Η Θεοδώρα Τζόκα γράφει για τη Νόρα. Ή μήπως η Νόρα είναι το πρόσωπο που εξαγνίζει τη Θεοδώρα Τζόκα; Μέσα από τις γραμμές του βιβλίου παρακολουθεί κανείς την εξέλιξη ενός χαρακτήρα, την εξέλιξη ενός κοριτσιού που ξαφνικά του επιβλήθηκε μια αδιανόητη, για εκείνη, απόφαση να εγκαταλείψει τον τρόπο ζωής της και να ακολουθήσει ένα άλλο δύσκολο μονοπάτι που δεν είχε καν φανταστεί.

Μέσα στο σκηνικό του παραλόγου στην Ελλάδα της χούντας, ένα νεαρό κι άπειρο κορίτσι ξεκινάει να κάνει τα πρώτα ανεξάρτητα βήματα στο μέλλον της. Οι δυσκολίες φαντάζουν ανυπέρβλητες και δυσθεώρητες στα μάτια της, δοσμένες ανάγλυφα από την πένα της συγγραφέως που καταφέρνει να βάλει τον αναγνώστη μέσα στον ψυχισμό της ηρωίδας με μεγάλη μαεστρία.

Με λόγο μεστό, που επικουρείται στα σημεία που πρέπει από γλαφυρότητα και περιγραφές που ζωντανεύουν τις εικόνες, η Θεοδόρα Τζόκα καταφέρνει να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα που άλλοτε κινείται στο όριο του παραμυθιού κι άλλοτε της παρακμής. Περιγράφει τη νεανική ζωή όπως πραγματικά είναι χωρίς να εξωραΐζει κανένα σημείο αλλά και χωρίς να υπερβάλει, μπαίνει βαθιά μέσα στην ψυχή των ηρώων της κι ανεξάρτητα από τη δύσκολη εποχή που εξελίσσεται η ιστορία καταφέρνει να απομονώσει και να αναδείξει τους χαρακτήρες, ειδικά αυτόν της πρωταγωνίστριας, αναλύοντάς τους με μεθοδικότητα και σταδιακά κρατώντας τον αναγνώστη κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή σε αγωνία.

Το Παρελθόν Φυγείν Αδύνατο είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο από εκείνα που αξίζει να στολίζουν μια βιβλιοθήκη και που κανείς νιώθει ένα πολύ μεγάλο κενό και μια απίστευτη έλλειψη μόλις τελειώσει τη μελέτη του. Η γραφή της Θεοδώρας Τζόκα είναι εξαιρετική, προσεγμένη και φινετσάτη παρά το γεγονός πως είναι αναγκασμένη να περιγράψει καταστάσεις δύσκολες. Η Νόρα κυριολεκτικά ζωντανεύει μέσα από την πένα της συγγραφέως. Ή, για να επανέλθω στο αρχικό ερώτημα, μήπως η πρωταγωνίστρια ζούσε ήδη μέσα από τα μάτια της Θεοδώρας;

 

Δείτε την παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!