–
γράφει η Κατερίνα Σιδέρη
–
Η Δανάη και ο Κωνσταντίνος είναι αδέρφια και παιδιά της οθόνης, όπως τα περισσότερα παιδιά του σήμερα. Αβίαστα θα δώσουν τον λόγο στη γιαγιά τους, να τους διηγηθεί ένα παραμύθι, μια ιστορία για τα φρούτα και τα λαχανικά που θα τους ξαφνιάσει ευχάριστα.
Ξέρατε εσείς ότι υπάρχει μια πολιτεία η οποία φιλοξενεί φρούτα και λαχανικά;
Τα παιδιά της ιστορίας μας δεν γνώριζαν για τη Φρουτοπολιτεία και ξετρελάθηκαν τόσο με τις περιπέτειες των φρούτων και των φίλων τους λαχανικών, όσο και με τις αξίες που συνόδευαν τις πράξεις τους, μα ας μη χρονοτριβώ… πάμε παρέα να μάθουμε την ιστορία τους, γιατί πιστέψτε με, είναι ενδιαφέρουσα…
Είναι η πρώτη μέρα του σχολείου και ο Τίνο το παιδί μιας μπανανοοικογένειας, η Φραουλίτσα που δε νομίζω να χρειάζεται συστάσεις και ο Δημητράκης το ραπανάκι που συνοδεύεται με το λευκό του μπαστουνάκι, σύντομα θα είναι συμμαθητές και φίλοι. Ο Τίνο είναι νέος στο σχολείο, μα πολύ γρήγορα γνωρίστηκε με τα άλλα φρούτα και τα λαχανικά, έκανε νέους φίλους και έγινε μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας του σχολείου.
Οι φίλοι πάνε για περίπατο στο δάσος, παίζουν ξέγνοιαστοι κυνηγητό, κάνουν βόλτες με τα πατίνια τους, τραγουδούν, μαζεύουν ηλιόσπορους και όταν έρθει το βράδυ ακολουθούν τον δρόμο του φεγγαριού αλλά και ένα παιχνιδιάρικο σκυλάκι και επιστρέφουν στα σπίτια τους.
Στο σχολείο όλοι περνούν φανταστικά! Παίρνουν μέρος σε αγώνες που άλλοτε κερδισμένα είναι τα φρούτα και άλλοτε τα λαχανικά και διασκεδάζουν με τη μουσική του συγκροτήματος βιταμίνη C.
Ένα Σάββατο λοιπόν όλη η παρέα πήγε για πικνίκ στη λίμνη. Άλλοι προτίμησαν να κολυμπήσουν, άλλοι έκαναν ηλιοθεραπεία, άλλοι απόλαυσαν το ράφτινγκ και ο Τίνο που ξέχασα να σας πω ότι καταγόταν από τη Βραζιλία, μίλησε με τους φίλους του στο τάμπλετ, γιατί και τα φρουτολαχανικά της Φρουτοπολιτείας έχουν τάμπλετ, αλλά όπως διαβάζουμε εκείνα παίζουν, διασκεδάζουν και απολαμβάνουν την παρέα των φίλων τους.
Όλοι μαζί χαλάρωναν, έπαιζαν, συνεργάζονταν, εξερευνούσαν και περνούσαν δημιουργικά τον κοινό τους χρόνο. Έφτιαξαν μέχρι και δεντρόσπιτο και με ένα τηλεσκόπιο παρατηρούσαν τα άστρα!
Όμως τα πράγματα δυσκόλεψαν, όταν μια παρέα παιδιών εισβάλει στο δάσος, πετά σκουπίδια, δεν προσέχει τη φύση και επιπλέον δεν σέβεται το περιβάλλον!
Φρούτα και λαχανικά λαμβάνουν δράση, διδάσκουν στα παιδιά πόσο σημαντικό είναι το καθαρό περιβάλλον και τους μαθαίνουν την έννοια της ανακύκλωσης!
Κάπου εδώ η ιστορία τελειώνει και τα δυο αδέρφια είναι ενθουσιασμένα με τα όσα έμαθαν.
Για τους μικρούς μας φίλους ακολουθούν σημαντικές πληροφορίες για τις ζουμερές φράουλες, τις καλλίγραμμες μπανάνες, το δυνατό σπανάκι αλλά και το βιταμινούχο αβοκάντο. Συνέχεια έχουν τα παιχνίδια και στο τέλος του βιβλίου οι συνταγές για να πειραματιστούμε όλοι μαζί μικροί και μεγάλοι στην κουζίνα.
Το βιβλίο της Ολυμπίας Νικολάου έχει πολυμορφικό χαρακτήρα. Υμνεί τη διαφορετικότητα και τον σεβασμό, διδάσκει τη συνεργασία και τη φιλία και μας μαθαίνει πολύτιμες συμβουλές για την ανακύκλωση.
Επιπλέον, με παραστατικό τρόπο παρουσιάζει στα παιδιά την αξία του παιχνιδιού στον ελεύθερο χρόνο, τα όρια που πρέπει να θέτουμε σχετικά με την έκθεσή μας στις οθόνες και τη σημαντικότητα τόσο των φρούτων όσο και των λαχανικών στη ζωή μας!
Συμβουλή!
Εγώ θα σας προτείνω, αφού διαβάσετε το βιβλίο, διαλέγοντας όμορφα και ζωντανά χρώματα να ζωγραφίσετε τις ασπρόμαυρες εικόνες που έχει επιμεληθεί η εικονογράφος Βιβή Μαρκάτου, περνώντας δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σας και δίνοντας έτσι μια νέα διάσταση στο βιβλίο!
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα του βιβλίου.
Η Ολυμπία Νικολάου είναι ψυχολόγος και δουλεύει με παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας από το 2006. Το παραμύθι που κρατάτε στα χέρια σας προέκυψε μέσα από την πορεία όλων αυτών των χρόνων. Ένα παραμύθι που μιλά για τη διαφορετικότητα, τη φιλία, την ισότητα και τη συνεργασία.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.
Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Ελάτε και εσείς μαζί μας στη μαγική Φρουτοπολιτεία του Τίνο και της παρέας του!
Ταξιδέψτε και εσείς στη χώρα των φρούτων και των λαχανικών και απολαύστε έναν φανταστικό κόσμο γεμάτο αγάπη, διαφορετικότητα, ποικιλομορφία και πολυπο- λιτισμικότητα.
Απολαύστε το!
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, θα βρείτε εδώ.
0 Σχόλια