ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ – 150 Χρόνια Πολιτισμός

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ 150 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, 1 ΜΗΝΑΣ ΓΙΟΡΤΗ • Ο Παρνασσός γιορτάζει τα 150 χρόνια πολιτιστικής και κοινωνικής του δράσης, με εκδηλώσεις οι οποίες αναδεικνύουν την κληρονομιά του και σηματοδοτούν το μέλλον του• Τον Νοέμβριο οι πόρτες ανοίγουν με ένα μήνα εικαστικών, μουσικών, λογοτεχνικών, κοινωνικών και παιδικών εκδηλώσεωνΟ Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός γιορτάζει φέτος το […]
- 2.11.2015 -

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
150 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, 1 ΜΗΝΑΣ ΓΙΟΡΤΗ

 


• Ο Παρνασσός γιορτάζει τα 150 χρόνια πολιτιστικής και κοινωνικής του δράσης, με εκδηλώσεις οι οποίες αναδεικνύουν την κληρονομιά του και σηματοδοτούν το μέλλον του
• Τον Νοέμβριο οι πόρτες ανοίγουν με ένα μήνα εικαστικών, μουσικών, λογοτεχνικών, κοινωνικών και παιδικών εκδηλώσεων

Ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός γιορτάζει φέτος το Νοέμβριο τα 150 χρόνια από την ίδρυσή του με μια σειρά εκδηλώσεων που αναδεικνύουν την κληρονομιά του και σηματοδοτούν το επόμενο βήμα της πολιτιστικής και κοινωνικής δράσης του. Με μία ευρεία ποικιλία εικαστικών, μουσικών, λογοτεχνικών αλλά και παιδικών εκδηλώσεων, που συνθέτουν το πρόγραμμά του, ο Φ. Σ. Παρνασσός ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους σε ένα ταξίδι γνωριμίας του αρχαιότερου φιλολογικού συλλόγου στην Ελλάδα και συνδιαμόρφωσης της επόμενης μέρας του.
Με το μήνα γιορτής τον οποίο διοργανώνει ο Φ. Σ Παρνασσός καλεί το αθηναϊκό κοινό σε ένα δημιουργικό διάλογο, σε μία συνάντηση του παλιού με το νέο, με στόχο να περάσει στο σήμερα το όραμα των τεσσάρων παιδιών του νομισματολόγου Παύλου Λάμπρου, που το 1865 ίδρυσαν ένα πολιτιστικό σύλλογο ο οποίος επί 150 χρόνια με την πολύπλευρη και πολυδύναμη ακτινοβολία του εργάστηκε για την πρόοδο και ωφέλεια του λαού.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αποβλέπει στο να τιμήσει τις σπουδαίες προσωπικότητες που συνδέθηκαν με τον Παρνασσό στα 150 χρόνια φωτεινής λειτουργίας του, και στη δημιουργία ευκαιριών ώστε το νέο αθηναϊκό κοινό να γνωρίσει τη δράση του.
Από τις μουσικές εκδηλώσεις ιδιαίτερο χαρακτήρα έχουν οι βραδιές για την Gina Bachauer και την Mαρία Κάλλας. Η κεντρική αίθουσα θα γεμίσει όμως και με μελωδίες από τα έγχορδα της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ κατά τη διάρκεια της οποίας θα ακουστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο Ad Parnassum του συνθέτη, Ακαδημαϊκού Θεόδωρου Αντωνίου, που γράφτηκε ειδικά για αυτήν την περίπτωση. Για τους λάτρεις της jazz, οι αθηναίοι θα απολαύσουν την Big Band σε μια βραδιά με χαρακτήρα 20’s.
Επίσης ξεχωρίζουν -σε συνεργασία με το ίδρυμα Παλαμά- το αφιέρωμα στον Κωστή Παλαμά, ο οποίος συνέδεσε άρρηκτα το όνομα του με τον Φ.Σ. Παρνασσό, η συμμετοχή του Τίτου Πατρίκιου σε μια ποιητική βραδιά, αλλά και η εικαστική έκθεση της συλλογής του Παρνασσού με έργα ζωγραφικής και ιστορικά κειμήλια που θα εκτεθούν για πρώτη φορά, περνώντας από τη σκιά στο φως.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι πρωτότυπες εκδηλώσεις για την σημαντική νομοθετική δραστηριότητα του Παρνασσού, η σημασία του ρόλου της διπλωματίας στην εξάπλωση του Ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, η αρχιτεκτονική επισκόπηση των σημαντικότερων κτιρίων της Αθήνας, από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα και η σατυρική χαρτογραφία.
Στις κοινωνικές δράσεις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκδήλωση σε συνεργασία με το ίδρυμα Ελίζα, καθώς αποτελεί την εξέλιξη του μακροχρόνιου έργου στήριξης των παιδιών από τον Φ. Σ. Παρνασσό ακόμα και κατά τις πιο δύσκολες περιόδους της χώρας.
Τέλος, ο Φ. Σ. Παρνασσός προχωρά σε μία σημαντική πρωτοβουλία, σηματοδοτώντας την επόμενη μέρα στην ιστορία του. Με στόχο παιδιά και νέοι, να γνωρίσουν τον Παρνασσό, διοργανώνονται μοναδικές δράσεις όλα τα σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου. Με τη συνδρομή θεατροπαιδαγωγών, μουσειοπαιδαγωγών, αρχιτεκτόνων, μουσικών, ηθοποιών και χορογράφων, ο Παρνασσός καλωσορίζει τους μικρούς Αθηναίους σε έναν ξεχωριστό κόσμο πολιτισμού και πνεύματος. Από παιχνίδια χορού και κίνησης στους χώρους του νεοκλασσικού της Καρύτση, μέχρι την αρχιτεκτονική βόλτα στην πόλη και τη συναυλία των Burger Project, γονείς και παιδιά θα βρουν ποικίλες και δημιουργικές προτάσεις για τα παιδιά τους.
Ο Φ. Σ. Παρνασσός, ακόμα και στις σκοτεινότερες εποχές της ελληνικής ιστορίας, έβρισκε τον τρόπο να φωτίζει με τη δράση του την καθημερινότητα της σύγχρονης Αθήνας. Σήμερα, με μία γιορτή, τιμά την ιστορία του και θυμίζει στους Αθηναίους ότι στον πολιτισμό και τη δημιουργία κάθε μέρα πρέπει να είναι μέρα γιορτής.
Οι πόρτες ανοίγουν! Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε μαζί τα γενέθλιά μας!

Λίγα λόγια για τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός
Ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός ιδρύθηκε το 1865, με στόχο να εργαστεί «για την κοινή πρόοδο και ωφέλεια του λαού» ενώ ήδη από το 1869/70 ο Σύλλογος εξελισσόταν σε πανελλήνιο πνευματικὸ κέντρο με πλούσια δράση κορυφαίων εκπροσώπων της πνευματικής, ακαδημαϊκής, πολιτικής, δικαστικής, στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου.
Σήμερα ο Παρνασσός συνεχίζει το έργο του με την πολυδιάστατη δράση στον επιστημονικό και πνευματικό χώρο. Οι επιστημονικές ημερίδες, τα σεμινάρια και τα συνέδρια για φιλοσοφικά, κοινωνικά, ιστορικὰ κ.ά. θέματα, οι εκθέσεις εικαστικών τεχνών, οι μουσικὲς εκδηλώσεις και τα συναυλιακὰ προγράμματα αποτελούν μέρος της σύγχρονης ζωής του Παρνασσού και τονώνουν το πνευματικὸ γίγνεσθαι του τόπου.
Διεύθυνση: Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, 10561 Αθήνα
Τηλ.: 210 3221917, 210 3225310
Προπώληση εισιτηρίων: Ticket Services & Παρνασσός

 

* Επισυνάπτεται το πρόγραμμα

 

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015 | ΜΗΝΑΣ ΓΙΟΡΤΗΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ & ΠΑΙΔΙΩΝ
ΕΒΔΟΜΑΔΑ 2-8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ


ΤΕΤΑΡΤΗ 4.11 ΜΟΥΣΙΚΗ

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ. ΑΥΡΙΟ;
Κορυφαίοι μουσικοί και μουσικολόγοι θα αναφερθούν και θα συζητήσουν με το κοινό τις πτυχές της Μουσικής από το χθες, το σήμερα αλλά και το αύριο. Το πάνελ απαρτίζεται από το Διευθυντή ορχήστρας και βιολοντσελίστα Βύρωνα Φιδετζή, τους συνθέτες Σταμάτη Κραουνάκη και Νικόλαο Κυπουργό, τον ερευνητή και ερμηνευτή Αλέξανδρο Λαμπρίδη, το συνθέτη, πιανίστα και παραγωγό ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών Χρίστο Παπαγεωργίου και το Γενικό Διευθυντή GEA και συλλέκτη δίσκων Δημήτρη Γιαρμενίτη.
Συντονιστής: Χρίστος Παπαγεωργίου

‘Ωρα έναρξης: 19.00 | Είσοδος ελεύθερη


ΠΕΜΠΤΗ 5.11 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Ο ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ
Τον ποιητή θα παρουσιάσει η φιλόλογος και μελετήτρια του έργου του, Ελένη Αντωνιάδου. Θα ακολουθήσει συζήτηση του Τίτου Πατρίκιου με τον κριτικό και ποιητή Δημήτρη Χουλιαράκη. Η βραδιά θα κλείσει με ανάγνωση ποιημάτων από τον ίδιο τον ποιητή.

‘Ωρα έναρξης: 19.00 | Είσοδος ελεύθερη

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6.11 ΜΟΥΣΙΚΗ
THE SWING ERA
Η μοναδική στο είδος της Big Band του Δήμου Αθηναίων σε μια ξεχωριστή συναυλία μουσικής jazz. Οι μουσικοί της έχουν επιλεγεί μεταξύ των ικανότερων Ελλήνων σολίστ και διακρίνονται
για τη δεξιοτεχνία τους και την ευελιξία τους στην ερμηνεία των διαφορετικών ρευμάτων της jazz. Ταξιδέψτε στο Chicago στην εποχή της ποτο-απαγόρευσης με ρυθμούς swing όπως παλιά!

‘Ωρα έναρξης: 20.30 | Είσοδος με εισιτήριοΣΑΒΒΑΤΟ 7.11 ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΖΙΑΝΗ
Με αφορμή τη μεγάλη αναδρομική έκθεση του Γιώργου Μπουζιάνη που έγινε το 1949 στην αίθουσα του Παρνασσού, τα παιδιά ανακαλύπτουν το έργο του ζωγράφου, αλλά και τον Παρνασσό που του έδωσε την ευκαιρία να εκθέσει τα έργα του. Μέσα από μια δραματοποίηση των έργων του, τα παιδιά έρχονται πιο κοντά στα συναισθήματά τους.

Με τη Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση, θεατροπαιδαγωγό (Δρ Εκπαιδευτικού Θεάτρου/Δράματος)

11:00-12:30
Για παιδιά 6-12 ετών | Εισιτήριο: 7€

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 7.11 ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ | ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ
Ένα αίνιγμα βρίσκεται καλά κρυμμένο στο υπέροχο κτίριο του Παρνασσού… Λύνοντας γρίφους και περνώντας από κάποιες δοκιμασίες, τα παιδιά ανακαλύπτουν σημαντικά στοιχεία για το κτήριο, την αρχιτεκτονική του και την ιστορία των 150 χρόνων που πέρασαν.

Με την Κάτια Παπασπηλιοπούλου, μουσειοπαιδαγωγό

11:00-12:00 & 12:00-13:00
Για παιδιά 6-12 ετών | Εισιτήριο: 7€

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, 105 61 Αθήνα
Τ: 210 3221 917, E: [email protected]
www.lsparnass.gr/150xronia
Facebook: fsparnassos

Πρόσβαση με το Μετρό από τη στάση Πανεπιστήμιο
Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr & Φ. Σ. Παρνασσός

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου