–
γράφει η Κατερίνα Σιδέρη
–
Η Χέλενα είναι εγγονή της Ελένης και του Σταμάτη Παπαγιάννη. Ζει στην Αγγλία και τα καλοκαίρια επισκέπτεται τη γιαγιά και τον παππού που ζουν στην Αθήνα και περνάει μαζί τους 15 μέρες. Για την ακρίβεια, πιο πολύ συναναστρέφεται με τη γιαγιά της που είναι γεμάτη καλοσύνη, γιατί ο παππούς είναι ένας ψυχρός, απόμακρος και τρομακτικός στρατιωτικός που δεν επιδιώκει πολλά – πολλά με την κόρη της κόρης του.
Τα πρώτα καλοκαίρια που η Χέλενα επισκέφτηκε την Ελλάδα, κυβερνούσαν οι συνταγματάρχες και η επιρροή της μικρής ήταν εμφανής όταν εκείνη επέστρεφε στην Αγγλία στη ζεστή αγκαλιά της Μαίρης και του Χάμις. Μεγαλώνοντας όμως, κατάφερε να αποκωδικοποιήσει κάποια πράγματα και να δει την αλήθεια γυμνή.
Πλέον σπουδάζει Χημεία, είναι ερωτευμένη με έναν εκκολαπτόμενο νεαρό και θα επισκεφτεί εκ νέου την Ελλάδα για να προσφέρει εθελοντική εργασία σε ανασκαφές, αλλά και για να είναι κοντά στον αγαπημένο της.
Η ζωή της αναμοχλεύεται με το παρελθόν της οικογένειάς της, άπλετο φως πέφτει στα άδυτα σκοτάδια του παππού της και ο αγαπημένος της φανερώνει πτυχές του εαυτού του που της είναι παντελώς άγνωστες. Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα εξελίξεων, η Χέλενα θα γνωρίσει νέα πρόσωπα που θα σταθούν πλάι της ακοίμητοι φρουροί, θα ανακαλύψει μια πλευρά του εαυτού της που αγνοούσε και θα εργαστεί σκληρά για την πολιτισμική κληρονομιά της Ελλάδας, χωρίς να γνωρίζει ότι μπλέκεται σε παράνομα και άκρως επικίνδυνα μονοπάτια.
…λένε ότι την Ελλάδα τη δημιούργησαν οι θεοί. Όμως τα τελευταία χρόνια την κυβερνούν διαβόλοι…
Οι ξυλιές στα παιδικά της χεράκια, τα σουβενίρ του παππού, το αναγνωστικό με το πορτραίτο του Γεώργιου Παπαδόπουλου, η προσσελήνωση του Απόλλων ΙΙ, ο ανεξήγητος θυμός του παππού για το άνοιγμα των δώρων του αλλά και τα μυστικά που μοιραζόταν με την καλοκάγαθη και περιποιητική Ντίνα κάθε καλοκαίρι, είναι λίγες από τις αναμνήσεις της Χέλενα από την πατρίδα της μητέρας της που τόσο αγαπά.
Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου αλλά και εκείνα του αιματοκυλίσματος της Κύπρου, ένα αξέχαστο ταξίδι στις ελληνικές ομορφιές, οι απώλειες συγγενικών ανθρώπων αλλά και ο καρκίνος του πνεύμονα, ο γλοιώδης θείος και οι επισκέψεις του στο σπίτι του παππού, οι σπουδές στις Φυσικές επιστήμες, ο Νικ που αιχμαλωτίζει το ‘είναι’ της και το παρατσούκλι της Χέλενα η ερημίτισσα, εντάσσουν τον αναγνώστη βαθιά στην ιστορία του βιβλίου και η καταπληκτική γραφή της συγγραφέως τον κρατά δέσμιο για τη συνέχεια και την εξέλιξη των γεγονότων.
Ταξιδεύουμε με τους ήρωες στις ανασκαφές σε ένα όμορφο νησί, θαυμάζουμε έναν τεράστιο πίθο, επισκεπτόμαστε μαζί της μετά από χρόνια το πλέον δικό της διαμέρισμα στο Κολωνάκι και είμαστε παρόντες στη γνωριμία της με τον Μιχάλη, έναν νέο που θα την μυήσει στα στέκια της Αθήνας και θα τη διδάξει κομμάτια της ιστορίας της Ελλάδας.
Ο περιπτεράς Λευτέρης και οι μνήμες του από τη Μακρόνησο, η συλλογή με τις πορσελάνινες κούκλες Meissen, η συναυλία του Νταλάρα που την συγκλονίζει, το γραφείο του στρατηγού που πρέπει να αδειάσει και ένα ειδώλιο κρυμμένο στον σάκο με τα ρούχα, προετοιμάζουν τον αναγνώστη για τη συγκλονιστική συνέχεια του βιβλίου που συνοδεύεται από καταιγιστικές εξελίξεις.
Ακολουθεί η γνωριμία της με την Άννα, τον Χάρη και το κατάστημα με τις αντίκες, μια λαθρανασκαφή σε έναν μικρό τόπο, ο τίτλος της εφημερίδας MILLION DOLLAR DOLL, κλοπές και ατιμώρητες παρανομίες, ο οίκος δημοπρασιών white’s, μια σπάνια ομορφιά συνάμα με μια αληθινή θεά, μια μυστική παραλία, ο Βελλόπουλος ένας αναμορφωμένος τυμβωρύχος και η βόλτα στο χωριό των νεκρών που θα δώσει τη σκυτάλη στους τίτλους τέλους του πολύκροτου αυτού βιβλίου.
Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση που μου κίνησε το ενδιαφέρον για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
…η πραγματική αγάπη είναι αυτή που έχει διάρκεια, αλλά πως μπορείς να το ξέρεις αυτό στην αρχή;…
Δεν συνηθίζω να αποκαλύπτω το τέλος της ιστορίας, παρά μονάχα γεγονότα που έμειναν χαραγμένα στη μνήμη μου, προσδοκώντας να αποτελέσουν δέλεαρ για τον αναγνώστη και να αναζητήσει το βιβλίο. Η Βικτόρια Χίσλοπ για ακόμη μια φορά με συγκίνησε, με ταξίδεψε, με κέρδισε κατά κράτος. Υπέροχη καθαρή γραφή, γρήγορη η ροή του βιβλίου, κομμάτια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας χωρίς φτιασίδια και ωραιοποιήσεις, αλήθειες χωρίς να κρύβονται, αλήθειες, αλήθειες.
Μέσα στις λέξεις, κρύβεται ένα ηχηρό μήνυμα. Κρύβεται η αγάπη της για την Ελλάδα και για τον πολιτισμό της χώρας μας. Η αδάμαστη πένα της κάνει λόγω για την επιστροφή των Ελγίνειων μαρμάρων, για την αρχαιοκαπηλία που μαστίζει και μέσα από τον άπλετο ρομαντισμό και την δύναμη της πειθούς καταλήγει ότι όλοι εμείς μαζί και ο καθένας μας χωριστά είμαστε υπεύθυνοι για την κληρονομιά μας αλλά και για τη διαφύλαξη του πλούτου μας.
Είναι χρέος μας να πράξουμε τα δέοντα!
Είναι χρέος μας να συμβάλλουμε στον αγώνα ενάντια στην λαθρανασκαφή.
Ας σταθούμε λοιπόν, αντάξιοι όλων όσων μας έχει η μοίρα προσφέρει απλόχερα.
H ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΧΙΣΛΟΠ γεννήθηκε στο Λονδίνο. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στην Οξφόρδη και έχει εργαστεί στον εκδοτικό χώρο αλλά και ως δημοσιογράφος, προτού στραφεί στη συγγραφή. Αντλώντας έμπνευση από μια επίσκεψη στη Σπιναλόγκα, την εγκαταλειμμένη αποικία των λεπρών στα ανοιχτά της Κρήτης, έγραψε Το Νησί το 2005. Το βιβλίο έχει πουλήσει πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε 35 γλώσσες, ενώ έγινε σειρά στην ελληνική τηλεόραση το 2010.
Η Βικτόρια αναδείχθηκε κορυφαία Πρωτοεμφανιζόμενη Συγγραφέας στα British Book Awards και απέσπασε πολλές διακρίσεις στη Γαλλία. Επίσης, το μυθιστόρημά της Το Νήμα μπήκε στη βραχεία λίστα των British Book Awards. Τα επόμενα βιβλία της έφτασαν στο Νο 1 της λίστας της Sunday Times. Το ΟΣΟΙ ΑΓΑΠΙΟΥΝΤΑΙ κατέλαβε κατευθείαν την πρώτη θέση στα μπεστ σέλερ της Sunday Times με το που εκδόθηκε, τον Ιούνιο του 2019. Η Βικτόρια μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην Αγγλία και την Ελλάδα.
Μιλάει άψογα γαλλικά και ελπίζει να φτάσει στο ίδιο επίπεδο και στα ελληνικά. Πρόσφατα αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτωρ των Γραμμάτων από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στη Θεσσαλονίκη.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, θα βρείτε εδώ.
0 Σχόλια