Το βαλς μιας ζωής

4.04.2013

σχόλια

Το βαλς μιας ζωής
της Βασιλικής Αποστολοπούλου – Αναστασίου
από τις εκδόσεις Ιβίσκος
ISBN 978-960-98547-7-1

 

τοβιβλίο.net υποδέχεται την κυρία Βασιλική Αποστολοπούλου – Αναστασίου και το μυθιστόρημά της ‘Το βαλς μιας ζωής‘ από τις εκδόσεις Ιβίσκος. Μια δύσκολη ιστορική περίοδος με πρωταγωνιστές τους ίδιους της τους γονείς και τα εμπόδια που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν προκειμένου να συμπορευτούν στη ζωή. Μια προσωπική ιστορία που η συγγραφέας καταφέρνει να δημιουργήσει με μεγάλη μαεστρία ξανά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της.

Λίγα λόγια για την ιστορία

Ο Ορέστης Πετρίτης, δάσκαλος στο επάγγελμα, βρίσκεται τα δύσκολα χρόνια του εμφύλιου να υπηρετεί ως αξιωματικός του ελληνικού στρατού σε μια μικρή πόλη της Μακεδονίας. Εκεί γνωρίζει την Χριστίνα Σαλπαδήμα, την δεκαεφτάχρονη κόρη του δασάρχη της περιοχής, μαθήτρια γυμανσίου, κι ανάμεσα στους δυο νέους αναπτύσσεται μια δυνατή αγάπη. Μια αγάπη που αντέχει στις περιπέτειες ενός ολέθριου πολέμου και που διεκδικεί, μετά το τέλος του, το δικαίωμα στη ζωή. Για να έλθει αντιμέτωπη με έναν άλλον πόλεμο, ενδοοικογενειακό αυτή τη φορά, που οφείλεται στις συντηρητικές αντιλήψεις του Νίκου Σαλπαδήμα, του αυταρχικού πατέρα της Χριστίνας, ο οποίος αντιτίθεται σ’ αυτήν τη σχέση και προχωρεί σε ακραίες κινήσεις όπως η απαγωγή και απομάκρυνση της κόρης του.

Τα εμπόδια φαίνονται ανυπέρβλητα και η σύγκρουση ανάμεσα στους δύο άντρες, τον Ορέστη Πετρίτη και τον Νίκο Σαλπαδήμα, είναι αναπόφευκτη. Την λύση στο αδιέξοδο θα δώσει ένας φωτισμένος άνθρωπος, ένας κυριολεκτικά από μηχανής θεός, ένα υπαρκτό πρόσωπο, όπως είναι και όλοι οι ήρωες του βιβλίου, που πυροδοτεί μια σειρά πραγματικών γεγονότων, όπως είναι και όλα τα γεγονότα της ιστορίας. Ακόμη και η περιγραφή της επίθεσης των ανταρτών στην πόλη είναι ακριβής αντιγραφή από το ημερολόγιο της Χριστίνας, της μητέρας μου, που βίωσε αυτή την οδυνηρή εμπειρία. Γι αυτό και το μυθιστόρημα αυτό, το «Βαλς μιας ζωής», είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό «ιστορία» και σε πολύ μικρότερο «μύθος».

Η κυρία Βασιλική Αποστολοπούλου γράφει για το Βαλς μιας ζωής:

“Το βιβλίο μου «Το βαλς μιας ζωής» είναι μια πραγματική ιστορία, η ιστορία της γνωριμίας των γονιών μου στην διάρκεια του εμφύλιου και των αγώνων που χρειάστηκε να δώσουν για να μπορέσουν να είναι μαζί. Αγώνες τόσο στα πλαίσια του πολέμου όσο και στα πλαίσια μιας παραδοσιακής συντηρητικής οικογένειας στα τέλη της δεκαετίας του ’40, της οποίας οι αρχές ήρθαν αντιμέτωπες με την αγάπη δυο νέων παιδιών.

Η ιστορία της Χριστίνας και του Ορέστη του «Βαλς» είναι το παραμύθι των παιδικών μου χρόνων, ένα παραμύθι που το μάθαινα αποσπασματικά, από τις κουβέντες ανάμεσα στη μητέρα μου, τις αδελφές της και τη γιαγιά μου, που μ’ αυτό μεγάλωσα και που πάντα ήθελα να καταγράψω. Αυτή η καταγραφή ξεκίνησε (περισσότερο σαν ανάγκη να απλώσω γεγονότα, σκέψεις και συναισθήματα στο χαρτί) στις αρχές του 2008 – ένα ταξίδι που κράτησε δυο χρόνια καταλήγοντας σ’ ένα μυθιστόρημα 436 σελίδων το οποίο εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο «ΙΒΙΣΚΟΣ» τον Δεκέμβριο του 2010. Στο ταξίδι αυτό πολύτιμος συνοδοιπόρος στάθηκε ο πατέρας μου δίνοντάς μου σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία και συμπληρώνοντας τα κενά στις αναμνήσεις μου.

Όσο για τον τίτλο του, κι αυτός είναι κομμάτι της πραγματικής ιστορίας. Η τύχη θέλησε να σημαδευτούν οι πιο όμορφες στιγμές της σχέσης του Ορέστη και της Χριστίνας από την μελωδία μιας πασίγνωστης επιτυχίας εκείνης της εποχής, του «Άστα τα μαλλάκια σου» του Μιχάλη Σουγιούλ. Μια μελωδία που συγκινούσε την μητέρα μου κι έφερνε θύμησες στον πατέρα μου κάθε που την άκουγαν. Ένα βάλς που χόρευαν στις ευτυχισμένες στιγμές της ζωής τους – «Το βαλς μιας ζωής»!”

H Βασιλική Αποστολοπούλου – Αναστασίου γεννήθηκε στη Βέροια, όπου και τελείωσε το δημοτικό. Αυτή είναι η πατρίδα της, η πόλη της καρδιάς της. Όσο κι αν οι ρίζες της είναι στην Πελοπόννησο (την οποία επίσης αγαπά). Όσο κι αν η εφηβεία και η μετέπειτα ενήλικη ζωή της έχουν τη σφραγίδα της Αθήνας (η οποία απλά τη φιλοξενεί). Νιώθει πως είναι Μακεδόνισσα!

Ο λόγος, γραπτός και προφορικός, πάντα τη γοήτευε – και η μοναδική ελληνική γλώσσα, η γλώσσα μας. Η φιλολογία αναμενόμενη επιλογή. Ωστόσο πάντα πίστευε πως, αν κάνει καποιος επάγγελμα αυτό που τον γοητεύει, κινδυνεύει να το απομυθοποιήσει, να το ξεθωριάσει. Έτσι, και μετά από πολύ προβληματισμό, ακολούθησε την δεύτερη μεγάλη της αγάπη, την Ιατρική. Τελείωσε το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, παντρεύτηκε με τον Μανώλη Αναστασίου, συμφοιτητή της , κι απόκτησε δυο γιους.

Εθνικό Σύστημα Υγείας, νοσοκομεία, εφημερίες. Συνέδρια, οικογένεια, ανατροφή παιδιών. Πολλές οι υποχρεώσεις της, επί σειρά ετών. Και η πρώτη αγάπη να αρκείται στο διάβασμα βιβλίων. Αναρίθμητων. Ώρες πολύτιμες, αποθεματικό ανεκτίμητο. Μέχρι που άρχισε ο ελεύθερος χρόνος να γίνεται λίγο περισσότερος. Κι έτσι αποφάσισε να περάσει από την ανάγνωση στη συγγραφή.

Αποτέλεσμα το βιβλίο που παρουσιάζεται σήμερα!

Ακολουθήστε μας

Υπατία, του Δημήτρη Βαρβαρήγου

Υπατία, του Δημήτρη Βαρβαρήγου

ΥΠΑΤΙΑ Δημήτρης Βαρβαρήγος 24 γράμματα εκδόσεις - Γράφει ο Απόστολος Τριφύλλης καθηγητής φιλόλογος στο πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου - Στο έργο του με τίτλο «Υπατία» ο Δημήτρης Βαρβαρήγος τέθηκε ενώπιον της πρόκλησης να σκιαγραφήσει μια μεγάλη μορφή των ελληνικών...

Με 6 κλικ, της Γιώτας Φώτου

Με 6 κλικ, της Γιώτας Φώτου

- γράφει η Χρυσάνθη Τσιαμπαλή -   Το νεανικό μυθιστόρημα της Γιώτας Φώτου, Με 6 κλικ, εκδόσεις Ψυχογιός, κυκλοφόρησε το 2016 και η ιστορία έχει τις ρίζες της στην οικονομική κρίση που βίωσαν έντονα οι Έλληνες την περίοδο εκείνη - είχε ήδη ξεκινήσει λίγα χρόνια...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου Κώστας Θερμογιάννης

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Με 6 κλικ, της Γιώτας Φώτου

Με 6 κλικ, της Γιώτας Φώτου

- γράφει η Χρυσάνθη Τσιαμπαλή -   Το νεανικό μυθιστόρημα της Γιώτας Φώτου, Με 6 κλικ, εκδόσεις Ψυχογιός, κυκλοφόρησε το 2016 και η ιστορία έχει τις ρίζες της στην οικονομική κρίση που βίωσαν έντονα οι Έλληνες την περίοδο εκείνη - είχε ήδη ξεκινήσει λίγα χρόνια...

Η κουρελού, του Τάκη Γεράρδη

Η κουρελού, του Τάκη Γεράρδη

Τριάντα οχτώ  μικρές και μεγάλες ιστορίες, κατά κύριο λόγο αυτοβιογραφικές, μας χαρίζει στο νέο του βιβλίο ο Τάκης Γεράρδης. Διηγήματα τα χαρακτηρίζει εκείνος, ψηφίδες ζωής θα τα αποκαλέσω εγώ, μιας και πρόκειται για αναμνήσεις, βιώματα, ακούσματα από την πολυκύμαντη...

Ο θάνατος του 007, του Anthony Horowitz

Ο θάνατος του 007, του Anthony Horowitz

Ακόμα κι αν κάποιος δεν είναι φανατικός αναγνώστης του Ian Fleming και οπαδός του πιο διάσημου μυστικού πράκτορα στον κόσμο, ένα βιβλίο με τίτλο Ο θάνατος του 007 αποκλείεται να μην του τραβήξει το ενδιαφέρον. Ο συγγραφέας Anthony Horowitz αποδέχεται την...

15 σχόλια

15 Σχόλια

 1. Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου

  Ευχαριστώ θερμά τον Κώστα Θερμογιάννη για την εξαιρετική παρουσίαση του “Βαλς”! Θα χαρώ πολύ αν αφήσετε το σχόλιό σας στο site – με ενδιαφέρει απόλυτα η άποψή σας! Να είστε όλοι καλά!

  Απάντηση
 2. ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΥΡΜΑΝΙΔΟΥ

  Η πένα της κ.Αποστολοπούλου αποτυπώνει την καθάρια ψυχή της.Είναι ένα βιβλίο -μνημόσυνο για τους ανθρώπους της και δη της μητέρας της που ανήκει σε άλλους ουρανούς….Έχω διαβάσει το βιβλίο,έχω κάνει ποικίλα σχόλια και στην ομάδα της ,αλλά και στη ραδιοφωνική εκπομπή που είχα τη χαρά να την φιλοξενώ.
  Πάντα να μας δίνεις Βάσω κομμάτια της ψυχής σου!!!!

  Απάντηση
  • Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου

   Σ΄ευχαριστώ πολύ Σωτηρία μου για τα επαινετικά σου σχόλια καθώς και την ευκαιρία που μου έδωσες να μιλήσω για το Βιβλίο μου στην τόσο ενδιαφέρουσα και φιλόξενη εκπομπή σου “Φυλλομετρώντας κι αναπολώντας”! Εύχομαι κάθε επιτυχία στους όμορφους στόχους σου!

   Απάντηση
  • Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου

   Ρίκη μου σ΄ευχαριστώ πολύ τόσο για το επαινετικό σου σχόλιο όσο και για την συνέντευξη που μου έκανες και στην οποία μιλήσαμε και για το “Βαλς” και για τόσα πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα του χώρου “ΒΙΒΛΙΟ: συγγραφή – έκδοση – διακίνηση”! Εύχομαι καλοτάξιδα τα βιβλία σου και πάντα δημιουργική!

   Απάντηση
 3. Αθανασίου Θανάσης

  Μέσα από την ρεαλιστική προσέγγιση αληθινών ιστοριών, Ένας συγγραφέας μπορεί να δώσει όλες τις διαστάσεις της ανθρώπινης ψυχής και των αγώνων που δίνει, για να κερδίσει την ζωή, τον έρωτα, την αξιοπρέπεια και να προσπεράσει τα εμπόδια που τίθενται από τις συγκυρίες, την αδίστακτη πορεία της ιστορίας και τις κοινωνικές – οικογενειακές επιταγές. Η Βάσω μέσα από το βιβλίο ΤΗΣ, καταθέτει την ψυχή του ανθρώπου που λατρεύει την ζωή, την τέχνη, την ομορφιά που κρύβουν τα απλά λόγια, την αλήθεια που υπάρχει σε οτιδήποτε το ανθρώπινο. Δεν είναι επαγγελματίας συγγραφέας με την στενή έννοια του όρου, αλλά ΕΡΑΣιτέχνης και δημιουργός, χωρίς να χάνεται μέσα στην βάσανο και την αγωνία του “παραγωγού” ιδεών. Η γιατρός που ανακουφίζει τον ανθρώπινο πόνο, μπορεί να νιώσει ότι τα “φάρμακα της ψυχής” μπορούν να δώσουν ανακούφιση στον δοκιμαζόμενο άνθρωπο.

  Απάντηση
  • Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου

   Πολύ όμορφη και κολακευτική η προσέγγισή σου Θανάση μου και σ’ ευχαριστώ πολύ για τα αναλυτικά σου σχόλια!Την αγάπη μου στην υπέροχη Κάλυμνο και κάθε επιτυχία στους δημοσιογραφικούς σου αγώνες!

   Απάντηση
 4. Ροδούλα Σερδάρη-Παπαϊωάννου

  Ένα από τα πιο όμορφα βιβλία που έχω διαβάσει. Η δυνατή γραφή της συγγραφέως και φίλης Βάσως Αποστολοπούλου-Αναστασίου, σε συνδυασμό με τον έξυπνο τρόπο με τον οποίο ξετυλίγει την ιστορία, καθηλώνουν τον αναγνώστη και κρατούν την αγωνία του στα ύψη.
  Είναι ένα βιβλίο, που αξίζει να διαβαστεί από τον καθένα.

  Απάντηση
  • Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου

   Σ’ ευχαριστώ πολύ Ροδούλα μου για το επαινετικό σου σχόλιο κι εύχομαι κάθε επιτυχία στο όμορφο “Χρώμα της αλήθειας” σου και σε κάθε συγγραφική σου αναζήτηση!

   Απάντηση
 5. Σμαραγδάκη Ρούλα

  Ειναι αλήθεια οτι δεν έχω διαβάσει το βιβλίο της κ Αποστολοπούλου-Αναστασίου…απο το μικρό απόσμασμα που διάβασα.. μου κίνησε την περιέργεια να δώ πως εξελίχτηκε και πως τελείωσε αυτό το βάλς της ζωής…με την πρώτη ευκαιρία θα το κάνω.!!!

  Απάντηση
  • Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου

   Ευχαριστώ πολύ Ρούλα μου για την πρόθεσή σου να σεργιανίσεις στις σελίδες του βιβλίου μου κι εύχομαι να περάσεις όμορφα μαζί του! Θα περιμένω τις εντυπώσεις σου όταν με το καλό το τελειώσεις!

   Απάντηση
 6. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

  Το απόσπασμα του βιβλίου που διάβασα στον φιλόξενο τούτο χώρο,με ωθεί με όμορφο, ευγενικό, τρυφερό και ευαίσθητο τρόπο να πάρω στα χέρια μου το βιβλίο και να χαθώ στις σελίδες της ιστορίας.
  Εύχομαι στην Βάσω (ας μου συγχωρεθεί η οικειότητα) να καμαρώνει με υγεία την πορεία του πνευματικού της τέκνου.

  Απάντηση
  • Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου

   Σ΄ευχαριστώ πολύ Χριστόφορε για το ευγενικό σου σχόλιο και για την πρόθεσή σου να γνωριστείς με το πνευματικό μου παιδί! Εύχομαι να σου κρατήσει όμορφη συντροφιά και θα χαρώ να μάθω την τελική σου εντύπωση!

   Απάντηση
 7. Μιχάλης

  Τα βιβλία εγώ τα θέλω να με ταξιδεύουν… μα στο χρόνο, μα σε τόπους, μα σε στιγμές των ανθρώπων… Το βαλς με ταξίδεψε για δυό μέρες μόνο, απ τη στιγμή που το πήρα στα χέρια μου και το μύρισα… δεν μ άφησε να κάνω κι άλλα πράγματα, δεν μ άφησε να κάνω το ταξίδι για το ταξίδι, με το πάσο μου… έπρεπε να φτάσω στην Ιθάκη του… μετά, πήρα το θάρρος κι έστειλα ένα μήνυμα στη Βάσω, που δεν την γνώριζα. Τη ρώτησα αν ήταν αληθινά όσα γράφει. Μου απάντησε, ναι, όλα, πέρα για πέρα αληθινά! Έτσι απλά.
  Οι συγγραφείς, οι γραφιάδες που τους λέω εγώ, είναι πολλές φορές που δυσκολεύονται, που παλεύουν να σκαρώσουν ιστορίες, τις στρώνουν από δω, κάτι ξεφεύγει απ την άλλη, το τραβάνε, ξεχειλώνει, ξανά απ την αρχή, κάτι να διορθώσουν καταμεσής, πάμε παρακάτω και βλέπουμε…
  Η Βάσω διαχειρίστηκε μια ιστορία αληθινή κι είχε την ευτυχία να είναι ιστορία έρωτα… έρωτα για τους ανθρώπους, έρωτα δυό ανθρώπων, έρωτα για τη ζωή, έρωτα για την ομορφιά…
  Απλά, ξεκάθαρα, χωρίς περικοκλάδες και φτιασιδώματα έστρωσε τις λέξεις της στο χαρτί, για να κρατήσει ζωντανή μια ιστορία, που αξίζει στ αλήθεια να μείνει ζωντανή, γιατί είναι τόσο σπάνια, όσο όμορφη… κι απ την άλλη τόσο τραγική, αν η ματιά μας ξεφύγει λίγο απ το θέμα και τριγυρίσει στον καμβά του πίνακα, που είναι το περιβάλλον το κοινωνικό και τα γεννήματά του, κι οι στιγμές του χρόνου και της Ιστορίας αυτού του τόπου. Πιστεύω πως θέλει μαστοριά και καθαρή ψυχή, για να αποφύγει ο γραφιάς να μπλέξει στη φόρτιση την συναισθηματική, στο δηλητήριο που στάλαξαν στις ψυχές των ανθρώπων τα δύσκολα, τα τραγικά χρόνια του εμφυλίου και μετά απ αυτόν. Η Βάσω καταφέρνει να τραβά συνέχεια τη ματιά μας πάνω στο κεντρικό θέμα, στον Έρωτα, και να τ αφήνουμε όλα τ άλλα στην άκρη, δεν μας αφήνει ούτε στιγμή να κάνουμε σκέψεις αλλιώτικες, ο στόχος της δεν ήταν αυτός, κι αυτή είναι η ομορφιά του βιβλίου..

  Απάντηση
  • Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου

   Τα λόγια αυτά, τα τόσο επαινετικά, αποκτούν ιδιαίτερη αξία όταν προέρχονται από τον συγγραφέα της “Προσευχής για τις καινούργιες πατρίδες” – ενός βιβλίου που με καθήλωσε με την αφήγησή του, με συγκίνησε με την τόσο ευαίσθητη προσέγγισή του σε συνταρακτικά γεγονότα της πρόσφατης Ιστορίας μας και έριξε φως πάνω σε μια εν πολλοίς άγνωστη σελίδα της Ιστορίας αυτής! Ένα πραγματικά από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει! Αγαπημένε μου Μιχάλη, εκλεκτέ μου φίλε, σ’ ευχαριστώ από καρδιάς!

   Απάντηση

Υποβολή σχολίου