
γράφει η Κατερίνα Σιδέρη
Όταν πήρα το σημερινό βιβλίο στα χέρια μου, άρχισαν να με κατακλύζουν περίεργα συναισθήματα.
Τι είναι όχι;
Όχι, είναι άρνηση.
Όχι, είναι απαγόρευση.
Πράγματι, η πρώτη σκέψη που μας έρχεται στο μυαλό, κυοφορεί αρνητικά χαρακτηριστικά γύρω από αυτή την μικρή λεξούλα, μα αφού διαβάσουμε το βιβλίο, γίνεται αντιληπτό ότι η αρχική μας σκέψη είναι λανθασμένη…
Αν και τα παιδιά μου πλέον είναι αρκετά μεγάλα, οφείλω να ομολογήσω ότι διάβασα με προσμονή το βιβλίο, κατανόησα πολλές συμπεριφορές του παρελθόντος ανάμεσα σε μένα και σε εκείνα και κατανόησα λάθη που έπραξα κατά τη διάρκεια της διαπαιδαγώγησης τους.
Όμως, ας μην χρονοτριβώ. Είμαι έτοιμη να σας παρουσιάσω ένα καταπληκτικό βιβλίο, ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από γονείς αλλά και από παιδαγωγούς, ενόσω είναι σε θέση να λύσει ή και να αποτρέψει πολλά από τα καθημερινά προβλήματα.
Αρχικά να επισημάνω ότι, διαθέτει έναν πρόλογο ξέχειλο πληροφορίες, ο οποίος μας βοηθά να κατανοήσουμε ότι αυτή η μικρή λεξούλα, το όχι, τελικά δεν δημιουργεί εμπόδια αλλά γέφυρες και εργαλεία σύνδεσης. Ναι, αυτή η μικρή λεξούλα, μας βοηθά να κατανοήσουμε την έννοια των ορίων, να καλλιεργήσουμε την αυτοπεποίθηση των μικρών μας φίλων και φυσικά την ανάπτυξη δεξιοτήτων τους, όπως επίσης και την ομαλότερη και αποτελεσματικότερη επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται σε καθημερινή βάση ανάμεσα στα παιδιά και στους γονείς.
Παράλληλα, θα μάθουμε να προσφέρουμε εναλλακτικές λύσεις, να θέτουμε τα όρια μας και να βοηθάμε τα παιδιά να κατανοήσουν σε μεγάλο βαθμό την άρνηση που τόσο χρησιμοποιούν.
Με αγάπη αλλά και σεβασμό απέναντι στις προσωπικότητές τους, θα βρούμε αποτελεσματικούς τρόπους να συνεργαστούμε μαζί τους και θα συνδράμουμε ώστε να γίνουν αυτόνομα παιδιά.
Έτσι, χωρίς προστριβές και εντάσεις, θα καλλιεργήσουμε και θα χτίσουμε μαζί ισχυρές και αυθεντικές σχέσεις, οι οποίες θα έχουν θεμελιωθεί στην αγάπη, την μεταξύ μας εμπιστοσύνη και την κατανόηση.
Σε αυτό θα μας βοηθήσουν οι ήρωες του βιβλίου, ο μικρός Φίλιππος, η Αναστασία και ο Μάριος.
Τα παιδιά της ιστορίας, δυσκολεύονται να υπακούσουν σε απλούς κανόνες.
Δεν θέλουν να φορέσουν το μπουφάν τους για να βγουν στο πάρκο!
Για ένα παιχνίδι μπορεί να στήσουν μεγάλο καυγά!
Θέλουν να συνεχίσουν να παίζουν παρά την οδηγία των γονιών ότι έχει φτάσει η ώρα να γυρίσουν σπίτι!
Θέλουν να φάνε λιγότερο από ότι έχει το πιάτο τους!
Θέλουν να βοηθήσουν στο μαγείρεμα χρησιμοποιώντας ακατάλληλα για την ηλικία τους αντικείμενα!
Θέλουν να καταπιαστούν με δουλειές που σίγουρα δεν θα έπρεπε να κάνουν!
Για να μη μιλήσω για την ώρα του μπάνιου ή την ώρα του ύπνου που κανένα παιδάκι δεν θέλει να υπακούσει και να ακολουθήσει τους γονείς του.
Τα παραπάνω, είναι αφορμές για να έρθουν σε ρήξη με τους γονείς, για να γκρινιάσουν, να κλάψουν, ακόμα και να φωνάξουν.
Οι γονείς όμως, έχοντας καθαρή σκέψη και τροφοδοτούμενοι με υπομονή και μαεστρία, θα πρέπει να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις στα παιδιά όπως έκανε ο μπαμπάς του Φίλιππου αλλά και οι άλλοι γονείς.
Στα όχι των παιδιών, προτείνετε εναλλακτικές λύσεις χωρίς φωνές και χωρίς εντάσεις.
Δείξτε υπομονή και κατανόηση, χρησιμοποιήστε τον διάλογο και δώστε τους επιλογές. Μην επιβάλλετε την άποψή σας γιατί τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.
Προτείνω λοιπόν να διαβάστε το βιβλίο, να πάρετε ιδέες και συμβουλές και είμαι βέβαιη ότι θα καταφέρετε να χτίσετε με τα παιδιά σας όμορφες και δυνατές σχέσεις.
Στο τέλος του βιβλίου, θα βρείτε ένα σημείωμα για τους γονείς το οποίο περιέχει πολύτιμες πληροφορίες, γι’ αυτό θα ήθελα να μην το προσπεράσετε, αλλά να σταθείτε παρατηρητικά σε όλα όσα γράφει η ψυχοπαιδαγωγός και συγγραφέας Ευτυχία Βαρσάμη και να είστε σίγουροι ότι θα βγείτε κερδισμένοι!
Κλείνοντας, αν θα έπρεπε με μια πρόταση να αποδώσω όλα όσα διάβασα, θα έλεγε ότι: Δεν είναι κακό να λέμε όχι υπό προϋποθέσεις!
Εικονογράφηση: ΜΠΕΛΛΟΥ ΓΙΟΥΛΗ
Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Μήπως ήρθε η στιγμή που το παιδί σου λέει πολλά «όχι» και, ταυτόχρονα, όταν τα λες εσύ, δεν τα δέχεται;
Μέσα από τα μάτια τριών παιδιών, του Φίλιππου, της Αναστασίας και του Μάριου, ζούμε μια καθημερινή ιστορία, γεμάτη μικρές και μεγάλες στιγμές, όπου το «όχι» γίνεται η αφορμή για να ανακαλύψουν τον κόσμο και να χτίσουν τις σχέσεις τους με τους αγαπημένους τους ανθρώπους.
Καθώς τα παιδιά θα μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, να συνεργάζονται και να βρίσκουν λύσεις σε μικρές καθημερινές προκλήσεις, οι γονείς, με τη σειρά τους, θα ανακαλύψουν πολύτιμες συμβουλές και ιδέες για να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τα παιδιά τους και να θωρακίσουν τον δεσμό τους.
Το ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ; είναι ένα βιβλίο που μας υπενθυμίζει ότι τα «όχι» δεν είναι πάντα αρνητικά, αλλά μπορούν να γίνουν η αφετηρία για νέες εμπειρίες και για μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού μας και των άλλων.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα του βιβλίου.
Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΡΣΑΜΗ είναι ψυχοπαιδαγωγός, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακές σπουδές στο Θέατρο στην εκπαίδευση στο ΑΠΚυ. Έχει ειδικευτεί στην ψυχοπαθολογία βρεφών και νηπίων στην ΕΨΥΠΕ και είναι απόφοιτος του εργαστηρίου Anima με εξειδίκευση στην “Καλλιτεχνική και Δημιουργική εκπαίδευση”. Σήμερα σπουδάζει “Ψυχολογικές επιστήμες και τεχνικές”. Από το 2009 εργάστηκε σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία στην παράλληλη στήριξη με παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, καθώς και ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού σε πνευματικά κέντρα και άλλους φορείς. Ως μητέρα τριών παιδιών, των δίδυμων αγοριών της και ενός κοριτσιού, ένιωσε περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να εξηγεί καθημερινά τα πάντα και να απαντάει σε όλα τα γιατί.
Ως σύμβουλος γονέων μιλά στους γονείς για αυτοφροντίδα αλλά εκείνοι όλο την αρνούνται. Της ήρθε η ιδέα, λοιπόν, να φτάσει στους γονείς μέσω των παιδιών…
Και ποιος καλύτερος δρόμος για όλα από μια ιστορία…
Κάπως έτσι οι ιστορίες ξεκίνησαν και σταματημό δεν έχουν…
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, θα βρείτε εδώ.
0 Σχόλια