Χρυσόψαρο αναζητεί επειγόντως γυάλα, του Θάνου Τσιτσή- Κούσκου

20.01.2020

σχόλια

 

Από τις εκδόσεις Άνεμος

και σε διόρθωση κειμένου της Αναστασίας Μπάρδα

κυκλοφορεί το βιβλίο

Χροσόψαρο αναζητεί επειγόντως γυάλα

του Θάνου Τσιτσή- Κούσκου.

γράφει η Αλεξάνδρα Παυλίδη

Ο Βασίλης ή Μπίλυ Αθανασιάδης έρχεται στην ζωή το 1952 και μεγαλώνει σε μια οικογένεια όπου η μητέρα του Μέλπω παίζει καθοριστικό ρόλο στην ζωή του. Μια ζωή η οποία πλαισιώνεται από τα αδέλφια του, τον αγαπημένο του Άγγελο, την Μυρσίνη, την Λουίζα και τον πατέρα του, Μάρκο.

Μια παιδική ηλικία η οποία σφραγίστηκε από φτώχεια, από τον θάνατο της Μυρσίνης και τις δυσκολίες επιβίωσης μιας οικογένειας η οποία άνηκε στις κατώτερες οικονομικά και κοινωνικά τάξεις του Χαλανδρίου.

Η δυναμικότητα της Μέλπως και η αγάπη της γιαγιάς Δωροθέας προικίζουν τον Μπίλυ και τον Άγγελο με αποφασιστικότητα και οξυδέρκεια έτσι ώστε να μπορέσουν να ονειρευτούν και να κατακτήσουν τους στόχους τους.

Από τον Χαλάνδρι, στην Αγγλία, στην Αμερική και στην Αυστραλία ο Άγγελος και ο Μπίλυ ταξιδεύουν κάνοντας πραγματικότητα τα όνειρά τους, σπουδάζουν, ερωτεύονται χάνονται και ξαναβρίσκονται.

Ο παράφορος έρωτας για την Nadine που έληξε άδοξα, ακολουθεί τον Μπίλυ όπου και αν εκείνος βρίσκεται. Η ανάμνησή του, τον στοιχειώνει και τον βασανίζει. Μήπως τελικά αυτά που προσπαθούμε να αποφύγουμε πάση θυσία, μας βρίσκουν την πιο ακατάλληλη στιγμή;

Πόση λογική μπορεί να επιστρατεύσει ένας άνθρωπος για να απορρίψει το αίτημα της καρδιάς του;

Και προπαντός, για πόσα χρόνια μπορεί κάποιος να κρατήσει φιμωμένο το πάθος του; Ίσως στην περίπτωση του Μπίλυ ο γάμος με την Cathy να ήταν η γιατρειά, αν δεν αποτελούσε μια ανενεργή βόμβα ο έρωτάς του για την Nadine.

Ο μόνος που μπορούσε να τον καταλάβει και να τον υποστηρίξει ήταν ο Άγγελος ο οποίος, έχοντας βιώσει την απόρριψη του κοινωνικού περίγυρου, λόγω της σεξουαλικότητάς του, έμαθε να επιβιώνει και να εκφράζεται υπό πίεση.

Μια ιστορία με έντονα λυρικά στοιχεία, τα οποία ξεφυτρώνουν διάσπαρτα σε ένα συνεχώς εναλλασσόμενο φόντο μέσα στο οποίο, πολύ πιθανόν να βρεθούν μυρωδιές, χρώματα και πρόσωπα γνώριμα, ενώ ίσως, αν είσαι τυχερός, θυμηθείς και εκείνο το λάθος που δεν είσαι σίγουρος ότι το μετάνιωσες.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Επιμέλεια άρθρου Ομάδα σύνταξης

Επιμέλεια άρθρου

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου