“…υπάρχει μια εσωτερική ανάγκη που με παρακινεί να λέω ιστορίες” – Βασίλειος Γιαννάκης

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Βασίλειος Γιαννάκης τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική του συνέντευξη! ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο Βασίλειος Γιαννάκης γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, μεγάλωσε στη Νάουσα Ημαθίας και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού περιβάλλοντος και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Βασίλειος Γιαννάκης τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική του συνέντευξη!

Φωτογραφία του Vasilis Giannakis.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Βασίλειος Γιαννάκης γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, μεγάλωσε στη Νάουσα Ημαθίας και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού περιβάλλοντος και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων.

Όντας μανιώδης συλλέκτης και αναγνώστης της λογοτεχνίας τρόμου, παρακολουθεί ανελλιπώς οτιδήποτε σχετίζεται με τη συγκεκριμένη κατηγορία (από ταινίες, μέχρι video games) και στον ελεύθερό του χρόνο επιδίδεται στη συγγραφή ιστοριών εντός των οποίων διοχετεύει την έμπνευσή που αντλεί από σκοτεινές ατμόσφαιρες και αστικούς μύθους.

Το 2014 κυκλοφόρησε η πρώτη προσωπική ανθολογία διηγημάτων του με τίτλο «Μυστικοί εφιάλτες και μικροί φόβοι» από τις εκδόσεις «Συμπαντικές διαδρομές» και το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα που έχει τον τίτλο «Η νύχτα που έβρεξε μαχαίρια» από τις εκδόσεις «Όστρια». Αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί από τον ίδιο εκδοτικό οίκο το δεύτερο μυθιστόρημά του που έχει τίτλο «Η ματωμένη Μαρία». Αρθρογραφεί στις ιστοσελίδες Nyctophilia.gr και horrorant.gr.

Ε-mail  επικοινωνίας : [email protected]

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Είναι το πιο αγαπημένο από τα χόμπι μου, δεδομένου ότι υπάρχει μια εσωτερική ανάγκη που με παρακινεί να λέω ιστορίες. Όταν ήμουν μικρός, κάποιες από αυτές τις αφηγούμουν στους φίλους μου, όταν τα καλοκαίρια μαζευόμασταν γύρω από τη φωτιά στην παραλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λογοτεχνία του φανταστικού δεν είχε ανθίσει ακόμη στην χώρα μας όταν έγραφα πολλές από τις ιστορίες μου. Ωστόσο δεν τις έγραφα για να εκδοθούν. Έγραφα για τον εαυτό μου, για τους φίλους μου, για το συρτάρι μου. Μέχρι που ήρθε ο καιρός που το φανταστικό άνθισε στην Ελλάδα και τότε ήταν που πήρα την απόφαση να δοκιμαστώ με τις εκδόσεις.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Είναι πολύ ωραίο να δημιουργείς ιστορίες και να πλάθεις κόσμους με τη φαντασία σου και το γεγονός αυτό αποτελεί κατ’ εμέ σημαντικό κίνητρο για να ασχοληθεί κανείς με αυτούς τους τρόπους έκφρασης. Να το αποφύγει μόνο αν θέλει να ζήσει αποκλειστικά από αυτό, γιατί η αγορά μας δεν έχει φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Γράφω λογοτεχνία φαντασίας και τρόμου, εφόσον είναι τα είδη που μου αρέσει να διαβάζω και σαν αναγνώστης. Διαβάζω επίσης και επιστημονική φαντασία, αλλά προτιμώ να εμβαθύνω μόνο στον τρόμο, εφόσον θεωρώ ότι τον κατέχω πιο καλά. Μου αρέσει πολύ να γράφω κριτικές για βιβλία, ταινίες και video games με τρομακτικό περιεχόμενο. Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να τρομάξει κανείς στις μέρες μας, γι’ αυτό και η πρόκληση τρόμου αποτελεί μια γοητευτική πρόκληση κατ’ εμέ.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Οι αναγνώστες είναι πάνω απ’ όλα καλοί φίλοι και θα ήθελα να τους γνωρίσω όλους προσωπικά. Σε καμία περίπτωση δεν τους θεωρώ πελάτες. Είμαι ανοικτός σε οποιαδήποτε κριτική ασκείται στο έργο μου, διότι θεωρώ ότι με βοηθάει να βελτιωθώ. Αξίζει να σημειώσω ότι στον κύκλο των φίλων μου υπάρχουν πολλοί συγγραφείς οι οποίοι κάθε άλλο παρά  μου χαϊδεύουν αφτιά με την κριτική που μου ασκούν και δεν παρασύρονται από το γεγονός ότι είμαστε φίλοι. Ευτύχισα δηλαδή να έχω φίλους που είναι αυστηροί κριτές με το έργο μου και το γεγονός αυτό με κάνει να βελτιώνομαι διαρκώς.

  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Η χειρότερη είναι ότι τρομάζω τον κόσμο, αλλά είναι ταυτόχρονα και η καλύτερη, εφόσον αν και η πρόκληση τρόμου δεν είναι αυτοσκοπός σε αυτό που κάνω, αποτελεί μια βασική επιδίωξη.

  1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Αυτοί που έχουν διαβάσει το είδος του μεταφυσικού τρόμου, γνωρίζουν πολύ καλά ότι είμαι ένας απλός, καθημερινός άνθρωπος. Αυτοί όμως που έρχονται σε επαφή για πρώτη φορά με αυτό μέσω των κειμένων μου, συνήθως με ρωτάνε αν όλα αυτά τα ακραία και εξωφρενικά πράγματα που περιγράφω στις ιστορίες μου έχουν σχέση με προσωπικά βιώματα ή αν είναι βιογραφικά. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούνται εσφαλμένα από το γεγονός ότι πολλές ιστορίες μου είναι γραμμένες σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Η αλήθεια είναι ότι σίγουρα παίζουν ρόλο κάποια βιώματα σε υποσυνείδητο επίπεδο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιώ την πρωτοπρόσωπη αφήγηση για να κάνω προσωπικές δηλώσεις και εξιστορήσεις. Υποδύομαι τον πρωταγωνιστή, μπαίνω στο πετσί του για όσο διαρκεί η ιστορία, τον θεωρώ μέρος του εαυτού μου, αλλά κατά βάση δεν εξιστορώ περιστατικά από την ζωή μου.

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Δεν είναι ακριβώς ερώτηση και δεν την μισώ με την κυριολεκτική έννοια, αλλά δεν μου αρέσει να λέγεται ότι ο τρόμος είναι «νέο είδος» στη λογοτεχνία. Ο τρόμος υπάρχει από τον 18ο αιώνα. Το γεγονός ότι ως μόδα έφτασε στην χώρα μας τώρα τελευταία, δεν σημαίνει ότι είναι νέο είδος.

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Ώρες-ώρες είμαι τόσο αυστηρός με τη δουλειά μου σε σημείο που αυτομαστιγώνομαι. Μου το λέγανε συχνά κάποιοι φίλοι μου που είναι επίσης συγγραφείς και δεν το πίστευα, μέχρι που άρχισα να το διαπιστώνω και ο ίδιος, από κάποια στιγμή κι έπειτα. Και όλα αυτά παρά τις διακρίσεις και τις βραβεύσεις που έχω εξασφαλίσει από διαγωνισμούς –τις οποίες επικαλούμαι πολλές φορές στον εαυτό μου προκειμένου να γίνομαι επιεικής μαζί του-. Όσο βελτιώνομαι και όσο εξελίσσω την γραφή μου, άλλο τόσο αυστηρός γίνομαι με το έργο μου και αυτό κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Ας με βάλω λοιπόν ένα 7, με την ελπίδα ότι θα το πιστέψω κιόλας και θα πάρω τα πάνω μου.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Πείτε με αφελή, αλλά είμαι σίγουρος ότι ένα 80% των Ελλήνων συγγραφέων γράφει από εσωτερική ανάγκη όπως εγώ.

  1. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Οι θετικοί χαρακτηρισμοί είναι ότι έχω καλές ιδέες (προσπαθώ τουλάχιστον), βοηθάω όσο μπορώ τους συνανθρώπους μου και πατάω γερά στο έδαφος (με την έννοια ότι δεν πετάω στα σύννεφα). Οι αρνητικοί χαρακτηρισμοί είναι ότι γίνομαι πολύ οξύθυμος όταν χωρίς να με γνωρίζει κάποιος προσωπικά με θεωρεί ονειροπαρμένο και ψώνιο μόνο και μόνο γιατί έχει εισπράξει μια τέτοια εικόνα από άλλους συγγραφείς. Επίσης όπως είπα παραπάνω, μερικές φορές είμαι υπερβολικά αυστηρός με τον εαυτό μου. Τέλος, είμαι λιγότερο κοινωνικός άνθρωπος απ’ όσο επιθυμώ και προσπαθώ όσο μπορώ να καταπολεμήσω τη μοναχικότητά μου, γνωρίζοντας άλλους ανθρώπους.

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου