Τα καράβια που ταξίδεψαν την περιέργεια, της Μαρίας Αγγελίδου και του Αντώνη Παπαθεοδούλου.

29.04.2018

Δύο νέα βιβλία έρχονται από τη σειρά Καράβια της Μαρίας Αγγελίδου και του Αντώνη Παπαθεοδούλου από τις εκδόσεις Ίκαρος για παιδιά 7+: «Τα καράβια που ταξίδεψαν την περιέργεια» και «Τα καράβια που έπαιξαν με τη φωτιά».  Τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς έχουν διακριθεί από τον Κύκλο του Ελληνικού παιδικού βιβλίου, κι έχουν ενταχθεί στη διεθνή λίστα White Ravens.

Τα «Καράβια που ταξίδεψαν την περιέργεια» είναι ένα βιβλίο που μιλά για πέντε καράβια που σάλπαραν για θάλασσες άγνωστες, ανεξερεύνητες με μοναδικό εφόδιο την περιέργεια. Καράβια που ήθελαν να μάθουν, να ακούσουν, να ανακαλύψουν παρέα με τους καπετάνιους τους και μας αφηγούνται τις συναρπαστικές  ιστορίες τους.

Η Καλυψώ, που της αρέσει να κάθεται ανάποδα στο νερό για να το εξερευνεί. Είναι περίεργο αυτό για καράβι, μέχρι που γνωρίζει έναν καπετάνιο, τον Ζακ Υβ Κουστώ, που είναι κι αυτός το ίδιο περίεργος με το καράβι του. Το Λαγωνικό, ένα καράβι που όλο ρωτούσε, θα αποκτήσει επιτέλους νόημα όταν καπετάνιος του έγινε ο Ρόμπερτ Φιτζρόι και επιβάτης του ο Δαρβίνος. Μαζί γνώρισαν πολλά μέρη, είδη φυτών και ζώων και άλλα πολλά.  Το Κον Τίκι, ένα αρχαίο καράβι… ολοκαίνουριο. Μα πώς γίνεται αυτό; Στην προσπάθεια του να αποδείξει μια θεωρία του ο Θορ Χέιετνταλ, θα ταξιδέψει με το αρχαίο καράβι κινδυνεύοντας τη ζωή του. Θα τα καταφέρει;

Σε ποιο καράβι ο Μεγαλέξαντρος έβαλε τα κλάματα όταν είδε ξανά τον αλλαγμένο φίλο του Νέαρχο; Πόσα μέρη εξερεύνησε με τούτο το βασιλικό πλοίο;

Το Βάσα, ένα καράβι που ταξίδεψε στο χρόνο. Ένα καράβι που ενώ δημιουργήθηκε για να ταξιδέψει το 1628, τελικά δεν έκανε ούτε μισό μίλι και βρέθηκε τρεις αιώνες μετά να δώσει ένα σωρό πληροφορίες και ευρήματα  από το παρελθόν.

Το βιβλίο αυτό γραμμένο με χιούμορ από δύο καπετάνιους πλήρως ενημερωμένους, την Μαρία Αγγελίδου και τον Αντώνη Παπαθεοδούλου, κάνει το ταξίδι του περιμένωντας να βρει μικρούς αναγνώστες περίεργους όσο περίεργες είναι και οι ιστορίες που αφηγείται. Καλοφτιαγμένες ιστορίες που μας ταξιδεύουν στο παρελθόν με πανιά τις σελίδες του βιβλίου. Η εικονογράφηση του Χρήστου Κουρτόγλου μας παρασύρει σε αυτήν την περιέργεια – περιπέτεια και μας κάνει να θέλουμε να ταξιδέψουμε μαζί με τα καράβια.

Δραστηριότητες

  • Παρουσιάζουμε στα παιδιά τα τέσσερα βιβλία της σειράς και συζητούμε τους τίτλους και τις εικόνες του εξωφύλλου. Επιλέγουμε μερικές από τις ιστορίες των βιβλίων για να αφηγηθούμε. Μπορούμε παράλληλα να δείχνουμε εικόνες των καραβιών αυτών από το ίντερνετ.
  • Κατασκευάζουμε το δικό μας καράβι με χαρτί, χαρτόνι, γλωσσοπίεστρα, ρολό από χαρτί τουαλέτας, πλαστικά μπουκάλια, lego και ένα σωρό υλικά που έχουμε ζητήσει στα παιδιά να βρουν –υλικά που έχουμε στο σπίτι για άλλο λόγο, που όμως μπορούν να αξιοποιηθούν στις κατασκευές. Με τέμπερες, μαρκαδόρους, χρυσόσκονες και ένα σωρό ακόμη το διακοσμούμε και του δίνουμε ένα όνομα.
  • Γράφουμε την ιστορία του καραβιού που φτιάξαμε. Σε ποιον αιώνα κατασκευάστηκε; Για ποιο λόγο; Ποιος είναι ο καπετάνιος του; Τι μέρη γνώρισε; Ποιο ήταν το τέλος του; Μήπως το καράβι έρχεται από το μέλλον; Μήπως είναι ένα καράβι από άλλο πλανήτη; Αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και γράφουμε. Παράλληλα μπορούμε να ακούμε ήχους από θάλασσα για να εμπνεόμαστε.
  • Τέλος, ψάχνουμε στο ίντερνετ άλλα γνωστά πλοία που μας κινούν το ενδιαφέρον και με χαρτί μέτρου ή μεγάλα χαρτόνια παρουσιάζουμε τις φωτογραφίες, τις πληροφορίες και ό, τι άλλο βρήκαμε.
  • Έκθεση! Κάνουμε έκθεση με ό, τι έχει να κάνει με τα καράβια μας. Τις κατασκευές, τυχόν ζωγραφίες, τα παραμύθια μας, αντικείμενα που θεωρούμε πως υπάρχουν στα καράβια και τα βρήκαμε στο σπίτι ή σε κάποια παραλία.

Η Αθανασία Αλεξανδρίδη είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών. ‘Εχει παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και εκπαιδευτικό υλικό», ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει «Δημιουργική γραφή» στο ιδιωτικό εργαστήρι Tabula Rasa. Δουλεύει ως δασκάλα και εμψυχώτρια. Κυκλοφορεί το πρώτο της παραμύθι στο συλλογικό τόμο «Μπου Ξελευθερία!» από τις εκδόσεις iWrite, ενώ δύο ακόμη ιστορίες της βρίσκονται υπό έκδοση. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά blog, ενώ στόχος της είναι να ασχοληθεί με τη δημιουργική γραφή για παιδιά, για να τα μυήσει στον φανταστικό κόσμο του ονείρου. Αν ποτέ την επισκεφτείτε στο σπίτι της, θα την δείτε στο γραφείο της να κρατάει το μαγικό της στυλό ανάμεσα από μία στοίβα με παραμύθια και μία σωρό από ξυλομπογιές και τέμπερες για να ζωγραφίζει μαγικές και παραμυθένιες εικόνες, ενώ  σε μια άκρη θα έχει νεραϊδόσκονη για να εμπνέεται.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου