Χρόνειρα. Παράξενες διηγήσεις & αδέσποτα ποιήματα

Δημοσίευση: 19.01.2016

Ετικέτες

Κατηγορία

 

xroneira

τοβιβλίο.net υποδέχεται την Ευλαμπία Τσιρέλη και το βιβλίο της

Χρόνειρα. Παράξενες διηγήσεις & αδέσποτα ποιήματα

Τα Χρόνειρα περιλαμβάνουν διηγήματα της περιόδου 2007-2014. Δέκα διηγήματα και εικοσιένα ποιήματα για την ακρίβεια. Κάθε ιστορία είναι εμπνευσμένη κι από ένα όνειρο της συγγραφέως. Αποτυπώνουν την αγωνία του ανθρώπου να δαμάσει τον χρόνο, μέσα από σουρεαλιστικές καταστάσεις. Ένα επικίνδυνο βιβλίο, ιπτάμενοι άνθρωποι, ένα μαύρο κουτί, σκοτεινά δάση κι αλλόκοτα πλάσματα, φονικές παραισθήσεις, αδίστακτες γυναίκες, ψυχασθενείς και ήρωες, ηλεκτρονική ονειροπόληση, στοιχειώματα, εφιάλτες, σκοτάδι και φως, θάνατος κι αναγέννηση, πόθοι, φόβοι, δυνάμεις, αποδράσεις, οργή, ελπίδα, δίδαγμα. 
Δέκα παράξενες ιστορίες που βασίζονται σε όνειρα και ξεφεύγουν από το «κούρδισμα» του κόσμου. Εικοσιένα αλλιώτικα ποιήματα που το καθένα τους κρύβει και μια ιστορία, μια φλόγα, μια φυγή.
Όνειρα της νύχτας και όνειρα της μέρας ενώνονται σε ένα βιβλίο που δραπετεύει απ’ τον χρόνο, για να ταξιδέψει αδέσποτο στις βιβλιοθήκες, στις αγκαλιές, στις βαλίτσες. 
Πέντε σκέψεις στο τέλος, γίνονται οι ίδιες τροφή για σκέψη για τον χρόνο που τρέχει και για εμάς που δεν σταματάμε.

        

Κριτικές από αναγνώστες:

«Τα «Χρόνειρα» της Ευλαμπίας Τσιρέλη είναι ένα απολαυστικότατο βιβλίο γεμάτο μαγικές ιστορίες. Δημιουργική και ταλαντούχα η Ευλαμπία Τσιρέλη καταφέρνει να δημιουργήσει μικρά, φανταστικά διηγήματα, που μεταφέρουν τον αναγνώστη σε ονειρικές καταστάσεις και εξωπραγματικές ιστορίες. Τα ευανάγνωστα και γρήγορα διηγήματα, απευθύνονται σε αναγνώστες όλων των ηλικιών και είναι ιδανικά ακόμα και για όσους έχουν ελάχιστο ελεύθερο χρόνο για ανάγνωση. Μοναδικό βιβλίο για όσους αγαπούν την φαντασία και την πρωτοτυπία». 

«Γραφή εξαιρετική, βαθιά μυθιστορηματική ,ανθρώπου που έχει πολλά βιβλία στη φαρέτρα του και γράφει για να πει μια ιστορία, χωρίς αδικαιολόγητες λεκτικές υπερβολές και φιοριτούρες. Το κείμενο ρέει κελαρυστά και αβίαστα. Συγγραφέας στέρεη, ώριμη, συνειδητοποιημένη και "προσγειωμένη". Παραμυθατζού πρωτοκλασάτη με ένα αστείρευτο απόθεμα παιδικότητας. Μιλάω, βεβαίως, για τα Χρόνειρa’ και την Ευλαμπία Τσιρέλη.
Τα διηγήματα είναι όλα ευφάνταστα και πρωτότυπα. Η θεματολογία αφορά κάθε πολίτη του κόσμου, γράφτηκε από έναν πολίτη του κόσμου που ξεκινάει από την ψυχή του καθενός και τελειώνει στην ψυχή του καθενός, που είναι το κέντρο του δικού του κόσμου.
Καμία ανάλυση, πιστεύω, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αίσθηση. ¨Πάρτε την αίσθηση, τις λέξεις θα τις βρούμε¨ είναι σαν να μας λέει συνωμοτικά η συγγραφέας και τα καταφέρνει με αφοπλιστική άνεση. Γιατί ο χρόνος να κυλάει έτσι; Πού οφείλεται η βαρύτητα; Πόση ¨πραγματικότητα¨ έχει ένα όνειρο και πόσο "όνειρο" χωράει στην πραγματικότητα; Αν δεν έχουμε επαρκείς απαντήσεις οφείλουμε να κάψουμε τα πλοία των συμβάσεων και να επανοικειοποιηθούμε το ανοίκειο».

«Τα «Χρόνειρα» δεν είναι απλά ένα βιβλίο για τον χρόνο και τα όνειρα όπως μαρτυρά ο τίτλος του, είναι βουτιά στο πιο βαθύ μας υποσυνείδητο. Ιστορίες παράξενες, αλλόκοτες ξετυλίγονται μέσα στις σελίδες του, με ήρωες που παλεύουν με τη ζωή, τους ανθρώπους και τον εαυτό τους. Στη μάχη αυτή για την συνειδητοποίηση του κόσμου και της ύπαρξης τους βρίσκουμε κομμάτια των ονείρων μας, των σκέψεων μας, των επιθυμιών μας, των φόβων μας. Κάθε ιστορία θέτει και ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί και κάθε ήρωας ανακαλύπτει και ανακαλύπτεται μέσα από ιστορίες που μοιάζουν ή ακούγονται παράξενες αλλά που αναδεικνύουν με τον πιο χειροπιαστό τρόπο τις κρυμμένες αλήθειες του ανθρώπου. Με ένα παράξενο παιχνίδισμα του χρόνου και των ονείρων όλες οι επιθυμίες βγαίνουν στη επιφάνεια, απαλλαγμένες από την τετριμμένη τετράγωνη λογική και τις παραδοσιακές φόρμες. Καταδεικνύοντας το ταξίδι αυτό στο αλλόκοτο την πιο δυνατή αλήθεια».

«Το νέο βιβλίο της Ευλαμπίας Τσιρέλη, “Χρόνειρα”, έχει ξεχωριστό και μοναδικό στυλ. Μας μεταφέρει σε έναν άγνωστο κόσμο, όπου η φαντασία και η πραγματικότητα περιπλέκονται γοητευτικά. Αν αγαπάτε την επιστημονική φαντασία, με το βιβλίο αυτό θα έχετε την δυνατότητα να ταξιδέψετε στον χώρο και στον χρόνο με το “Χαλασμένο ρολόι”, να διαπεράσετε το μαύρο πέπλο του “Τίποτα”, να ζήσετε την ανατριχιαστική εμπειρία της “Ζωής μετά θάνατον ”, και θα είστε μάρτυρες σε μια λάθος “Αναγέννηση”. Θεωρώ πως κάποια διηγήματα έχουν προφητικό χαρακτήρα και μας αφήνουν έντονο προβληματισμό, σχετικά με το πόσο καλή μπορεί να είναι η εξέλιξη της νέας τεχνολογίας ή ο περιορισμός της. Ξεχωρίζω το  διήγημα “Το Πανδοχείο” που μας περιγράφει μια άλλη εποχή, και έναν ανισόρροπο κόσμο, όπου βασιλεύουν μόνο γυναίκες. Μετά από αρκετές περιπέτειες η ισορροπία ξαναέρχεται, και πάλι έχει γυναικείο άρωμα. Το δεύτερο και το τρίτο μέρος του βιβλίου έρχονται ως μια λογική συνέχεια και χαϊδεύουν τρυφερά την ψυχή του αναγνώστη».

«Τα 'Χρόνειρα' της Ευλαμπίας Τσιρέλη αποτελούν την φανταστική εξερεύνηση μίας πραγματικής και αδυσώπητης παραμέτρου της ανθρώπινης ύπαρξης. Αυτής του χρόνου. Την αλλαγή ταχύτητας και ποιότητας, την παύση ή ακόμη και επανεκκίνηση του μέσα από δέκα περίεργα διηγήματα που τον παρουσιάζουν ως πιο ονειρικό, πιο εύπλαστο, πιο εφικτό να δαμαστεί και να μας υπηρετήσει, να σταματήσει και ικανοποιώντας την αλαζονεία μας, να διαγράψει το πεπερασμένο της πορείας μας. Όταν αυτή η θεμελιώδης για την ανθρώπινη πραγματικότητα αναζήτηση αποκτά και μία πιο φανταστική ή ακόμη και τρομακτική όψη, μπερδεμένη με αλλόκοτα περιστατικά, απλούς και ανεπιτήδευτους πρωταγωνιστές και εξαιρετικά εν τέλει νοήματα, τότε το συμπέρασμα είναι απλό. Το επίτευγμα της συγγραφικής μαεστρίας στην ανάμειξη πραγματικού και φανταστικού και η αφοσίωση στην σύντομη και περιεκτική γραπτή αφήγηση είναι πραγματικότητα. Τα 'Χρόνειρα' είναι και δικά μας όνειρα, δικοί μας προβληματισμοί, σε μία έκδοση που με το ταλέντο της συγγραφέως αποκτούν βήμα».

«Οι ιστορίες της Ευλαμπίας δεν είναι συνηθισμένες. Οι ήρωές της δεν του ανήκουν του κόσμου τούτου. Είναι φευγάτοι και φευγαλέοι. Επισκέπτες. θαρραλέοι, που βγάζουν τη γλώσσα στο χρόνο και τον περιγελάνε. Αιωρούνται, ταξιδεύουν, μαγεύονται και μαγεύουν κι έχουν πάνω απ΄ όλα συναίσθηση της διαφορετικότητά τους και της ασημαντότητας της ζωής, που μεταβάλλεται, αλλάζει σχήματα , χρώματα και προορισμούς από τη μια στιγμή στην άλλη. Μας μοιράζει στα δύο. Από τη μια οι διηγήσεις κι από την άλλη τα ποιήματα. Κοφτερά και κοφτά ποιήματα. Σταράτα σαν καλοκουρδισμένα ρολόγια. Τρυφερά και θεμελιώδη μέσα στην απλότητα των νοημάτων τους. Κάτι σαν αύρα που έρχεται από το σύμπαν και κουβαλάει λίγο από όλα. Ταξιδευτές, βλέμματα, ήχους, εικόνες, γοητεία, μοίρασμα.
Με τα ποιήματά της μου έδωσε την αίσθηση ότι αγγίζει την ώριμη απλότητα, και σα να φτάνει τα λόγια του Σεφέρη: «Δε θέλω τίποτε άλλο παρά να μιλήσω απλά, να μου δοθεί ετούτη η χάρη». Στέκονται αντρειωμένα, γυμνά από οτιδήποτε τα βαραίνει και τα καταπίνει. Ένας διάλογος με το χρόνο και τις παραμέτρους του. Μια καθημερινή κραυγή που μας θυμίζει το μάταιο της ζωής και μας συμπαρασύρει σε ανεξερεύνητους δρόμους , που ενώ ξεκινάνε γύρω μας, δίπλα μας, μπορούμε να τους ακολουθήσουμε , εντούτοις αδυνατούμε να τους δούμε».

tsireliΗ Ευλαμπία Τσιρέλη είναι συγγραφέας και ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Θεολογία στο Α.Π.Θ., με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ερμηνεία της Παλαιάς Διαθήκης, στο ίδιο ίδρυμα και ένα εξάμηνο πρόγραμμα στο New College του Εδιμβούργου. Αυτή τη στιγμή είναι υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. και μελετά τα αρχαία κοσμοείδωλα της Μεσοποταμίας και της Βίβλου.

Έχει γράψει τρία βιβλία: «Ο Θάνατος στην Κελτική Μυθολογία και Παράδοση» (εκδ. Συμπαντικές Διαδρομές, 2013), «Το Ιερό Δέντρο. Οι Μύθοι και οι Συμβολισμοί του» (μεταπτυχιακή μελέτη - εκδ. Δαιδάλεος, 2014) και «Χρόνειρα. Παράξενες διηγήσεις κι αδέσποτα ποιήματα» (εκδ. Πηγή, 2015).

Ποιήματα και διηγήματά της έχουν διακριθεί σε Ελλάδα κι εξωτερικό, ενώ έχει συμμετάσχει σε τέσσερις συλλογικές εκδόσεις, δύο από τις οποίες έχει ανθολογήσει και επιμεληθεί η ίδια. Έχει συνεργαστεί με γνωστούς μουσικούς και μουσικά σχήματα, γράφοντας στίχους και ερμηνεύοντας.

Έχει δημιουργήσει το Εργαστήρι Συγγραφής ''Imaginarium'' στον Εκδοτικό Όμιλο Πηγή, όπου διδάσκει δημιουργική γραφή (λογοτεχνία του Φανταστικού) και επιμέλεια κειμένου. Το εργαστήρι λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια με τεράστια επιτυχία και πολλοί από τους σπουδαστές της έχουν ήδη λάβει σημαντικές διακρίσεις.

Είναι η δημιουργός του πρώτου φεστιβάλ τρόμου στην Ελλάδα, «The Mini Festival of Horror & Grotesque», που έχει κεντρικό άξονα τη λογοτεχνία τρόμου και αλλόκοτου, αλλά και της πρώτης ελληνικής κοινότητας για τους λάτρεις της κελτικής παράδοσης, «Celtic Hearts United».

Ως αρθρογράφος, έχει συνεργαστεί με πολλά περιοδικά της χώρας. Σήμερα, αρθρογραφεί στα Thessaloniki Arts and Culture, Provocateur Magazine, Εξώστης και Parallaxi. Είναι αρχισυντάκτρια του νέου περιοδικού για τον πολιτισμό, την πνευματικότητα και τις επιστήμες, Artion magazine. Επιστημονικά της άρθρα δημοσιεύει στο προφίλ της στο academia.edu και στο blog της «Life, Science and Fiction».

Έμπνευση για τις ιστορίες της αντλεί κυρίως από τα όνειρά της και την παρατήρηση του παρελθόντος και του παρόντος. Αυτή την περίοδο γράφει το τέταρτο βιβλίο της, ένα μετα-αποκαλυπτικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, καθώς και μια μικρή νουβέλα μιας σουρεάλ περιπέτειας.

 

Βρείτε την συγγραφέα και τη δουλειά της στα παρακάτω links:

https://www.facebook.com/TsireliEvlampia/

https://tsirelievlampia.wordpress.com/

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 09 – 10 Δεκεμβρίου 2023

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 09 – 10 Δεκεμβρίου 2023

Real News https://youtu.be/Q4q005OR_r0 Καθημερινή  Πρώτο Θέμα Το Βήμα της Κυριακής Δώστε μας το email σας και κάθε Παρασκευήθα έχετε στα εισερχόμενά σας τις προσφορές των εφημερίδων (Δεν στέλνουμε ανεπιθύμητη αλληλογραφία ενώ μπορείτε να...

Σαν νερό για ζεστή σοκολάτα, της Λάουρα Εσκιβέλ

Σαν νερό για ζεστή σοκολάτα, της Λάουρα Εσκιβέλ

- γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Σε ένα βιβλίο χωρισμένο σε 12 κεφάλαια όσοι και οι μήνες του έτους, όπου κάθε μήνας μας παραθέτει και μια συνταγή παρέα με την λεπτομερή της εκτέλεση, θα γίνουμε μάρτυρες της ζωής μιας γυναίκας που από μωρό μεγάλωσε μέσα σε μια πολύβουη,...

Μίμομπιλ, μια πτήση στον Ανάποδο Πλανήτη, της Κατερίνας Τσιτούρα

Μίμομπιλ, μια πτήση στον Ανάποδο Πλανήτη, της Κατερίνας Τσιτούρα

- γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Η νεαρή Λυδία μένει μαζί με τους γονείς της στη Ναύπακτο. Υπεραγαπάει τον παππού της Μηνά και τον καλό της φίλο Μάρκο που μπορεί να είναι μουλάρι αλλά καταλαβαίνει πολύ περισσότερα από άλλους. Οι γονείς της είναι δικηγόροι και μια πολύ...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Βιβλιοκριτικές
Σαν νερό για ζεστή σοκολάτα, της Λάουρα Εσκιβέλ
Σαν νερό για ζεστή σοκολάτα, της Λάουρα Εσκιβέλ

Σαν νερό για ζεστή σοκολάτα, της Λάουρα Εσκιβέλ

- γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Σε ένα βιβλίο χωρισμένο σε 12 κεφάλαια όσοι και οι μήνες του έτους, όπου κάθε μήνας μας παραθέτει και μια συνταγή παρέα με την λεπτομερή της εκτέλεση, θα γίνουμε μάρτυρες της ζωής μιας γυναίκας που από μωρό μεγάλωσε μέσα σε μια...

ΒιβλιοκριτικέςΠαιδική λογοτεχνία
Μίμομπιλ, μια πτήση στον Ανάποδο Πλανήτη, της Κατερίνας Τσιτούρα
Μίμομπιλ, μια πτήση στον Ανάποδο Πλανήτη, της Κατερίνας Τσιτούρα

Μίμομπιλ, μια πτήση στον Ανάποδο Πλανήτη, της Κατερίνας Τσιτούρα

- γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Η νεαρή Λυδία μένει μαζί με τους γονείς της στη Ναύπακτο. Υπεραγαπάει τον παππού της Μηνά και τον καλό της φίλο Μάρκο που μπορεί να είναι μουλάρι αλλά καταλαβαίνει πολύ περισσότερα από άλλους. Οι γονείς της είναι δικηγόροι και μια πολύ...

ΒιβλιοκριτικέςΠαιδική λογοτεχνία
Ο αναπληρωματικός Άγιος Βασίλης, του Πολυχρόνη Κουτσάκη
Ο αναπληρωματικός Άγιος Βασίλης, του Πολυχρόνη Κουτσάκη

Ο αναπληρωματικός Άγιος Βασίλης, του Πολυχρόνη Κουτσάκη

Ο Μπάμπης ζει σε μια φάρμα και θέλει μόνο ένα πράγμα, την ησυχία του. Να όμως που η ξαδέρφη του και γραμματέας του Αγίου Βασίλη έρχεται να του προτείνει ότι πρέπει να πάρει τη θέση του Αγίου που αρρώστησε! Γιατί είναι αντίθετος ο Μπάμπης; Τι πραγματικά τον...

ΒιβλιοκριτικέςΠαιδική λογοτεχνία
Ο Άγιος Βασίλης ήρθε αλλιώς, της Εύης Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου
Ο Άγιος Βασίλης ήρθε αλλιώς, της Εύης Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου

Ο Άγιος Βασίλης ήρθε αλλιώς, της Εύης Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου

- γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Όλα τα παιδιά λατρεύουν τα Χριστούγεννα. Λατρεύουν τα δώρα, περιμένουν με χαρά τον Άγιο Βασίλη και χαίρονται τις διακοπές των Χριστουγέννων στα στολισμένα σπίτια τους. Υπάρχει όμως ένα παιδάκι, λίγο ξεχωριστό. Ο Λάμπης, ο ήρωας της...

Βιβλιοκριτικές
ξεκόλλα απ’ τη σχεδία! – Δημήτρης Βλάχος – Κωνσταντίνος Βλάχος
ξεκόλλα απ’ τη σχεδία! – Δημήτρης Βλάχος – Κωνσταντίνος Βλάχος

ξεκόλλα απ’ τη σχεδία! – Δημήτρης Βλάχος – Κωνσταντίνος Βλάχος

- γράφει η Άννα Δεληγιάννη - Τσιουλπά - Αν ο πρώτος στόχος στη ζωή είναι να εργαστείς για να αποκτήσεις πολλά αγαθά -επειδή η ζωή είναι ένα διάστημα με αρχή και τέλος-ο δεύτερος στόχος θα πρέπει να είναι, εφόσον έχεις επίγνωση, πώς θα ξεφορτωθείς το βάρος και τις...

Βιβλιοκριτικές
Από την Ισπανία με απάτη, της Elena Armas
Από την Ισπανία με απάτη, της Elena Armas

Από την Ισπανία με απάτη, της Elena Armas

- γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Η Καταλίνα, είναι μια ξεροκέφαλη, γκρινιάρα και χαλαρή τύπισσα, single τα τελευταία 6 χρόνια, είναι από την Ισπανία και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Υπεραγαπάει τη δουλειά της, υπεραγαπάει τους γονείς της αλλά τους επισκέπτεται σπάνια,...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου