Select Page

τελικά “ηθοποιός σημαίνει φως;”

τελικά “ηθοποιός σημαίνει φως;”

Γιώργος Κοτανίδης
Γαβριηλίδης
ISBN: 978-960-576-436-4

Το θέατρο και η ποίηση είναι δύο λογοτεχνικά είδη με ιστορική συγγένεια, μα και μία μοναδική κοινή προσέγγιση στη λιτότητα του ασκηνοθέτητου λόγου. Πρόκειται για δύο τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης που αλληλοσυμπληρώνονται και αναδεικνύονται σύμφωνα με την οπτική που υιοθετεί ο δέκτης. Το θέατρο, ως μορφή Τέχνης, δίνει τη δυνατότητα να συνδεθούμε, να συγκινηθούμε, ν’ αγγίξουμε ο ένας τον άλλον, να νιώσουμε μαζί την αλήθεια[1] των συναισθημάτων, όπως ακριβώς και η ποίηση.

Βέβαια οι σχέσεις μέχρι τώρα υπήρχαν πρωτίστως μεταξύ θεατή-ποιητή και θεάτρου ή μεταξύ θεατρικού συγγραφέα-ποιητή και θεάτρου. Λίγοι όμως ηθοποιοί αναζήτησαν καλλιτεχνική διέξοδο στην ποίηση.

Ο Γιώργος Κοτανίδης είναι γνωστός στο χώρο του θεάτρου ήδη από το 1970 με τη συμμετοχή του στη δημιουργία του "Ελεύθερου Θεάτρου" (ως το 1975) και τις ερμηνείες του σε σημαντικούς ρόλους σε όλα τα θεατρικά είδη. Ήδη στο ενεργητικό του μετρά τέσσερα πεζά[2], μία -πρώτη του- ποιητική συλλογή που εκδόθηκε μόλις το 2015.

Με τη συλλογή του «ηθοποιός σημαίνει φως;» (Γαβριηλίδης, 2015), ο Κοτανίδης εκθέτει τον θεατρικό κόσμο και τους διαμορφωτές της στάσης του κοινού για την κυριαρχία της υποκουλτούρας την οποία υιοθετούν αήθεις ηθοποιοί. Εκφράζει τη δική του απογοήτευση για το συντεχνιασμό του χώρου και τη στάση των κριτικών, τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για τον ανδραποδισμό στην υποκουλτούρα (το γούστο της μάζας) και την παραπλάνηση του κοινού (η ώρα της κρίσεως) με τις δημοσιοσχεσίτες επιλογές τους και την εμπορευματοποίηση του θεάτρου που δολοφονεί το ήθος των ηθοποιών (οι έμποροι, τα όρια, είναι μια τέχνη).

Σαρκάζει για το χαμένο θησαυρό των λέξεων που σκορπάνε για να εξυψώσουν στο Πάνθεον νεκρούς που ξεχνούσαν όσο ζούσαν· ειρωνεύεται τη σοβαροφανή ελίτ που σπεύδει σε κηδείες λαοφιλών υποκριτών που μετέδιδαν τη διονυσιακή έκσταση στο κοινό χωρίς να κινούνται με περισπούδαστο ύφος (αμήχανοι μπροστά στο νεκρό), γιατί το λαϊκό είναι αντίθετο από το λαϊκίστικο εμπορευματοποιημένο θεατρικό σκυλάδικο. Άλλωστε, και ο ίδιος θεωρεί πως η εξουσία φθείρει· αρνείται να συμφιλιωθεί μαζί της. Με δηκτικό ύφος και πόνο αντιμετωπίζει τις συναδελφικές επιθέσεις φθόνου (το καλό και το κακό).

Παράλληλα, εξυμνεί τον υποκριτικό δυϊσμό του ηθοποιού (Γαλιλαίος) που συντίθεται με το ρόλο σε μια αμάλαγη δημιουργία (σκηνοθέτης)· σαν η υπόστασή του να μεταβαίνει αλλού, σαν να διευρύνεται η συμπαντική του υπόσταση (η συνάντηση με το ρόλο). Ο ίδιος - με τη δική του πλούσια εμπειρία στέκεται πλάι στους -νέους- ηθοποιούς· δεν αρκεί, άλλωστε, μία γενετική δυνατότητα υποκριτικής που έλαχε (το ταλέντο, σε έναν νέο ηθοποιό) για να πετύχει τη μαγική συγκίνηση του κοινού ως βιωμένη εμπειρία, που αποτελεί και τον ουσιαστικό ρόλο του θεάτρου (η στιγμή που τα φώτα σβήνουν).

Αν και διατηρεί μία σημαντική απόσταση από το σκηνοθέτη (σκηνοθέτης, το καλό και το κακό), βλέπει τελείως διαφορετικά τους συγγραφείς και τους ποιητές του θεάτρου (queen Elizabeth, ο ρόλος με μότο στον Μπέρτολντ Μπρεχτ). Σημειώνουμε βέβαια την ιδιαίτερη αδυναμία του ποιητή στον πρωτομάστορα της τραγωδίας, Αισχύλο (τα λόγια του Αισχύλου, εκείνο το πρωί), αν ως πρωτεργάτη θεωρήσουμε τον -μοναχικό- υποκριτή, Θέσπη.

Η σημαντικότερη, ωστόσο, συνεισφορά του Κοτανίδη στην ποίηση είναι το άνοιγμα της διόδου προς το θέατρο· όχι τόσο στην κοινωνική διάσταση και την κριτική που ασκεί, όσο στις δραματικές αναφορές του. Έχει σημασία να σημειώσουμε ότι όλες οι παλαιότερες ποιητικές αναφορές στο βασιλιά Ληρ ή τον Οιδίποδα και άλλους τραγικούς ήρωες, μεταχειρίζονταν τους θεατρικούς χαρακτήρες ως μυθικά σύμβολα διαχρονικής εμβέλειας.

Ωστόσο, κανείς δεν τα μεταχειρίστηκε ως τραγικούς χαρακτήρες κοιτώντας μέσα από τη μάσκα του υποκριτή· για τον Κοτανίδη η ποίηση προσφέρεται ως μία σήραγγα τέχνης προκειμένου να δούμε τη συναισθηματική οπτική του ηθοποιού μέσα από τις κόγχες του προσωπείου του. Ας μην παραβλέπουμε, εξάλλου, την ψυχική σύνδεση του υποκριτή με το χαρακτήρα του ρόλου. Η ποίηση δίνει την ευκαιρία στον καλλιτέχνη να προσεγγίσει από άλλη ματιά τους δραματικούς χαρακτήρες (ένα θέμα για μικρό διήγημα, έρωτας και προδοσία, Βάκχες, το τρίστρατο, Κοριολανός, ο δούκας της Λυόν, η συνάντηση με το ρόλο, βασιλιάς Ληρ).

Πολλές φορές το θέατρο έχει εμπνεύσει την ποίηση· μία παράσταση, ο "μαγικός" για τον κόσμο των συναισθημάτων χώρος, τα πρόσωπα -ιδίως τα μυθικά- αποτελούν μία σημαντική πηγή έμπνευσης. Έτσι, όμως το θέατρο πάντα φωτίζεται από την πλατεία. Ο Κοτανίδης στρέφει τον προβολέα του από το λογείον στους ίδιους τους χαρακτήρες που καλείται να ενσαρκώσει.

Η ποιητική συλλογή του Δήμου Χλωπτσιούδη στο cosmotebooks ή myebooks.gr

Η γλώσσα του διακρίνεται από τη χαρακτηριστική προφορικότητα του θεάτρου· ο ποιητής αποφεύγει την επιτηδευμένη γραφή και επιλέγει ένα απέριττο ύφος δίχως αλληγορίες, παρομοιώσεις και μεταφορές. Η διονυσιακή μεταφορά είναι αρκετή από μόνη της για να μαγέψει τον αναγνώστη. Η αμεσότητα του λόγου προσδίδει μία δυναμική στις συνθέσεις του καθώς επιτρέπει στο συναίσθημα να αναδυθεί και να προκαλέσει τον αναγνώστη να στοχαστεί, καθιστώντας τον ενεργητικό δέκτη.

Ο Κοτανίδης με την συλλογή του προσπαθεί να διαμορφώσει μία οδό επιστροφής της ποίησης προς τον δραματικό πρόγονό της, χωρίς όμως να παραβλέπει την κατάντια του σύγχρονου θεάτρου. Η αγάπη του για το θέατρο περαίνει δι’ ελέου και φόβου για να βρει τη δική του κάθαρσιν. Όπως σημείωνε, άλλωστε, και ο Κάρολος Κουν «δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στο χώρο μας».

_______________
[1] Κάρολος Κουν, Κάνουμε θέατρο για την ψυχή μας, Καστανιώτης, 2000.
[2] Περί Μαιάνδρου, (Γαβριηλίδης, 1995), Απρόσμενα αισθήματα, (Γαβριηλίδης, 1999), Οι σαλτιμπάγκοι, (Καστανιώτη, 2004), Όλοι μαζί, τώρα!, (Καστανιώτης, 2011). Ωστόσο, οφείλουμε να συμπληρώσουμε την επιμέλειά του στο βιβλίο του Κάρολου Κουν για το θέατρο (Ιθάκη, 1981).

Επιμέλεια κειμένου

Δήμος Χλωπτσιούδης

Ο Δήμος Χλωπτσιούδης είναι φιλόλογος και ποιητής. Γράφει δοκίμια και κριτικές ποίησης παρακολουθώντας τις νέες τάσεις στην Τέχνη. Ασχολείται με επιμέλειες κειμένων και εκδόσεων. Έχει συγγράψει ιστορικές και κοινωνικές μελέτες. Άρθρα (πολιτικά, εκπαιδευτικά, λογοτεχνικά) του δημοσιεύονται στο site tovivlio.net, στο tvxs.gr, στα "Ενθέματα" της Κυριακάτικης Αυγής κ.ά. Έχουν εκδοθεί οι ποιητικές συλλογές: «η οργή της πεταλούδας» (2013), «κατάστιχα» (2014) και «ακατάλληλο» (2016). Έχει συγγράψει τα πολιτικά δοκίμια βιβλία «η δημαγωγία της δημοκρατίας» (2009), «Τοπική Αυτοδιοίκηση, προοπτικές ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών» (δοκιμιακή μελέτη, 2011), και «η μεσαία τάξη στην αγχόνη της κρίσης» (2014). Επίσης, έχει εκδόσει τη συλλογή κοινωνικών δοκιμίων «7 δοκίμια» (2013).

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Follows

Εγγραφείτε στο newsletter

Εκδηλώσεις

Η Φωτεινή Ναούμ στη Γρατινή!

Η Φωτεινή Ναούμ στη Γρατινή!

24.07.2017, 7:30μμ – 24.07.2017, 8:30μμ

Gratini Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Φωτεινής Ναούμ στο δημοτικό σχολείο Γρατινής.
Για τη συγγραφεα θα μιλήσει ο Νίκος Γιασάρης και αποσπάσματα θα διαβάσει η Νικολέτα Άκμπαμπα.
ΠερισσότεραΛιγότερα

26 ενδιαφέρθηκαν  ·  18 θα πάνε
Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 9:00μμ

Άφυτος Χαλκιδικής Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας, η Κοινότητα Αφύτου και το βιβλιοπωλείο Οιωνός σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί του συγγραφέα Δημήτρη Τσιόδρα. Σας περιμένουμε την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στις 21:00, στην οικία του Κλεάνθη Βαλαρούτσου στην Άφυτο Χαλκιδικής.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρία Σπυράκη και ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτές, και ο συγγραφέας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Καραθανάση, δικηγόρος.
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  1 θα πάνε
Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 10:00μμ

Μύλος Ιερισσού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Κλειγένης» και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στις 21.00 στoν Μύλο Ιερισσού, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού «Λίγες και μία νύχτες».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Λένα Οφλίδη, φιλόλογος
Βαγγελιώ Μπαλτζή, φιλόλογος

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

Βρείτε το βιβλίο εδώ: bit.ly/2mVgKg9ΠερισσότεραΛιγότερα

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

2.08.2017, 8:00μμ – 2.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο ΚΑΡΑΣΤΑΘΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Έρης Ρίτσου

Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8633

στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χατζηγιάννειο Κτίριο, Βλιάμου 21, Νέο Καρλόβασι, Σάμος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Έλσα Χίου και Έλενα Χουσνή.

Η Έρη Ρίτσου θα διαβάσει αποσπάσματα απ’ το βιβλίο.ΠερισσότεραΛιγότερα

6 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

2.08.2017, 9:00μμ – 2.08.2017, 10:00μμ

Lixouri, Kaluga Oblast, Russie
Paliki,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το Βιβλιοπωλείο Happy House σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού
στον προαύλιο χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουλουριώτη, η εκπαιδευτικός Καλλιόπη Κρητικού και η συγγραφέας.
Ανάγνωση κειμένων και συντονισμός της εκδήλωσης από τη συγγραφέα Μαίρη Μοσχοπούλου.
Happy House
26710 92411
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  2 θα πάνε
Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

3.08.2017, 12:30μμ – 3.08.2017, 1:00μμ

University of Nicosia
46 Makedonitissas Ave., CY-2417
Nicosia,  Nicosia, Cyprus Χάρτης

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και οι Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση και συζήτηση

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης
www.kedros.gr/main.php?manufacturers_id=2023

Αμφιθέατρο UNESCO, Κτίριο Europa

12:30-12:35 Καλωσόρισμα
Αντώνης Πολεμίτης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

12:35-12:45 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Επιστήμονας»
Σπύρος Μακριδάκης, Διευθυντής Institute For the Future (IFF)
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ομότιμος Καθηγητής, INSEAD

12:45-12:55 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Λογοτέχνης»
Στεφανία Παπαθεοδώρου, Λέκτορας Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

12:55-13:25 Τοποθέτηση Συγγραφέα
Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, Τακτικός Καθηγητής Ιατρικής Stanford University

Ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το τελευταίο του βιβλίο,

Tractatus για την έκτη φήμη (www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8561), συζητώντας θέματα στο μεταίχμιο τέχνης και επιστήμης.

13:25-13:45 Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

13:45 – 14:00 ΔεξίωσηΠερισσότεραΛιγότερα

2 ενδιαφέρθηκαν
Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

9.08.2017, 8:30μμ – 9.08.2017, 9:30μμ

Limira Mare Hotel
Akti Vion 186
Neápolis,  23053 Χάρτης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και ο Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο κάβο Μαλλιάς» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Τάκη Γεράρδη

ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8628

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μάρω Χαραμή, φιλόλογος και η Σοφία Δουμάνη, δικηγόρος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα και στο τέλος της εκδήλωσης θα υπογράψει αντίτυπα για τους αναγνώστες.ΠερισσότεραΛιγότερα

5 ενδιαφέρθηκαν
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

18.08.2017, 8:30μμ – 18.08.2017, 9:30μμ

Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, Μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

1 θα πάνε
Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

19.08.2017, 7:00μμ – 19.08.2017, 7:00μμ

Δρυμαια Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και ο Σύλλογος Απανταχού Δρυμαιωτών σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 19:00, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου στη Δρυμαία Φθιώτιδας.
ΠερισσότεραΛιγότερα

10 ενδιαφέρθηκαν  ·  5 θα πάνε
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου - Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου – Νάξος)

20.08.2017, 7:30μμ – 20.08.2017, 8:30μμ

Οικομουσείο Κoρώνου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

O ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

8.09.2017, 7:00μμ – 8.09.2017, 7:00μμ

Palia Poli
Charsitzoglou
Xánthi,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και το εκπαιδευτικό κέντρο Μεταγνώση, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας Ξάνθης.
ΠερισσότεραΛιγότερα

1 ενδιαφέρθηκαν
Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

26.09.2017, 7:30μμ – 26.09.2017, 8:30μμ

Public
Tsimiski 24
Thessaloníki,  54624 Χάρτης

Ένας φόνος μεταξύ φίλων.
Η Έλενα Ακρίτα και o Άρης Δημοκίδης παρουσιάζουν το νέο της αστυνομικό μυθιστόρημα Το Mυστικό της Mπλε Πολυκατοικίας. Το τέλειο αυτό έγκλημα θα διαπραχθεί Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στις 19:30 στα Public Τσιμισκή.

Public
Τσιμισκή 24
2310 227288ΠερισσότεραΛιγότερα

228 ενδιαφέρθηκαν  ·  101 θα πάνε

Φόρτωση περισσότερων

Διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος

Pin It on Pinterest

Αν σας άρεσε...

κοινοποιήστε το στους φίλους σας!