Το «Φεύγει-Έρχεται» του Μάνου Κοντολέων και της Άννας Κοντολέων από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, δεν είναι ένα βιβλίο μόνο για παιδιά. Είναι ένα βιβλίο για όλους όσους έφυγαν και για όλους όσους έμειναν πίσω. Μια σύγχρονη ιστορία ξενιτεμού.
«Φεύγει ο Φόιβος… από τον Βορρά κι ετοιμάζεται να ταξιδέψει – πρώτη φορά μόνος του- για διακοπές στην πόλη που γεννήθηκε στον Νότο. Έρχεται ο Φοίβος… κι ο Λέανδρος, η Φοίβη, ο Άρης, η Μέλπω και τα δίδυμα, ο Φρίξος και η Έλλη, προετοιμάζονται για τον ερχομό του κι ανυπομονούν. Φεύγει – έρχεται… Μια απλή ματιά σε μια, συνηθισμένη πια, ιστορία μετανάστευσης».
Ο Φοίβος είναι έξι χρονών κι ανυπομονεί να γυρίσει πίσω στην γιαγιά, στον παππού, στους θείους και τα ξαδέρφια του, για το καλοκαίρι. Τόσο τα συναισθήματα του Φοίβου, όσο και των αγαπημένων του, περιγράφονται ξεκάθαρα μα συνάμα και τόσο απλά, που δεν γίνεται παρά να συγκινήσουν. Η έξυπνη και ζωντανή εικονογράφηση της Φωτεινής Τίκκου δένει ιδανικά με το κείμενο και το συμπληρώνει, κάνοντας μικρούς και μεγάλους να ταυτιστούν.
–
Προτεινόμενες δραστηριότητες:
Φυσικά, με αφορμή αυτή την ιστορία, μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά και για τους πρόσφυγες. Να εξηγήσουμε την διαφορά του μετανάστη (ενός ανθρώπου που επιλέγει να φύγει από την πατρίδα του για διάφορους λόγους) και του πρόσφυγα (ενός ανθρώπου που αναγκάζεται να φύγει από την πατρίδα του χωρίς να το θέλει, κυρίως λόγω πολέμου). Τι είναι ο Φοίβος; Πρόσφυγας ή μετανάστης; Έχουν ακούσει τα ίδια ιστορίες προσφύγων ή μεταναστών; Πώς νομίζουν ότι θα ένιωθαν στη θέση τους; Συζητάμε κι έπειτα μπορούμε να έχουμε μπροστά μας μια τσάντα με διάφορα αντικείμενα. Κάθε παιδί, θα επιλέξει τι αντικείμενα θα έβαζε στην τσάντα αυτή την οποία θα την πάρει ένα παιδί που θα φύγει μακριά από τη χώρα του. Εξηγούμε γιατί επιλέγουμε κάθε αντικείμενο.
Στη συνέχεια μπορούμε να δούμε αυτό το βίντεο για την «Ειρήνη – ένα παιδί πρόσφυγας» https://www.youtube.com/watch?v=WQJhuAfVTqo και να συζητήσουμε τις διαφορές της με τον Φοίβο. Έπειτα, μπορούμε να ζωγραφίσουμε ή να κάνουμε σε κολάζ πώς φανταζόμαστε ότι θα περνούσε η Ειρήνη με τον κύριο Καλόκαρδο. Ίσως και να χωρίσουμε το χαρτί στη μέση ώστε να δείξουμε την Ειρήνη κατά τη διάρκεια του πολέμου ή του ταξιδιού της όπου κανείς δεν την ήθελε, σε αντιπαράθεση με τη ζωή της με τον κύριο Καλόκαρδο που τη δέχτηκε αμέσως.
0 Σχόλια