Όπως γράφει και η κυρία Μαρίνα Γιώτη στην κατατοπιστική εισαγωγή του βιβλίου, στην περίπτωση του Αϊ-Βασίλη εμπλέκονται δύο ορθόδοξοι άγιοι, ο Άγιος Νικόλαος (τον γιορτάζουμε στις 6 Δεκεμβρίου) και ο Άγιος Βασίλης, που θεωρείται ο εμπνευστής και πρώτος δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας. Ο κοντόχοντρος, χαμογελαστός παππούλης με την άσπρη γενειάδα, τους σάκους με τα δώρα, το έλκηθρο με τους ταράνδους κλπ. μας συστήνεται μέσα από το ευρηματικό παραμύθι από την καλή… και από την ανάποδη! Πώς μπλέχτηκαν στη χώρα μας και γιατί αυτοί οι άγιοι; Τι σημαίνει ο Αϊ-Βασίλης για τα παιδιά; Πώς γίνεται να χωράει ο ευτραφής παππούλης στην καμινάδα; Αυτά και άλλα ερωτήματα ταλανίζουν τον δαιμόνιο ρεπόρτερ Φάνη Μπούφο, που αποφασίζει αυτήν τη φορά να εξακριβώσει αν υπάρχει… ένας παιδικός μύθος!
Στην ιστορία όπως την ξέρουμε, ο Αϊ-Βασίλης ζει στον Βόρειο Πόλο και κατασκευάζει παιχνίδια για τα καλά παιδιά του κόσμου. Με εύληπτο και διασκεδαστικό τρόπο και με εξαιρετικά σπιρτόζικη εικονογράφηση αναπαριστώνται τα μέρη όπου ζει και δέχεται τα γράμματα, οι συνήθειές του, τα ξωτικά του και το… κρύο του Βόρειου Πόλου! Μπαίνει στο έλκηθρο του, ταξιδεύει στον πλανήτη, ξεκουράζεται τρώγοντας γάλα και μπισκότα που του αφήνουν τα παιδιά, τρέχει να προλάβει το ξημέρωμα της Πρωτοχρονιάς! Μέσα σε ελάχιστες σελίδες ζωντάνεψαν όλα μου τα παιδικά βράδια και πασπαλίστηκαν οι αναμνήσεις μου με γλυκό, αφράτο χιόνι, σαν αυτό που έβρισκα μπροστά στο τζάκι το πρωί της Πρωτοχρονιάς!
Και προχωράμε στο δεύτερο μέρος, όπου ο Φάνης ο Μπούφος, με το σημειωματάριό του ανά χείρας (ή μάλλον ανά φτερούγας) αρχίζει να βαδίζει στα χνάρια αυτού του θρύλου. Μέσα από διασκεδαστικές περιπέτειες και αναποδιές, βήμα βήμα ανακαλύπτει και κάτι διαφορετικό, μαθαίνει και κάτι άλλο, όχι απαραίτητα την κατάρριψη ενός μύθου αλλά την αρμονική συνύπαρξη με την πραγματικότητα και τη φαντασία. Ένα μήνυμα ξεπροβάλλει: «… πρέπει να ψάξεις μόνος σου τα στοιχεία και να αποφασίσεις με την καρδιά σου τι είναι αλήθεια και τι ψέματα»! Δεν έχει σημασία δηλαδή να βλέπουμε τα πάντα με κριτικό μάτι και γεμάτοι ρεαλισμό. Η ιστορία «δείχνει στα παιδιά πώς να πιστεύουν σε κάτι που δεν έχουν δει ή αγγίξει ποτέ» είτε αυτό λέγεται Αϊ-Βασίλης είτε ταλέντο είτε πίστη στην προσωπική τους δύναμη, μιας και ο Αϊ-Βασίλης είναι μια πρόβα τζενεράλε των μικρών πλασμάτων που σύντομα θα στηριχτούν στις δικές τους δυνάμεις για να γνωρίσουν τον κόσμο.
Εκεί που συγκινήθηκα όμως ήταν όταν διάβασα τον πραγματικό λόγο που οι γονείς αφήνουν τα δώρα εκ μέρους του αγίου κάτω από το δέντρο! Δεν περίμενα ποτέ μια τόσο τρυφερή σκέψη κι αυτό μου έδειξε πόσο πολύ η συγγραφέας και εικονογράφος έχει μπει στην ψυχή των παιδιών κι έχει αγκαλιάσει την αθωότητά τους και το δικαίωμα στο όνειρο που πρέπει να έχουν αυτά! Φυσικά η δεξιοτεχνία της κυρίας Γιώτη «αποκαλύπτει» και άλλα μυστικά στους γονείς που θέλουν να μιλήσουν στα παιδιά τους για το αν υπάρχει ο άγιος αυτός ή όχι και είναι μια πολύτιμη βοήθεια για μια ουσιαστική και δημιουργική συζήτηση.
Έξυπνο, ευρηματικό, με τη γνωστή και τόσο αγαπημένη ζωηρή, πολύχρωμη εικονογράφηση που μας συντρόφεψε και στα προηγούμενα βιβλία, το «Τι τρέχει με τον Αϊ-Βασίλη;» καταφέρνει να συνδυάσει τη διασκέδαση που προσφέρει αυτό το υπέροχο κρυφτό-κυνηγητό της παιδικής μας ηλικίας με τις σωστές και σημαντικές κοινωνιολογικές συμπεριφορές που πρέπει να υιοθετήσει ένα παιδί. Με έναν ιδιαίτερο, μεταδοτικό τρόπο και με τη βοήθεια της πολύχρωμης και παραστατικής εικονογράφησης ζωντανεύει ένας μύθος που συντρόφεψε τα πρώτα μας χρόνια και μέσω αυτού δίνονται αναπάντεχες ψυχοαναπτυξιακές οδοί που μπορεί να ακολουθήσει ένα παιδικό μυαλό στον δρόμο της ωρίμανσης. Το βιβλίο συνοδεύεται από προτάσεις για δημιουργική αξιοποίηση της ιστορίας από την εκπαιδευτικό Πόλκα Χατζηιωάννου-Σταθοπούλου και οδηγίες για τους γονείς από την ψυχολόγο Σοφία Αντύπα.
0 Σχόλια