(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)
Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η ποιήτρια Ναταλία Παπαδοπούλου, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

Βιογραφικό
ΝΑΤΑΛΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Απόφοιτος Βαρβακείου Σχολής (2015) και του Εκπαιδευτικού Προγράμματος “Δημιουργική Γραφή” στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (ΕΚΠΑ /e-learning ακαδημαϊκό έτος 2015-2016). Το 2016 έναρξη φοίτησης στον “Ελληνικό Πολιτισμό” του ΕΑΠ.
Σεμινάρια “αρχαίας λογοτεχνίας” & “σύγχρονης ποίησης” στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Στοάς Βιβλίου (Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία /Γ. Μπαμπινιώτης).(2016-2017)
Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής στο Πολιτιστικό Ίδρυμα “Αικατερίνη Λασκαρίδη” και στο Ελληνοαμερικάνικο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κολλεγίου Αθηνών (2016-2018).
Σεμινάρια “Αυτόματης Γραφής” (με την ποιήτρια -στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου) “Διαδραστικής Γραφής” και “Βιωματικής Γραφής” στο Μικρό Πολυτεχνείο (2016-2018).
Μαθήματα στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο “Η τέχνη της επικοινωνίας” (2018).
Από το 2016 μέλος στην Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών (ΔΕΕΛ).
Συμμετοχή στις ποιητικές ανθολογίες από τις εκδόσεις “Πνοές Λόγου και Τέχνης”: “Η ζωή είναι ποίηση”, “9η ανθολογία ποίησης”, “Στου λόγου τις διαδρομές”, “Ετήσιο λογοτεχνικό λεύκωμα 2018”, “Στα βάθη του έρωτα”, “Στο χρόνο του έρωτα”.
Συμμετοχή στο Ποιητικό Ανθολόγιο από τις εκδόσεις “βιβλιονετ”, “Καλλιτεχνικό ημερολόγιο 2018”.
Διακρίσεις και βραβεία στους παρακάτω πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς ποίησης:
-Τιμητική Διάκριση στον 8ο λογοτεχνικό διαγωνισμό ποίησης από το λογοτεχνικό περιοδικό γραμμάτων και τεχνών “Δευκαλίων ο Θεσσαλός ” (2013).
-Τιμητικό Βραβείο στην 34η Διεθνή Γιορτή Ποιητών (αφιερωμένη στην Πηνελόπη Δέλτα) από την “Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών (2014).
-Αναμνηστικό Δίπλωμα στον πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό της “Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών” (2014) (στην κατηγορία ποίηση εφήβων).
-Διάκριση στον πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό της “Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών” (2014) (στην κατηγορία ποίηση εφήβων).
-Γ΄ Βραβείο ποίησης στον 9ο πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό από τη λογοτεχνική συγγραφή ομάδα “Ιδεόπνoον” (2014) (στην κατηγορία ποίηση εφήβων).
-Γ΄ βραβείο Ποίησης στον 14ο πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό από την “Εταιρεία Τεχνών Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου” (2014) (στην κατηγορία ποίηση νέων) .
-Α΄ βραβείο ποίησης στον διεθνή λογοτεχνικό διαγωνισμό ποίησης από το περιοδικό λόγου τέχνης και πολιτισμού “Κελαινώ” (2014) (στην κατηγορία ποίηση μαθητών) .
-Β΄ βραβείο Ποίησης στον 30ο πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό “Σικελιανά” από τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό “Το Καφενείο των Ιδεών” (Πανελλήνιο συμπόσιο ποίησης και πεζογραφίας) (2014) (στην κατηγορία ποίηση προβληματισμού).
-Α΄ Βραβείο Ποίησης στον 32ο πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό “Σικελιανά” από τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό “Το Καφενείο των Ιδεών” (2016) (στην κατηγορία μικρή ποιητική συλλογή ελεύθερου στίχου).
-Τιμητικό βραβείο από την “Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών” για τη συμμετοχή με 10 ποιήματα στην “9η ανθολογία ποίησης” (2017) (εκδόσεις πνοές λόγου και τέχνης).
-Τιμητικό βραβείο για τη συμμετοχή στον διεθνή λογοτεχνικό διαγωνισμό “Καζαντζάκεια 2017” και Διάκριση στην 39η Διεθνή Γιορτή Ποιητών (αφιερωμένη στον Νίκο Καζαντζάκη) από την Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών για το ποίημα “ο Ποιητής…” (2017).
-Β΄ Βραβείο στον Στ’ πανελλήνιο Ποιητικό διαγωνισμό “Καισάριος Δαπόντες” από τον Δήμο Σκοπέλου (2017).
-Βραβείο Τιμής Ένεκεν από την Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών για τη συμμετοχή στο ανθολόγιο ποίησης “Καλλιτεχνικό ημερολόγιο 2018” από τις εκδόσεις “βιβλιονετ” (2018).
Ερωτηματολόγιο για Λογοτέχνες
Ερ: Γιατί γράφεις;
Απ: Η γραφή είναι κάτι που με εμπνέει από πολύ μικρή ηλικία. Είναι συναισθηματικός κόσμος που μέσα από τη γραφή χτίζεται λιθαράκι -λιθαράκι…Το συναίσθημα όταν αποτυπώνεται στο χαρτί μένει αναλλοίωτο. Δεν ξεθωριάζει στο πέρασμα του χρόνου!
Ερ: Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να το αποφύγει;
Απ: Απλά γιατί μέσα απ΄ τη γραφή, μπορείς ν΄ αποκωδικοποιήσεις σκέψεις και συναισθήματα. Έτσι η λογική, τους δίνει προτεραιότητα οδηγώντας το χέρι να γράψει. Λόγος για να αποφύγει κάποιος τη γραφή είτε ως συγγραφέας είτε ως ποιητής είναι μόνο η πιθανότητα να παρανοηθεί το έργο του από “ειδικούς” και “μη ειδικούς”…
Ερ: Ποιό είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιό πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;
Απ: Το είδος γραφής που αγαπώ να υπηρετώ είναι η ποίηση και μόνο η ποίηση (έμμετρη καμιά φορά αλλά κυρίως μοντέρνα σε μορφή πεζού λόγου) ακριβώς γιατί σε μένα υπερτερεί το συναίσθημα. Πιστεύω χωρίς συναίσθημα ο άνθρωπος δεν μπορεί να έχει στη κατοχή του το “άνω θρώσκω”. Λέξη συμβιβασμένη του προχωράω μπροστά, αγγίζω την τελειότητα… Ικανότητες, διάθεση και γνώσεις πιστεύω πως δεν έχω για το είδος γραφής που έχει σχέση με το διήγημα -μυθιστόρημα -νουβέλα, γιατί η πλοκή τους θέλει πηγή σκέψης τη λογική.
Ερ: Ποια είναι η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;
Απ: Η καλύτερη κριτική είναι ότι μέσα από τα γραφόμενα μου πηγάζει συναίσθημα με λέξεις που αγγίζουν ψυχή και καρδιά… Η χειρότερη κριτική αν και δε θα το έλεγα χειρότερη, αλλά συμβουλή για να γίνω καλύτερη ήταν από μια σημαντική “δασκάλα” της ποίησης που μου είπε χαρακτηριστικά: “Βγες από τη συναισθηματική σου φωλίτσα” χρησιμοποιώντας στο λόγο γραφής λέξεις που έχουν να κάνουν όχι μόνο με το ρομαντισμό αλά και με το πραγματικό…τον ρεαλισμό!
Ερ: Τι είναι για σένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;
Απ: Οι αναγνώστες κάποιες φορές είναι συμβουλάτορες, κάποιες φορές κριτές, γιατί με τη δύναμη τους ως πελάτες, αγοράζοντας ή απορρίπτοντας το έργο σου, σε πληροφορούν για τα σωστά αλλά και για τα λάθη που πιθανόν κάνεις.
Ερ: Τι σε ενοχλεί και τι θα ήθελες αν αλλάξεις στον λογοτεχνικό χώρο;Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;
Απ: Δεν θα ΄λεγα πως μ΄ ενοχλεί κάτι και θα ήθελα ν΄ αλλάξει. Απλά υπάρχουν μορφές γραφής με “λεξιλόγιο” (που δεν αγγίζει την δική μου αισθητική) στην προσπάθεια κάποιων ν ΄ αναδείξουν “κάτι” διαφορετικό και το οποίο κάποιες φορές οι εκδότες το υποστηρίζουν και το προωθούν σαν κάτι ξεχωριστοί και δυνατό. Θα θελα να μείνει ως έχει η δυνατότητα που δίνεται σε νέους δημιουργούς, μέσα από ανθολογίες ποίησης και λογοτεχνικές σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να φαίνεται το έργο τους.
Ερ: Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;
Απ: Μ΄ ενοχλούν οι στερεότυπες ερωτήσεις π.χ. “Από που παίρνω το έναυσμα και γράφω…” (Δεν υπάρχει έναυσμα! Αλλά υπάρχουν στιγμές που κρατάς το μολύβι και πάνω σε λευκές σελίδες αδειάζεις τις σκέψεις σου…) “Αν έχω δανειστεί λέξεις από γνωστούς ποιητές”… (Οι λέξεις δεν δανείζονται! Διαβάζονται, τροποποιούνται και γίνονται αυθεντικές).
Ερ: Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοι σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και τη δόξα;
Απ: Πιστεύω πως συμβαίνουν και τα δύο. Η γραφή είναι πνευματική τροφή. Κάποιος ξεκινά από εσωτερική ανάγκη. Όταν το έργο του διαβαστεί και αναγνωριστεί τότε επιδιώκει το χρήμα και τη δόξα.
Ερ: Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους;
Απ: Συμβαίνουν και τα δύο όπως άλλωστε σε όλους τους “κύκλους”. Η αιτία της συμπάθειας είναι η επιβράβευση και οδηγεί στην αναγνώριση! Η αιτία της αντιπάθειας είναι ο ανταγωνισμός και οδηγεί στην απόρριψη…
Ερ: Ανέφερε 3 χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανη και άλλους 3 για τους οποίους όχι
Απ: Περηφάνια νιώθω για τον συναισθηματισμό μου, την αυθεντικότητα και την αλήθεια μου. Είναι λέξεις που με κάνουν και νιώθω αισιοδοξία. Δεν με κάνει να νιώθω υπερήφανη το γεγονός ότι είμαι ευκολόπιστη, εγωκεντρική και κάποιες φορές κυκλοθυμική όταν χάνομαι στις σκέψεις μου χωρίς να δίνω σημασία στα λόγια των άλλων.
Αν είσαι λογοτέχνης, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!
Για να σας αποσταλεί το ερωτηματολόγιο επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.
Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!
Με όλη μου τη θετική ενέργεια
Θεόφιλος Γιαννόπουλος
0 Σχόλια