ΦΛΩ ΚΑΙ ΤΙΜΟΛΕΩΝ – Το κάλεσμα της φώκιας, του Μερκούριου Αυτζή

22.11.2018

σχόλια

 

 

γράφει ο Κώστας Τραχανάς

 

Η φώκια Monachus Monachus είναι από τα πιο απειλούμενα ζώα του πλανήτη. Λέγεται Monachus Monachus ή μεσογειακή φώκια ή φώκια Μοναχός, και είναι θαλάσσιο θηλαστικό που ανήκει στην οικογένεια των Φωκιδών.

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βόρειων Σποράδων είναι το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο στην Ευρώπη και το πρώτο στην Ελλάδα. Στη Στενή Βάλα Αλοννήσου λειτουργεί το μοναδικό Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής Φώκιας στη Μεσόγειο.

Η Mom, Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, είναι μια ελληνική Μη Κυβερνητική Περιβαλλοντική Οργάνωση.

Η Μεσογειακή Φώκια είναι ένα από τα θαλάσσια θηλαστικά που κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Μια αστραπή έσκισε ξαφνικά τον ουρανό της Φούρκας και την ίδια στιγμή… Τι παράξενο; Ένα Ουάαα! Ουάαα! ακούστηκε. Με κλάμα μωρού έμοιαζε. Μόλις που έφτανε η παράξενη ηχώ στ΄ αυτιά της δωδεκάχρονης Φλώ (Φλωρεντία). Εκείνη τη στιγμή δεν είχε δώσει σημασία. Πού να το φανταστεί; Ήταν απορροφημένη στο κολύμπι και δεν ενοχλήθηκε καθόλου από την αστραπή. Η βροντή που ακολούθησε σκέπασε το περίεργο εκείνο «κλάμα» και τον παφλασμό των κυμάτων και τις φωνές των παιδιών που έπαιζαν στην παραλία. Ένα γκρίζο σύννεφο είχε καθίσει πάνω σε ολόκληρη την Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Οι πρώτες σταγόνες δεν άργησαν να φανούν. Η Φλώ έκανε ένα τελευταίο μακροβούτι και κολύμπησε προς την ακτή. Αλλά για άλλη μια φορά… Ουάαγ! Ααβ! ήχησε εκείνο το παράξενο κλάμα. Πίστεψε ότι κάποιος έκλαιγε πίσω από τα βράχια της ακτής. Πλησίασε και τότε είδε μια μικρή φώκια! Ενθουσιάστηκε σαν την είδε. Πλησιάζοντας η Φλω πρόσεξε ότι το φωκάκι είχε μια πληγή στον θώρακα, ακριβώς κάτω από το δεξί πτερύγιο, από καμάκι πιθανότατα και έκανε τη μικρή φώκια να αιμορραγεί. Τότε αμέσως η Φλω έτρεξε και ειδοποίησε τον πατέρα της Πέτρο Καλομοίρη, που ήταν «στρατευμένος» γιατρός, κτηνίατρος και βιολόγος και εξωτερικός συνεργάτης της Mom, περιθάλποντας τις φώκιες της Μεσογείου. Αφού καθάρισε την πληγή στο φωκάκι ο Πέτρος Καλομοίρης ρώτησε τη μικρή Φλώ πώς να ονομάσουνε το μικρό αρσενικό φωκάκι. Και έτσι αποφασίσανε μαζί με τον εξάδελφό της Έρικ να το λένε Τιμολέων…

Εκτός από την δωδεκάχρονη Φλω και το μικρό φωκάκι τον Τιμολέων, άλλοι ήρωες αυτού του συγκινητικού βιβλίου, είναι τα μέλη της οικογένειάς της, ο κτηνίατρος και πατέρας της Φλω, Πέτρος Καλομοίρης, και η μεγαλύτερη αδελφή της, η Κρύστα, ο Έρικ, ο πρώτος ξάδελφος της Φλω και ανιψιός του Πέτρου και ο καπετάν Πυθαγόρας.

Πιστεύουμε ότι η Φλω και ο Τιμολέων θα γίνουν αγαπημένοι ήρωες των μικρών αναγνωστών, αυτοί που θα τους συναρπάσουν, και «Το κάλεσμα της φώκιας» αφενός θα το αγαπήσουν, αφετέρου θα γίνει ο αγγελιοφόρος που θα μεταφέρει το μήνυμα για τη σωτηρία της φώκιας Monachus Monachus σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Επιμέλεια άρθρου Ομάδα σύνταξης

Επιμέλεια άρθρου

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου