Φιλολογική Πρωτοχρονιά 2020

31.03.2020

σχόλια

γράφει η Χρύσα Νικολάκη

Κριτικός Λογοτεχνίας / Συγγραφέας

 

Ο 69ος τόμος της «Νέας Φιλολογικής Πρωτοχρονιάς» (Ιανουάριος 2020) παρουσιάστηκε στις 22/2/2020 στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών με μεγάλη επιτυχία και πλήθος λογοτεχνών και σημαντικών ομιλητών που χαιρέτισαν την επίπονη αυτή προσπάθεια! Η παλιά «Φιλολογική Πρωτοχρονιά» του οίκου Μαυρίδη εκδίδονταν από το 1943 έως το 2011 και ήταν βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών.

Στις σελίδες της «Νέας Φιλολογικής Πρωτοχρονιάς 2020», βρίσκει κανείς πλήθος Ελλήνων λογοτεχνών, ποιητών και εικαστικών(240 δημιουργοί) με τα καλλιτεχνήματα τους όπως ζωγραφιές ποιήματα, άρθρα, διηγήματα, δοκίμια και αφιερώματα.

Ξεκινώντας να ξεφυλλίζουμε το βιβλίο, διαβάζουμε αρχικά το χαιρετισμό του Γιώργου Μαυρίδη, υιού του εκδότη της Φιλολογικής Πρωτοχρονιάς (1943-2011), ο οποίος μας εισάγει στους σκοπούς της πρώτης έκδοσης. Στη συνέχεια διαβάζουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή, γραμμένη με γλαφυρότητα από το Δημήτρη Νικορέτζο, καθώς και το εκδοτικό σημείωμα του Αντώνη Θαλασσέλη, ο οποίος πήρε τη σκυτάλη και το «χρίσμα» να συνεχίσει τη μνημειώδη αυτή έκδοση.

Παρά το μεγάλο αριθμό σελίδων (άνω των 500), ο αναγνώστης δεν αισθάνεται πνευματική κόπωση σε κανένα σημείο, καθώς τα ποιήματα εναλλάσσονται με τα πεζογραφήματα, τα αφιερώματα και τους εικαστικούς πίνακες.

 Ο αναγνώστης μπορεί να βρει ποιήματα και πεζογραφήματα ποικίλης θεματολογίας, που απευθύνονται σε όλο το αναγνωστικό κοινό. Επίσης, αρμονικά συνυπάρχουν ενδιαφέρονται αφιερώματα, όπως για παράδειγμα για την ποίηση του χαϊκού, το Γιάννη Ρίτσο, τον Κωνσταντίνο Καβάφη και τη Γενοκτονία των Ποντίων. Ο αναγνώστης επίσης θα απολαύσει εξαίρετες και πολυτελείς απεικονίσεις ζωγραφικών πινάκων σε τετραχρωμία, Ελλήνων ζωγράφων, ακόμα και απεικονίσεις πρωτότυπων χειρόγραφων ποιημάτων σπουδαίων ποιητών, όπως του Στρατή Μυριβήλη.

Στις σελίδες της Νέας Φιλολογικής Πρωτοχρονιάς φιλοξενούνται, ως επί το πλείστον, λογοτέχνες της νέας γενιάς της ελληνικής ποίησης και πεζογραφίας. Ο εκδότης Αντώνης Θαλασσέλης, όπως γράφει και στο εκδοτικό του σημείωμα, ακολουθώντας τα χνάρια του Αριστείδη Μαυρίδη, δίνει «βήμα» σε νέους και πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς, διαβλέποντας ότι ανάμεσα στους νέους λογοτέχνες υπάρχουν αρκετοί πολύ αξιόλογοι, οι οποίοι θα γίνουν γνωστοί στον κόσμο, μέσα από την προβολή τους στη Νέα Φιλολογική Πρωτοχρονιά και κάποιοι από αυτούς θα ξεχωρίσουν και θα αναδειχτούν.

Με τη Νέα Φιλολογική Πρωτοχρονιά προσφέρεται μια εξαιρετική ευκαιρία για δημιουργική πρόσληψη των νέων δεδομένων της σημερινής Ελλάδας, που διαμορφώνει αισθητικά και θεματικά το πλαίσιο της ανάπτυξης των ποικίλων εκφάνσεων της νεώτερης Ελληνικής πολιτιστικής παραγωγής. Εύχομαι και προσωπικά στον Αντώνη Θαλασσέλη να συνεχίσει το δύσκολο και σημαντικό εγχείρημα επανέκδοσης της Φιλολογικής Πρωτοχρονιάς, καθώς πρόκειται για ένα έργο κόσμημα για τα Ελληνικά Γράμματα, που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Επιμέλεια άρθρου Ομάδα σύνταξης

Επιμέλεια άρθρου

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου