίατριξ, που δουλεύει ως υπηρέτρια σε ένα πλούσιο σπίτι στις Βαυαρικές Άλπεις. Αλλά οι εποχές είναι δύσκολες, καθώς βρισκόμαστε στο 1935, στα πρόθυρα του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Και δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο πλούσιο σπίτι αλλά για την κατοικία του Αδόλφου Χίτλερ. Σύντομα ο Πιερό γοητεύεται από τον Χίτλερ και μπαίνει άθελά του σ’ έναν επικίνδυνο νέο κόσμο: έναν κόσμο τρομοκρατίας, μυστικών και προδοσίας, από τον οποίο ίσως να μην μπορέσει ποτέ να δραπετεύσει.

Βιβλίο ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ικανό να κρατήσει τους νεαρούς αναγνώστες στις σελίδες του.

Ακολουθήστε μας

Φρίντριχ, ένας σπουδαίος ντετέκτιβ, του Philip Kerr

Φρίντριχ, ένας σπουδαίος ντετέκτιβ, του Philip Kerr

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τον Philip Kerr ως έναν από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της αστυνομικής νουάρ λογοτεχνίας, αλλά η ταλαντούχα πένα του «γέννησε» και αρκετά παιδικά βιβλία. Το Φρίντριχ, ένας σπουδαίος ντετέκτιβ είναι ένα από αυτά, καθώς επίσης και το...

Η τέλεια ζωή, της Nuala Ellwood

Η τέλεια ζωή, της Nuala Ellwood

Η Άιρις Λόσον είναι μια γυναίκα που περνά την ώρα της κοιτάζοντας σπίτια που δεν πρόκειται ν’ αγοράσει. Ή μήπως μισεί όσα αντικρίζει με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να ξεσπάσει τον θυμό της; Τι σχέση έχει με τη Βανέσα Άνταμς; Σκότωσε ή όχι τον Τζέφρι Ρίβερς; Τι συνέβη...

Γη που χάνεται, της Julia Phillips

Γη που χάνεται, της Julia Phillips

- γράφει η Λεύκη Σαραντινού - Αν ένα βιβλίο δεν είναι τελικά παρά η αίσθηση που σου αφήνει, τότε η Γη που χάνεται, σου αφήνει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την αίσθηση της απέραντης ομορφιάς και του μεγαλείου της φύσης, της μοναχικότητας και της απομόνωσης, του...

Το ‘Κελί του Θανάση Χατζόπουλου

Το ‘Κελί του Θανάση Χατζόπουλου

_ γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης - Η ποιητική συλλογή του Θανάση Χατζόπουλου που εν προκειμένω, φέρει τον τίτλο ‘Το Κελί,’ κυκλοφόρησε το 2000 από τις εκδόσεις ‘Το Ροδακιό,’ σε μία καλαίσθητη έκδοση. Το περιεχόμενο της ποιητικής συλλογής συγκροτείται από ευδιάκριτες...

Το υφάδι της προσμονής, της Ζωγραφιάς Τσαβέα

Το υφάδι της προσμονής, της Ζωγραφιάς Τσαβέα

Από το Χαλέπι και τη Δαμασκό ταξιδεύουμε στην Αλεξάνδρεια και την Κωνσταντινούπολη ακολουθώντας τα ίχνη της ζωής του μεγαλέμπορου χαλιών Μοσά Χαντάντ. Μόλις γεμίσουν τα ρουθούνια μας ευωδιές και τα χείλη μας γεύσεις προχωράμε στην Κρήτη για να γνωρίσουμε τους αγώνες...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Το υφάδι της προσμονής, της Ζωγραφιάς Τσαβέα

Το υφάδι της προσμονής, της Ζωγραφιάς Τσαβέα

Από το Χαλέπι και τη Δαμασκό ταξιδεύουμε στην Αλεξάνδρεια και την Κωνσταντινούπολη ακολουθώντας τα ίχνη της ζωής του μεγαλέμπορου χαλιών Μοσά Χαντάντ. Μόλις γεμίσουν τα ρουθούνια μας ευωδιές και τα χείλη μας γεύσεις προχωράμε στην Κρήτη για να γνωρίσουμε τους αγώνες...

Ο θάνατος του Οδυσσέα, του Δημήτρη Σίμου

Ο θάνατος του Οδυσσέα, του Δημήτρη Σίμου

Ένας άντρας απειλεί να πέσει από την ταράτσα ενός ξενοδοχείου της Χαλκίδας και ο αστυνόμος Χρίστος Καπετάνος αναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις, λίγα λεπτά πριν ο άγνωστος δολοφονηθεί από ελεύθερο σκοπευτή. Ποιος τον σκότωσε και γιατί; Τι ήξερε ο νεκρός που δεν έπρεπε...

Ο φόνος είναι εύκολος, της Agatha Christie

Ο φόνος είναι εύκολος, της Agatha Christie

Ο συνταξιούχος αστυνομικός Λουκ Φιτζγουίλιαμ, ταξιδεύοντας με τρένο για το Λονδίνο, συναντάει μια ηλικιωμένη επιβάτισσα που επιμένει ότι υπάρχει ένας επικίνδυνος δολοφόνος στο χωριό της, το Γουίτσγουντ, ο οποίος έχει ήδη διαπράξει τρία εγκλήματα και σύντομα θα κάνει...

1 σχόλια

1 Σχόλιο

Υποβολή σχολίου