Το κορίτσι με τα επτά χρυσά σπίρτα

 

 

Χριστίνα Ταράτσα
Εκδόσεις Σαββάλας
ISBN: ISBN 978-960-493-023-4

τοβιβλίο.net υποδέχεται τη συγγραφέα Χριστίνα Ταράτσα και το βιβλίο της 'Το κορίτσι με τα επτά χρυσά σπίρτα' από τις εκδόσεις Σαββάλας. Ένα τρυφερό χριστουγεννιάτικο βιβλίο απ’ όπου πηγάζουν οι αξίες της ζωής και το οποίο έχουν λατρέψει μικροί και μεγάλοι…

Διαβάστε κάνοντας κλικ εδώ ένα απόσπασμα από το βιβλίο

Το κορίτσι με τα επτά χρυσά σπίρτα

της Χριστίνας Ταράτσα

το οποίο ευγενικά παραχώρησε ο εκδοτικός οίκος Σαββάλας

για τους αναγνώστες του δικτυακού τόπου τοβιβλίο.net

Η συγγραφέας μιλά για το έργο της

 

Μια φορά κι έναν καιρό... Έτσι άρχιζαν κάποτε τα παραμύθια και τελείωναν... κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Ναι... κι εμείς καλύτερα... γιατί το παραμύθι της ζωής μας θέλουμε πάντα να είναι το πιο όμορφο, το πιο μαγευτικό, το πιο ελπιδοφόρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, όταν ήμουν παιδί, είχα διαβάσει ένα εξαίσιο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν: «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα». Ένα παραμύθι που έγραψε ο συγγραφέας για να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα στα παιδιά, αλλά και στους μεγάλους, πως υπάρχει μεγάλη δυστυχία στον κόσμο και θα πρέπει να νιώθουμε ευγνωμοσύνη όλοι εμείς που δεν τη ζήσαμε αυτήν τη δυστυχία.

Μια φορά κι έναν καιρό... για την ακρίβεια πριν από δύο χρόνια, διάβασα ξανά το παραμύθι και ένιωσα θλίψη για τις ανισότητες που δημιουργούν αθώα θύματα όπως είναι τα παιδιά. Έτσι λοιπόν, όπως η πέτρα που ραγίζει για να αφήσει ένα σπόρο να ανθίσει, φύτρωσε στο μυαλό μου η ιδέα να αναστήσω το κοριτσάκι με τα σπίρτα και μαζί με αυτό όλα τα παιδιά που χάνονται πριν καν προφτάσουν να αναπνεύσουν τα χνώτα αυτού του μετέωρου κόσμου.

Πάντα θεωρούσα, είναι αλήθεια, πως οι ιδέες δεν κατακτούν τον κόσμο σαν ιδέες αλλά σαν δυνάμεις. Αλλά, αφού εγώ η ίδια δεν μπορώ να αλλάξω τις κυβερνήσεις, ούτε τους ανθρώπους, μα ούτε εξουσιάζω το χρήμα για να μπορώ να προσφέρω τη βοήθεια που θα ήθελα, σκέφτηκα να αντιδράσω με το δικό μου τρόπο (μέσω της τέχνης) απέναντι στις κοινωνικές ανισότητες και στις αδικίες, που ηχούν παντού, όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα σου.

Η αγάπη για κάθε είδους δημιουργία βρίσκει πάντα τον τρόπο. Έτσι γεννήθηκε η ηρωίδα μου, ένα κοριτσάκι που ήθελε να πλάσει τον κόσμο όπως τον ονειρευόταν. Το όνομά της είναι Ελπίδα….

Είχα λοιπόν στο μυαλό μου ένα κορίτσι, που με κάποιον τρόπο που μόνο στα παραμύθια μπορεί να συμβεί απέκτησε επτά μαγικά χρυσά σπίρτα, με τα οποία θα άλλαζε τα κακά της ανθρωπότητας, ανάβοντας απλά και μόνο ένα ένα τα σπίρτα της.

Ξαφνικά, είχα ένα θησαυρό στα χέρια μου, αλλά δεν ένιωσα χαρά, μόνο φόβο, γιατί απλώς δεν ήξερα τι να τον κάνω. Πώς θα άλλαζα, ακόμη και με μαγικό τρόπο, αυτόν τον κόσμο; Μπορούμε, άραγε να αλλάξουμε τον κόσμο, να του δώσουμε πολυχρωμία για να μην είναι άσπρος μα μήτε και μαύρος; Ίσως ναι, αλλά ίσως και όχι… Κι ύστερα… τι είναι ένας θησαυρός; Εγώ τους θησαυρούς τούς αναζητούσα πάντα… εκ των έσω, κι όταν δεν τους έβρισκα, τους έψαχνα στα βιβλία και στην ομορφιά της φύσης: στα δάση, στα ποτάμια, στις λίμνες, στη θάλασσα. Πάντα υπάρχει μια θάλασσα στο βάθος των ματιών μας, αρκεί να μπορούμε να τη δούμε.

Ήταν σαν να είχα φτάσει ως την άκρη μιας όχθης από όπου ξανοιγόταν ένας φανταστικός κόσμος που δεν τολμούσα να διασχίσω τα σύνορά του.

Η ιδέα όμως με κατέτρεχε… Έτσι, για να μπορέσω να ολοκληρώσω την ιστορία μου, έπρεπε να γίνω εγώ η Ελπίδα, το μικρό κορίτσι που λαχταρούσε να γκρεμίσει τους σαθρούς τοίχους της αδικίας. Άρχισα τότε να περπατώ στα χνάρια των παιδικών μου χρόνων, για να μπορέσω να ξεκινήσω το ταξίδι μου. Έγινα, λοιπόν, η μικρή Ελπίδα, η 12χρονη ηρωίδα μου. Ταξίδεψα μαζί της, δάκρυσα, χαμογέλασα, οργίστηκα, πείσμωσα, αγάπησα…

Κι έτσι, σαν τους αληγείς ανέμους που έχουν ευθεία πορεία, που δεν τους βλέπουμε, μα εκείνοι δεν παύουν ποτέ να φυσάνε, σε δύο μήνες είχα τελειώσει την ιστορία μου». Μια ιστορία όπου ήθελα να μιλήσω για τις αξίες, τα αγαθά της ζωής: Την Υγεία, την ισότητα, την αδελφοσύνη, την πίστη, την ειρήνη, τη φιλία, την ελπίδα, με κορυφαία την αγάπη.

 

Αυτές τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων ας υμνήσουμε λοιπόν όλοι την Αγάπη, όπως την υμνεί ο Απόστολος Παύλος στην Α’ επιστολή προς Κορινθίους:

 

«Aκόμη κι αν ήξερα να μιλώ όλες τις γλώσσες των ανθρώπων μα και των αγγέλων, χωρίς όμως να έχω αγάπη… θα είχα γίνει χαλκός που βγάζει σκέτους ήχους ή τύμπανο που δημιουργεί μόνον ντόρο…

Κι αν είχα το χάρισμα της προφητείας και κατανοούσα όλα τα μυστήρια και κατείχα όλη τη γνώση, κι αν είχα όλη την πίστη έτσι που να μετατοπίζω βουνά, χωρίς όμως να έχω αγάπη, θα ήμουν ένα τίποτα…».

 

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εκδοτικό οίκο Σαββάλα, έναν από τους ποιοτικότερους εκδοτικούς οίκους στη χώρα μας, για τη βαθιά εμπιστοσύνη και εκτίμηση στο έργο μου.

Ευχαριστώ επίσης θερμά τοβιβλίο.net  που φιλοξενεί τη… φωνή μου.

 

Εύχομαι σε όλον τον κόσμο να έχει πάντα τα δύο πολύτιμα αγαθά του κόσμου: Αγάπη και Υγεία…

 

Καλά Χριστούγεννα…

 

Χριστίνα Ταράτσα

  ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

 

«Μια φορά κι έναν καιρό…». Έτσι άρχιζαν κάποτε τα παραμύθια και τελείωναν «κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα». Έτσι είχε πει το κοριτσάκι με τα σπίρτα στην Ελπίδα όταν αντάμωσαν στη Χώρα του Χιονιά, χωρίς ωστόσο να ολοκληρώσει τη φράση της, γιατί μόνον η Καλή Μοίρα και η Καλή Τύχη αποφασίζουν να χαρίσουν ένα όμορφο τέλος για τους ανθρώπους και στα παραμύθια αλλά και στη ζωή.

Η Ελπίδα, ένα δωδεκάχρονο κορίτσι που λαχταρά έναν κόσμο όμορφο, ποθητό, όπου οι άνθρωποι δεν θα υποφέρουν και όλα τα αγαθά θα είναι δίκαια μοιρασμένα, αποκτά έναν πολύτιμο θησαυρό: Επτά μαγικά χρυσά σπίρτα κι ένα χρυσό ρολόι! Κάθε φορά που ηχεί το χρυσό ρολόι, η Ελπίδα ανάβει και ένα από τα σπίρτα, κάνοντας ταυτόχρονα μία ευχή. Όποια ευχή και αν έχει στο μυαλό της η μικρή Ελπίδα ανάβοντας και τα επτά σπίρτα, είτε πηγάζει από το μυαλό είτε από την καρδιά της, πάντα αναρωτιέται αν έκανε τη σωστή επιλογή, γιατί η μαγική δύναμή της βρίσκεται στο γεγονός πως οι επιθυμίες της κρύβουν την αθωότητα και την αγνότητα της παιδικής ψυχής της.

Η Χριστίνα Ταράτσα γεννήθηκε στην Αμφιλοχία Αιτωλοακαρνανίας και ζει στην Αθήνα. Ασχολείται με την αρθρογραφία και την επιμέλεια ‐ διασκευή λογοτεχνικών έργων. Έχει εκδώσει τα βιβλία «Το παιδί των αγγέλων» (2007) και «Πέταγμα μ’ ένα κλαδί ελιάς» (2008) – (Εκδόσεις Μ. Σιδέρη). Από τις εκδόσεις Σαββάλας κυκλοφορούν «Η περιπλάνηση του Κρίνου» (2009), «Το κορίτσι με τα επτά χρυσά σπίρτα» (2010) και «Οι κήποι με τα ηλιοτρόπια» (2011).

Ακολουθήστε μας

Γάμοι μεταξύ ανδρών: οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις στην αρχαία Ελλάδα, Ρώμη και μεσαιωνική Ευρώπη, του Τζων Μπόσγουελ

Γάμοι μεταξύ ανδρών: οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις στην αρχαία Ελλάδα, Ρώμη και μεσαιωνική Ευρώπη, του Τζων Μπόσγουελ

O John Boswell (1947-1994) ήταν διακεκριμένος Αμερικανός ιστορικός με ειδίκευση στην ομοφυλοφιλία συγκριτικά με τη θρησκεία και αυτό είναι το τέταρτο και τελευταίο βιβλίο που εξέδωσε πριν πεθάνει. Ήταν πολύγλωσσος και τα έργα του επέφεραν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο...

Τα χρώματα των παιδιών, της Αλέκας Τρίπου – Μάνου

Τα χρώματα των παιδιών, της Αλέκας Τρίπου – Μάνου

Μια παρέα παιδιών σε μια σχολική τάξη της έκτης δημοτικού θα ζήσει διάφορες και ποικίλες περιπέτειες. Κάποιοι θα υποστούν bullying, κάποιοι θα κινδυνέψουν, κάποιοι θα χάσουν τη γη κάτω απ’ τα πόδια τους, όλοι τους όμως αν τους παρατηρήσει κανείς καλά θα διαπιστώσει...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Τα χρώματα των παιδιών, της Αλέκας Τρίπου – Μάνου

Τα χρώματα των παιδιών, της Αλέκας Τρίπου – Μάνου

Μια παρέα παιδιών σε μια σχολική τάξη της έκτης δημοτικού θα ζήσει διάφορες και ποικίλες περιπέτειες. Κάποιοι θα υποστούν bullying, κάποιοι θα κινδυνέψουν, κάποιοι θα χάσουν τη γη κάτω απ’ τα πόδια τους, όλοι τους όμως αν τους παρατηρήσει κανείς καλά θα διαπιστώσει...

Μακάριος: οι μεγάλες αλήθειες, του Γιώργου Παπαδόπουλου – Κυπραίου

Μακάριος: οι μεγάλες αλήθειες, του Γιώργου Παπαδόπουλου – Κυπραίου

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ (1913-1977) ήταν ο προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου (από το 1950) και πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (από το 1960) -και τα δύο αξιώματα τα διατήρησε ως τον θάνατό του. Η ηγετική μορφή του και ο...

Κρασί από τα χείλη σου, του Κώστα Κρομμύδα

Κρασί από τα χείλη σου, του Κώστα Κρομμύδα

Ο γιος και η κόρη δύο αντίπαλων στον χώρο της οινοποιίας οικογενειών εξομολογούνται τον έρωτά τους ο ένας στον άλλον. Χρόνια αργότερα, εκείνος πρέπει να επιστρέψει με αφορμή ένα δυσάρεστο γεγονός και βρίσκει τα πάντα αλλαγμένα. Γιατί και υπό ποιες συνθήκες έφυγε; Τι...

12 σχόλια

12 Σχόλια

 1. Γιώργος Πολίτης-συγγραφέας

  Ένα παραμύθι που με εξέπληξε ευχάριστα. Με βόλεψε στη θέρμη του, μέσα από τη λεπτή γυναικεία γραφή της συγγραφέως, σε όλα τα όμορφα συναισθήματα των παιδικών μου αναμνήσεων. Ένα τοπίο ζωγραφισμένο σε καμβά γλαφυρότητας. Η γραφή της Χριστίνας είναι υδάτινη, κελαρυστή, γεμάτη απρόσμενες ομορφιές. Γνώρισα εκείνο το χαμένο ‘’κάτι’’ που θα ήθελα να δουν τα παιδιά μου στην ανάλογη ηλικία. Αναπόλησα και ταξίδεψα εύκολα μέσα από την πένα της συγγραφέως και κατέληξα στο συμπέρασμα πως ένα βιβλίο για μικρούς, κάλλιστα διαβάζεται και από μεγάλους.
  Η Χριστουγεννιάτικη ιστορία, ρέει με τρόπο κινηματογραφικό, έχοντας το κατάλληλο μέγεθος. Δεν θα ήταν υπερβολή εάν έλεγα πως θα ήταν μια υπέροχη πρόταση ακόμη και για την μεγάλη οθόνη του κινηματογράφου. Χωρίς να θυμίζει, είναι μια άλλη χειμωνιάτικη ιστορία του Κάρολου Ντίκενς…
  Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα…

  Απάντηση
  • Χριστίνα Ταράτσα

   Ευχαριστώ πολύ τον συγγραφέα Γιώργο Πολίτη, έναν πολυγραφότατο και αξιόλογο συγγραφέα, για τα σπουδαία λόγια του…

   Απάντηση
 2. Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου

  “Πάντα υπάρχει μια καλή μοίρα που φωλιάζει στη σκιά των ανθρώπων. Απλώς δεν έχουν μάτια να τη δουν και αυτιά να την ακούσουν!”

  Μ’ αρέσει σαν εικόνα – και πιστεύω πως και το υπόλοιπο βιβλίο πορεύεται μ’ αυτή την παρήγορη σκέψη… της καλής μοίρας που είναι κάπου εκεί έξω για να μας σκεπάσει με τη φτερούγα της!

  Απάντηση
  • Χριστίνα Ταράτσα

   Ναι… Βάσω, είναι αλήθεια… Θα πρέπει να… βλέπουμε με αισιόδοξη ματιά! Σ’ ευχαριστώ για το σχόλιό σου.

   Απάντηση
 3. Βαγγέλης Θερμογιάννης

  Με την εμπειρία ενός εκπαιδευτικού που αγαπάει το παιδικό βιβλίο, αν και η συγγραφική σας προσπάθεια παρουσιάζεται στο tovivlio.net αρκετα αποσπασματικά, θεωρώ ότι η όμορφη γλώσσα και οι εύστοχοι διάλογοι που χρησιμοποιείτε δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για να αγαπηθεί το βιβλίο σας από το νεανικό κοινό. Πολλά μπράβο κι από μένα…

  Απάντηση
  • Χριστίνα Ταράτσα

   Τιμή μου που ένας εκπαιδευτικός γράφει ένα τόσο όμορφο σχόλιο για το βιβλίο μου… Ναι… η γλώσσα για μένα είναι η πεμπτουσία ενός βιβλίου και μάλιστα όταν απευθύνεται στα παιδιά, τους πιο αληθινούς κριτές.. Σας ευχαριστώ θερμά.

   Απάντηση
 4. MΠΟΣΙΝΑΣ ΝΙΚΟΣ

  Ο Αινσταιν ειχε πει οτι το διαβασμα παραμυθιων, ειναι για τα παιδια η καλυτερη πνευματικη τροφη.
  Αν μαλιστα ειναι καλογραμμενο και διαπνεεται απο ουμανιστικα μηνυματα,ενα παραμυθι γινεται
  ενα συναρπαστικο ταξιδι ,στην φαντασια .το ονειρο και την αληθεια.Ενα τετοιο παραμυθι, για μικρους και μεγαλους
  ειναι της Χριστινας.Το διαβασα με μια ανασα και το απολαυσα.Το καλυτερο δωρο για τις γιορτες.
  Το συστηνω ανεπιφυλαχτα μαζι με ενα μεγαλο μπραβο.

  Απάντηση
  • Χριστίνα Ταράτσα

   Ευχαριστώ πολύ τον Νίκο Μπόσινα, έναν σπουδαίο στιχουργό και ποιητή για τα καλά του λόγια. Είναι τιμή για μένα οι δημιουργοί να διαβάζουν τα παραμύθια μου…

   Απάντηση
 5. Anita Peri

  Ανακάλυψα τυχαία το χριστουγεννιάτικο παραμύθι της συγγραφέως Χριστίνας Ταράτσα «ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΕΠΤΑ ΧΡΥΣΑ ΣΠΙΡΤΑ» στο Facebook και με εντυπωσίασε ο τίτλος και το εξώφυλλο. Τη συγγραφέα δεν τη γνώριζα, αγόρασα όμως το βιβλίο της, γιατί πάντα την εποχή των γιορτών επιλέγω χριστουγεννιάτικα βιβλία για τα δυο μου παιδιά (10-12 χρονών) . Πριν το χαρίσω στα παιδιά μου, είπα να το διαβάσω κι εγώ. Το τελείωσα σε ένα βράδυ! Διαπίστωση: πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα χριστουγεννιάτικα βιβλία που έχουν γραφτεί από Έλληνες συγγραφείς. Μια λέξη μόνο θα πω: Αριστούργημα!!!. Τώρα το Κορίτσι με τα επτά χρυσά σπίρτα το διαβάζει η κόρη μου και είναι κατενθουσιασμένη. Εννοείται ότι θα φροντίσω να διαβάσω και εγώ και τα παιδιά μου όλα τα βιβλία της Χριστίνας Ταράτσα. Η γραφή της είναι εξαιρετική.

  Απάντηση
 6. Γιώργος Μακρόπουλος - Εκπαιδευτικός

  Η ιστορία του παραμυθιού μάς υπενθυμίζει ότι το μόνο που αξίζει στη ζωή είναι η Υγεία και η Αγάπη. Το κορίτσι με τα επτά χρυσά σπίρτα είναι ένα σπουδαίο βιβλίο. Η συγγραφέας υφαίνει με μία εξαιρετικά γοητευτική γλώσσα έναν κόσμο της φαντασίας ασύλληπτο και μας παραπέμπει σε βιβλία άλλων εποχών. Με μια φράση, αυτό το παραμύθι αποτελεί λογοτεχνία υψηλού επιπέδου και είμαι βέβαιος πως κάποια μέρα όλοι θα μιλούν για τη συγγραφέα Χριστίνα Ταράτσα.

  Απάντηση
 7. Stergiou

  Είμαι 15 χρονών. Διάβασα το βιβλίο σας και μου άρεσε πολύ η γραφή σας. Έχει πολλά μηνύματα να προσφέρει στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους. Συγχαρητήρια στη συγγραφέα και στο βιβλίο.net που έκανε αυτή την ωραία παρουσίαση.

  Απάντηση
 8. Αναστάσης

  Με λένε Αναστάση και είμαι εννέα χρονών. ΄Εχω διαβάσει όλα τα βιβλία της Χριστίνας Ταράτσα αλλα το Κορίτσι με τα επτά χρυσά σπίρτα είναι το αγαπημένο μου. Μου άρεσε πολύ, γιατί το κορίτσι ανάβοντας τα σπίρτα μπορούσε να πραγματοποιήσει ευχές για να αλλάξει τον κόσμο. Και αυτό είναι πολύ μαγικό!!!

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου